15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Fascinerende dyrking av Rhodiola rosea og omsorg i et blomsterbed

Rhodiola rosea dyrking og omsorg Ofte, i områdene til pragmatiske dyrkere, kan du se en plante med kjøttfulle blader og lyse gule blomster. Dette er den gylne roten eller Rhodiola rosea, dyrking og omsorg som, med forbehold for agrotekniske regler, gir eierne verdifulle medisinske råvarer..

Rhodiola rosa i all sin prakt

flerårig plante av tolstyankov -familien Rhodiola rosea tilhører flerårige planter fra Tolstyankov -familien. Foretrekker fjellområder nær små vannmasser. Under naturlige forhold finnes den i Altai, Fjernøsten, Nord -Ural, i Øst -Sibir. Den er preget av et kort og massivt rhizom i form av knoller. I form ligner den en menneskelig håndflate med bøyde falanger av fingrene. Knutene ligger nesten på jordoverflaten, og de halelignende røttene går dypt nok ned i jorda. Blomsten fikk navnet den gylne roten på grunn av de gylne skalaene på rhizomet..

Plantens stilk er oppreist, ikke forgrenet, den vokser opp til 65 cm. På ett rhizom vokser opptil 15 stilker. Bladbladene er veldig tette, kjøttfulle, noe som er typisk for alle fete planter, elliptisk i form med tenner og hakk på toppen.

lys blomstring av Rhodiola roseaMange mennesker som hører navnet “Rhodiola rosea” forestiller seg blekrosa blomsterstand. Faktisk har planten små gulaktige blomster i naturen, samlet i tette blomsterblomstrer. Det vakre navnet Rhodiola mottok for den veldig behagelige aromaen av roser, som røttene utstråler når de brytes. Blomstringen varer fra slutten av juni til begynnelsen av juli. Fruktene modnes i august, når en lengde på 0,6-0,8 cm, har en grønnaktig eller rødaktig farge. Under naturlige forhold kan planten bli funnet i nærheten av bekker i fjellet, da den elsker fuktighet veldig mye for å opprettholde kjøttigheten til røttene og bladene..

Den gylne roten er en plante som på grunn av dens fordelaktige egenskaper utrydder tankeløst og samler i store mengder. Denne forbrukeristiske holdningen har ført til en katastrofal situasjon. Blomsten har blitt mindre og mindre vanlig i naturen og er oppført som en sjelden art i den røde boken..

Heldigvis er metodene for dyrking og omsorg for Rhodiola rosea ganske enkle. Den kan kunstig avles i nesten alle regioner, og gir en upretensiøs plante med de mest vanlige forholdene, så en vakker blomst kan ofte sees i blomsterbed og tomter.

Populære varianter av rhodiola

rhodiola på sommerhusetForeløpig har botanikere bekreftet eksistensen i naturen av rundt 90 arter av Rhodiola.

Men blomsteroppdrettere, i tillegg til den gylne roten, er oftest spesielt oppmerksom på følgende typer:

 1. Rhodiola Kirillova. En halvmeter plante som vokser i fjellene i Asia. Den har et tuberøst rotsystem, spisse bladblader. Vakre blomsterstander begynner å glede øyet fra midten av mai.Rhodiola Kirillova
 2. Rhodiola Lilynolistnaya. En liten plante, som strekker seg opptil 30 cm i høyden, har en oppreist stilk og blader.rhodiola lilje blad
 3. Tannet. Denne sorten finnes oftest i fjellene i Asia. Skiller seg ut i et overfladisk tuberøst rotsystem. Bladbladene er ovale, grønne med en blåaktig blomst.flertannet radiola

Avlsmetoder for Rhodiola rosea

reproduksjon av rhodiolaGullroten forplantes naturlig av frø. Noen gartnere velger også denne metoden eller deler rhizomet..

Reproduksjon av frø

Rhodiola rosea dyrking og omsorgEn av de populære måtene Radiola rosea reproduserer er ved å vokse fra frø. Når du velger denne metoden, begynner de å forberede jorden om vinteren eller sen høst..

Prosessen inkluderer følgende trinn:

 1. Utvidet leire helles i små esker med et lag på 5 cm, fylt med løs, pustende jord. Desinfiser med en svak løsning av kaliumpermanganat og lett tamp.
 2. Frø er jevnt spredt på bakken og litt begravet. En liten mengde ren, fin elvesand helles på toppen slik at den bare dekker frøene.
 3. Dekk plantingen med polyetylen og utsett den for friluft. Drysset med snø.
 4. Når våren begynner (rundt midten av mars), blir boksen med plantinger overført til et godt opplyst, varmt sted.
 5. Om noen dager vil vennlige skudd av unge planter dukke opp. Filmen fjernes.

Å dyrke og ta vare på Rhodiola rosea krever tålmodighet. I utgangspunktet vokser skuddene veldig tregt. Hvis det har vokst tette avlinger, plantes de en uke senere. For å gjøre dette blir jorden under plantene grundig vannet, en ung Rhodiola med en jordklump stikkes forsiktig med en fyrstikk og overføres til et nytt plantested.

For ikke å lide med transplantasjoner, bruker gartnere en annen metode for å spire frø. De plasseres i potter på balkongene. Om vinteren er potene dekket med folie, og om våren er det installert et trådvisir over det, som er dekket med folie. Frøplanter som vokser under slike forhold spirer raskere og utvikler seg bedre enn de som vokser i en leilighet. Etter 2 måneder plantes plantene på et permanent sted. Med riktig pleie blomstrer noen planter det første året..

Ikke plant mye Rhodiola av samme alder med en gang. Bedre å plante nye blomster årlig.

Inndeling av røtter

deling av røttene til Rhodiola roseaFør du vokser Rhodiola rosea selv, må du vite at den tilhører dioecious planter, så ikke alle gir frø.

I dette tilfellet foretrekker gartnere reproduksjon ved å dele jordstengler.:

 1. For å gjøre dette, velg toårige knoller som veier mer enn 30 g..
 2. De kuttes i 2 like deler og drysses med aske og knust kull..
 3. Deretter plantes de i jorden, og dypes med 1-1,5 cm.
 4. En liter krukke kompost eller humus tilsettes jorden, en spiseskje kaliumsulfat og superfosfat.
 5. Plantematerialet er dekket med humus, etterlater knopper på overflaten, vannes og mulkes med torv.

Rhodiola rosea: dyrking og omsorg for en plante i åpne senger

skudd av Rhodiola roseaFor et permanent sted i det åpne feltet er vindbeskyttede, sandete, løse jordarter egnet.

Agroteknologi av Rhodiola rosea er veldig enkel:

 1. Hovedbetingelsen for rask vekst og utvikling av en blomst er god jordfuktighet. Men samtidig gir de god drenering, siden Rhodiola i myrlendt jord blir syk og dør.
 2. Det skal være nok sollys, men det er bedre for planten å være i delvis skygge, siden direkte stråler fører til solbrenthet på bladene og de dør av.

Før du vokser den gylne roten i det åpne feltet, må du forberede stedet:

 1. For hver kvadratmeter påføres 15 g nitrogengjødsel, 20 g superfosfat, kaliumsalt og 2 bøtter råtnet gjødsel eller kompost fra humus og torv..
 2. For surgjort jord kreves 30 g kalk.
 3. Jorda er gravd ned på bajonetten til en spade.
 4. Planter plantes minst 20 cm fra hverandre, 50 cm er igjen mellom radene.

Gjødsel som ble introdusert under forberedelsen av stedet, vil aktivt mate planten i 3-5 år.

Gjødslingsplan

tidspunktet for den første toppdressingenDen første fôringen med fortynnet kyllingfett i forholdet 1 til 20 utføres når plantene vokser til 6 cm. I tillegg fortynnes 0,5 ss kaliumsulfat og superfosfat i 10 liter vann og vannes med rhodiola. Etter vanning blir plantene mulket. For hele vekstsesongen utføres 5 lignende dressinger. I slutten av august mates rhodiola med kaliumsulfat og superfosfat oppløst i en bøtte med vann, 1,5 ss av hver komponent. Om vinteren er plantene dekket med mulch med et lag på 1 cm.

forsiktig dyrking av Rhodiola roseaNår det gjelder sykdommer og skadedyr, har Rhodiola rosea god immunitet mot sykdommer, fra skadedyr er det irritert av sedum og badanveger. Det første skadedyret ødelegger bladene ved å gnage dem. De blir kvitt det ved å riste av seg larvene med hendene på den klissete overflaten. Badan weevil elsker å glede seg over jordstengler. Derfor, før planting, blir de undersøkt nøye og oppbevart i 15 minutter i en sterk løsning av natriumklorid..

Rhodiola rosa ser bra ut i landet og på ethvert nettsted. Gartnere gir dem ikke bare verdifulle medisinske råvarer, men bevarer også denne Red Book -planten for fremtidige generasjoner..

Flerårig plante Rhodiola rosea (vokser og steller i et blomsterbed) – video

Previous Post
Bruken av eplecidereddik i hverdagen, kosmetologi og behandling
Next Post
Pere din soiul Detskaya aduce fructe stabil