15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hva er verticillær visning av tomater, hvordan gjenkjenne den og hvordan den skal behandles

Du spør: “Fortell meg hvordan jeg kjenner igjen verticillær visning av tomater. Er det mulig å redde plantene og hvordan skal de behandles nøyaktig? Tomatene mine vokser i et drivhus og litt i sengene. Sistnevnte er normale, sunne, i hvert fall foreløpig, fordi de fortsatt er veldig unge, vil de bare blomstre. Og drivhustomatene sviktet meg, forleden la jeg merke til at de nedre bladene på nesten alle buskene har tørket opp. Og bladene som var plassert over, snudde liksom. En nabo kom på besøk, sa at det var veldig likt vertikillose og at plantene ikke lenger kunne reddes. Er dette sant, eller er det fortsatt en sjanse? “

verticillær visning av tomater

Vi svarer: En rikelig høst av store tomater kan bare gis av velutviklede og helt sunne planter. Av forskjellige grunner lider tomatbed imidlertid ofte av forskjellige sykdommer. Og en av de farligste er verticillær visning av tomater. Denne sykdommen kan kalles en “stille morder”. Fullstendig påvirkning av hele planten, både røttene og luftdelen, kan soppen visuelt ikke sees i begynnelsen. Og bare når vevsnekrose begynner i en syk busk, forstår gartnere at noe er galt. Dette skjer ofte for sent. Hva er denne sykdommen, hvordan og hvorfor manifesterer den seg og hvordan man kan kurere de berørte sengene?

Hvorfor blir tomater syke av verticillose?

årsaker til utviklingen av verticillose

Årsaken til utviklingen av verticillose, eller, som det også kalles, vilje, er en sopp fra slekten Verticillium. Den lever i jorda, og i mange år manifesterer den seg kanskje ikke. Men når gunstige betingelser for utvikling av patogene tilstander kommer, “våkner soppen fra dvalemodus” og ødelegger alt som blir utsatt for den. Og dette er ikke bare tomater, men også alle nattskjermer og til og med noen bær, for eksempel jordbær med bringebær..

Reproduksjonen av soppen og dens raske spredning favoriseres av:

  • høy luftfuktighet;
  • temperatursvingning med en kraftig endring i verdier;
  • kaldt vær under blomstrende tomater

Oftest påvirker visnet drivhusplanter, og soppen kan også bringes inn sammen med den infiserte jorda eller i inventaret..

Vertikillær visning av tomater – symptomatologi av sykdommen

symptomer på vertikillose

Verken unge frøplanter eller voksne busker er immun mot sykdommen. Når frøplanter er syke, skjer alt raskt: de vrir seg til en spiral, visner og dør.

Voksne planter blir oftest syke senere, i vekstsesongen under blomstring. Samtidig manifesterer sykdommen i de tidlige stadiene seg ikke på noen måte. Når soppen sprer seg i tomater:

  • røttene påvirkes først;
  • da tetter soppen karene på stilkene, og fratar busken muligheten til å motta fuktighet og næring;
  • de nedre bladene mister turgoren og tørker gradvis ut;
  • blader på toppen av stilkene krøller seg;
  • frukt modnes tidligere enn forventet, men stopper i utvikling, blir mindre.

Et karakteristisk trekk ved verticillose er mørke ringer og prikker i delen av røtter og skudd.

Hvordan behandle tomat verticillose og er det mulig å redde syke planter i det hele tatt

legemidler mot vertikillose

Det er mulig å kurere tomater fra visning bare i de tidlige stadiene av sykdommen. For å gjøre dette er det best å umiddelbart bruke “tungt artilleri” – spesielle preparater med kobber og soppdrepende midler. Det finnes også folkemedisiner, men i dette tilfellet er det bedre å ikke risikere det. De er praktisk talt maktesløse mot vertikillose. Ikke engang fordi de ikke er effektive, men av den grunn at når soppen allerede kan identifiseres visuelt, er folkemidlene for svake til å ødelegge den. Det er bedre å behandle planter med Trichodermin, Fitosporin, Glyocladin, Toxin eller Previkur.

Imidlertid takler ikke alltid soppdrepende midler en avansert sykdom. Hvis verticillium ikke har stoppet etter behandling, må alle berørte planter trekkes ut og brennes. Ellers vil soppen “gå” rundt på stedet og se etter nye “forsørgere”.

Hvordan behandle et drivhus fra verticillium og visne

Previous Post
Molting hos kaniner – hvorfor mister et dyr hår?
Next Post
Roșie olandeză durabilă Rio Fuego – unde să crească și cum să folosească soiul