15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan bananer vokser – egenskaper ved vekst og frukting av “utenlandske frukter”

Hvordan vokser bananer? På skolen ble sønnen min bedt om å skrive et essay om tropiske frukter. Siden bananer er hans favorittdelikatesse, bestemte han seg for at han ville snakke om dem. Hun begynte å skrive, og med et overrasket ansikt kom hun og sa at det viser seg at de ikke høstes på palmer.

hvordan bananer vokser Nesten alle av oss liker aromatiske og søte lange frukter, men få vet hvordan bananer vokser. Har du hørt uttrykket “bananlund eller plantasje”? Hjernen tegner oss umiddelbart ufrivillig et bilde med spredende håndflater og hengende gule klynger. Faktisk ville det være mer riktig å kalle slike plantinger for en gigantisk gressplen. Det ser ut til at en eksotisk plante kan ha det til felles med et gress, men du kan ikke krangle med botanikk. Og denne vitenskapen har lenge bevist at bananer ikke er palmer eller til og med busker..

Hvordan bananer vokser – botaniske egenskaper

bananlund Bananer er urteaktige stauder som setter frukt i form av lange bær dekket med et mykt skall. De skiller seg i størrelse fra gresset vi er vant til, men ellers er de nesten like. Riktignok har denne urten fortsatt muligheten til å blomstre utrolig og bære spiselige frukter..

Rotsystem

bananrøtter

Strukturen til røttene er karakteristisk for en gruppe urteaktige planter. Bananer har en hovedrot, hvorfra mange fibrøse røtter stråler ut til sidene. De er ansvarlige for næringen til planten, og trekker ut fuktighet og næringsstoffer fra jorda. Over tid vokser rhizomet aktivt i horisontal retning, beveger seg bort fra den sentrale roten til siden opp til 5 m. Samtidig danner det noder-prosesser som kan kuttes av og brukes til reproduksjon. Og gitt at røttene er begravet opptil 1,5 m, lider ikke bananer av fuktighetsunderskudd.

Antennedel (bagasjerom og blader)

urteaktig banan pseudostemSiden en banan er en urt, kan den ikke ha en stamme som sådan. Det vi feiler med stammen på et palmetre er en kjøttfull og flerlags falsk stilk. Den består av unge blader, vridd i en sylinder og vokser i en spiral. Hvert påfølgende blad vises direkte fra midten av den falske stammen. Og de ekstreme platene utfolder seg gradvis og dør deretter av. Slik får bananen en “palmeform”: stammen er bar, strukket ut, og løvet forblir bare på toppen av planten. Den totale høyden på slikt gress kan nå 9 m, og det er også gigantiske arter opp til 12 m høye..bananstamme cutaway

Bananer er den nest høyeste urten i verden etter bambus, som også tilhører urteaktige planter..

Bladene i seg selv er ikke dårligere i størrelse enn palmegrener. Med en lengde på nesten 3 m og en bredde på opptil 60 cm vokser de også raskt. I varme klimaer dukker et nytt blad opp og utfolder seg fullt ut på bare 7 dager. Med mangel på varme er denne prosessen forsinket i nesten en måned..

bananbladerOftest er bladene dypgrønne. Men det er varianter med en dobbeltsidig farge: med en grønn topp og en mørk rød bunn. Bananer med grønne blader malt med et rødt mønster ser vakkert ut. Den nedre delen av bladplaten er stiv, og i midten er det en tykk sentral vene. Mange små vener avviker fra den..

Et uforutsigbart tropisk klima med sterk vind er ikke i stand til å skade det store gresset. Blader med langsgående vener rives ganske enkelt langs dem, men plantene i seg selv brytes ikke.

Blomsterstand

bananblomstNår banangresset fullfører sin vekst, vokser det en lang peduncle fra midten av den samme urteaktige pseudostem. På spissen åpnes en stor blomst i form av en lilla knopp. Det er på den at de virkelige blomstene er plassert, noe som i fremtiden vil gi en høst..

Det er mange av dem, og de er ordnet i nivåer i en strengt definert rekkefølge:

 • ovenfor, ved foten av denne lilla knoppen – hunnblomster, den største;
 • bak dem – biseksuelle og sterile blomster, allerede litt mindre i størrelse;
 • og de laveste og minste – hannblomstene.

Alle blomster har en rørformet uregelmessig form, 3 kronblad og kronblad og 6 støvdragere. Videre er en av dem underutviklet, uten pollen. På resten er det mye av det, opptil 0,5 g hver. Blomsternivåer danner klynger med 2 dusin blomster. De er ordnet radielt og vokser i små klynger. Hver etasje er dekket med kjøttfull løvverk. Så, i motsetning til hva mange tror, ​​vokser ikke bananer på et palme, men fremdeles på gresset, bare veldig høye og kraftige.

Vill bananer blomstrer om natten eller tidlig på morgenen. Hannblomster er de første som blomstrer og smuldrer umiddelbart.

Kvinnelige blomster hjelper til med å pollinere insekter, fugler og til og med dyr. Om natten er flaggermus opptatt med dette, og i løpet av dagen – sommerfugler, bier, solfugler og tupai.

Frukt

bananbørsteBananer gir avlinger bare på “kvinnelig nivå”. Etter pollinering blir mange frukter satt der i form av en ung måned. De kan være trekantede, buede og nesten rette. Men generelt er den avlange formen bevart i alle varianter. I begynnelsen er fruktene grønne, etter hvert som de modnes, blir de gule eller røde. Størrelsen på bananer avhenger også av den spesifikke varianten. Minste lengde på frukten kan være 3 cm, og maksimum – opptil 40 cm. Den totale tykkelsen er omtrent 5 cm eller litt mer. En frø kan modne opptil 300 bananer, og totalvekten når 60 kg.

På grunn av tyngdekraften vokser bananbuntene i nedadgående retning. Men under påvirkning av hormoner kan en av aksene endre retning og skynde seg opp. Dette skyldes et slikt biologisk fenomen av bananen som negativ geotropisme. Det manifesterer seg i det faktum at gresset vokser i motsatt retning av tyngdekraften..

Og det som er interessant er at bananfrukten ikke engang er en frukt i det hele tatt, slik vi pleide å tro. Sett fra et botanisk synspunkt er det et bær med en deilig fruktkjøtt. Når den er grønn, er den fast og klissete, men modne bananer blir veldig søte, myke og saftige. I fruktmassen er det mange mørke, tette, rundformede frø. Dyrkede varianter er stort sett sterile..

Hvordan bananer vokser – funksjoner i vekstsesongen

hvordan bananer vokser i etapperBanandyrking er bare mulig i et varmt tropisk klima, der temperaturen ikke faller under 22 ° C selv om natten. De kritiske verdiene for anlegget er 10 ° C varme, hvor gresset dør. Men retardasjonen av vekstprosesser begynner å skje allerede ved 16 ° C. Tidspunktet for utseendet og utfoldelsen av blader forlenges med 3 ganger. Dette betyr at både blomstring og frukting utsettes..

Til tross for at kulturen tåler tørke i 3 måneder, trenger den fuktighet for å plante. Derfor utføres landingen i regntiden. Generelt trenger bananer minst 100 mm månedlig nedbør for normal vekst og frukting. Før den kommende kuldeklippen blir plantasjer forsiktig oversvømmet eller røyket av røyk. Dette reduserer risikoen for ødeleggelse av planter..

I naturen formerer bananer seg vegetativt med frø. Blomsterstandene pollineres av fugler og insekter. Frøene faller i bakken, hvor de deretter spirer etter ca 2 måneder. Ville bananer er imidlertid ikke de søte gule bærene vi er vant til å spise. Ikke dyrket frukt er uspiselig.

Kulturelle varianter, derimot, inneholder ikke frø i fruktkjøttet. De reproduserer utelukkende vegetativt. Sideskudd dannes rundt hovedpseudostemet. Over tid erstatter de de spirede skuddene, som dør etter slutten av syklusen. Totalt kan opptil 3 avlinger per sesong fjernes fra en urteaktig bananbusk..

Levetiden til en plante kan være opptil 100 år. Selv om bananer kommersielt dyrkes vanligvis hvert femte år. Den gamle planten er fullstendig fjernet, og en ung spirer blir plantet i stedet.

For å dyrke bananer industrielt, for å oppnå høye utbytter, trenger du fruktbar, drenert jord. Tung jord bremser dannelsen og utviklingen av sidegrener. Samtidig blir kulturen mer sårbar for soppsykdommer. Mineralgjødsel må påføres dårlig jord.

Hvor lang tid tar det fra planting til høsting

hvordan høstes bananerVegetasjonssyklusen til banangresset består av 3 stadier:

 1. Forlengelse av luftdelen (blader og pseudostem).
 2. Bloom. Peduncle -dannelse begynner så snart bladveksten slutter (omtrent etter 8 måneder).
 3. Frukt (januar til november, avhengig av sort og plantetid).

Det tar omtrent 10 måneder fra planting til høsting. Noen varianter tar lengre tid – opptil 19 måneder. Etter frukting dør den urteaktige stammen av og gir plass til en ny spir.

Høye varianter av bananer støttes opp når avlingen modnes, slik at de ikke brytes under vekten av en stor børste. Bærene selv beskytter mot de som naturlig hjelper planter med å pollinere. Fugler og insekter nyter det søte kjøttet med glede. Derfor settes burlap eller poser på buntene..

Bananer fjernes umodne slik at de tåler godt og lagres lenger.

Hvor bananer vokser

hvor vokser bananerGitt den termofile naturen til det gigantiske gresset, er det lett å konkludere med at det vokser i et tropisk klima, varmt og fuktig. Bananer dyrkes der både innenlands og til eksport. Den malaysiske øygruppen og Sørøst -Asia regnes som kulturens fødested..

Lederne innen eksport av bananer, som gir oss sunne bær, er:

 • India;
 • Kina;
 • Filippinene;
 • Ecuador;
 • Brasil;
 • Indonesia.

På Russlands territorium kan bananer bare finnes i Sotsji og Krasnodar -territoriet. Og selv da vokser de hovedsakelig som en dekorativ kultur. Vår sommer er ikke nok til at frukt modnes. Om vinteren fryser gresset, og med varmenes ankomst vokser det tilbake fra røttene. Men i drivhus er det fullt mulig å få en avling..

Banansorter

Takket være arbeidet til oppdrettere er det opptil 500 varianter av bananer. De er igjen delt inn i 2 grupper:

 1. Dessert (de kalles også ofte frukt). De har søtt kjøtt, som inneholder mange vitaminer og mineraler, og gul eller rød skall. Spist rå eller tørket.
 2. Plantains (også kjent som fôrbananer). Frukt med smakløs og seig masse, som er høy i stivelse og mangler fruktose. Selv om de er merkbart større i størrelse. De kan bare spises etter varmebehandling. Rå plantains spises lett bare av store husdyr.

Foreldrene til alle banansorter, både fôr og dessert, er en kunstig art skapt av mennesker. Dette er kultigen bananparadis (Musa paradisiaca). På sin side er han en hybrid av en av tre kulturtyper (Maclays banan, Balbis eller spiss).

Dessert varianter

Fra dessertsorter på hyllene i våre supermarkeder finner du følgende bananer:

 1. Hawaiian (aka blue or Senizo) – søte aromatiske frukter med smak av vaniljeis. Når de er grønne, er skallet deres blåaktig, noe som ga sorten sitt navn. Bananer kan bli opptil 23 cm lange.blå bananer
 2. Cavendish er en gul variant med høy transportabilitet og sykdomsresistens. Moden fruktkjøtt er veldig søt, fruktens lengde kan være opptil 25 cm.bananer cavendish
 3. Claret (alias rød banan) – frukt med et originalt burgunderskall. Under den ligger en lys rosa søt fruktkjøtt, søtere enn de gule variantene..bananer claret
 4. Senorita er en dvergbanan med en plantehøyde på ikke mer enn 2,4 m. Samtidig er fruktene små, rette, opptil 8,5 cm lange. De har en tynn gul hud, utsatt for sprekkdannelse og kremaktig søt fruktkjøtt.bananer senorita

Nå vet du at bananer ikke vokser på et tre, ikke på en busk eller til og med på et palmetre. Dette er veldig velsmakende og sunne bær, som produseres av den nest høyeste urten i verden. Selv om klimaet vårt ikke passer for henne, kan du prøve å dyrke frukt som bærer gress hjemme. Planter den i et kar, og ikke glem å ta den ut i hagen under sommeren om sommeren. Og så til høsten får du muligheten til å nyte hjemmelagde bananer. Bare husk at de såkalte fruktvarianter reproduserer vegetativt..

Funksjoner ved utvikling og frukting av bananer – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo