15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hemmeligheter for en blomstrende dam – riktig omsorg for nymfer i en dam

omsorg for nymfer i dammen Nymfer (vannliljer, vannliljer) er en uvanlig dekorasjon for naturlige eller kunstige reservoarer, som blir stadig mer populær innen landskapsdesign. Å ta vare på nymfer i dammen er ikke vanskelig, men du må ta hensyn til plantens egenskaper. Hvis du skaper passende forhold for dem, gleder de seg årlig med store, symmetriske blomster i alle nyanser..

Nymfer – beskrivelse og funksjoner av planten

hvit vannlilje i dammen En hvitlilje i en dam er en klassisk dekorasjon av dammer i parker og rekreasjonsområder, så vel som i lokale områder. Dette er en flerårig plante av Kuvshinkov -familien, som har et stort antall varianter. Den har avrundede, lysegrønne blader som kan nå opptil 40 cm i diameter og komplekse symmetriske blomster. De kan males i hvilken som helst nyanse, men i naturen er hvitlilje mer vanlig..nymphaea Nymphaea Aurora

Damnymfer må oppfylle flere egenskaper som det er viktig å være oppmerksom på når du kjøper:

 • frostbestandighet – noen eksotiske varianter tåler ikke overvintring, men de kan dyrkes i beholdere og gjemmes i et varmt rom for lave temperaturer;
 • lengden på røttene – velges i henhold til dybden av dammen, rhizomet til vannliljen kan nå fra 20 til 100 cm eller mer;
 • høykvalitets plantemateriale-det anbefales å velge en ferdig plante for anlegg av et reservoar, siden det vil være mer arbeidskrevende å vokse fra frø.

Perioden da vannliljer blomstrer på dammen varer fra juli til september. Levetiden til en blomst er imidlertid ikke mer enn 4 dager..

Ta vare på nymfer i dammen

omsorg for nymfer i dammenVannliljer er upretensiøse planter som vokser lett, fyller raskt ledig plass og begynner raskt å blomstre etter planting. Imidlertid er det nødvendig å skape passende forhold for dem, spesielt i kunstige reservoarer..

For å følge reglene for omsorg for nymfer i et tjern, bør flere faktorer vurderes:

 • renhet av vann – vannliljer vokser ikke i forurensede vannforekomster;
 • nok næringsstoffer for vekst og blomstring;
 • egnet jord og beholder for å plante planter;
 • kompetent forberedelse til overvintring, med tanke på særegenhetene ved dammenes struktur.

Å plante en nymfe og ta vare på henne er en enkel oppgave. I naturen går disse plantene dypere ned i jorden med rhizomet, men hjemme er det lettere å dyrke dem i potter. Beholderen skal være bred nok, siden vannliljens røtter vokser i horisontal retning. Men ikke velg for store potter slik at de kan løftes og omorganiseres eller føres til et varmt rom for vinteren..

Forberedelse av dammen

nymphaea nymphaea texas daggry i dammenFor en nymphaea er et naturlig eller kunstig reservoar med en jordet eller betongbunn egnet – disse egenskapene vil bestemme dyrkingsteknologien. Dammens viktigste pleie er vårrengjøring. Organisk rusk må fjernes fra vannet: fjorårets blader, tregreiner og andre urenheter. I klart vann vokser blomster raskt og fyller det tomme rommet..

Å plante vannliljer

plante vannliljer Nymphaea EllisianaSuksessen med oppdrett og enkel omsorg for nymfer i et tjern avhenger av riktig planting. Hjemme er planter lettere å plassere i containere for å kontrollere antallet og flytte dem rundt dammen etter behov. Det er spesielle beholdere for vannliljer på salg, men alle potter med dreneringshull vil gjøre det. Store sorter trenger en kapasitet på minst 10–12 liter, mens miniatyrvarianter trenger en liten beholder. Gryten kan være kort, men bred nok til rask rhizomvekst.

Beholderen er fylt med en blanding der vannliljer vil vokse og blomstre raskt. Den inneholder tre komponenter i like store mengder:

 • våt leire av høy kvalitet, uten klumper og sand;
 • felles jord for hage- og prydplanter;
 • organisk gjødsel – du kan bruke humus eller gjødsel.

I bunnen av beholderen legges et lag med blanding for voksende nymfer. Plantens rhizom bør plasseres horisontalt med røttene pekende ned. Kanten som er på motsatt side av den voksende knoppen skal være nær siden av potten slik at røttene kan vokse fritt. Et tett lag jordblanding legges på toppen. Det anbefales å legge et lag med småstein eller små steiner på overflaten. De vil ikke tillate at jorden vaskes ut med vann, og vil også beskytte røttene mot å bli revet av fisk hvis de er i dammen..

Beholdere med vannliljer er plassert i bunnen av reservoaret. Den optimale plantedybden er forskjellig for forskjellige varianter, men er i gjennomsnitt opptil 60 cm. Hvis potten plasseres dypt, kan blader og blomster være på overflaten, men røttene blir ikke varmet opp av solstrålene. Overflaten plassering av beholderen vil føre til at bladene flyter for raskt over vannet. Når du velger en nymphaea -variant, er det viktig å ta hensyn til størrelsen på en voksen plante og behovet for dybden av vannlaget..

For dyrking av vannliljer bør du velge en beholder med to håndtak. Med dem er det mer praktisk å heve potten til overflaten og flytte den i dammen..

Voksen plantepleie

omsorg for nymfene Nymphaea GladstonianaGjødsling av vannliljer vil hjelpe dem å vokse raskt og blomstre voldsomt. De kan bare påføres en gang i året, under vårrensingen av dammen, transplantere planter eller plante dem i reservoaret etter overvintring. Benmel anses som en effektiv mat for nymfer. For at den ikke skal skylle raskt ut med vann og fortsette å virke lenge, kan en klype mel rulles sammen til en leirkule og legges i en beholder. Også på salg er det krystallinsk gjødsel som dypes litt ned i jorden..

Omsorg for voksne planter inkluderer også rettidig transplantasjon og kontroll over reproduksjonen av vannliljer..

Hvis det på våren blir funnet at rhizomet er trangt i beholderen, deles det i deler. Det er også nødvendig å tynne ut dammen fra bladene slik at de ikke dekker overflaten av vannet for tett. Hvis reservoaret er mindre enn en tredjedel fullt, vokser blomstene så store som mulig.

Reproduksjon av vannliljer

avl vannliljerDen enkleste måten å forplante en vannlilje er ved å dele rhizomet. Den kan brukes hjemme til å fylle en stor vannmasse med blomster. Nymphaea har et sterkt horisontalt rhizom, hvorfra små laterale røtter strekker seg. Den kan deles årlig og nye planter kan skaffes. Den optimale tiden for blomsterreproduksjon er tidlig på våren, før du setter vannliljer i vannforekomster. For frostresistente varianter som vinterer rett i dammen, kan prosedyren utføres etter at de siste sortene har blomstret – på våren er det vanskelig på grunn av den lave vanntemperaturen.

For å forplante en vannlilje ved å dele rhizomet, er det nok å følge noen få enkle trinn:

 • løsne stilkene og løft plantepotten opp til overflaten;
 • med en skarp kniv, skille en liten del av rotstokken som nyren ligger på;
 • legg et stykke rhizom i en tidligere tilberedt gryte med en blanding for vannliljer;
 • senk beholderen i vann og vent til de første flytende bladene dukker opp over vannoverflaten.

Det er også en måte å dyrke en nymphea fra frø. De kan kjøpes i butikken eller settes sammen selv. Om vinteren bør de ha en lav temperatur, hvoretter den gradvis økes. På våren blir plantematerialet fordypet i bakken og nedsenket i vann på grunne dybder. Vannliljer vokser sakte, og flytende blader med blomster vises bare neste år etter plantingen. Denne metoden brukes sjelden hjemme, men er egnet for avl av nye varianter..

Når nymphaea hekker, er det nok å fylle dammen med blomster med ikke mer enn en tredjedel. Mangel på plass påvirker størrelsen på blomster – diameteren kan reduseres til 3-5 cm.

Vinterpleie for nymfer

omsorg for nymfer i dammen om vinterenSkill mellom frostbestandige og termofile varianter av nymfer. Hvis sistnevnte bare går i dvale i et varmt rom, avhenger metoden for å beholde førstnevnte av typen og dybden av dammen..

Det er flere måter å ta vare på vannliljer i den kalde årstiden:

 1. Det første alternativet er en frostbestandig vannliljesort som vokser i et dypt reservoar (60 cm eller mer) med en jordbunn. Det er den enkleste siden dammen ikke fryser til bunnen selv under frost. Vannliljer kan holde seg ute om vinteren..
 2. Det andre alternativet er en grunne dam med jordet jord i bunnen. For overvintring kan du grave en fordypning og plassere der rhizomet til vannliljen fra frost.
 3. Det tredje alternativet, der nymfene nødvendigvis dyrkes i containere og omorganiseres for vinteren innendørs, er et grunt reservoar med betongbunn. Det er umulig for ham å grave opp for å beskytte røttene mot lave temperaturer, derfor er det nødvendig å på forhånd forberede forholdene for overvintring av planten innendørs..

Det er en måte å bevare nymphea om vinteren hvis dammen fryser i den kalde årstiden. Planten skal fjernes fra bakken, kuttes av stilkene med blader. Rhizomet plasseres i et underlag som beholder fuktigheten godt – mose eller perlit vil gjøre det. Den kan oppbevares i en vanlig plastpose eller en hvilken som helst beholder i kjøleskapet om vinteren. Vannliljen tåler den kalde årstiden godt utenfor potten den vokser i, forutsatt at underlagets fuktighet holdes konstant.

dam dekorasjon vannliljeVannliljen blir hoveddekorasjonen til en stor innsjø eller en miniatyrhjemmedam. Det er et stort antall varianter av vannliljer på salg, så det er ikke vanskelig å velge det riktige alternativet for et reservoar av en viss størrelse og dybde. Planten gleder seg over uvanlig blomstring gjennom sommeren med minimalt med vedlikehold, så den passer selv for nybegynnere.

Omsorg for nymfer i en dam for rikelig blomstring av planter – video

Previous Post
Mierea de castan de elită: proprietăți utile și contraindicații, precum și caracteristici de aplicare
Next Post
Cum se realizează stratificarea semințelor acasă