15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Å dyrke en gentian eller hvordan du lager et blått blomsterhav under vinduene dine

dyrking av gentian Gentianen er ikke en veldig populær plante blant gartnere, men årsaken til dette er ikke i det hele tatt den lunefulle naturen. Dyrking av gentian gir generelt gode resultater, og den negative opplevelsen er snarere et resultat av en feil valgt variant. Det er mer enn 400 arter alene, og hver av dem har sine egne egenskaper. Dette er plantens former, og strukturen til blomsterstandene, og fargen på blomster, og spesielt voksende.

Beskrivelse av kultur

gentian av forskjellige varianter Av fellestrekkene som er karakteristiske for alle varianter av gentian, kan det bemerkes at det er en urteaktig plante. Stenglene er rette, med avlange blader som vokser motsatt, og røttene er korte og tykke. Det er her likhetene slutter. Ytterligere egenskaper avhenger av blomstens art. Det kan enten være en miniatyr årlig dvergbusk på opptil 10 cm i høyden, eller en frodig flerårig busk på opptil 1,5 m i høyden..

Gentianblomstringen er veldig spektakulær og lys, men også bestemt av arten. Det er tidlig blomstring, sommer og sene varianter, som lar deg lage et blomsterbed bare fra denne kulturen, som blomstrer hele sesongen. Blomstene selv i de fleste artene er klokkeformede, og hos noen ser de ut som en rund tallerken..

Hovedfargeskjemaet er presentert i alle nyanser av blått og blått. Mindre vanlige er gentianer med hvite, gule eller rosa blomster..

Men gentianfrø, uansett art, er alltid små, innelukket i en toskallet boks.

Voksende gentian: trekk ved valg av jord og plantingssted

valg av landingsstedNår det gjelder gentian, er det nesten umulig å gi entydige anbefalinger om dets krav til vekstforhold. Hver variant har sine egne preferanser. Hvis den ene er i stand til å blomstre i et skyggefullt fuktig område, trenger den andre fuktig jord og god belysning..

Generelt kan du fokusere på forholdene der en bestemt avling vokser i naturen, og ta hensyn til særegenhetene i vekstsesongen. Så tidlige varianter av gentian plantes best i godt opplyste områder. Men gentianer, som blomstrer om sommeren og høsten, vil føle seg bedre i delvis skygge på de vestlige bakkene..gentian blant steiner

Jordkrav avhengig av typen gentian:

  1. Når det gjelder jord, er de mest krevende høye gentianartene. Hovedsaken er at den er løs nok. Men for mer kompakte varianter kan kravene være helt motsatte..
  2. Stilløs gentian trenger loam, asiatiske varianter trenger sur torvjord.
  3. Daurian og liggende gentian foretrekker generelt kalkjord med lav surhet..
  4. Alpine plantearter har det bra i steinhager blant steiner.

For å unngå en trist opplevelse, ikke ta frø tilfeldig. Når du kjøper, er det viktig å finne ut om plantens sortstilknytning og kravene til dyrking..

Populære varianter av gentian

Gitt kulturens tvetydige natur på grunn av dens mangfoldige artsmangfold, er det noen ganger vanskelig for gartnere å ta et valg. Faktisk må du oftest velge ikke så mye du vil, men basert på egenskapene til jordens område. Noen gentianere er imidlertid fremdeles oftere funnet i hager og blomsterbed, og vinker med de elegante klokkene.

Gentian stamløs

Gentian stamløsPlanting og omsorg for denne planten forutsetter tilstedeværelse av loamy jord. Men samtidig trenger noen varianter alkalisk jord, mens andre trenger sur jord. Selve buskene er flerårige, vokser opp til 10 cm i høyden, har veldig korte stilker og langstrakte eviggrønne blader. Blomstene er i form av et oppreist glass opptil 8 cm langt, ofte blått, men det er også hvite varianter. Blomstrer på slutten av våren – forsommeren. I naturen lever den i fjellområder, er svært frostbestandig..

Dahurian gentian

Dahurian gentianÅ vokse fra frø innebærer å bløtlegge dem for å øke spiringen. Hardfør og vinterharde flerårige, foretrekker sandjord og lys. En lys smaragdbusk opp til maksimalt 40 cm i høyden blomstrer på toppen av skuddene, som til slutt faller til bakken. Bladene er lansettformede, smalere ved bunnen. Blomsterstanden er ofte blå-blå, samlet i frodige børster, men det er også gule varianter. Blomstrer mot slutten av sommeren.

Gentian daurskaya Nikita

Gentian daurskaya NikitaBusken er opptil 30 cm høy, blomstrer i august med lyse blå, nesten blå klokker. De samles i blomsterstander, har en diameter på ikke mer enn 3 cm. Voksende Dahurian gentian Nikita fra frø innebærer ikke langsiktig lagdeling. I noen tilfeller dukket de opp selv uten denne prosedyren..

Punkt gentian

Punkt gentianGanske høy busk med oppreiste stengler opp til 60 cm. Blomstene er gule med lilla flekker, i form av et glass, flere stykker blomstrer i bladakslene. Blomstrer i august. Foretrekker delvis skygge og fuktig jord.

Ciliated gentian

Ciliated gentianEn senblomstrende art opp til 30 cm høy, forskjellig i størrelsen og formen på blomstene. De er store, opptil 6 cm i diameter, mens de består av 4 kronblad (i stedet for 5, som i de fleste planter). Hvert kronblad har tynne lange hår langs kanten og krøller. Den blomstrer oftest i september med blå knopper, men det er også hvite varianter..

Gentian Urnula

Gentian UrnulaEn av de mest upretensiøse flerårige dvergene. Planten er bare 8 cm høy og har originale diamantformede blader. Men blomstene er flere ganger størrelsen på busken. De er gråhvite med lilla striper som går langs utsiden av kronbladene..

Hvordan plante en gentian i hagen

Gentian vokser oftest med frømetoden, og det er noen nyanser. Frøene har ikke en veldig høy spiringskapasitet, dessuten reduseres det betydelig neste år. Plantemateriale skal være “friskt”, i tillegg bør små frø stratifiseres på forhånd. For å gjøre dette må de blandes med sand og oppbevares på et kaldt sted i minst en måned..

Alpine gentian -varianter krever enda lengre stratifisering – minst 3 måneder.

Du kan så frø direkte i åpen mark eller for frøplanter.

Så frø i åpen mark

gentianfrøFlerårige gentianarter blir oftest sådd direkte på blomsterbedet..

Dette kan gjøres på to måter å velge mellom:

  • om våren, i slutten av april;
  • før vinteren, i de siste dagene i september.

For vårsåing trenger frø stratifisering, mens de før vinteren blir sådd tørre..

Gitt den beskjedne størrelsen på frøene, trenger du ikke lage dype riller. Det er nok bare å skissere den fremtidige sengen med en kvist og spre frøene over overflaten. Deretter fyller du avlingene med et tynt lag jord med en rive. For podzimney -planting kan du helle fallne blader på toppen. I fremtiden må de voksne gentianbuskene plantes, og dermed tynne sengene.

Voksende gentianske frøplanter

vokser gjennom frøplanterFrø blir sådd for frøplanter på senvinteren – tidlig på våren, etter å ha utsatt dem for obligatorisk stratifisering. Det er praktisk å gjøre dette umiddelbart i en vanlig beholder igjen, gitt at frøene er små. I dette tilfellet bør jorden tas pustende og fuktgjennomtrengelig, for eksempel ved å blande i like deler sand og et universelt substrat fra butikken. Såing utføres på overflaten, og på toppen kan du drysse litt med sand eller kompost.

Frøplantemetoden er dominerende når man dyrker årlige varianter av gentian. Det lar deg akselerere blomstring.

frøplante gentianFrø skal spire i et drivhus, under en film og i lyset. Etter fremveksten av skudd, omtrent to uker senere, bør lyet fjernes. Videre vekst av gentianske frøplanter er ønskelig ved en lavere temperatur (15-18 ° C) slik at den ikke strekker seg ut. Når buskene slipper et par ekte blader, må de dykkes i separate kopper. På det åpne bakken transplanteres plantene ikke tidligere enn slutten av mai, ved hjelp av omlastingsmetoden. Ung gentian har veldig skjøre røtter som er lette å skade.

Hage gentian omsorg

omsorg for gentianTil tross for litt nøyaktighet er gentianavlinger ikke lunefulle og kan vokse praktisk talt uten deltakelse fra en gartner. Det viktigste er å velge riktig sted og jord for dem, i fremtiden vil det bare være å støtte utviklingen av buskene..

Både ettårige og flerårige plantearter vil ikke ta vekk mye oppmerksomhet. Det vil være nok:

  1. Vann blomstene etter behov. Samtidig er det ikke nødvendig å arrangere en sump på et blomsterbed, fordi selv fuktighetselskende varianter kan dø av overflødig fuktighet.
  2. Løsne jorden forsiktig under buskene slik at det ikke dannes skorpe.
  3. Fjern ugress regelmessig, spesielt pass på underdimensjonerte varianter slik at de ikke drukner dem.
  4. Forutsatt at den er plantet riktig i den “riktige” jorda, er det ikke nødvendig å mate gentianen. Det er nok bare å mulch plantene med torv.

gentian i landskapetGentianen trenger ikke beskjæring som sådan – den danner seg selv. Med mindre du kan kutte av de falmede knoppene slik at de ikke ødelegger buskenes utseende. Alle gentianske arter reproduserer vellykket ved stiklinger, og noen ved stiklinger eller lagdeling. Flerårige varianter overvintrer godt i klimaet vårt, men en ung gentian i sin første vinter, hvis det er lite snø, er det bedre å drysse med løvverk.

Som du kan se, er det ikke så vanskelig å vokse gentian. Du trenger bare å ta hensyn til de spesifikke kravene. På passende jord og med riktig belysning vil den vokse vakkert nesten av seg selv, og glede deg med sjarmerende klokker.

Planting og omsorg for en gentian – video

Previous Post
Bruken av eplecidereddik i hverdagen, kosmetologi og behandling
Next Post
Pere din soiul Detskaya aduce fructe stabil