15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvor og hvordan vokser sesam

Hvordan vokser sesam? Jeg liker veldig godt å legge det til bakevarer eller bare til grønnsaksalater. Det ville være interessant å vite om det er en busk eller gress. Er det mulig å plante den i hagen vår og få en høst?

hvordan sesam vokser Hva er og hvordan sesam vokser, er det viktig å kjenne gartneren for vellykket dyrking av en plante på stedet. Sesam, også kjent som sesam, er en årlig urteaktig varmekjær plante. Gjennomsnittlig høyde på busken er 1-1,5 meter, og under gunstige vekstforhold kan den nå 3 meter. Planten har et taprotsystem med mange laterale røtter. Hovedroten synker ned i jorden til en meters dybde, så sesam kan dyrkes under tørre forhold og få en god høst samtidig..

På plantens opprettede stilk er det glatte eller lett pubescente avlange blader. Sesam har store rørformede hvite, rosa eller lilla blomster som ligger i bladakslene. Varigheten av blomstringen er bare en dag, og i løpet av denne tiden har blomstene tid til å selvbestøve. Når blomsten visner, dannes en sylindrisk eske på 3-5 cm i stedet, der det er små frø. I en eske dannes omtrent 80 frø, hvis vekt er omtrent 2 gram..

Typer sesamfrø og fordelene med frøene

svart og hvitt sesam Mer enn 30 typer sesam er kjent, blant dem er det varianter med forskjellige frøfarger – rosa, gyllen, brun, rød. Men de vanligste er hvite og svarte frøplanter..

Til tross for at disse plantene er av samme art, har de en rekke forskjeller:

 1. Hvite sesamfrø har en delikat nøtteaktig smak og delikat aroma. Denne krydderet har lenge vært brukt i matlaging. Hvite sesamfrø utfyller og avslører smaken av hovedretten, samt forbedrer utseendet. Bakeriprodukter og andre bakverk dekorert med hvite sesamfrø er veldig vakre og velduftende..
 2. Svart sesam har en mer intens smak og aroma. Det er av denne typen det lages olje, som er veldig populært i asiatisk mat. Svart sesam har en litt bitter smak, så det brukes oftere til matlaging av ris, kjøtt eller grønnsaker. I tillegg har svart sesam funnet bruk i medisin og kosmetologi på grunn av dets positive effekter på menneskekroppen..

nyttige egenskaper til sesamfrø

I tillegg til den originale og pikante smaken, har sesamfrø, uansett type og farge, mange nyttige egenskaper:

 1. Sesam har kraftige antioksidantegenskaper på grunn av det høye innholdet av det verdifulle stoffet sesamin. Det senker kolesterolnivået i blodet, forhindrer for tidlig aldring av celler og vev, forbedrer tilstanden til negler og hår, og er også en god forebygging av ulike sykdommer..
 2. Sesam er høyt verdsatt på grunn av det høye innholdet av vegetabilsk protein av høy kvalitet i kornene. Det er denne egenskapen som gjør sesam til en viktig ingrediens i mange retter som er inkludert i vegetarmenyen..
 3. Sesamfrø, spesielt ikke -skrelt, inneholder en stor mengde kalsium. Derfor anbefales det å spise dem systematisk, spesielt for barn og eldre for å styrke beinvev og ledd. Sesam kan også fungere som en kilde til kalsium for personer med laktoseintoleranse..
 4. Den rike sammensetningen av vitaminer og mineraler i sesam bidrar til å normalisere metabolske prosesser i kroppen og opprettholde vitalitet.

Regelmessig inntak av sesamfrø bidrar til å styrke immunsystemet og muskelsystemet, har en gunstig effekt på synet og vaskulær helse.

Hvor og hvordan vokser sesam

hvor og hvordan vokser sesamSesam er en termofil plante, så varmt tropisk og subtropisk klima er ideelt for dyrking. Siden antikken har sesam blitt dyrket som en dyrket plante i Afrika og India, hvor det fortsatt finnes i naturen. Senere spredte kulturen seg til andre territorier med passende vekstforhold – landene i Sørøst -Asia og Den arabiske halvøy. For tiden er de største områdene under sesam okkupert i Nord- og Øst -Afrika, India og Amerika..

Hovedbetingelsene for å dyrke sesamfrø er varme, mens fuktighet er av sekundær betydning. Denne egenskapen skyldes den spesielle strukturen til rotsystemet, som er i stand til å dype opptil en meter ned i jorden, noe som tillater sesamdyrking i tørre områder..

Interessen for sesamfrø har økt sterkt de siste årene takket være populariseringen av prinsippene for sunn mat. Derfor er mange landbruksprodusenter, så vel som vanlige gartnere som bor i land med et varmt klima, interessert i spørsmålet om hvordan sesam vokser og om det er mulig å mestre dyrking av denne verdifulle planten. De sørlige regionene i Russland og Ukraina, Transnistria, så vel som landene i Kaukasus og Sentral -Asia er ganske egnet ikke bare for amatørdyrking, men også for industriell produksjon av sesam..

sesamblomst og frøMed riktig pleie og gunstige forhold dukker sesamfrø opp om en uke. Inntil plantene dukker opp, er det nødvendig å sikre at det ikke dannes skorpe på jordoverflaten, ellers vil ikke plantene kunne bryte gjennom den. For dette må jorden stadig være i løs tilstand..

industriell dyrking av sesamEtter at plantene dukker opp, må de tynnes ut og etterlate hull mellom plantene 8-10 cm lange. I et tørt klima og sjelden vanning er det bare nødvendig å la tilstrekkelig avstand være mellom plantene på rad, så vel som mellom radene . Dette gjør at plantene kan motta et større næringsområde, og gjør det også lettere å ta vare på dem..

I tillegg til industriell dyrking er planten vanlig i landskapsdesign. De originale rørformede klokkeblomstene vil pryde enhver blomsterhage, til tross for den korte blomstringstiden..

Regler som vokser

voksende sesam

Å dyrke sesamfrø krever visse betingelser:

 1. Lysmodus. Anlegget trenger en lang lysdag, som skal være minst 12 timer..
 2. Temperaturforhold. Sesam bør plantes når jorda varmes opp til + 18 ° C, og lufttemperaturen ikke synker under + 25 ° C. Selv et lite temperaturfall kan føre til delvis avlingstap. Også lave temperaturer, spesielt i kombinasjon med høy luftfuktighet, bidrar til spredning av soppsykdommer, som kan ødelegge ikke bare avlingen, men også plantene selv..
 3. Luftfuktighet. Sesam er en tørke -tolerant plante, og hovedkravet som må vurderes er å så frø i fuktig jord. I de tidlige vekststadiene trenger planten også fuktighet, men vårregnet er som regel tilstrekkelig for det..

I fravær av regn i såperioden, er det nødvendig å utføre en vanning med en vannlading.

Jordkrav

esker med sesamfrøSesam vokser best på lett til middels godt drenert jord med tette grunnvannsbord. Surheten i jorda skal være nøytral, selv om den også viser et godt resultat på litt sure jordsmonn. Hva kan ikke sies om saltvann og vannet jord – på slike steder vil sesam ikke vokse i det hele tatt. Du kan også dyrke sesamfrø på svart jord eller annen jord, så lenge de er godt drenert..

Sesam er veldig kresen med forgjengerne, og det beste er frokostblandinger, meloner og belgfrukter. Men etter solsikken er det bedre å ikke plante sesamfrø. Eksperter anbefaler heller ikke å vokse to år på rad på ett sted. Videre er det tilrådelig å returnere kulturen til samme sted ikke tidligere enn etter 6 år. Dette gjøres for å unngå risiko for sykdom og skadedyr..

Så datoer

hvordan sesam vokser å så dadlerSesamfrø blir sådd i jorda når såingslaget varmes opp til en temperatur på 16-18 ° C.

Inntil bakken varmes opp til den optimale temperaturen, er såing ikke verdt det på grunn av stor sannsynlighet for å bli smittet med fusarium – den farligste sykdommen i sesam.

Før såing av frø, må jorda befruktes. For 1 kvm. m. jord bør påføres med følgende mengde mineralgjødsel:

 • 20 g kaliumklorid;
 • 30 g ammoniumnitrat;
 • 100 g superfosfat.

Såing bør bare gjøres i fuktig jord. Hvis det ikke har vært nedbør på lang tid, bør jorden fuktes før du setter frø..

Kravene til sesamfrø er de samme som for andre avlinger – frøene må være av høy kvalitet, fyldige, uten synlige tegn på sykdom eller ødeleggelse. Før såing bør de legges i bløt i en dag i rent vann, og deretter om ønskelig behandles med et soppdrepende middel for å beskytte mot sykdommer..

Siden sesamfrøene er veldig små, må det plantede området være godt utjevnet. Frø blir sådd til en dybde på 2-3 cm med radavstand på 50-70 cm. Etter såing er det viktig å rulle jorden.

Omsorgsregler

sesamfrøskuddUnder tynning av frøplanter er det nødvendig å forlate de største og kraftigste plantene. Hovedomsorgen for sesamfrø er den systematiske løsningen av radavstandene og fjerning av ugress. Etter regn, og spesielt byger, er det nødvendig å ødelegge skorpen som dannes på jordoverflaten. Denne jordbrukspraksisen lar deg maksimalt bevare fuktighet som har fått med nedbør og frigjør deg fra behovet for ytterligere vanning..

Når temperaturen synker til 2-3 ° C, dør sesamplanter. Derfor, hvis det er fare for alvorlig forkjølelse, må plantene beskyttes med et dekkmateriale.

Dette er hovedproblemet for bønder i et temperert klima. Oppdrettere jobber imidlertid aktivt med å utvikle nye genotyper som er motstandsdyktige mot lave temperaturer og sykdommer..

modne sesamfrøVekstsesongen, avhengig av sorten, varierer fra 90 til 130 dager. Når du ser sesamfrøene vokse, er det viktig å ikke gå glipp av øyeblikket høsten begynner. Guling og fall av blader signaliserer at avlingen er moden. Små områder rengjøres for hånd.

En av de biologiske egenskapene til sesamplanter er ujevn modning av frukt. I en tid da de nedre kapslene allerede er fullt modne, forblir de øvre fortsatt grønne, frøene i dem holder tett og er dårlig tresket. Når fruktene er godt modne, åpnes de veldig lett. Den minste berøring eller til og med et vindpust er nok til at poden åpnes, og frøene kan sølle direkte på bakken..

For å redusere avlingstapene til et minimum, samle boksene litt umodne, og tørk dem deretter i solen til de er helt tørre..

Hvordan sesam brukes

sesamfrøpastaGamle sivilisasjoner visste om de helbredende egenskapene til sesamfrø. Til i dag er dette verdifulle produktet fortsatt veldig populært blant nesten alle mennesker..

Siden gamle tider har folk lært å bruke de fordelaktige egenskapene til sesam på forskjellige områder av livet, for eksempel:

 • matlaging;
 • medisin;
 • kosmetikk;
 • Jordbruk;
 • landskapsutforming.

Den største fordelingen av sesam skyldes bruken i matlaging, spesielt i kosten. De fleste asiatiske retter inkluderer sesamfrø i en eller annen form, enten det er fullkorn malt til en pasta eller et pulver blandet med salt..

I de nasjonale kjøkkenene i Midtøsten er et spesielt sted okkupert av tahinimasse, som er laget av hakkede sesamfrø. I mange land i Midtøsten er slik pasta et uunnværlig element i det daglige kostholdet. På grunnlag av dette tilberedes sauser og tykke gravier. Pastaen tilsettes falafel og kjøttretter, og blandes med fruktsirup og smøres på brød. Mange orientalske søtsaker tilberedes på grunnlag av tahini, for eksempel halva.

Søknad innen medisin og kosmetologi

sunn sesamoljeDe helbredende egenskapene til sesam ble oppdaget i antikken, og folk lærte å bruke dem til å bekjempe sykdommer, samt å opprettholde helse og levetid..

Mange oppskrifter for tradisjonell medisin gjennom århundrene har bidratt til å takle slike plager:

 • forkjølelse og hoste;
 • ondt i halsen og halsen;
 • fordøyelsesforstyrrelser;
 • forverring av astmatiske og lungesykdommer;
 • høyt blodtrykk;
 • åreforkalkning;
 • depressive tilstander.

Offisiell medisin anerkjenner også de positive effektene av sesamfrø på menneskekroppen. På grunnlag av sesamolje produseres fettløselige preparater for injeksjoner, så vel som sårhelende plaster og salver..

hvordan sesam vokserFor produksjon av forskjellige kosmetikk brukes sesamolje, som har nærende og regenererende egenskaper. Kosmetiske preparater basert på sesamfrø mykner og eliminerer hudflassing. De hjelper også med å bekjempe de tidlige tegn på aldring. Masker for ansikt og hår er laget av sesamfrøolje, og det brukes også i massasjeprosedyrer. På grunn av sin evne til å absorbere ultrafiolette stråler, brukes sesamolje til fremstilling av solkrem.

Hvordan sesam vokser i Transnistria – video

Previous Post
Hvilken automatisk mater skal du velge for akvariefisk
Next Post
Soiuri de ridiche într-o cabană de vară