15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Inspirasjonskilden for diktere er nellik

rød nellik - et symbol på seier Blant det store mangfoldet av blomster på planeten vår, tar nellik et spesielt sted. En slank og edel blomst har inspirert romantisk natur i mange århundrer. Det er skrevet mange dikt og sanger om ham. Ofte i dem fremstår en nellike som et symbol på adel, renhet og til og med en følgesvenn av bekymringer..

Siden antikken har folk lagt merke til de helbredende egenskapene til en sjarmerende blomst, så de brukte den til å bekjempe plager. Anlegget ble kreditert med mirakuløs kraft, som førte til å ta det med på veien eller beholde det som en hjemmeskatt. I samsvar med greske myter ble blomsten ansett som en del av en person og symboliserte manifestasjonen av edle kvaliteter..

En nærmere titt på den edle blomsten

tofarget nellik Så hyggelig at omsorgsfulle mennesker ser nøye på planteriket rundt oss. Beundringen deres gjenspeiles i sanger og dikt som lenge har ligget på leppene til flere generasjoner. Hva tiltrekker en primelike til seg selv? Dens originalitet.

Interessant nok ble blomsten kalt “nellike” av tyske planteforskere. Årsaken til dette var den utsøkte lukten som planten utstrålte, og som minner om det orientalske krydderet av nelletreet. Faktisk er det ingenting til felles mellom plantene..

Den berømte svenske botanikeren Karl Linney, glad i den uvanlige blomsten, ga den navnet “dianthus”. Oversatt til russisk, betyr det “guddommelig blomst”. I dag er det over 300 forskjellige typer nelliker i deres naturlige miljø. De er alle klassifisert som ettårige, toårige og stauder som har forskjellige egenskaper. Det eneste som forener dem er prakt av grasiøse knopper.

en bukett med forskjellige varianter av nellikerMed tanke på forskjellige plantesorter har biologer funnet ut at nellikblomster er:

 • i en enkelt versjon;
 • i form av en panikk;
 • luksuriøs klaff;
 • liten;
 • stor;
 • enkel;
 • terry;
 • med en behagelig lukt;
 • ingen aroma;
 • med glatte kronblad;
 • med taggete tupper av blomsterstander.

Koppen av knoppen har form av en miniatyrsylinder. I den øvre delen er det 5 flislagte kronblad i forskjellige farger. De omgir ti yndefulle stammer og en slank pistil. Hvert kronblad har en fløyelsbase, hvis kanter er dekorert med en original fryns. En virkelig staselig blomst!

urteaktig nellikskuddOriginale skudd av nelliker er:

 • glatt struktur;
 • urteaktig karakter;
 • med tilstedeværelse av knuter;
 • enkelt;
 • med mange grener;
 • litt lignifisert.

hage nellik buskLineære blader vokser på dem, plassert overfor hverandre i forskjellige grønne nyanser. Hos noen arter er de gresskledde i fargen, i andre er de mørkegrønne. Men de er alle dekket med et blålig-sølvbelegg.

original nellikfruktNår blomstringsperioden går, vises frukt på planten i form av miniatyrboller. De er fylt med en enorm mengde skinnende svarte eller brune frø. Interessant nok kan de være runde, ovale eller flate. Men dette påvirker ikke på noen måte spiring av frø, hver av dem bærer informasjon om den opprinnelige variasjonen av nellik..

Blomsten er mye brukt til landskapsarbeid i hagen. De brukes til å dekorere grenser, steinhager, blomsterbed og plener. Planten vokser godt gjennom sømmene på asfalteringsplater, noe som gjør den til en uunnværlig utendørs dekor.

Prakt av nellikens rike

Når vi støter på nelliker på vei, legger vi merke til deres uovertruffen skjønnhet. I naturen er det hundrevis av varianter av denne fantastiske blomsten. Med tanke på noen av dem, kan du sette pris på den kongelige planten..

Nellik urt

nellik urtTil tross for den staselige skjønnheten i hageblomster som vokser til å dekorere plenbed, er ville varianter ikke mindre attraktive. Nellikurt har blitt brukt som hagedekorasjon i lang tid. Historikere sier at den ble dyrket i blomsterbedene til de berømte monarkene i Europa allerede før vår tid..

flerårig nellik urtEn flerårig plante har utviklet seg vellykket i 6 år i ett område av hagen. Den har mange skudd som er omtrent 40 cm lange, dekket med små tornede løvverk. Bredden på bladplaten er mikroskopisk – opptil 1 mm. Utenfra ser det ut til at dette bare er grønne nåler. Faktisk er de ikke stikkende, men heller myke å ta på. Hver stamme er kronet med en liten blomsterstand av forskjellige nyanser. De vanligste knoppene er lys rosa og lilla i fargen..nellikegresset blomstrer

På steder hvor nellikgress vokser, er jorda helt dekket med et lyst blomstret teppe. Det er for denne eiendommen at denne søte urteplanten er verdsatt..

forsiktig blomstring av gressPå varmere breddegrader på planeten begynner nellik å blomstre 15. juni. Stabilt varmt vær fremmer blomstring av planten i 45 dager. Det meste av sommeren kan du nyte den frodige blomstringen av det grønne teppet..frodig busk av nellikurt i hagen

Tyrkisk nellike

tyrkisk nellikeOfte kalles denne plantetypen “skjegget”, for sine opprinnelige knopper med “cilia”. Den tyrkiske nelliken vist på bildet har rette stilker med små knuter. De er plassert langs hele skuddets lengde, opptil 75 cm høye. De smale lansettformede bladene er grønne med en rødlig eller blå fargetone.

tyrkisk nellike i blomsterbedetMange duftende knopper av tyrkiske nellik er enkle eller doble. De samles i corymbose buketter av følgende nyanser:

 • Hvit;
 • krem;
 • rosa;
 • Rød;
 • lilla;
 • brokete.

opprinnelig blomstring av tyrkisk nellikePlanten blomstrer midt på sommeren og gleder fansen til begynnelsen av høsten. Mange varianter av tyrkiske nelliker brukes i hagearbeid..

Hvis det er et ønske om å dyrke denne typen blomster i en sommerhytte, bør et viktig faktum tas i betraktning. For det meste brukes biennaler i hagebruk. Derfor, i den første sesongen, vil bare et nært rotuttak slå rot i hagen. Knoppene vises først etter et år.

Nellik Shabo

nellik shaboDen opprinnelige planten av den presenterte arten dukket opp takket være det godt koordinerte arbeidet til oppdrettere. Ifølge noen rapporter ble planten oppdrettet av en fransk apotek ved navn Shabo på 1800 -tallet. I dag er den mye brukt i hagebruk i Europa, Asia og Nord -Afrika. Den slår godt rot på fruktbar jord med drenering.

Carnation Shabo er en blomsterbusk med et sterkt rhizom. Skudd med knuter opp til 60 cm høye kommer fra den. Fra bunn til topp er de dekket med smale blågrønne bladplater, ca 12 cm lange.nellik shabo i landskap

På spissen av grasiøse skudd midt på sommeren blomstrer terry eller semi-doble knopper av følgende farge:

 • hvit, melkeaktig, beige;
 • gul, sitron, appelsin;
 • blek og lys rosa;
 • rød, skarlagen og blodig.

Shabo nellikekuttShabo nellikblader er preget av en bølgepapp med flate kanter. De mest populære mellombreddehybrider er:

 • Jeanne Dionysus;nellik variasjon Jeanne Dionysus
 • Pink Queen;klasse Pink Queen
 • Aurora;aurora nellik
 • Fiery King;nellik variasjon brann konge
 • Champagne.champagnesortiment

Siden planten ikke krever mye innsats for å vokse, elsker mange gartnere det..

Kinesisk nellike

kinesisk nellike i landskapetI sitt naturlige miljø finnes blomsten på steinete jordarter i de nordkinesiske, koreanske og mongolske steppene. Dyrket arter plantes for å dekorere utformingen av bakgårdsområder, i byparker og på gatesenger.

Kinesisk nellike refererer til flerårige buskblomster som vokser i høyde opp til 50 cm.

Mange knottete skudd er dekket med smale blader. Noen ganger, på grunn av lengden, krøller de litt, noe som gir dem en spesiell dekorativ effekt..

nellikknopper blomstrerStore knopper er plassert på spissene av oppreist stilk. De er vanligvis ensomme og er farget rosa, hvite og burgunder. Kronblad er oftest terry. Spissene er takket med uvanlig kant. Blomstrer i begynnelsen av juni og blomstrer fantastisk til begynnelsen av august.

Finne nellike

pinnate nellikEn delikat flerårig plante som vokser i naturen på fjellsidene og åsene i europeiske land, tiltrekker seg utsikten fra mange mennesker. Pinnate nellik har en fibrøs rot og oppreist skudd med små knuter. Små grønne nålformede blader er vekselvis plassert på dem..

enkel blomsterstand av pinnate nellikeBlomsterstanden er enkel eller dobbel. I en enkelt versjon eller i form av løse umbellate blomsterstander. De er funnet etter farge:

 • rosa;
 • hvit;
 • lilla;
 • rød.

dissekerte nellikblomstbladerOverflaten på kronbladene er opprinnelig dissekert til nesten halvparten av høyden. Denne karakteren av knoppen gjør nelliken unik og attraktiv. Nellik blomstrer i den første sommermåneden og gleder konstant fansen sin helt til midten. Blomsten brukes til å dekorere blomsterbed og parker i byen.

Nålbladet nellike

nålbladet nellikeDenne fantastiske flerårige blomstersorten har et kranrotsystem som kan vokse raskt. Resultatet er puteformede blomstrende miniatyrbusker. Nålbladet nellik vokser naturlig i elvedaler og stepper, på steinete åser og steiner.

panikulere blomsterblomstringene av corymboseDet særegne ved arten er tilstedeværelsen av stive arkplater. I gjennomsnitt når lengden 30 mm, og bredden er bare 1 mm. Til tross for slike små blader, er knoppene på planten store og velduftende. De samles i panikulære corymbose blomsterstander. Knopper vises på forsommeren og fortsetter å blomstre til midten av juli.

Sandnellike

sandnellikerEn uvanlig flerårig blomst har kraftige underjordiske røtter som frigjør ikke-blomstrende skudd utenfor. Knoppene dannes på høye, litt forgrenede stengler 30 cm lange. Hvert kronblad av sandnellikens blomsterstand dissekeres dypt og ligner en frodig utkant. Blomstene er malt i lys rosa eller hvit.

nellikblomstPlanten finnes i Sentral- og Øst -Europa, i Kaukasus og i Primorsky -territoriet. Den blomstrer lenge – fra begynnelsen av juni til september. Den brukes til å dekorere urbane blomsterbed, sommerhytter og grønne områder i forstadsområdet.

Hage nellik (nederlandsk)

hage nellikeGruppen av planter inkluderer høye varianter av nelliker som når en høyde på 80 cm. På en høy oppreist stilk kan du se sylformede grønne blader. Store knopper av en hagenellike danner en frodig hette i forskjellige nyanser. Noen varianter kjennetegnes med enkeltfarger. I 6 århundrer har oppdrettere avlet nye varianter av hagenellike, så i dag er det et stort antall av dem..

forgrenet nellikEn av dem er en busket forgrenet variant. Den kjennetegnes av duftende blomster, som er:

 • hvit;
 • rød;
 • rosa.

hage nellike i forskjellige fargerBush -nelliken vokser opp til 60 cm, så den brukes ofte til å danne buketter. Den blomstrer i 4 måneder, hvoretter en frukt full av frø dukker opp.hvit hage nellike

Feltnelliker

flerårig nellikDenne søte flerårige planten vokser nesten i hele Europa. Forekommer i skogglater og brede våte enger. Marken nellik har et sterkt rotsystem, hvorfra forgrenede opprettede skudd med en høyde på omtrent 40 cm kommer ut. Toppene er dekorert med enkle enkle knopper. delikate krympede kronbladDelikate kronblad er lett korrugerte. Serrated kanter, som ser veldig søte ut.

Nellik blomstrer fra sommerens første dager. De siste knoppene dukker opp i midten av august. Dermed åpner planten øynene i nesten en hel sesong..

Frodig nellik

frodig nellikeFrodig nellike kjennetegnes ved en spesiell smak, fordi de tynne kronbladene svinger grasiøst når det kommer en lett bris. Den vokser opp til en høyde på 50 cm. De slanke stilkene er dekket med lansettformede blader, på hvilke tynne årer er synlige.

tofarget fargeDelikate knopper er farget hvite eller lilla. Kanten på kronbladene er finskåret, noe som gir blomsten en spesiell sjarm. Blomsten brukes i dannelsen av landskapsdesign, siden den hvite nellik opprinnelig er kombinert med andre hageblomster. Under blomstring avgir plantene en behagelig lukt, som bringer folk virkelige følelser til naturen til et landsted..

Regler for å plante en søt blomst

nelliklubb i landetEtter å ha vurdert de mest populære variantene av nelliker, kan du se at denne blomsten er mye brukt til å dekorere sommerhytter. Men, til tross for raffinementet til de dyrkede artene til denne planten, blir villsorter verdsatt ikke mindre. Blant dem er urteløkere og hage nelliker. Etter å ha dyrket disse variantene i forhagen i landet, kan du legge til notater av uberørt natur i mini -landskapet ditt.

blomsterbed av flerårig urtelikerÅ plante og ta vare på en flerårig nellik, hvis foto hjelper deg å se den i all sin prakt, inkluderer følgende verk:

 • så frø;
 • podningsmetode;
 • rettidig vanning:
 • jordgjødsling.

plukke frøplanterFør du sår vilt nellikfrø, er det viktig å forberede jorden. For å gjøre dette, desinfiseres det med spesielle midler for å drepe mulige skadedyr i det. Deretter tilsettes sand til jorden, blandes og fylles i små beholdere. Etter det kan du så urtefedd. Det er bedre å holde grytene i et varmt rom ved en temperatur som ikke er lavere enn 16 grader. vokste frøplanter av nellikerNår spirene stiger og blir sterkere, plantes de på et fast sted i landskapet..

Jordforberedelse og såing av frø begynner i begynnelsen av mai. Takket være dette vil plantene være klare for sommeren, når trusselen om frost er minimert..

nellikstiklingerÅ plante en urtelike ved poding innebærer følgende teknikker:

 • stiklinger;
 • reproduksjon ved bruk av lagdeling;
 • deling av busker.

prosessen med å plante stiklingerStiklinger begynner i begynnelsen av sommeren, og velger passende planter. De skal være opptil 10 cm lange. Gjør et snitt på skrå, fjern de nedre bladplatene og legg skjæret i en beholder med jord. Etter rikelig vanning er beholderen dekket med folie eller agrofibre. Når frøplanten stivner, plantes den på stedet.

dannelse av kutte feddMetoden for å plante en urtelike ved hjelp av lagdeling brukes ikke ofte, fordi dette krever veldig lange plantestammer. Hvis det er noen, gjøres et snitt i internoden og begraves i jord. Som et resultat av rikelig vanning vil røtter vokse ved stiklingene. Nå kan den graves opp og plantes i et nytt område..

nellikbusk kan delesÅ dele urteløkebusken er kanskje det mest optimale alternativet for å plante en plante. Denne metoden er ganske enkel: en del av busken blir delt av og plantet på et nytt territorium. Rikelig vanning og nelliker vokser allerede i hagen.

For at planten skal blomstre det første transplantasjonsåret, er det best å dele buskene i det andre tiåret i mars..

Siden nellikens urteaktige plante er upretensiøs, er det nok å gi den rettidig vanning og regelmessig gjødsling av jorda. Hovedbetingelsen er å kontrollere fuktigheten slik at nellikens røtter ikke råtner..

voksende nelliker i en beholder på gatenPå lignende måte utføres planting og omsorg for den flerårige nellik. For at planten skal blomstre så lenge som mulig i sommerhuset, er det bedre å plante den på solrike steder. Rettidig fôring og regelmessig vanning vil gi planten behagelig velstand for hele sesongen. I tillegg er det tilrådelig å fjerne falmede knopper fra skuddene slik at planten kan slå rot. Om vinteren er hagenes nellike dekket, spesielt hvis det er lite snø i regionen..vakker duftende bukett

Da vil en rød nellike alltid blomstre på dachaen i landskapsdesign – et symbol på godhet og ekte kjærlighet..

Voksende nelliker i hagen – video

Previous Post
Villhester i naturen er sjeldne, men fantastiske
Next Post
Petunia sophistry lime bicolor – un cameleon în grădina ta