15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Nyttige egenskaper og bruk av markurt i folkemedisin

felt malurt Markurt er en flerårig urt som kan sees langs veikanten, i skogslenter, skogkanter, i åker og enger. Denne flerårige har lenge blitt brukt i alternativ medisin og kosmetologi, og gir antibakterielle, antiinflammatoriske, sårhelingseffekter..

Markurt – anleggets egenskaper og egenskaper

vanlig malurt Mark eller vanlig malurt er en av de vanligste “representantene” for slekten Malurt, Astrov -familien, som teller mer enn 400 varianter.

Kjennetegn på malurt:

  1. Flerårig høyde overstiger ikke 40-80 cm.
  2. Roten er oppreist, lignifisert, med flere laterale generative skudd.
  3. Rødaktig stilk, lignifisert ved basen.
  4. Bladplater dissekeres pinnately, lavere petiolate, med filiform innsnevrede endesegmenter.
  5. Ungt løvverk har en myk sølvaktig pubescens, etter hvert som planten modnes, blir bladene mørkegrønne.
  6. Blomsterstand i form av ovale eller sfæriske kurver, bestående av små blomster med rød eller gul farge. Malurt blomst varer fra juni til begynnelsen av september..
  7. Etter blomstring dannes frukt – små frøkapsler 2-3 mm i størrelse.

Under naturlige forhold vokser vanlig malurt i den midtre og sørlige sonen i den sentrale delen av Russland, vestlige Sibir, på territoriet til Hviterussland, Ukraina, Moldova, Kaukasus og Sentral -Asia. Oftest kan malurt sees i furuskog, skogkanter, åker, elvebredder og gresskledde enger..

Nyttige egenskaper av markurt

vanlig malurtMarkurt brukes i urtemedisin i kompleks behandling, så vel som for forebygging av mange sykdommer. Til disse formålene brukes nesten alle deler av planten – stilker, løvverk, blomster og frukt. Avkok, infusjoner og tinkturer tilberedes av dem..

Nyttige egenskaper av markurt:

  • normaliserer arbeidet til kvinnelige reproduktive organer og hjelper i gynekologiske sykdommer;
  • reduserer manifestasjoner av gastralgi;
  • normaliserer avføring og hjelper mot diaré;
  • forbedrer tilstanden til lungetuberkulose, bronkitt og tuberkulose;
  • normaliserer blærens arbeid med blærebetennelse;
  • bekjemper ormer, gir en antiparasittisk effekt;
  • forbedrer funksjonen av mage -tarmkanalen ved magesår og sår i tolvfingertarmen, gastritt;
  • reduserer tannpine og akselererer sårheling i munnhulen.

I urtemedisin brukes også fersk malurturt. Det knuses og påføres i form av en kompress på purulente sår og hudskader..

Markurtekstrakt har antiinflammatoriske, soppdrepende, antibakterielle og antitumoreffekter. Avkok av planten brukes i kompleks behandling av gynekologiske sykdommer, så vel som sykdommer i fordøyelsessystemet..

Markurt i kosmetologi

malurt olje i kosmetologiMarkurt har lenge vært brukt i hud- og hårpleie. Produkter basert på denne planten er veldig nyttige for fet, problemhud – de eliminerer ubehagelig fet glans, bekjemper kviser og strammer porene..

Fordelene med markurt for huden:

  • eliminerer akne manifestasjoner;
  • bekjemper for tidlige tegn på aldring;
  • stimulerer produksjonen av naturlig kollagen;
  • reduserer rødhet og irritasjon;
  • akselererer hudheling ved brannskader og skrubbsår;
  • reduserer symptomer på eksem, psoriasis, helvetesild.

Markurtekstrakt brukes i kosmetologi på forskjellige måter – i form av en tonic for å tørke av hud, lotioner og kompresser, tilsett vann til vask eller bading.

Urtemedisinen kan brukes som skylling for fet hår. Det normaliserer funksjonen av talgkjertlene, eliminerer flass, styrker røttene og stopper håravfall.

Malurt i matlaging

te med malurtPå grunn av sin karakteristiske syrlige smak og aroma, brukes malurt til fremstilling av forskjellige viner, brennevin og te. Den inneholder en høy konsentrasjon av essensielle oljer, på grunn av hvilken den brukes som et aromatisk krydder..

For kulinariske formål brukes malurt i minimale doser – bare noen korn per glass te. Dette tilsetningsstoffet gir drikken en krydret aroma og øker oppvarmingskvaliteten, noe som gjør den veldig nyttig i den kalde årstiden..

Når du bruker malurt som krydder, må du huske på at det bare er nyttig i minimale mengder. Selv et lite overskudd av doseringen vil gjøre teen ekstremt bitter og også forårsake tegn på forgiftning..

Markurt er en av de vanligste plantene fra slekten Malurt, som finnes i alle verdenshjørner. Flerårig har en rekke nyttige egenskaper, takket være at den har funnet anvendelse i fytoterapi og kosmetologi..

En plante med en unik kjemisk sammensetning, markurt – video

Previous Post
Hage beskjæringsmodell oversikt
Next Post
Îngrășămintele cu azot, valoarea și aplicarea acestora