15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hva er sunnere – rå eller kokte rødbeter?

Med alderen var det problemer med tarmene. Legen sa at du må holde deg til en diett, og en venn rådet meg til å spise rødbeter oftere. Men jeg glemte å presisere i hvilken form det skulle være. Fortell meg hva som er sunnere – rå eller kokte rødbeter?

som er sunnere - rå eller kokte rødbeter Mange av oss husker fordelene med rødbetsjuice siden barndommen. Ikke alle kunne drikke minst en skje søtlig mørkerød væske, selv med sukker. Men det er ikke forgjeves at foreldrene våre prøvde å vanne og mate oss med denne rotavlingen, fordi rødbeter er veldig nyttige. Burgund saftig masse er ikke bare uunnværlig for å lage borscht, rødbete eller vinaigrette. Den inneholder mange vitaminer og mineraler som hjelper kroppen vår, nærer den og hjelper til med å bli kvitt ulike sykdommer. I sin rå form brukes betesaft oftest, men selve frukten er mye bedre når den kokes på forhånd. Men er ikke deres næringsverdi tapt? For å forstå hvilke rødbeter som er sunnere, råere eller kokte, er det verdt å studere sammensetningen og egenskapene i begge tilfeller..

Sammenlignende egenskaper for rå og kokte rødbeter

rå rødbeter 100 g rå rotgrønnsaker inneholder 40 kcal, i tillegg til:

  • 2,8 g kostfiber;
  • 1,6 g protein;
  • 0,2 g fett;
  • 9,6 g karbohydrater.

I varmebehandlingsprosessen øker mengden karbohydrater og proteiner i frukt litt – henholdsvis opptil 10 og 1,7 g. Proteiner forblir uendret, men kostfiber blir lett ødelagt og etterlater bare 2 g. Dette påvirker også kaloriinnholdet i rødbeter og øker det med 9 Kcal.

Både rå og kokte rødbeter inneholder mange næringsstoffer. Blant dem er vitaminer fra gruppe B og C, jod, jern, kalium, magnesium og andre. Som du vet, oppstår tap av vitaminsammensetning ved høye temperaturer under matlaging. Rødbeter er intet unntak, men i sitt tilfelle er tapene ikke for store. Blant annet mister det mest av alt vitamin C, men resten av elementene forblir praktisk talt i samme mengde, hvis ikke fordøyd.

kokte rødbeter

Den optimale steketiden for rødbeter er ikke mer enn 1 time, og tilberedningen er 15 minutter. Med en slik varighet av varmebehandling beholdes maksimal mengde “nytte”.

Men det som virkelig går tapt under tilberedningen er nitrater og fruktsyrer. Disse tapene spiller imidlertid bare en positiv rolle. Alle skadelige komponenter forblir i buljongen, og syrer vil ikke tære tarmene like mye som når du spiser rå frukt.

Som er sunnere – rå eller kokte rødbeter?

beteSå, som det allerede har blitt klart, bestemmes fordelene med rødbeter avhengig av formålet de brukes til. Rå frukt inneholder mindre kalorier og flere “vitaminer”, så de brukes oftest når du følger en diett, inkludert juice. Imidlertid inneholder de flere nitrater og syrer, noe som i nærvær av visse sykdommer fører til ubehagelige konsekvenser..

Råbeter anbefales ikke for hypotensjon, allergi, mage- og nyresykdom.

I kokt form har grønnsaken praktisk talt ingen kontraindikasjoner, og den kan gis selv til små barn. Det irriterer ikke magen eller forårsaker allergi. Det skal imidlertid tas i betraktning at kokte frukter har en uttalt avføringsvirkning. De inneholder også mer sukker, noe som er viktig for diabetikere. I tillegg tillater slike rødbeter ikke kroppen å absorbere kalsium fullt ut, noe som er nødvendig for osteoporose. Dermed må alle selv bestemme hva slags rødbeter han skal spise, med tanke på eksisterende sykdommer..

Video om fordeler og farer med rødbeter

Previous Post
Villhester i naturen er sjeldne, men fantastiske
Next Post
Petunia sophistry lime bicolor – un cameleon în grădina ta