15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Interessant informasjon om typer akonitt, plantingsreglene og omsorg på stedet

akonitt på sommerhuset deres Aconite er en fantastisk plante. Hans andre navn er bryter. Dette er veldig symbolsk, fordi planten lenge har blitt brukt til å bekjempe farlige sykdommer, inkludert kreft..

Aconite er en flerårig blomst. Denne planten tilhører smørblomster. Buskens høyde er opptil to meter. Har vakre blomster. De er lilla og har en uvanlig form. Vitenskapelig sett kalles denne formen for blomster i biologien zygomorf. Dette skiller aconitt fra andre smørblomster. I form av blomster ligner det mer belgfrukter..

Beskrivelse av anlegget

akonitt i naturen Aconite er en urt for utendørs bruk. Plantens slekt er veldig rik – omtrent 300 arter. Vokser i Europa, Asia, Nord -Amerika. Dette er urteaktige stauder. Rotsystemet er i form av knoller eller jordstengler. Stilkene er oppreist. Vikling og krøllete er mindre vanlig. Høyde oppreist – opptil 2 m, krøllete – opptil 4 m.

Rhizomer er avlange, ovale (lengde – opptil 5 cm, bredde – opptil 2 cm). De vokser i jord på en dybde på 5 til 30 cm. Planten har fingersplittede, flikete eller dissekerte løvverk. Fargen er mørkegrønn. Plasseringen er neste. Uansett hvor akonitt vokser, har den vunnet popularitet.

Blomstformen er uregelmessig. Fargen er vanligvis lilla. Mindre ofte – gul, hvit, variert. Det er 5 kelkblad i corolla. Toppen har en karakteristisk hjelmform. Den dekker to kronblad som har blitt nektarer. Blomsterstanden kan være enkel eller kompleks, racemose (lengde – opptil 50 cm). Blomstringstid er juli-september. Frukten er flygebladet. Den er polyspermøs, har tenner, buet eller rett. Frøene til planten er små, brune, grå eller svarte. Spiringen kan vare opptil et og et halvt år..

akonittbuskAconite, hvis blomster er veldig attraktive og varierte, har blitt etterspurt blant gartnere. Den mest populære formen er nodulær akonitt (blå). Denne arten er variabel. Det er derfor det er mye forvirring i navnene..

Alt i akonitt er helt giftig, til og med pollen..

Det naturlige vekstområdet er den nordlige halvkule. Nå har botanikk registrert omtrent 300 av artene. Det finnes 75 arter i Russland. De fleste variantene er ganske utbredt. Den mest egnede jorda – enger i høylandet, veikanter rundt grusveier, elvebredder.

Nysgjerrige fakta

Dzhungariansk akonittAconite er en plante med en rik historie. Mange legender og myter er oppfunnet om ham. Han er nevnt i gamle legender og epos om skandinaverne. Denne mystiske planten finnes i et stort antall oppskrifter for trolldom..

Her er bare noen få interessante fakta:

 1. Planten er nevnt selv i den ellevte bragden til den berømte Hercules. I følge myten vokste den fra stedet der en dråpe av det giftige spyttet til hunden Cerberus falt. Denne innbyggeren i helvete ble forferdet da Hercules brakte ham til jorden.
 2. Dette navnet kom fra skandinaverne. I skandinaviske myter vokste bryteren der guden Thor døde. Han beseiret en fryktelig giftig slange, men døde av mange bitt.
 3. I det gamle Hellas ble planten ofte brukt som gift. De drepte de som ble dømt til døden for forbrytelser. Dermed begynte den triste herligheten til akonitt.
 4. Plutarch nevner at soldatene til Mark Antony ble forgiftet ved hjelp av akonitt. Tilstanden til de forgiftede er beskrevet i detalj. De vandret lenge uten mål, falt i en dyp bevisstløshet, som om de konstant lette etter noe. Så kastet de opp med galle og døde til slutt. Døden var smertefull og lang.
 5. De gamle dyrket akonitt som en prydplante. I antikken kunne det lett bli funnet i byens hager. Selv rundt keiserens palass ble det plantet frodige syrinbusker. Året 117 ble et vendepunkt. Tilfeller av forgiftning har blitt hyppigere. Keiser Trajan begynte å knytte massedøden til sine tjenere med akonittbuskene. Siden i år har planten blitt forbudt som prydplante.
 6. I antikken ble innbyggerne på øya Chios ved hjelp av akonittgift kvitt syke, eldre og svake. Ifølge en grusom skikk måtte en person frivillig drikke tilberedt gift for å komme til en annen verden..
 7. Østindere har lenge brukt en gift kalt bik. De smører spissene på pilene og spydene forsiktig med den. Dette bidrar til å øke jaktens effektivitet betydelig, spesielt for store dyr. Digaroa -stammene bruker fortsatt banket akonittrot for dette..
 8. I inkvisisjonens mørke tider, hvis det ble funnet akonitt i en bolig, kan en kvinne bli anklaget for trolldom. For dette ble hun brent.

Søknad i medisin

tinktur av akonittDet er vanskelig å finne en sykdom som ikke kan behandles med akonitt. Det er ikke for ingenting at de vise menneskene i Tibet ikke kaller ham annet enn “medisinsk konge”. Det var her den først ble brukt som medisinsk plante. Han er nevnt i verket “De fire bøkene”. Aconite ble brukt til å bekjempe svulster og infeksjoner, lungebetennelse, miltbrann. I Russland ble det ofte brukt eksternt for å lindre smerter..

Plinius den eldre nevner denne busken som et middel for behandling av øyne. Det er mange eksempler på hvordan glaukom og blindhet ble kurert med det. Samtidig kaller forfatteren det ikke annet enn “vegetabilsk arsen”. Dens toksisitet er understreket.

Wien -lege Anton Sterk har undersøkt i årevis hvordan akonitt jagerflyet kurerer kreft. Han har dokumentert tilfeller av gjenoppretting. Sterk gikk langt for å bestemme den sikre og mest effektive dosen av stoffet som stammer fra denne planten..

I 1838 publiserte Sovremennik -utgaven et brev som V. Dal skrev til sin venn legen Odoevsky. Meldingen fortalte om saken om en bonde kurert av akonitt fra alvorlig lungebetennelse. Da Dahls egen sønn ble syk av kryss, behandlet forskeren ham også med denne planten..

akonittmedisinBlant sovjetiske leger var doktor Zakurtseva den første som gjorde oppmerksomheten til akonitt. Hun undersøkte det grundig og utviklet sin egen kreftbehandling..

Siden 1946 har følgende typer akonitt blitt offisielt registrert i den sovjetiske farmakopéen:

 • Karakol;
 • Dzungarian.

Nå har planten ingen medisinsk status. Til tross for dette brukes den blekmunnede arten til industriell produksjon av allapinin. Dette stoffet brukes mot arytmier. Den dzungariske arten brukes tradisjonelt i urtemedisin, som et av kompleksene av legemidler i behandling av kreft.

Ikke bruk akonitt tinktur uten å konsultere en homøopat! Det er viktig å velge riktig dosering..

Introduserte arter

akonitt i hagenDenne attraktive busken brukes ofte i landskapsarbeid. Vestlige blomsterbutikker elsker ham spesielt. Et stort antall dekorative former har blitt brakt frem. Ulvakonitt er veldig populært. Anlegget har flere fordeler samtidig. Buskene har frodige, frodige blader og lyse små blomster som blomstrer i overflod. Prydarter har lav toksisitet, og etter generasjoner mister de den helt..

en av typene akonitt i naturenFølgende arter er spesielt dekorative: Aconitum variegatum, Aconitum lycoctonum, Aconitum napellus, Aconitum stoerckeanum og Aconitum cammarum. Dette er små busker (opptil 2 m). Funksjonen deres er frodige blomsterstander som ligner pyramider i form. Blomstene er veldig lyse. Det er gul, lilla, blå-hvit og til og med blå.

For å understreke den uvanlige nyansen av akonittblomster, plant korte planter med kontrasterende nyanser (gul, oransje, rød) ved siden av. Gartnere er veldig glad i Dzhungarian aconite for sin upretensiøsitet. Insekter flyr rundt dem.

I sommerhytter og i naturen er følgende typer vanlige:

 1. Aconite paniculata. Homeland – Sør -Europa. Den har en vakker forgrenet stilk. De kjennetegnes ved en dekorativ børste av blomster på lange pedikler. Frøene har en vinge.få panikk i akonitt
 2. Variert akonitt. Distribuert i Karpaterne. Skiltene er de samme som i forrige art, men mindre uttalt.spraglet akonitt
 3. Akonitt tofarget kammarum eller akonitt Sterka. Det er en grasiøs hybrid av de blå og spraglede artene. Det kombinerer tegnene på kryssede foreldre positivt. Men blomsten er farget mer interessant. Det er to-tone. Det er den tofargede formen som har blitt veldig populær blant blomsteroppdrettere. I hagen kan du finne forskjellige varianter av den: Bicolor – har korte blomsterstander med hvite blomster, kantet med lilla; Grandiflorum Album (Grandiflorum Album) – preges av perfekt hvite blomster, samlet i luksuriøse børster; Pink Sensation ”(‘ Pink Sensation) – som navnet tilsier, har rosa blomsterstand.aconite kammarum
 4. Aconite nodule er verdsatt for sine lyse blå blomster. De er veldig dekorative. Den blå skyggen finnes sjelden i naturen, fordi denne typen har blitt veldig populær blant gartnere..akonittknute
 5. Aconite Karmikhel er også ofte sett i hager. Blomstene har en behagelig blå-fiolett nyanse. Panicles er middels, ganske dekorative.akonitt karmichel
 6. Aconite krøllete. En veldig interessant form. Har en krøllete stilk som kan bli opptil 4 meter.krøllete akonitt

Engplantearter kan brukes som honningplanter. Imidlertid lander bier sjelden på dem. Erfarne birøktere anbefaler til og med å luke ut planten for å unngå forgiftning av biene. Det er kjente tilfeller av massedød etter å ha samlet nektar fra denne planten..

Voksende akonitt

akonitt i blomsterbedet på landetHvis du bestemmer deg for å starte akonitt, krever ikke planting og vedlikehold på det åpne feltet mye innsats. Dette er en upretensiøs plante. Mange arter overvintrer godt.

Lysglade arter – Aconitum anthora og Aconitum carmichaelii. Det er bedre å plante dem i forhøyede områder. Andre arter tåler overflødig fuktighet.

Planten tåler godt å transplantere. Det er bedre å dele buskene om våren, men du kan også om høsten. Det skal ikke være stilker. Gjør plantehullet bredt og dypt for å holde grunnstammen behagelig. Før du planter planten, må du helle mineralgjødsel (15-20 g) i hullet. Utdyping av rothalsen – 1-2 cm. Avstanden mellom buskene – 25-30 cm.

delikate blomster av akonitt i blomsterbedDen reproduserer godt vegetativt, ved å dele buskene. Verre – frø. Frøformering bevarer ikke egenskapene til sorten. Det er best å stratifisere før såing. Blomstring bør forventes bare i 2-3 år..

Omsorg

Omsorgen er som følger:

 • trenger regelmessig å løsne jorden.
 • fôring en gang hver 1-2 måned.
 • tørkede blomsterstander må fjernes.
 • hvis sesongen er tørr, blir planten vannet.

Planten er utsatt for skade av mugg.

Funksjoner i komposisjonen

I akonitt finnes to typer alkaloider samtidig:

 1. Atizin.
 2. Acanite.

Lokaliseringen er hele planten (fra blomst til rot). Atizin er flyktige alkaloider. De er ikke giftige. Ved hydrolyse brytes den ned i organisk syre og arukanin. Planten inneholder svært få av dem. Det er atyzinalkaloider som har en gunstig effekt på hjertet og blodårene..

Mer interessant er akanittalkaloidene. De fleste alkaloider finnes i knoller, røtter.

attraktiv akonittbuskHver art har sin egen toksisitetsgrad. Denne indikatoren påvirkes også av jordtypen, tidspunktet for innsamling. Den minste giften er i plantene som vokser på vannoversvømt og sumpete jord. Hvis planten høstes om høsten eller våren, vil den være så giftig som mulig..

Giftige arter inneholder maksimalt akonitin og dets derivater. Nesten alle typer planter er giftige for mennesker. Men graden av toksisitet kan variere sterkt..

Du kan enkelt kontrollere hvor giftig planten er. Det er nok å presse ut litt juice og gni fingeren med den. Hvis det er gift, vil kløe vises. Da begynner huden å brenne, og snart mister den følsomheten. Dette er et tydelig tegn på at prøven som er tatt er giftig. Denne effekten forklares med det faktum at akonitin er i stand til å utøve en uttalt irriterende og lammende effekt på nerveender..

Vi anbefaler ikke å eksperimentere med denne farlige planten. Selv å bruke saften på en finger er fulle av uønskede konsekvenser. Det er farligst å bruke revne røtter..

Hvordan påvirker det kroppen

bruk av akonitt i medisinAconite har en ekstremt ødeleggende effekt på sentralnervesystemet. Effekten kan sammenlignes med den berømte curare -giften. Hvis en dødelig dose kommer inn i menneskekroppen, utvikler lammelse av åndedrettssenteret seg raskt. Dette fører til en viss undergang.

Derfor er det strengt forbudt å bruke planten uavhengig til medisinske formål. Bare en erfaren lege kan finne en sikker dose. Det skal være lite. I dette tilfellet oppstår ikke den terapeutiske effekten umiddelbart. En viss mengde alkaloid må samle seg i blodet..

Den terapeutiske dosen av akonitin bidrar til å stabilisere hjerterytmen og respirasjonen. Det aktiverer metabolismen i celler, påvirker alle typer infeksjoner negativt. Det er også lagt merke til at veksten av neoplasmer bremser. Hvis dosen ikke er beregnet, kan det oppstå lammelse av hjertemuskelen og kvelning. Dette er en forestående undergang.

Hvis en homøopat behandler giften fra denne planten, er han ekstremt forsiktig med å velge dosering. Det må være strengt individuelt..

Akonitt tinktur brukes i homeopati. Etter inntak av dette stoffet, sterkt fortynnet med vann, kan det observeres økt spyttdannelse. Dette er et tegn på at alkaloidet har begynt å virke. Når den absorberes gjennom munnslimhinnen, irriterer den den parasympatiske nerven. Og kroppstemperaturen kan også synke i flere timer..

strukturen av akonittDen terapeutiske effekten oppnås bare ved regelmessig bruk av alkaloidet. Det er viktig at det akkumuleres i kroppen og når ønsket konsentrasjon. Dette slår på forsvarsmekanismer, kroppen begynner å kjempe.

Avkoket av planten er to ganger svakere enn infusjonen. Dette bør tas i betraktning når du tar dosen. Ved hjelp av tinktur av Dzungarian aconite behandler homeopater følgende sykdommer:

 • hormonell ubalanse, impotens, infertilitet;
 • utmattelse;
 • anemi;
 • struma er giftig;
 • diabetes;
 • blindhet, døvhet, grå stær, glaukom;
 • godartet neoplasma;
 • nyresteinsykdom;
 • gallesteinsykdom;
 • angina pectoris, hypertensjon, arytmi;
 • gastritt, sår, pankreatitt, kolecystitt, diaré, forstoppelse, flatulens;
 • astma, lungebetennelse, bronkitt, pleuritt, tuberkulose;
 • trigeminusnevralgi, depresjon, migrene, lammelse, søvnløshet, Parkinsons sykdom;
 • tics, anfall, schizofreni, psykose;
 • seksuelt overførbare sykdommer, miltbrann;
 • leddgikt, artrose, gikt, isjias, brudd, dislokasjoner, blåmerker, osteokondrose, etc..

Anlegget brukes også:

 • som et eksternt antiseptisk middel (skabb, hodelus);
 • som en motgift (sopp, planteforgiftning);
 • som et middel mot svulster.

Som du kan se, er aconite, bildet og beskrivelsen som vi tilbød deg, en veldig interessant medisinsk og prydplante..

Previous Post
Este posibil să folosiți pepene verde pentru pancreatită, colecistită și gastrită
Next Post
Plantarea de cartofi cu un tractor cu spărgător