15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Er det mulig å lage en takhage?

Pårørende fra Amerika var på besøk nylig. De snakket om høsting av greener og tomater de hadde høstet – nok for hele vinteren. Og de bor i byen i 15. etasje. Jeg var veldig interessert i dette. Fortell meg, er det mulig å lage en hage på taket og få en god høst i Russland??

I dag vokser mange innbyggere forskjellige greener på vinduskarmen, og til og med tomater. Men en slik avling kan spises på en gang. Hvis du vil fylle på mat til vinteren, og det er et passende tak – hvorfor ikke? Det er fullt mulig å lage en hage på taket i urbane omgivelser.

courgette på taket av huset

Fordeler og ulemper med en hage på taket

Den største fordelen med en takterrasse er en økning i lengden på dagslys, noe som har en gunstig effekt på lysglade planter (tomater, auberginer, paprika). I tillegg er det alltid varmere på taket og god luftsirkulasjon. Og siden det brukes et spesielt desinfisert underlag, reduseres forekomsten av planter.

Selvfølgelig har en slik hage også sine ulemper. Først og fremst er dette kompleksiteten ved å forlate – tross alt må du bære alt du trenger på taket i hendene.

Plantert på taket trenger du ettårige planter med et grunt rotsystem.

Det er bedre å ikke ta risiko med tuberøse avlinger som poteter. De krever et dypere jordlag, noe som vil føre til en økning i belastningen på taket..

Tak hage

Prinsippene for å arrangere en takhage

Når du legger en “høyhus” hage, er det nødvendig å ta hensyn til takets tilstand og gulvets styrke. Den mest pålitelige vil være armerte betongkonstruksjoner. Taket skal ha en hellingsvinkel på ikke mer enn 30 grader, slik at området ikke skyller bort med regn.

Taket er lagt i lag:

  1. Vanntetting. For at taket ikke skal lide som følge av vanning, legges en vanlig film, polymermembraner eller flytende gummi direkte på taket eller en spesiell trebunn.
  2. Rotbarriere. For å forhindre at vanntettingen blir skadet av voksende røtter, legges aluminiumsfolie på toppen.
  3. Et dreneringslag dannes for fri vannføring. Den beholder også mengden vann som kreves for rotvekst. Dette er spesielt viktig på flate tak der vannet stadig står stille. Middels og stor ekspandert leire brukes til drenering. Eller du kan ta et spesielt drenerings- og lagringselement for grønnning av taket. Hullene i det forhindrer stagnasjon av vann og gir ventilasjon av rotsystemet.
  4. Filtreringslaget er et tett geotekstil, som passer på at dreneringen ikke tetter seg og ikke blandes med jorda.
  5. Geogrid er en lett plastkonstruksjon med celler. Hun vil fikse hagen på et flatt tak og forhindre at den sklir.
  6. Fruktbart underlag. Nøytral torv med gjødsel og fin ekspandert leire er best egnet. Jorden som brukes må være lys og porøs. Tykkelsen på laget avhenger av hvilken avling som dyrkes. For bringebær og bjørnebær vil den være minst 40 cm.

Som et alternativ til “puff” -hagen kan du bruke trekasser av forskjellige design og plassere dem på taket etter ønske. De fylles etter det samme prinsippet. Det anbefales å plante planter av samme type i en eske..

hage i esker

Video om hvordan du bruker taket på et hus til en grønnsakshage

Previous Post
En rovdyr innbygger i ferskvannsforekomster – billen dykkerbille
Next Post
Fotografii și descrieri ale soiurilor populare de fasole de sparanghel