15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Orchid – hjemmepleie for den ujordiske skjønnheten til tropiske blomster

hjemmepleie av orkideer Store blader, høye peduncles dekorert med lyse sommerfugler – dette er en orkide, som er veldig vanskelig å ta vare på hjemme. En vakker utenlandsk kvinne kom til oss fra de fjerne tropene og har lenge blitt stolthet for mange blomsteroppdrettere. Til tross for den tydelig uttrykte termofile karakteren og høye vedlikeholdskrav, likte hun de lokale forholdene. Selvfølgelig, på territoriet til vårt store hjemland, selv i de varmeste områdene, er det bare mulig å dyrke orkideer hjemme. Mens disse blomstene vokser rett under skyggen av trær i det fjerne Kina eller Australia, kan vi lage tropene for dem utelukkende innendørs. Dette er imidlertid mer enn nok til at orkideene vokser og gleder seg over sin unike blomstring..

Men før du kjøper en bedårende Tropicana, bør du lære alt om orkideer hjemme. Tross alt, for at de skal føle seg bra, er det nødvendig å skape forhold som er så nær som mulig for de naturlige. Varme, fuktighet, moderat lys – det er det disse skjønnhetene trenger. Og selvfølgelig er det også nødvendig å ta godt vare på plantene gjennom livet, med tanke på de forskjellige utviklingsperioder..

Luksuriøs orkide – hjemmepleie, med tanke på voksende teknologi

fantastiske orkideer hjemme Først og fremst er det verdt å merke seg at det er mange typer og varianter av orkideer. Noen av dem vokser, som de fleste planter, i jorden, mens de fleste er epifytter og lever i trær. De lever ikke av røtter, men av blader, gjennom hvilke de absorberer livgivende fuktighet. Dette betyr ikke at orkideer er rotløse avlinger. De har dem, men de tjener bare mer for å gi uttaket stabilitet. En av disse representantene er Phalaenopsis – den mest populære hjemmeorkideen blant blomsteroppdrettere..

Men uansett art er alle orkideer termofile tropikanere som trenger spesielle forhold for å holde den.

Rommet der de står skal inneholde:

 • varmt;
 • våt;
 • lys, men ingen direkte stråler.

Komforttemperatur

behagelig temperatur for orkideerRommet skal ha en stabil temperatur over null, helst med en forskjell mellom dag- og nattverdier. Planter trives best ved 23 ° C. En høyere temperatur påvirker dem negativt: det tørker raskt ut underlaget, senker bladets turgor. Samtidig er det også nødvendig med kulhet for å legge knoppene. For at orkideen skal blomstre årlig, rikelig og lenge, bør temperaturen falle 5 – 8 ° lavere om natten.

Trekk og kald luftstrøm fra blomsterbalsamen er skadelig. Først og fremst lider bladene av dem og blir dekket med flekker. Da kan orkideen dø helt..

Luftfuktighet

fuktighetsgivende orkideerOrkideer krever høy luftfuktighet, noe som er typisk for tropene. Det er litt vanskelig å vedlikeholde det i en leilighet, spesielt i fyringssesongen. Derfor må planter sprøytes ofte..

En spesiell enhet, en luftfukter, vil bidra til å opprettholde ønsket fuktighet i huset..

Dette er spesielt praktisk i blomstringsperioden til orkideer, fordi det er umulig for vann å falle på knoppene. Brune flekker vises på dem, noe som ødelegger utseendet. I tillegg holder blomstene ikke lenger så lenge og visner raskt..

Orchid: hjemmepleie i samsvar med lysregimet

Orchid: hjemmepleie i samsvar med lysregimetTropiske planter trenger diffust belysning. Siden orkideer i naturen vokser under beskyttelse av kronen på trær, liker de ikke direkte stråler. De sørlige vinduene er helt uegnet for disse avlingene – de brenner raskt ut der. Det er bedre å plassere potten på de vestlige vinduskarmen. Orientalske er også egnet, men på betingelse av at blomstene i skyggen om morgenen, når solen skinner i dem. Om vinteren er dette ikke så viktig, men vårsola er allerede varm gjennom glasset og forårsaker brannskader.

Om vinteren, tvert imot, trenger orkideen ekstra belysning, spesielt hvis denne perioden sammenfaller med blomstringen. Med mangel på belysning kan det hende at knoppene ikke åpnes helt, og løvet blir blekt og gult.

Det anbefales å supplere lyset på plantene om høsten, fra oktober, når dagslyset begynner å minke. Hos de fleste artene er det i denne perioden spirende blomsterknopper faller. Hvis orkideen ikke har nok lys, blomstrer den kanskje ikke. Følgelig er et annet høydepunkt i omsorgen for en orkide hjemme tilleggsbelysning om vinteren..

For at en peduncle skal vises på slutten av vinteren, er det nødvendig å gi en lysdag med en lengde på minst 10 timer..

Hvilken jord er nødvendig for en orkide

jord for orkideerJordens sammensetning avhenger helt av avlingstypen. Som nevnt er det terrestriske og epifytiske orkideer. Terrestriske arter, for eksempel cymbidium, vokser naturlig i bakken, derfor trenger de også jord..

Det kan være vanlig, men supplert med nyttige tilsetningsstoffer som vil gi orkideen ekstra næring:

 • råtnet løvverk;
 • kull;
 • torv.

For epifytter er det nødvendig med en spesiell jordsammensetning – de vokser i barken. Igjen, i naturen, klipper epifytiske orkideer seg til barken av trær med luftrøttene og vokser på dem. Derfor bør hjemmekopier ha lignende forhold. I blomsterbutikker er det et stort utvalg av ferdige underlag spesielt for orkideer. For voksne prøver er barken til en stor brøkdel mer egnet, unge orkideer trenger mindre fragmenter.

Orkideer – epifytter trenger ikke næringsrik jord. Hovedkravet til jorda er at det raskt må fordampe overflødig fuktighet.

Mange dyrkere tilbereder slike jordblandinger på egen hånd. Grunnlaget er en ferdig kjøpt ferdig jord for orkideer.

Ytterligere komponenter legges til som forbedrer strukturen og øker underlaget løst:

 • perlit;
 • sphagnum;
 • kull;
 • utvidet leire;
 • eik eller furubark;
 • skall fra solsikkefrø.

Hver for seg bør det sies om potter – for orkideer er det bedre å bruke gjennomsiktige blomsterpotter av plast. Røttene er godt synlige i dem, og det er lett å bestemme når det er på tide å vanne blomsten. Og i tilfelle av forfall, vil det være mulig å legge merke til problemet i tide og forhindre plantens død..

Orkidékeramikk er ikke det beste valget, ettersom røttene vokser til veggene i potten. Når de transplanteres, blir de skadet. Hvis du virkelig vil ha en vakker malt blomsterpotte, kan du ganske enkelt plassere en plastpotte med en orkide inne.

Orchid – hjemmepleie for frodig blomstring

orkideen står i full blomstDet er ikke nok å lage troper for orkideer hjemme, det er også viktig å ta godt vare på dem. Spesielt når det gjelder vanning, fordi tilførsel av fuktighet har sine egne egenskaper. Å mate blomster som vokser i et ikke-næringsrikt underlag er ikke mindre viktig. De mottar alle nødvendige elementer for utvikling og blomstring utelukkende gjennom fôring. Og velutviklede rosetter krever også en økning i potten slik at de ikke blir trange. Ikke glem dette punktet: hvordan du skal ta vare på en orkide hjemme, avhenger også av dens spesifikke type. Terrestriske varianter har litt andre krav enn epifytter..

Hvordan vanne orkideer

regler for vanning av orkideerDe tykke grå røttene i potten og som stikker ut over den er egentlig ikke røtter. Røttene i seg selv ser heller ut som tynne, men sterke tråder og er skjult i denne grå fortykkelsen. Det svampete grå stoffet er designet for å absorbere og lagre fuktighet. Det er hun som mater de trådrike røttene, gradvis avgir vann. Dette skyldes det særegne ved å vanne orkideer. Til tross for at de elsker fuktighet, fører dets overskudd til forfall av røttene..

Vanning av orkideer er bare nødvendig etter inspeksjon av blomsterpottens innhold. Hvis røttene er grønne, er potten tung og det er kondensdråper på veggene, det er nok fuktighet. Vanning bør utsettes til røttene er sølvfargede og beholderen letter vekten betraktelig. Dette betyr at underlaget har tørket godt og blitt lett, og fuktreserver i det svampete vevet er også redusert til et minimum..

Det anbefales å vanne orkideer gjennom et brett og senke potten i en bolle med lunkent vann..

Om sommeren, når det er varmt, blir plantene vannet oftere, men ikke veldig mye, for ikke å overvelde. Om vinteren reduseres vanningen. Men hyppig sprøyting av orkideer er veldig glad i når som helst på året – dette er en annen måte for dem å “bli fulle”. I tillegg stiger luftfuktigheten i luften, som bare spiller i hendene på blomster..

Hvordan gjødsle planter

hvordan befruktes orkideerFor orkideer er det nødvendig å bruke spesielle flytende preparater som inneholder løselig mineralgjødsel. De tilsettes vann når vanning og sprøyting. For å blomstre rikelig og lenge trenger elegante skjønnheter fosfor. De trenger nitrogen for å vokse stort løvverk, og kalium for metabolisme og dannelse av sterk immunitet. Dette er de tre hovedkomponentene i enhver gjødsel, som har de riktige proporsjonene. De varierer avhengig av formålet med applikasjonen, for eksempel fôring av blomstrende orkideer eller bare for vekst. I tillegg til dem inneholder preparatene også andre sporstoffer som hjelper blomsten å utvikle seg..

Det er ikke vanskelig å finne riktig konsentrasjon, fordi det er et bredt utvalg av gjødsel for orkideer i butikker..

For eksempel kan du bruke et av stoffene som vises på bildet nedenfor:

 • Bona Forte;bona forte forberedelse
 • Pocon;pocon -stoff
 • Dr. Foley;doktor foley orkide
 • Agricola;landbruk for orkideer
 • Agrecol.agrecol

Orkideer har ikke en hvileperiode, så de trenger fôring hele året. Om høsten og vinteren er en gang i måneden nok, våren og sommeren bør gjødsel påføres to ganger i måneden..

Når skal man transplantere

regler for transplantasjon av orkideerI gjennomsnitt kan en orkide vokse i en pott i 2-3 år. Men i løpet av denne tiden vokser utløpet sterkt og krever mer plass. Hvis blomsterpotten er sammenfiltret med luftrøtter som henger på vinduskarmen, trenger orkideen en transplantasjon. I tillegg til å øke størrelsen på planten, er behovet for transplantasjon også forårsaket av en endring i underlagets struktur. I flere år begynner barken å kollapse, luftutvekslingen mellom røttene blir forstyrret..

Å transplantere en orkide er litt vanskeligere enn å plante om konvensjonelle planter som vokser i jord. Dette skyldes at røttene ofte vokser sammen med barken, de er vanskelige å løsne, og det er upraktisk å fylle potten med frisk bark tett..

Men med litt innsats kan du gjøre alt raskt og, viktigst av alt, nøyaktig:

 1. Det første trinnet er å få orkideen ut av potten. Den kan enkelt fjernes, men du må holde på bladene..
 2. Fjern underlaget fra røttene og undersøk dem godt.
 3. Klipp av tørre og råte røtter. Dryss skiver med knust aktivert karbon.
 4. Hell et lag ferskt underlag i bunnen av den nye blomsterpotten.
 5. Plasser en orkide i midten av beholderen, spre røttene og dekk til med frisk bark. Bruk om nødvendig en blyant for å skyve bitene under ryggraden..

Ved orkide sykdom eller rotforfall, bør transplantasjonen utføres umiddelbart. Alle berørte røtter må fjernes, og de resterende behandles med et soppdrepende middel.

Hjemmetjeneste etter å ha kjøpt en orkide

kjøpt hjemmepleie for orkideerI blomsterbutikker lever alle deres grønne innbyggere i et helt annet klima, forskjellig fra leilighetsklimaet. Det er en høyere luftfuktighet, med en stabil, optimal temperatur og belysning. Derfor opplever orkideen, “revet ut” av sine vanlige forhold og brakt hjem, ekte stress. Det tar tid å tilpasse seg både svakere belysning og lavere luftfuktighet. Og også – for å få venner med “naboene”, men samtidig ikke å smitte dem med mulige insekter – skadedyr eller sopp. Ikke ofte, men dette skjer, og til og med lagringskopier kan gjøre vondt.

Hva skal jeg gjøre med en kjøpt blomst? Først av alt blir potten med planten sendt til karantene i et par dager, og plasser den separat fra andre innendørs blomster. Dette bør være et koselig sted, og delvis skygge er også mulig – for denne perioden er belysningskravene ikke så høye. Det viktigste er at det ikke er et fungerende varmebatteri i nærheten. Dessuten er det tilrådelig å ikke plassere orkideen ved siden av andre planter i de første 2 ukene..

Den første vanningen etter kjøp utføres etter 7 – 10 dager, i fremtiden kan du vanne en gang i uken – halvannen. Ellers er omsorg for en orkide hjemme det samme som beskrevet ovenfor..

Må jeg transplantere en kjøpt orkide? Hvis hun er frisk og det ikke er skadedyr, er det heller ikke behov for en transplantasjon. Dette er ekstra stress for blomsten..

Orkide blomstrer: hjemmepleie bør være spesiell

hvordan ta vare på en blomstrende orkideI blomstringsperioden trenger orkideer spesiell omsorg og mer komfortable levekår. På dette tidspunktet trenger de mer belysning, i tillegg er det tilrådelig å flytte potten til et varmere rom. Men dette må gjøres selv på stadiet av peduncle -dannelse, fordi du ikke kan omorganisere den blomstrende busken.

Det er umulig å transplantere en orkide under blomstring og sprøyte knoppene og blomstene.

Blomstrende orkideer trenger regelmessig vanning, så det er viktig å ikke la underlaget tørke helt ut. De trenger også fôring med spesielle mineralkomplekser som vil bidra til å forlenge blomstringen..

Reproduksjon av orkideer

Noen arter formerer seg hovedsakelig av babyer, mens andre ved enkle deler vekstpunkter. Alt avhenger av hva slags orkideer, men alle typer kan formeres ved hjelp av frø. Selv om denne metoden nesten aldri blir brukt på grunn av arbeidets arbeidskraft og varighet.

Du kan fortsatt forplante innendørs orkideer på denne måten:

 1. Inndeling. Passer for dendrobier og andre sympodiale arter som har mange vekstpunkter. Det er bedre å dele bare sterkt gjengrodde orkideer, slik at minst 3 pseudoboller blir igjen på hver divisjon. Da vil den nye planten lettere slå rot og blomstre raskere..deling av jordstengler
 2. Roting av rotbarn. For å få dem deles den gamle planten horisontalt og etterlater en stamme med flere røtter. Det skal også være et par blader på stubben igjen. Over tid dannes rotbarn med sine egne røtter på den..roting av rotbarn
 3. Stiklinger. Det er bemerkelsesverdig at alle typer orkideer kan podes. Sympodialer reproduserer ved stiklinger av pseudobulber og monopodials – peduncles.reproduksjon av orkideer ved stiklinger
 4. Separasjon og forankring av barn dannet på peduncle. De kan vises alene eller stimulering utføres ved hjelp av hormonell pasta.rote barn

Noen ganger kan orkidépærer bli funnet på salg. Faktisk er dette pseudobulber av en rekke som kalles cicnades. Den plantes “stående” i tørr bark, bare litt dypere, og ikke vannes før røtter dannes.

Dermed er orkideer og omsorg for dem hjemme ikke så vanskelig. Når du kjenner detaljene i utviklingen og kravene til disse tropiske plantene, er det fullt mulig å glede dem. Og til gjengjeld vil orkideer glede deg over nydelig blomstring.

Video om riktig orkideomsorg hjemme

Previous Post
Bruken av eplecidereddik i hverdagen, kosmetologi og behandling
Next Post
Pere din soiul Detskaya aduce fructe stabil