15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Å dyrke en jordpære (jordskokk)

En nabo tok med meg et dusin jordskokk “poteter”. Han roser sterkt smaken og medisinske egenskapene. Jeg bestemte meg også for å prøve å dyrke denne planten i landet. Fortell meg hva en jordpære (jordskokk) er og hvordan du dyrker den?

Jordpære (jordskokk) er veldig kjent blant beundrere av tradisjonell medisin. Det brukes til å behandle og forebygge et bredt spekter av sykdommer..

jordpære

Dessuten kan jordskokk også brukes som mat. Det smaker litt som poteter, og noen kilder kaller det det – bulba, drumstick. I utseende ser jordskokk ut som en solsikke, dessuten er det relatert til det, på grunn av dette kalles det også en tuberous solsikke.

Plantegenskap

Jerusalem artisjokk

Jordpæren tilhører Asteraceae -familien, den er en tuberøs flerårig plante. Den har et utviklet rotsystem som kan trenge ned i jorden til en dybde på 30 cm. På begynnelsen av høsten modnes knoller med et tynt skall på skuddene som er under jorden. På grunn av sin anstendig dybde, tåler de sterke frost om vinteren og tørker ikke ut på tørre somre. Størrelsen og fargen på knollene er ikke den samme, og nye skudd vises på dem om våren..

jordpærehøst

Fra en voksen jordskokkbusk kan du få opptil 1 bøtte med knoller, og jordskokk når noen ganger en høyde på 5 meter. Plantens stilker er dekket med hår, grove å ta på, den blomstrer i enkle kurver med mørke rørformede blomster, der gule tunger er synlige, mens den gir svært få frø.

Jordskokk kan vokse på ett sted i opptil 30 år uten ekstra gjødsel. I motsetning til poteter liker ikke Colorado potetbille å spise på dem..

Voksende jordskokk

ung jordskokk

For å dyrke jordpærer brukes knoller eller øyne. Fra øynene må du først få frøplanter ved å plante dem i potter. I åpen mark plantes jordskokk best på senhøsten, slik at planten stiger tidlig. Imidlertid er knoller gravd opp på høsten (etter poteter) litt bitre. Det er bedre å la dem overvintre i bakken, og om våren vil de plukke opp sødme og være klare til å spise..

innhøsting

Ved høsting kastes ikke stilkene og bladene – de kan brukes til å tilberede medisin eller bruke som ensilasje.

Noen gartnere planter løken om våren etter poteten. For å gjøre dette, lag hull med en avstand på 50 cm mellom dem, tilsett aske (1 ss.), Sand (en kvart bøtte) og kompost (en halv bøtte) til hver. Radavstanden er minst 70 cm. Hele knoller brukes til planting, men du kan kutte dem i biter. 10 kvm du trenger ca 15 kg knoller.

Legg tørkede knoller i vann før planting og la stå i 2 dager.

Når laterale skudd vises, når planten når 50 cm i høyden, må de fjernes. En av de sterkeste stilkene er igjen på busken. Når den vokser to ganger, må du vanne den godt, du kan også gjødsle med humus.

Med tanke på langt fra liten “vekst” av jordskokk, er det godt å plante det rundt omkretsen av hagen. Dette vil beskytte andre avlinger mot vinden og skape en unik hekk..

Jordskokk i hagen

For å øke utbyttet 2 uker før du graver ut knollene, anbefales det at klippene klippes.

Omsorg for unge plantinger av en jordpære er nesten det samme som for en potet. I fremtiden er det nok å fjerne ugress, løsne jorda rundt og mate litt:

  • om sommeren – en løsning basert på fugleskitt eller mullein;
  • om høsten – kaliumsalt, superfosfat, ammoniumsulfat.

Nyttige egenskaper ved jordskokk og anbefalinger for dyrking – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo