15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Acanthus -plante for kongelige forhager

acanthus plante For ekte kjennere av luksus og pomp, vil acanthus -planten være et skikkelig funn. Den ekstraordinære blomstring av kultur pryder hagen utsøkt. Det ser ut til at den personlige tomten har blitt residensen til presidenten selv..

Hjemlandet til representanten for Akantov -familien er det tropiske og subtropiske klimaet i Eurasia, Oseania og Afrika. På de nordlige breddegrader dyrkes bare 3 flerårige varianter av 30 som finnes i naturen. Likevel har hver av dem spesielle dekorative egenskaper..

Prangende acanthus -plante

spektakulær acanthus plante Populært sett kalles acanthus også “bjørnepote” eller “klo” fordi bladene er formet som fotavtrykket til dette formidable dyret. Avhengig av sorten, endres utseendet på løvet. Likevel er det noen vanlige kjennetegn.

Vanligvis løvfellende tallerkener:

 • stor (lengde 50-100 cm og bredde 30 cm);
 • pinnate-lobed med liten konkavitet;
 • dissekert eller skilt;
 • piggete;
 • dekket med torner;
 • mørk grønn farge;
 • plantet på lange petioles (opptil 50 cm);
 • danne en voluminøs rotrosett.

Slike trekk ved strukturen til acanthusblader ble en inspirasjon for mange kunstnere i antikken. Håndverkere har skapt evige mesterverk, inkludert originale ornamenter av utsøkt løvverk.

blomstrende bjørnepoteDannelsen av kulturknopper observeres på slutten av våren eller sommeren (juni-juli). Varigheten av perioden er 3-4 uker. Sterke stengler når 0,5-2 m i høyden (det finnes også buskvarianter).trekk ved akantusbladplater

De piggformede stilkene er dekket med store blomster, kronbladene (5 cm) som skimrer med nyanser av slike toner:

 • hvit;
 • rød;
 • rosa;
 • lilla.

Blomstringsprosessen i acanthus er ikke helt entydig. Den ene sesongen gleder kulturen seg med sine frodige blomsterblomstrer av racemose, og i den andre – bare med spektakulært løvverk uten blomsterknopper.

trekk ved acanthusblomstringI tillegg er under de utsøkte knoppene raffinerte skovler av en mørk lilla nyanse med uttalte torner. Dette kan forklare opprinnelsen til det latinske navnet på planten acanthus “Acanthus”, som betyr “bract”. Denne særegne egenskapen gir bjørnpotene et visst mysterium, siden det ser ut til at unge jenter gjemte sine luksuriøse hoder bak hetter..

Populære varianter av acanthus

blomstrende acanthusEn eviggrønn flerårig er ganske fuktig og termofil. Av denne grunn er ikke alle kjente typer egnet for åpen mark..

Tradisjonelt brukes bare 3 hybridsorter av acanthus til dekorative formål i moderne hagearbeid:

 • mollis (A. mollis) eller myk / kjedelig (andre navn);acanthus mollis
 • stikkende (A. Spinosus);acanthus stikkende
 • Ungarsk / Balkan (A. Hungaricus).Ungarsk acanthus

Ved begynnelsen av høsten dannes frukt på stilkene. Frøboller høstes så snart de får en brunaktig fargetone..

Den mellomstore acanthus mollis når en høyde på bare 70 cm, men i naturområdet er peduncles opptil 150 cm. Løvet danner en massiv basal rosett av jade eller grønne sjøfarger. Bredden på platene varierer fra 7 til 15 cm, og lengden – fra 30 til 60 cm. Bladformen er grovkuttet, men i motsetning til andre varianter er den ikke dekorert med torner. Det er derfor acanthus kalles myk.

Blomsterhandlere bør ta hensyn til de mest luksuriøse variert variantene av denne typen:

 • Hvitt vann;plante acanthus sort hvitt vann
 • Tasmansk engel;variasjon tasmansk engel
 • Hollards gull;Hollard gullklasse
 • Morning Candle.plante acanthus sort morgenlys

Med en sterk vekst blir busken ganske høy og sprer seg. I tillegg forekommer selvsåing av kulturen fordi de tørkede fruktene brister, og kornene spres innenfor en radius på 10 m.

Fjellakanthus (badyanbladet) dyrkes som en potteplante. Dekorativiteten til eviggrønn kultur er gitt av blankt løvverk med en dissekert kant, som jevnt blir til torner. Lange stammer (1,5-2 m) er vakkert kronet med hvitlilla blomster. Et karakteristisk trekk ved fargen på kronbladene til acanthus badyanolistny er gradienteffekten: den snøhvite tonen nærmere bunnen av knoppen får en delikat syrinfarge.

De frostresistente variantene inkluderer stikkende og ungarsk. Samtidig blomstrer Balkan -akanten mye senere enn alle de andre..

Den ledende posisjonen i hagebruk er okkupert av A. spinosus eller stikkende. Åpningen av det tynt dissekerte løvet, prikket med hundrevis av torner, fascinerer alle gartnere. Selv Royal Horticultural Society of Great Britain kunne ikke motstå sjarmen hans. Sorten har blitt tildelt en prestisjetung pris på dette området..

Eksotisk dyrking ved 3 metoder

voksende akantus på stedetFor acanthus -planten velges et passende sted på stedet. Blomsterbedet skal være godt opplyst (enten om morgenen eller om kvelden) og beskyttet mot trekk. Kulturen trenger lett skygge slik at direkte sollys ikke faller på bladene. Som allerede nevnt vokser acanthus sterkt. I dette tilfellet installeres spesielle gjerder rundt omkretsen for å begrense rotveksten. I dette tilfellet er den bredeste / frie forhagen valgt for selvsåing av stauder.lett næringsrik jord

For det anbefales jord bare med følgende egenskaper:

 • lett;
 • løs;
 • fuktgjennomtrengelig;
 • nøytral eller alkalisk.

I ferd med å grave sengene, torv (1 del) og sand (½ h.). For å gjødsle fattige landtyper må humus og torvmark tilsettes. I bunnen av hullet dannes et godt dreneringslag av ødelagt murstein, ekspandert leire eller pukk. Acanthus tåler ikke stillestående vann, spesielt om vinteren. Før planting blir underlaget vannet rikelig med avgjort vann..

Acanthus multipliserer:

 • delenki (busken er delt inn i flere deler);
 • frø;
 • stiklinger (stilker eller røtter).

acanthus frøAv denne grunn avhenger teknologien for videre planting av den valgte avlsmetoden. Alle prosedyrer utføres på våren. På slutten er tomten mulket med flis. Frø som har gjennomgått scarification (behandling med grovt materiale for å skade det øvre skallet) blir sådd i separate kopper med et næringsrikt jordsubstrat.voksende frøplanter

Frøplanter vokser på vanlig måte:

 • dekke med glass / film;
 • vanning og lufting til spiring;
 • plukk i fasen med 2-3 sanne blader.

I det åpne bakken til et permanent sted (rotsystemet er veldig sårbart), blir plantene overført i slutten av mai, når trusselen om gjentatte frost har gått. Når de forplantes av stiklinger, blir stilkene kuttet i segmenter på 15-20 cm, og røttene-5-8 cm (med en apikal knopp). I den første versjonen sendes den resulterende skjæringen til sanden og dekkes med en flaske, og i den andre plantes den i et blomsterbed. Den rotte spiren overføres til forhagen.

Siden acanthus er en termofil plante, planter erfarne gartnere kulturen i spesielt murverk for å fjerne dem innendørs for vinteren. I andre tilfeller er unge frøplanter dekket med sagflis, grangrener, søppel eller agrofibre.

Enkel omsorg

vanlig vanning av acanthusRegelmessig beskjæring, som utføres tidlig på våren, vil bidra til å beskytte stauder mot frysing. I tillegg påføres gjødsling i løpet av hele vekstsesongen annenhver uke. Vanligvis brukes kompleks kompleks gjødsel. Kompost tilsettes under den årlige vårgraving av stedet. I tillegg mulker det også bakken rundt acanthus -planten..

resultatet av god omsorgBlant annet må et visst vanningssystem innføres: 2-3 ganger i uken, avhengig av værforholdene. Løsningen av jorda utføres regelmessig for å gi rhizomene oksygen. Med slike enkle pleieprosedyrer vil acanthus glede seg over sin ekstraordinære blomstring i mer enn 10 år..

Acanthus molly plant Morning candle for personlig bekjentskap – video

Previous Post
Bruken av eplecidereddik i hverdagen, kosmetologi og behandling
Next Post
Pere din soiul Detskaya aduce fructe stabil