15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan dyrke en velduftende deilig ananas hjemme

ananas hjemme Ananas, som først kom til Europa på 1500 -tallet, ble raskt forelsket i den lokale adelen. Å reise i den epoken var ekstremt dyrt og lang, så planter fra det brasilianske høylandet begynte å bli dyrket i drivhus og drivhus. Russland hang ikke bak de europeiske maktene. Her, i mer enn et århundre, har uvanlige “støt” vokst praktisk talt i industriell skala i St. Petersburg og enda lenger nord, på Solovki. Men dampene som dukket opp på 1800 -tallet forandret situasjonen, og saftige frukter begynte å bli hentet fra Sør -Amerika..

Dette er tilfellet i dag, men interessen for å dyrke ananas hjemme avtar ikke. Til tross for den utenlandske disposisjonen, viste planten seg å være ganske kresen, og en levedyktig og fruktig busk kan fås selv fra en tuft kuttet fra en frisk frukt.

I naturen vokser kulturen opp til 60–80 cm og består av en liten stilk, besatt med skarpe lange blader, en fibrøs rot og infructescence dannet på toppen av hovedskuddet som forlenger etter blomstring. Det er takket være denne sammensatte frukten, som skjuler saftig fruktkjøtt under den keratiniserte huden, at planten har blitt en av de mest verdifulle jordbruksavlingene ikke bare på det søramerikanske kontinentet, men også i Afrika og Sørøst -Asia..

Ananasfelt I et varmt tropisk klima kan rosetten av ananasblader nå en diameter på to meter. Det vil ikke være mulig å oppnå en slik plantestørrelse i en leilighet, men etter 2–4 år, med riktig oppmerksomhet og omsorg, vil en spiselig duftende frukt vokse på ananas hjemme. Og selv om du må være tålmodig for å oppnå suksess, er den uvanlige utviklingen av planten verdt innsatsen og tiden..

For å dyrke ananas kan du bruke frø eller stiklinger som dannes på stammen av en voksen plante. Men den enkleste måten er å dyrke ananas hjemme fra toppen, kuttet av moden frisk frukt.

Hvordan dyrke ananas fra frø hjemme

Ananasfrø kan brukes til å dyrke en ny planteFrøformering regnes som den vanskeligste og tidkrevende metoden. For det første kan du få frøplanter bare fra kjøpte frø. I fruktene som selges i supermarkeder, er det ingen frø i det hele tatt, eller du kan bare finne deres hvitlige umodne rudimenter..

Ananasfrøet som er egnet for spiring har en noe flat halvcirkelformet form, når 3-4 mm i lengde og er farget med en brun eller rødaktig brun nyanse.

Før plantingen legges frøene mellom lagene med en fuktig klut i 18-24 timer og dekkes til på et varmt sted. Når de så hovner opp litt, planter de dem i en våt blanding av torv og sand. For at små frø skal spire uten problemer, begraves de ikke mer enn 1-2 cm.

Beholdere må dekkes med folie eller glass og plasseres på et varmt sted. Det er på temperaturen som er gitt til frøene at deres spiring og tidspunktet for utseendet til de første skuddene vil avhenge:

 • Ved normal romtemperatur kan spiring ta fra 3-4 uker til halvannen måned.
 • Hvis frøene holdes ved en temperatur på omtrent 30-32 ° C, kan spirene sees om 2-3 uker..

Forbereder frø til plantingDet er viktig å opprettholde ikke bare temperaturregimet, men også å fukte jorda i tide, og heller ikke å glemme å mate plantene. For å gjøre dette, med et intervall på 15-20 dager, blir avlingene gjødslet med komplekse sammensetninger, inkludert de viktigste næringsstoffene og mikroelementene.

Når flere blader vises på unge rosetter, dykkes de og overfører en klump sammen med små jordboere til jorden for voksne planter. Slik jord kan lages uavhengig av å blande torv, humus, hagejord og sand i like store mengder. For å gi struktur og en slags beskyttelse mot infeksjoner, tilsettes knust kull i jorda opptil 5% av volumet. Og en del av sanden kan erstattes med perlit.

Hvordan dyrke ananas fra toppen hjemme

Å vokse trenger et sunt tipsHvis du ikke alltid kan finne frø fra en eksotisk kultur og overalt, er det fullt mulig å dyrke ananas hjemme fra toppen av en frukt som er kjøpt i en butikk, selv uten spesiell kunnskap. Det er sant det er verdt å nærme seg valget av en delikatesse som er bestemt til å bli gitt plantemateriale med fullt ansvar. Ananas skal være fersk, med en grønn elastisk rosett av løvverk, uten spor av ødeleggelse, kulde eller visning. Når du undersøker, må du være oppmerksom på vekstpunktet for utløpet, hvis det er råttent, visnet eller bare er fraværende, vil det være ekstremt vanskelig å få en ny plante.

Hjemme, når du dyrker ananas, blir toppen av frukten kuttet av med en skarp ren kniv, og fanger ikke bare den løvrike rosetten, men fruktens område tre centimeter lavere. Hvis ananas er helt moden, kan du forsiktig skru ut utløpet, holde tuten tett med den ene hånden og stammen med den andre.

klargjøring av topper for plantingNår det fremtidige plantematerialet er mottatt, fjernes alle rester av saftig masse, som kan bli råttekilde, forsiktig fra utløpet. Korte nedre blader fjernes for å oppnå en sylindrisk stilk opp til 3 centimeter lang.

Skiver må behandles med en mettet løsning av kaliumpermanganat, knust trekull eller, som vil fremskynde utseendet av røtter, med en epinoppløsning.

For å beskytte stilken mot forfall, anbefales det å la ananas stå for tørking i en dag eller to før roting. Videre er det bedre å henge uttaket slik at det ikke kommer i kontakt med noen overflater. En video om hvordan du dyrker ananas hjemme, avslører alle finesser i prosessen og viser tydelig alle stadier.

rooting ananas topperRotting utføres ved å senke delen av stiklingene som er fjernet av løvverk i vann. For å holde på ønsket nivå, kan du bruke et papphjul eller tannpirkere, som vist på bildet.

Når de første røttene vises på ananas, kan rosetten plantes i bakken, og du bør ikke begrave den unge planten over den nedre delen av blader. Substratet rundt frøplanten forsiktig, prøver å ikke skade litt numeriske røtter, krøllete og kompakte.

Ytterligere dyrking av ananas hjemme foregår under en film ved en temperatur som ikke er lavere enn 20-22 ° C. Hvis det er mulig å oppnå oppvarming av luft og jord til 25 ° C, vil det etter omtrent en måned dukke opp nye lyse blader i midten av utløpet..

Å plante rotfestede stiklinger i en gryteMens akklimatisering og forankring pågår, er ananasplanten viktig:

 • beskytte mot kondensdråper som faller på utløpet, forårsaker utvikling av mugg og forfall av løvverk;
 • jevnlig fukte jorda;
 • ventilere plantinger, unngå kjøling av anlegget.

En gryte med en ananasplante blir avslørt på et opplyst sted hvor utløpet ikke vil bli truet av direkte solstråler..

Formering av ananas ved rotstiklinger

voksende ananas fra basalskudd

Hvis det allerede er en voksen ananasplante i huset, kan du forplante den ved hjelp av datterprosessene som dannes i nedre del av stammen eller under frøfrukten, som er lette å bryte ut og rotere. Som plantemateriale kan du bruke stiklinger som allerede har gitt flere rader med blader og har nådd 15–20 cm i lengde..

Som rosetten på toppen av en ananas, kan stilken vrides eller kuttes forsiktig med et skarpt blad. Kuttstedet må drysses med kullsmuler, og deretter gjøres håndtaket analogt med voksende ananas hjemme fra toppen.

Hvis rotrosetten allerede har rotrudimenter, kan den umiddelbart plantes i lett jord fra en blanding av torv, perlit og et ferdiglaget underlag for innendørs planter..

Hvordan ta vare på ananas hjemme?

Voksende frøplanteHjemmelaget ananaspleie består i å gi alle betingelser for vekst og utvikling av planten..

 • Det er viktig for ananas å velge og opprettholde en løs næringsrik jord..
 • Lag akseptable lys-, temperatur- og fuktighetsforhold.
 • Ananas trenger godt organisert vanning og fôring.

Når du planter ananas og tar vare på den hjemme, må du huske at planten ikke har et veldig kraftig overfladisk rotsystem:

 • Jorden må være gjennomtrengelig for både fuktighet og oksygen.
 • Gryten må gi et anstendig dreneringslag..
 • Beholderen i seg selv skal ikke være dyp, men ananas behandler brede potter veldig godt.

Det er best å dyrke lyselskende sørlig ananas hjemme på sørlige, vestlige eller østlige vinduer. På samme tid, om sommeren, når solen er varmest, er det bedre å skygge ananas på sørsiden, men om vinteren trenger planter bakgrunnsbelysning, noe som utvider dagslysetiden med 6-8 timer.

I et sunt eksemplar har ungt løvverk en lys grønn fargetone. Og bladene fra de nedre radene er ikke tørre og visne, men grå, stramme og saftige. Med tilstrekkelig lys dannes kontakten symmetrisk.

Ananas ga frukt hjemmeDen nedre lufttemperaturgrensen for ananas hjemme er 18 ° C. i slik luft går anlegget i dvale. Og for aktiv utvikling må luften være varmere. Om våren og sommeren kan den optimale temperaturen være mellom 22 og 30 ° C.

Hjemmelaget ananaspleie inkluderer vanlig, sjelden, men rikelig vanning, som de tar varme, omgivelsestemperatur, avgjort vann.

På varme dager vannes planter, men vått løvverk på kalde dager forårsaker uunngåelig sykdom og visning. Den samme effekten bør forventes hvis ananas får kald luft fra et åpent vindu, eller det er tappende effekt av et varmt batteri..

sikre riktig omsorgFra midten av våren, når den aktive vekstsesongen begynner, og frem til oktober, blir ananas matet hjemme i full gang. Tidsplanen er organisert avhengig av plantens tilstand, men oftere påføres organisk materiale og mineralgjødsel en gang hver 1-2 uke.

Om vinteren avbrytes fôring, vanning reduseres, og temperaturen på innholdet reduseres også.

Hvordan få din hjemmelagde ananas til å blomstre og ta vare på den?

Ananasblomstring har dannet segFrukttiden for ananas begynner 2–4 år etter dannelsen av rosetten. Riktig nok, selv med industrielle plantinger, oppnås frukt ved å behandle plantene med acetylen eller eddiksyre ved hjelp av en spesiell teknologi. Hjemme, voksende ananas, er slike metoder ikke veldig akseptable, men selv her kan du tvinge en hardnekkig plante til å danne en blomsterstand.

Regelmessig fôring av planten med flytende organisk gjødsel blir en god stimulans. Hvis ananas mottar en slik toppdressing to ganger i måneden i løpet av hele vekstsesongen, kan du vente på blomstring etter 2-3 måneder. Noen eksperter anbefaler å søle innsiden av utløpet med en løsning av acetylen hentet fra en liter vann og 15 gram karbid i flere dager.

En lignende effekt oppnås ved å sette en krukke med en liten mengde vann og et stykke dampende karbid ved siden av gryten. Under prosedyren er det bedre å dekke potten med en pose eller sette den i et drivhus. Vanlige epler, som frigjør etylen under lagring, kan også provosere planten. For å gjøre dette, ved siden av potten som står i drivhuset, legges friske epler i flere dager..

Oftest, for å aktivere blomstring, bruker blomsteroppdrettere røyking av planten med vanlig røyk. Denne prosedyren skal vare 10-15 minutter og gjentas 2-3 ganger i uken..

Planterespons på riktig omsorg2-3 måneder etter behandling, med riktig pleie av ananas hjemme, vises først en blomsterstand, og deretter, etter 30 dager, vises en eggstokk. Fruktmodning varer fra 4 til 6 måneder, hvoretter du kan smake ananas vokst med egne hender.

Hvordan dyrke ananas hjemme – video

Previous Post
Melon Torpedo: Hvordan velge en søt moden frukt
Next Post
Creșterea prazului în paturile de țară, plantarea și îngrijirea