15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan plante et epletre om våren: timing og metoder, en detaljert guide for gartnere

Fortell meg hvordan du planter et epletre om våren? Hagen vår har blitt hardt skadet i vinter. Mange trær er frosset, inkludert min favoritt variant. Siden den sentrale stammen og de fleste grenene fremdeles var i live, ble det besluttet å podde dem. Naboene meldte seg frivillig til å hjelpe med scion, men vi vet ikke hvordan vi skal gjøre det riktig.

hvordan plante et epletre om våren Grafting er en god måte for gartnere å hjelpe seg selv og sine trær. For eksempel, hvis et gammelt epletre har mistet sin form gjennom årene, kan du forynge det med en scion. Ved hjelp av podning er det også mulig å skaffe et tre med “behagelig vekst” fra et høyt eksemplar. Dette forenkler både vedlikehold og høsting. Og også, ved å ta flere frostresistente varianter til grunnstammen, kan du dyrke et tre som er motstandsdyktig mot lave temperaturer. Vaksinasjon spiller også en viktig rolle i saken når hagetomten har et begrenset areal. Etter å ha podet flere forskjellige varianter, høster de på samme grunnstokk til forskjellige tider. Samtidig trenger du ikke et sted for å plante nye frøplanter. Oftest podes trær, inkludert et epletre, etter vinteren. Nøyaktig når og hvordan du skal plante et epletre om våren, vil vi fortelle deg i dag. Les om eple lungwort!

Vilkår for vaksinasjon

vilkår for vaksinasjon Vårpoding av epletrær er bra fordi det i de fleste tilfeller har et positivt resultat. Om våren begynner den aktive sapstrømmen i epletrær, noe som bidrar til at scion raskt trekker seg inn. I tillegg, selv om stiklingene ikke slår rot, er det alltid tid til å prøve igjen om sommeren eller høsten..

Grafting med stiklinger gjøres best tidlig, i slutten av mars. Men for spirende er det bedre å vente til slutten av april, når saftstrømmen begynner inne i bestanden..

Selv om våren er å foretrekke for poding av epletrær, kan denne prosedyren utføres nesten hele året, både om sommeren og vinteren. Det eneste som må tas i betraktning er sesongmessige. Og overholde visse krav.

Når er den beste tiden å plante et epletre om sommeren

når man skal plante et epletre om sommerenOm sommeren fortsetter trærne å utvikle seg, dessuten begynner de den andre bølgen av sapstrøm. Det er dette øyeblikket som er mest egnet for vaksinasjon, gjentatt eller først. Det arrangeres i det andre tiåret i august. Sommervaksinasjoner i varme sørlige regioner gir de beste resultatene, spesielt spirende.

Når kan du plante epletrær om høsten

når skal jeg plante epletrær om høstenHøsten regnes som unntaket for poding av epletrær i stedet for regelen. Dette skyldes det faktum at på tampen til begynnelsen av den sovende perioden i trær, reduseres bevegelsen av saft. Følgelig vil overlevelsesraten være en størrelsesorden lavere. I tillegg bør du i høst overvåke værmeldingen. Det er nødvendig å ha tid til å plante epletrærne i tide, før alvorlig frost. Men hvis det ikke er mulig å beholde løven til våren, er det tillatt å inokulere den om høsten..

Oftest utføres høsten vaksinasjonen på følgende måte:

 • spirende;
 • for barken;
 • til spaltning.

September-oktober er den beste tiden for høstvaksinasjon. Så snart lufttemperaturen faller under 15 ° С frost, bør alt arbeid stoppes.

Funksjoner ved vinterpoding av epletrær

vinter podning av epletrærVinteren er ikke en god tid for å jobbe i hagen, men du trenger ikke å gå ut for vinterpoding. På dette tidspunktet jobber de med ungt plantemateriale, som vil “flytte” til hagen først neste sesong.

Vintervaksinasjon har en rekke regler:

 1. Det er viktig å høste scion før frost..
 2. Før prosedyren starter, må alt materiale, både råvaren og løven, oppbevares i et rom med en temperatur som ikke overstiger 0 ° C.
 3. Lageret skal overføres til varme 2 uker før vaksinasjon, og scion – et par dager..

Du kan podde hele vinteren, til mars, men senest 2 uker før du planter frøplanter i bakken. Etter podning bør epletrærne vente på vårtransplantasjonen i varmen.

Hvordan velge en aksje

aksjevalg

Understammen betyr planten som transplantatet skal påføres, det vil si som transplantatet vil bli podet. Slik forynges gamle trær eller nye egenskaper gis til unge frøplanter..

Du trenger bare å podde på et sunt tre. Det er bedre å bruke sonede eplesorter som vinterer godt i det lokale klimaet. Det kan være både gamle og unge trær. I sistnevnte tilfelle må du velge unge, minst 3 år gamle, frøplanter – det er lettere å bytte dem.

Hva kan du plante et epletre på

poding av et epletre på en fjellaskeGenerelt er alle frøavlinger egnet for bestanden. Epletreet kan podes på vill, pære, plomme, rød rogn, kvede. Men podning på en stamme, som er dyrket fra frø av samme kultur, det vil si et epletre, regnes som en klassiker. De vinterherdige variantene Anisov og Antonovka har de beste egenskapene for rotstammer..

Epletreet slår ikke godt rot på kirsebær, kirsebær, aprikoser, kirsebærplommer, torner.

I tillegg må du ikke glemme kompatibiliteten til modning av grunnstammen og scion. Hvis du planter en vinter -eple -variant tidlig, blir resultatet positivt når det gjelder engraftment. En slik skjæring kan til og med begynne å bære frukt. Men det vil ikke være i stand til å fullføre dette stadiet av vegetativ utvikling. Den tidlige grunnstammen vil allerede være “halvveis” til hvileperioden, mens det sene transplantatet bare modnes. Som et resultat vil de falle av, i tillegg kan smakegenskapene endres betydelig..

Det beste alternativet er poding tidlig på høsten og sommerens epletrær i kronen på en sommersort. Eller for høstlageret – sommer og høst, inkludert senmodne varianter. Følgelig kan høst sen og vinter varianter av epletrær podes på et vinter epletre..

Hvordan velge en scion

hvordan velge en scion

Et transplantat er et plantemateriale som brukes til poding ved å implantere det på bestanden. Avhengig av inokuleringsmetoden kan følgende brukes som scion:

 • knopp;
 • Flukten;
 • forfølge;
 • fragment av en ung gren.

Det er nødvendig å inokulere påviste varianter der smak og type frukt, og artens utholdenhet er kjent. Det vil si at plantene allerede skulle ha begynt å bære frukt..

Slik forbereder du stiklinger

høsting av stiklingerDet er ikke nok å vite hvordan man skal plante et epletre om våren. Du trenger fortsatt å klargjøre aksjen. For å vaksinere om våren, bør du begynne å høste stiklinger om høsten, fra oktober. Men det er viktig å ha tid til å ta dem før frosten. Den kritiske temperaturen som høstingen ikke lenger kan utføres ved er 11 ° C frost.

Skytingen du planlegger å ta, bør tørkes av med en tørr klut. Snittet er laget på skrå, mens det ikke skal berøres av hendene. Hvis grenen plutselig falt, oppdateres kuttet, fordi en infeksjon kunne ha kommet inn i såret.

De kuttede stiklingene skal pakkes inn i en fuktig klut og plasseres ende-til-ende til bunnen. Hvis materialet er lite, kan du oppbevare det i kjøleskapet. Med et stort antall scion -emner vil det være mer praktisk å senke det ned i kjelleren. Men før det, legg “stående” i en eske med våt sand. Om vinteren er det viktig å sørge for at sanden ikke tørker ut..

I mangel av en kjeller kan stiklinger lagres på følgende måte:

 1. Til frost, oppbevar dem på det kaldeste stedet i huset, og pakk dem inn i en fuktig burlap.
 2. Når nok snø har falt, fjerner du burlap og pakker kvistene inn i plast. Men den øvre delen av dem må forbli fri.
 3. Lag et hull i snødriften og sett buntene med stiklinger slik at toppen forblir på toppen.
 4. Fyll opp en snødrev og pass på at den ikke smelter om vinteren. Tidlig på våren, når snøen har smeltet helt, plukker du opp stiklingene og spoler tilbake med burlap.

Hvordan plante et epletre om våren: måter

Det er flere måter å podde hagebruk. Du kan plante et epletre:

 1. Ved kopiering. Skjær skuddene til scion og rootstock like skrått og koble dem med kutt.hvordan plante et epletre om våren ved kopiering
 2. Forbedret kopiering. Skjær et spor på et skrått snitt av aksjen, og en tunge på scion. Sett de resulterende utskjæringene inn i hverandre.forbedret kopiering
 3. For barken. Brukes til modne epletrær for å gjøre dem sterkere og mer spenstige. I en høyde av 1 m fra jorda, skjær barken på grunnstokken og skyv kantene fra hverandre slik at treet er synlig. Skjær den nedre delen av skjæringen skrått. Sett løven inn med et skrått snitt i snittet i barken og fest godt.pode for bark
 4. Inn i kløften. Mest egnet for poding av unge trær. For aksjen velger du en sterk skjelettgren med en diameter på ikke mer enn 5 cm. Lag et jevnt snitt (klipp av skuddet). Del den i midten. Skjær stengelen til løven i en vinkel, mens lengden skal tilsvare dybden på splitten på grunnstammen. Sett stilken inn i kløften og åpne den bredere.spaltet vaksinasjon
 5. Spire eller poding med en nyre (øye). Det gjøres et snitt på bestanden, hvor knoppen som er kuttet fra scion er satt inn.spirende

La oss vurdere hver metode mer detaljert..

Grafting av epletrær ved kopiering

koplingsreglerKopiering gir den høyeste overlevelsesraten og er lett å utføre. Den består i å koble sammen to stiklinger – en scion og en stamme, og legge sine skrå snitt oppå hverandre. Derfor er det viktig at diameteren på stiklingene er den samme. Den optimale tykkelsen er som en blyant, omtrent 10 mm i diameter.

Det er bedre å velge en årlig stilk som en bestand, men ikke en topp. Sistnevnte, selv om den er sterk i utvikling, men nyrene hans er for vidt lokalisert.

Scion stilken, i tillegg til tilsvarende diameter, bør ha en lengde på opptil 10 mm og utviklede knopper. Både nykutt og stiklinger høstet fra høsten er egnet. Bare de som har blitt lagret må bløtlegges i 3 dager.

Du kan pode et epletre ved kopiering fra andre halvdel av mars. På dette tidspunktet kan aksjen allerede forlate den sovende perioden. Men scion -stilken må fortsatt “sove”.

Kopiering trinn for trinn

kopiering trinn for trinnFremgangsmåten er som følger:

 1. Forkort scion, etterlater ikke mer enn 4 knopper. Hvis det er for mange av dem, blir det vanskeligere for kvisten å slå rot. Under den nedre nyren, gå 1,5 cm tilbake, lag et skrått snitt i en vinkel på 25 °. Etter å ha trukket deg tilbake 1 cm fra den øvre nyren, gjør du et sløvt kutt 45 ° over den
 2. På grunnstammen, kutt av toppen av den unge sentrale skuddet eller grenen som er valgt for poding i en vinkel. Snittets lengde skal være minst 3 ganger diameteren på skuddet.
 3. Koble scion til aksjen for å matche kambiallaget så perfekt som mulig. Eller i det minste koble dem langs barken på den ene siden.
 4. Pakk vaksinasjonsstedet tett med tape, og la nyrene stå åpne.

For å forhindre fordampning av fuktighet, anbefales det å holde en hageplass på toppen av stroppen. Vaksinasjonen vil bli ansett som vellykket hvis nyrene begynner å åpne seg etter 14-15 dager.

Forbedret kopiering

forbedret kopieringFremgangsmåten ovenfor er en enkel kopulering. Det er enkelt i utførelse, men har en ulempe. Hvis diameteren på stiklingene ikke samsvarer litt, er det vanskelig å koble dem tett. Når krysset er bundet, skifter stiklingene og deres kambielle lag stemmer ikke overens.

Forbedret kopiering vil bidra til å “drive” scion inn i bestanden så tett som mulig. Det sørger for tilstedeværelse av et tungehakk på snittet på scion opp til 2 cm dypt. Og på grunnstokken må det være et kutt av samme dybde. Skivene i seg selv skal være lange. Stikkene skal kobles til ved å sette dem, som en lås, inn i hverandre – tungen skal komme inn i hakk.

Inokulering med forbedret kopiering blir ikke bare løst mer praktisk og pålitelig. Det slår også rot raskere på grunn av det tette arrangementet av stiklinger..

For barken

per barkDenne vaksinasjonen utføres når den aktive sapstrømmen begynte i epletreet – i mai måned. Men avhengig av dyrkningsområdet kan timingen skifte i en eller annen retning. Da er det bedre å utføre en ekstra kontroll før prosedyren, om treet har våknet fra dvalemodus. For å gjøre dette må du kutte barken på en gren og prøve å skille den. Hvis barken fester seg tett og ikke løsner, er det fortsatt tidlig, vekstsesongen har ikke begynt helt i epletreet. Når barken lett skales av, er det på tide med barkpodingen..

Som allerede nevnt blir barken oftest podet på et gammelt tre for å forynge det. Det er bedre å plante flere stiklinger på en gren for forsikring. Men samtidig bør dens tykkelse tas i betraktning. For tynne skudd med en diameter på opptil 3 cm er nok en løve nok, opptil 7 cm – du kan allerede ha 2 stiklinger og så videre. I fremtiden må du velge det mest aktive og utviklede av transplantatene som har slått rot. For resten, klype toppene det første året, og begrense utviklingen. Og neste vår – helt kuttet.

Hvordan plante et epletre om våren for barken trinn for trinn

poding av epletreet for barken trinn for trinnVaksineringsteknologi i trinn:

 1. Forbered lageret – kutt stammen eller grenen og rengjør sagklippet med en kniv.
 2. Lag et skrått langt snitt (minst 4 cm) på spionhåndtaket nederst. I dette tilfellet bør nyren forbli på baksiden av den avskårne toppen. Lengden på skjæringen er begrenset til tre knopper..
 3. Skjær barken på siden av grunnstammen og sett straks inn skjæret i den, og kjør den helt med et skarpt kutt. Du kan klare deg uten å kutte barken. Deretter må du skille den med en skarp pinne, slik at det dannes et dypt gap.
 4. Fest vaksinasjonsstedet, dekk det til med hagelakk.

Inokulasjonen må løsnes etter 3-4 uker slik at den ikke skjærer i barken..

Inn i kløften

til spaltningHvorfor en slik podning er bra – det er ikke nødvendig å velge stiklinger med samme diameter. Det utføres, i motsetning til poding for barken, når epletreet fortsatt er i en hvilende periode..

Stiklinger tilberedt på forhånd med sovende knopper må kuttes ved å lage lange skrå snitt (opptil 5 cm). Skjær en gren på grunnstammen og del en del på snittet, dyp med 5 cm. Sett deretter løven inn i spalten og pakk godt inn. Det er bedre å plante flere stiklinger på en bestand. Du kan sette inn 2 skudd i en splitt, lage en parallell deling for ytterligere to stiklinger. Eller del to splitt på kryss og tvers.

Hvordan plante et epletre om våren ved spirende trinn for trinn

spirende trinn for trinnVaksinasjon kan gjøres tidlig på våren, i april, men først etter frostens slutt. Vårblomstring utføres av et sovende øye (nyre). På grunnstammen blir det kuttet: en lang og den andre kort, tverrgående. De skal ha formen på bokstaven T. På “beinet” åpner bokstavene barken forsiktig og setter nyren inn i snittet. Den blir kuttet av umiddelbart før poding sammen med et skjold – et lag med tre.

Dermed kan det å forynge en gammel hage eller forbedre smaken av en avling å vite hvordan man planter et epletre om våren. Det er bare viktig å få vaksinert riktig og i tide. Og da blir det sikkert et positivt resultat..

Video om vårpoding av epletrær med stiklinger

Previous Post
Bletilla orkide: planting og omsorg for planten
Next Post
Cultivarea okra din semințe: reguli de plantare și îngrijirea plantelor