15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vet du hvilke typer og varianter av ananas som finnes i naturen?

En plante som tilhører slekten Ananas comosus var. comosus Historien om europeernes bekjentskap med ananas begynner i 1493, da spanjolene som landet i Mellom -Amerika oppdaget tidligere ukjente saftige frukter på øyene. Litt senere ble den kandiserte fruktkjøttet og ananasene selv sendt til den gamle verden, hvor den søte og sure smaken av en merkelig delikatesse kom i smak av kronede personer og adel.

I løpet av noen tiår ble ananas brakt til de asiatiske og afrikanske koloniene, hvor det lokale klimaet var veldig egnet for den tropiske planten. Samtidig ble det dyrket avling i Sør- og Mellom -Amerika, så vel som i europeiske drivhus og drivhus..

Tydeligvis eksisterte ønsket om søtere, større og mer saftige frukter i disse dager. Derfor dukket forfedrene til moderne ananasvarianter opp allerede på 1700 -tallet, og på begynnelsen av 1900 -tallet var arbeidet med valg av tropiske frukter i full gang. Dette ble lettere ved opprettelsen av store selskaper som driver med både dyrking av ananas og behandling av dem. Forskningssenteret er et spesialisert ananasforskningsinstitutt som ligger på Hawaii. Og plantingen spredte seg til de sørlige delstatene i USA, inkludert Florida..

Florida ananasplantasje Siden den gang har dyrket ananas endret seg dramatisk, ettersom ikke bare vekten på individuelle frukter har vokst, men folk har også lært å få frukt som inneholder mindre syrer og mer sukker. Men samtidig er alle ananasvarianter dyrket på plantasjer i Costa Rica, Filippinene, Ghana, USA, Vietnam eller Australia planter som tilhører slekten Ananas comosus var. comosus.

Ananas comosus var. comosus

Ananas av forskjellige varianterI likhet med andre varianter er den store ananas en flerårig urt fra bromeliadfamilien, og frukten elsket av mange er en saftig frukt, som, avhengig av art og variasjon, kan ha en annen form, størrelse og vekt. Hvis plantene av Giant Kew -sorten modner frukt som veier opptil 10 kg, så har mini ananas avlet i Sørøst -Asia nesten ingen hard kjerne, men veier ikke mer enn 500 gram.

Den internasjonale handelsklassifiseringen er basert på eksistensen av flere store grupper av ananasvarianter. Disse er Smooth Cayenne, Spanish, Queen, Abacaxi og Pernambuco. Siden avlsarbeidet pågår, kommer det i tillegg til disse klassene andre varianter og varianter..

Gruppe av ananasvarianter “Smooth Cayenne”

Gruppe av ananasvarianter Den første og mest omfattende gruppen “Smooth Cayenne” er stort sett planter dyrket på Hawaii og Honduras. Også eksotiske frukter ananas med karakteristiske tegn på tilhørighet til denne sortgruppen finnes på Filippinene og Cuba, på plantasjer i Sør -Afrika og i Mexico. Glatte Cayenne -planter har en kort stilk, som gradvis blir gul fra bunnen til utløpet, og frukt som veier fra 1,5 til 3 kg modnes. Ananasmasse er tett, lysegul, rik på både syrer og sukker, noe som gir frukten en sterkhet.

Ofte brukes høsten fra planter av denne sortgruppen ikke bare til ferskt salg, men også til produksjon av hermetisk frukt. Det er ikke overraskende at opptil 90% av verdens hermetiske frukt er produsert av varianter som inngår i gruppen. Sammenlignet med andre varianter tar ananas i sortgruppen Smooth Cayenne lengre tid å utvikle seg og kan også angripes av vanlige skadedyr og avlingssykdommer.

Cayenne sortgruppeCayenne -variegruppen inneholder mange uavhengige varianter:

 • Baron de Rothschild;
 • G-25;
 • Dominguo;
 • Gaimpew;
 • Maipure;
 • Sarawak;
 • La Esmeralda;
 • Hilo;
 • Kew;
 • Champaca;
 • Amritha;
 • MD-2.

Samtidig kan planter og frukter av forskjellige varianter som er en del av samme gruppe, være påfallende forskjellige fra hverandre. For eksempel vokser Champaka -ananas, som produserer spiselige, men virkelig dvergfrukter, som et husplante. Og Kew ananas er kjemper som veier fra 4 til 10 kg, som vokser bare på plantasjer.

Champaka ananasBlant variantene av denne omfattende gruppen kan man skille Amritha -ananas med tornede spisse blader og sylindriske, avsmalnende mot bunnen, frukt som veier fra 1,5 til 2 kg. Fra plantetidspunktet til blomstring av en plante av denne ananasorten, tar det 13-15 måneder. Sorten kjennetegnes ved dannelsen av en liten kompakt rosett på toppen av frukten. De eksotiske fruktene selv, umodne ananas, har en jevn grønn farge, som endres til gul når frukten er klar til skjæring..

Tykkelsen på barken når 6 mm, og det blekgule kjøttet under det er tett, knasende, uten merkbare fibre. Amritha ananas kjennetegnes ved sin lave surhet og rike aroma..

Nesten 50% av verdensmarkedet for ferske ananas kommer fra MD-2-sorten, som ifølge eksperter med rette anses som standarden for det internasjonale markedet..

Ananas varianter MD-2Dyrking av ananasdyr i Sentral- og Sør -Amerika begynte i 1996, og i løpet av denne tiden har plantene vist at de konsekvent kan bære frukt. Frukt av høy kvalitet har:

 • høyt sukkerinnhold;
 • glatt sylindrisk form;
 • lavt syreinnhold;
 • gjennomsnittlig vekt fra 1,5 til 2 kg.

MD-2-frukter skiller seg ut med en veldig lang holdbarhet på opptil 30 dager, noe som gjør det mulig å transportere eksotiske ananasfrukter over lange avstander uten tap av kvalitet.

Kew ananas variasjonOg likevel er planten ikke perfekt. MD-2 er mer utsatt for råte og sen rødme enn Kew ananas sorten.

Gruppe av varianter av ananas “spansk”

Gruppe av varianter av ananas Den andre gruppen av ananasvarianter kalles “spansk”. Røde spanske ananas dyrkes aktivt i Mellom -Amerika. De viktigste avlingene kommer fra Puerto Rico. Vanligvis veier slike frukter, hovedsakelig for eksport, 1-2 kilo. Under det harde rødlige skallet, som gruppen har fått navnet sitt fra, ligger et blekgult eller nesten hvitt kjøtt med en mild aroma og en ganske fibrøs struktur sammenlignet med cayennevarianter. Spansk ananas ser nesten firkantet ut når den kuttes..

Den spanske gruppen inkluderer varianter:

 • Pina blanca;
 • Rød spansk;
 • Cabezona;
 • Hermetikk;
 • Valera Amarilla Roja;

Planter av disse og andre varianter som er inkludert i gruppen, gleder seg over frukt som veier fra 1 til 10 kg, og disse er hovedsakelig ananas, litt dårligere i smak enn dessertsorter. Dette oversetter til strammere fruktkjøtt og mindre sukker..

Queen -gruppen inkluderer også mange bemerkelsesverdige ananasvarianter, for eksempel:

 • Natal Queen;
 • Macgregor;
 • Z-Queen.

Ananas av disse varianter kan gjenkjennes av den grønne fargen på skallet. Rosetten består av små blader dekorert med torner langs kanten. Gjennomsnittsvekten til en slik frukt overstiger ikke 1,5 kg, og fruktkjøttet er slående i lys gul farge..

Gourmeter merker at når man sammenligner afrikanske ananas og søramerikanske, er det vanskelig å foretrekke en eller annen frukt. Dette skyldes ulikheten i smak. Ananas fra Sør -Afrika er ikke så søt, men surheten er lavere enn for varianter som er hjemmehørende på det amerikanske kontinentet. De fineste Natal Queen -ananasene med en nesten oransje dessertmasse dyrkes i Sør -Afrika.

Gruppe av ananas med stor crested “Abacaxi”

Gruppe av ananas med stor crested Under enkeltgruppenavnet Abacaxi kombineres varianter med lett eller nesten hvit saftig masse som ikke har tegn til lignifisering. De mest kjente variantene her er:

 • Kona Sugarloaf;
 • Svart Jamaica;

De fleste av ananasplantene av Sugarloaf er i Mexico og Venezuela. Fruktene er preget av et lavt syreinnhold, høy saftighet og sødme. Massen til en slik ananas kan variere fra 1 til 2,7 kg..

I tillegg til de listede gruppene og variantene, er det mange andre av regional betydning. For eksempel, i Australia, i 150 år, har det blitt utført sitt eget avlsarbeid, basert på eksperimenter som ble påbegynt på 1800 -tallet i England. I dag vokser her en original sortgruppe, hvis frukt er etterspurt på landets territorium..

Også kjent er Pernambuco ananas -varianten av brasiliansk opprinnelse. Til tross for at disse ananasene ikke lagres godt, er de etterspurt på grunn av deres høye sukkerinnhold og gode kvalitet på små porsjonsfrukter..

I Asia er lokale varianter utbredt, som inkluderer de thailandske ananasene Tard Sri Thong og Sriracha, Mauritius -sorten fra India, samt de ekstremt populære Baby -dvergananasene, som kjennetegnes ved en jevn og saftig masse..

Ananas utvalg PernambucoMini ananas eller baby produserer frukt bare 10-15 cm høye. Diameteren på slike smuler er ca 10 cm, men med en beskjeden størrelse er smaken av en miniatyrfrukt på ingen måte dårligere enn en stor. Samtidig har ananas en delikat, aromatisk og søt fruktkjøtt som ikke har harde inneslutninger, som alle frukter av standardstørrelser..

Ananas comosus var. comosus er ikke den eneste underarten som produserer spiselige frukter. Selv om andre varianter av ananas ikke kan sammenlignes med ananas med stor crested i sødme og fruktstørrelse, er disse plantene etterspurt og dyrkes for alkoholfrie drikker, fiber samt dekorative og innendørs planter.

Først av alt virker følgende varianter av Ananas comosus i denne egenskapen:

 • Ananassoides;
 • Erectifolius;
 • Parguazensis;
 • Bracteatus.

Ananas comosus var. bracteatus

Ananas comosus var. bracteatusUnderarten, også kjent som rød ananas, er en innfødt søramerikansk plante. Selv i dag finnes ville eksemplarer av denne sorten i Brasil og Bolivia, Argentina, Paraguay og Ecuador..

Planter på omtrent en meters høyde skiller seg ut for sin lyse farge, og kombinerer striper med nesten hvite og tette grønne farger. Bladene er dekorert med skarpe torner langs kanten. Hvis ananas av denne underarten vokser på et godt opplyst sted, begynner rosa toner å dominere i fargen på rosetten og fruktene. Det er takket være denne funksjonen at planten fikk sitt navn..

Rød ananasBlomstringen av rød ananas er praktisk talt ikke forskjellig fra hvordan resten av Ananas comosus -underartene blomstrer. Og fruktbarheten til planter er mye høyere enn den for ananas med store kam.

På grunn av det uvanlige løvet og lysstyrken til hele planten, er Ananas bracteatus en prydananas, også dyrket for sine små røde frukter. I hagen kan planter brukes som hekk eller i blomsterbed, og i huset vil rød ananas dekorere ethvert interiør.

Ananas comosus var. ananassoides

Ananas comosus var. ananassoidesAnanas av denne sorten er også urfolk i Sør -Amerika, nemlig Brasil, Paraguay og Venezuela. I tropiske områder og øst for Andesfjellene er planter med en høyde på 90 til 100 cm ganske vanlige både i savanneforhold, hvor det er mangel på fuktighet, og i skyggefulle fuktige skoger langs elveleier i Guyana og Costa Rica.

Denne underarten av viltvoksende ananas er utbredt, og dens dvergfrukter tiltrekker seg oppmerksomheten fra gartnere og innendørs avlingelskere til planten. Et særtrekk ved prydananas er det nesten fullstendige fraværet av en stilk, tøffe, skarpe blader, fra 90 til 240 cm lange og rødlige 15 centimeter blomsterstand.

Frukten av denne søramerikanske ananas kan også være kuleformet. Men oftere på tynne fleksible stilker dannes avlange sylindriske fruktstammer. Kjøttet inni er hvitt eller gulaktig, fibrøst, søtt med små brune frø.

Dekorative ananas av sortene erectifolius og parguazensis

Dekorative ananas av sortene erectifolius og parguazensisDen lyse store ananasvarianten, som andre medlemmer av slekten, er hjemmehørende i Sør -Amerika og finnes i flere land i regionen. Selv om det ikke er noen kommersiell verdi for mini ananas som modnes på planter, dyrkes avlingen aktivt i hager og innendørs..

Det er flere varianter av ananas av denne underarten, hvorav den mest populære regnes som “sjokoladen” vist på bildet..

Ananas varianter Ananas underarter parguazensis er ikke veldig vanlig. Mesteparten av den viltvoksende befolkningen finnes i Colombia, Nord-Brasil og Venezuela, Guyana, og planten finnes også i Fransk Guyana. Plantens karakteristiske trekk kan betraktes som myke, ujevne blader og kraftige fjær på små frøplanter av prydananas..

Blomstrende og voksende ananas hjemme – video

Previous Post
Melon Torpedo: Hvordan velge en søt moden frukt
Next Post
Creșterea prazului în paturile de țară, plantarea și îngrijirea