15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Naken dame fra Sør -Afrika – mild amaryllis

Blomstrende amaryllis belladonna Historien til slekten Amaryllis, som er en del av den eponymiske familien med løkplanter, begynte i 1753 takket være Karl Linné. Amaryllis skylder navnet sitt til heltinnen Virgil. Oversatt fra gresk, betyr amarysso “glitrende”, men samtidig minner navnet på kulturen, som ligner på Amarella, på bitterheten og giftigheten til amaryllis -pæren.

Til tross for oppmerksomheten til den berømte botanikeren, har taksonomien til denne slekten vært forvirrende og ufullkommen i mange århundrer. I tillegg til ekte afrikansk amaryllis, som på bildet, har planter fra det søramerikanske kontinentet som har en slektsnær utseende lenge blitt tilskrevet slekten. Med plantens likhet ble det imidlertid avdekket alvorlige forskjeller i formeringsmetodene og avlingens andre egenskaper..

Det var mulig å sette en stopper for forskernes tvister og til slutt klargjøre klassifiseringen først på slutten av 1900 -tallet..

Først i 1987 kom den internasjonale kongressen for botanikere til den konklusjon at det var nødvendig å revidere inndelingen av familien Amaryllis i slekter. I dag er amerikanske arter av prydplanter utelukket fra slekten Amaryllis og danner sin egen slekt, Hippeastrum..

Beskrivelse av amaryllis og deres blomstring

Amaryllis pære Amaryllis -pærer er ganske store og når 5-10 cm i diameter. De har en oval eller eggformet form og er dekket med tynne tørkede skalaer. På slutten av sommeren, på den sørlige halvkule, faller i februar – mars, stiger en bar stokk over pæren, med en høyde på 30 til 60 cm.

Blomsterstanden på toppen består av flere rosa blomster, hvis traktformede krone på tidspunktet for fullstendig oppløsning kan nå 10 cm i diameter. I utseende har amaryllis virkelig mye til felles med hippeastrum..

Corolla har seks spisse kronblad.

Blomster er festet i den øvre delen av peduncle, 2–20 stykker.

Amaryllis -blader som dukker opp etter blomstringens blomstring er opptil 50 cm lange og ligger overfor hverandre ved foten av peduncle.

Etter pollinering dannes en fruktkasse med amaryllisfrø i stedet for blomsten.

Amaryllis frøMen hvis frøene i frukten i hippeastrum har en svart farge og en flat form, så er det i amaryllis under kapselens lokk små løker av grønnaktig, hvitaktig eller rosa farge.

Til tross for disse forskjellene er vanens kraft ekstremt høy, derfor kalles hippeastrum fortsatt feilaktig for amaryllis..

For at kulturen som vokser i huset regelmessig skal blomstre og produsere avkom, er det viktig å identifisere en bestemt prøve nøyaktig og velge riktig landbruksteknikk.

Amaryllis arter og opprinnelse

Amaryllis blomsterstilkerAmaryllis belladonna i mer enn ti år forble den eneste arten i slekten. Men i 1998 ble det funnet en annen nær beslektet plante i hans hjemland, kalt Amaryllis paradisicola.

Sammenlignet med amaryllis har paradisicola -arten bredere rillede blader, og maksimalt antall blomster i en blomsterstand kan nå 21 mot 12.

I belladonna kan blomsterkronen variere i farge fra blekrosa til lilla eller lilla..

I den nye arten er blomstene jevnt rosa, og metningen i skyggen øker etter hvert som den utfolder seg..

I tillegg, når du nærmer deg gardinene til amaryllis paradisicol, er det umulig å ikke føle den sterke aromaen av blomster, som minner om lukten av påskeliljer, også inkludert i amaryllis -familien..

Amaryllis belladonna i naturenAmaryllis, enten belladonna eller paradisicola, er hjemmehørende i Sør -Afrika. Dessuten finnes disse plantene i strengt begrensede områder. For eksempel er amaryllis belladonna hjemmehørende i Kapp, hvor den kan sees på de fuktige kystskråningene. Paradisicola foretrekker tørrere, mer fjellrike områder, som ofte bor i steinete utmarker og skrir.

På grunn av de store, tunge frøene danner amaryllis av begge artene naturlig tette klynger. Når pæren faller i bakken i regntiden, spirer løkene raskt og skaper store klumper i et svært begrenset område.

Amaryllis paradisicolaMen i hagen og hjemme tåler planter enkelt plantinger godt. Utendørs dyrking er begrenset av avlingens lave frostbestandighet. Først av alt påvirker frost bladene på amaryllis og blomstene, men alvorlig frost skader løkene og påvirker fremtidig blomstring negativt..

I hjemlandet blomstrer amaryllis etter en lang tørr periode som slutter i mars eller april. Derfor er plantene populært kjent som påskeliljer, selv om denne kulturen har et ekstremt fjernt forhold til ekte liljer. På grunn av mangel på blader under blomstring, kalles amaryllis “naken dame”.

De store, aromatiske amaryllisblomstene, som på bildet, tiltrekker seg mange insekter. I løpet av dagen er biene de viktigste pollinatorene til planter, og om natten svever skjeer over de rosa gardinene..

Kulturelle amaryllis og deres hybrider

Hvit amaryllisBelladonna -arten ble domesticert på begynnelsen av 1700 -tallet. Amaryllis -pærer ble eksportert til England, deretter sør i Australia og til Amerika. Det var på Australias territorium, på begynnelsen av 1800 -tallet, at hybridplanter først ble oppnådd. I dag er det ikke lenger mulig å finne ut deres natur, men de ble grunnlaget for å skaffe amaryllis, hvis farger avviker fra naturlige.

Blomsterdyrkere disponerer planter som avslører corollas av lilla, fersken, nesten røde og til og med helt hvite nyanser..

I hvit amaryllis, på bildet, i motsetning til de rosa variantene, er stilkene helt grønne og har ikke en blåaktig eller lilla fargetone. Moderne oppdrettere har fått planter med corollas, som er dekorert med striper og vener, som har vakkert mørkede kanter eller har lysegule sentre. I motsetning til vill amaryllis danner dyrkede varianter ofte en halvkuleformet blomsterstand.

AmarcrinumAmaryllis belladonna -arten har allerede blitt brukt i vår tid for kryssing med Murray’s crinum. Den resulterende hybridarten ble kalt Amarcrinum. Og i dag gir planten utrolig vakre og mangfoldige varianter..

AmarygiaEn annen amaryllis -hybrid oppnås ved kryssing med Josephines brunswigia. Det ble kalt Amarygia..

Amaryllis toksisitet

Ulike farger på amaryllis

Amaryllis er ikke bare vakker. De kan være farlige for folk som bryr seg om dem og kjæledyr..

I løkene til amaryllis, bladene og stilkene, er det giftige forbindelser, inkludert amaryllidin, fenantridin, licorin og andre alkaloider, ved inntak opplever en person:

  • oppkast;
  • senking av blodtrykket;
  • respiratorisk depresjon;
  • ubehag i tarmen;
  • sløvhet;
  • økt salivasjon.

Blomstrende amaryllisKonsentrasjonen av giftige stoffer er lav. Derfor, for en voksen, er planten ubetydelig farlig, men for barn og kjæledyr er amaryllis giftig. Ved de første tegnene på dårlig helse og mistanke om inntrengning av en pære eller grønn plante i tarmkanalen, bør du kontakte lege.

Et alvorlig forgiftningsstadium truer med åndedrettsstans og en negativ effekt på nervesystemet. Oftest påvirker dette problemet husdyr, for eksempel geiter og kyr som beiter i nærheten av blomsterbed..

Amaryllis toksisitet påvirker også de som lider av kontaktdermatitt. Plantens saft kan irritere huden, så det er tryggere å jobbe med hansker..

Video om den vakre amaryllis

Previous Post
Fotografie care descrie tipurile și soiurile de adeniu acasă
Next Post
Pepenele verde este cu siguranță un fruct, dar ce fel?