15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hva er funksjonene ved å dyrke eksotisk perilla fra frø

vokser perilla fra frø Perilla er en flerårig urt med en krydret aroma og et uvanlig, eksotisk utseende. Å dyrke perilla fra frø er mulig både i det åpne feltet og i en gryte på en vinduskarme. Dette lar gartneren enkelt dyrke en fargerik urteaktig kultur som er mye brukt i kulinarisk, alternativ medisin, kosmetologi og landskapsdesign..

Populære varianter av perilla

unikt rekkverk i hagen Perilla er en urteaktig flerårig plante fra Yaroslavl -familien. Under naturlige forhold vokser den i Kina, Japan, India. På grunn av sin krydret aroma og rike sammensetning, er perilla mye brukt i matlaging og urtemedisin. Denne flerårige brukes som en dekorativ dekorasjon av innmarken..

Det er flere dusin typer perilla. Blant russiske gartnere brukes følgende varianter oftest for å dyrke perilla fra frø:

 1. Dugdrop er en høy busk, som når 1,3-1,6 m i høyden. Det er en hardfør sort med røde blader, lett vedlikehold og vokst i regioner med kaldt klima..
 2. Akashiso er en frosthard art med lilla løvverk som når 1 m i høyden.
 3. Aoshiso – busker opptil 1-1,2 m, dekket med grønne blader og motstandsdyktige mot plutselige temperaturendringer
 4. Mulatto er en lavvoksende plante hjemmehørende i Korea, opptil 70-90 cm høy. Buskene er dekket med frodige rødlilla blader.
 5. Busk – en høy busk med en frodig og kraftig burgunderkrone, som når 1,3-1,4 m i høyden.

typer perilla for dyrkingPerilla rød mynte er en vanlig sort. Dette er en lavvoksende plante opp til 50-60 cm høy, dekket med lilla blader og kantete kanter..perilla rød

På grunn av sin estetiske appell brukes rød mynte ofte i landskapsdesign for å lage en “hekk” og originale komposisjoner.

Voksende perilla fra frø

vokser perilla fra frøEn av de mest populære perilla -variantene blant russiske gartnere er Rosinka. Dyrking av grønnsaksperilla Rosinka fra frø utføres både ved å så direkte i åpen jord, og ved foreløpig dyrking av frøplanter.

Den første metoden er mindre vanlig. Frø blir sådd i åpen jord i november eller begynnelsen av mars. Denne dyrkingsmetoden er mer egnet for sørlige territorier, siden plantene roter seg lenge og er preget av langsom vekst..

For regioner i Russland med et temperert klima er dyrking av perilla gjennom frøplanter mer egnet.

Frøforberedelse

perilla frøFor å vokse perilla fra frø, er det nødvendig å forberede frømaterialet ordentlig. For å fremskynde spiring av frøplanter, suge frøene i vann og la stå i 3 dager. I løpet av denne tiden må væsken byttes til rengjøring en gang. For spiring må du bare bruke friske frø som har blitt lagret i mer enn 1 år..forberedelse av perilla frø for såing

Perillafrø kan tilberedes på en annen måte – legg dem på våt sand og overfør til et kjølig sted i 7 dager..

Voksende frøplanter

voksende frøplanterFor å dyrke perilla Mulatka, Rosinka eller andre varianter må du forberede små plastbeholdere og et næringssubstrat. For å gjøre dette, bland torv med humus i forholdet 1: 2. I tillegg til underlaget kan du legge til kompleks mineralgjødsel.

Sørg for å fylle beholderen med et lag drenering – for eksempel utvidet leire. Legg deretter perillafrøene i små rader på toppen av næringsmediet. Fukt jorden godt og dekk beholderen med plastfolie, uten å dekke frøene med jord, overfør den til et varmt rom.

De første skuddene vises 14-16 dager etter såing av frøene. De krever ikke spesiell forsiktighet – det er nok å fukte spirene og åpne filmen.

Transplant i åpen jord

perillaen må transplanteres i det åpne bakkenTransplantasjon av perillaen til åpen jord utføres etter at minst 2 permanente blader dukker opp på plantene. Det er best å utsette plantearbeidet til slutten av mai eller første halvdel av juni, når risikoen for returfrost forsvinner..

Perilla kjennetegnes ved sin upretensiøsitet for jordens kvalitet og sammensetning, men elsker sollys veldig godt. Det er derfor for dyrking er det best å velge jevnt, godt opplyste områder, beskyttet mot vind og trekk..

Rekkverk landing

vokser perilla fra frø i det åpne feltetFor full vekst og utvikling av en plante er det best å begynne å plante den når lufttemperaturen er stabil på et nivå som ikke er lavere enn + 20 ° C. Det er nødvendig å la en avstand på minst 25-30 cm mellom perilla buskene være, siden planten har en frodig, raskt voksende krone.

Regler for planting av rekkverk i åpen mark:

 • det beste alternativet for å dyrke perilla vil være stedet der bønner eller erter ble dyrket i fjor;
 • før du planter, graver du jorda til en dybde på 15-20 cm;
 • mate jorden med kompost med en hastighet på 30 kg per 10 kvadratmeter;
 • så 3-4 frø i en avstand på 25-35 cm, til en dybde på ikke mer enn 5 mm.

Dryss perillafrøene forsiktig med jord, vannet sengene og jevnt ut jorden med en rive.

Når spirene er gamle nok og slår rot, må de tynnes ut. For å gjøre dette, la den sterkeste og sunneste planten være fra hver busk, fjern resten. De kan brukes som et velduftende krydder til kjøtt-, fisk- og grønnsaksretter..

Vedlikehold av rekkverk

rekkverkRekkverkene er enkle å vedlikeholde. Når du dyrker en krydret plante, brukes standardmål – vanning, løsning, ugressbekjempelse og fôring.vedlikehold av rekkverk utendørs

Grunnleggende regler for stell av rekkverket:

 1. En flerårig tolererer mangel på fuktighet godt, så den trenger ikke vanlig fuktighet. Perilla skal bare vannes under langvarig tørrvær..blank
 2. Løsningen av jorda utføres etter hver vanning, i tillegg til at jorden tørker. Jorden bør løsnes veldig forsiktig, vær forsiktig så du ikke skader plantens skjøre rotsystem..
 3. Topp dressing – perilla kan mates med både kompleks mineralgjødsel og organisk materiale (tørt fugleskitt).

Luking gjøres for å bekjempe og forhindre ugress. Som å løsne, krever det omsorg..

Å dyrke et rekkverk på en vinduskarme

vokser perilla fra frø på en vinduskarmeDuftende perilla kan dyrkes på vinduskarmen, i vanlige blomsterpotter.

Takket være dette kan du få ikke bare duftende krydder, men også en dekorativ interiørdekorasjon.:

 • hell næringssubstrat i små beholdere;
 • lage små spor;
 • fukte radene og så ønsket mengde frø;
 • dekk frøene med plastfolie, uten å dekke dem med jord;
 • plasser beholderen på en solrik vinduskarme;
 • etter at spirene dukker opp, dryss dem med sand og fukt dem godt;
 • transplantere de voksne spirene til blomsterpotter;
 • for aktiv vekst av perilla og frodig løvverk, må toppen av skuddene klemmes.

rekkverk på vinduskarmenPerilla er en flerårig urt hjemmehørende i Asia. Takket være det attraktive utseendet, vil det bli en lys dekorasjon av enhver personlig tomt, og bladene vil være et velduftende tillegg til forskjellige retter. Planten er upretensiøs i omsorg, og derfor kan selv nybegynnere gartnere dyrke den..

Voksende perilla fra frø hjemme – video

Previous Post
Bruken av eplecidereddik i hverdagen, kosmetologi og behandling
Next Post
Pere din soiul Detskaya aduce fructe stabil