15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan lage bønner for å få ønsket resultat

hvordan lage mat bønner Den århundrer gamle kulinariske historien til bønner har mange retter som forskjellige nasjoner tilbereder i henhold til sine nasjonale tradisjoner. Å vite hvordan du lager bønner kan resultere i mange forskjellige næringsrike matvarer. For eksempel er bønnesuppe tilstede på menyen for alle nasjonale retter; den kan variere noe i typen bønner og sammensetningen av andre ingredienser. I tillegg til de første rettene, blir bønner tilsatt salater, brukt som siderett og til og med tilberedt desserter og bakverk..

Bønner, som alle medlemmer av belgfrukterfamilien, er veldig nyttige for menneskekroppen. Den er rik på vitaminer, mineraler og sporstoffer. Men mest av alt er bønner verdsatt for sitt høye innhold av vegetabilsk protein, noe som gjør dem ganske i stand til å erstatte kjøtt og fisk i vegetarmenyen. Proteinet i bønnene absorberes lett av kroppen og metter det med næringsstoffer, men samtidig uten å overbelaste med ekstra kalorier.

I kostholdet er bønneretter veldig populære. Det høye innholdet av folsyre regulerer stoffskiftet, noe som gjør bønner til et uunnværlig produkt for ulike dietter. I tillegg er alle typer bønner rike på grove fibre og har en gunstig effekt på fordøyelsessystemet. Fiber holder deg mett lenger, noe som reduserer antall måltider.

Se også: Linseretter Oppskrifter Enkle og deilige andre kurs!

Typer av bønner

typer bønner I moderne matlaging brukes mer enn 200 varianter av bønner, som er forskjellige i utseende og smak..

I henhold til bruksmetoden er bønner delt inn i:

 • korn – bare modne korn brukes til mat;
 • grønnsaker – ikke bare spiselige korn, men også belger.

Bønnekorn har forskjellige farger, og hver type har sine egne egenskaper. Røde bønner er ledende i innholdet av antioksidanter som bremser aldersrelaterte endringer i celler og forhindrer mange sykdommer. Hvite bønner er like sunne, de er rike på magnesium og folsyre, og har også et høyt fiberinnhold..grønne bønner

Grønne bønner er av spesiell verdi for ernæringen. Av alle typer bønner er det grønne bønner som er minst kaloririke og absolutt ikke har noen kontraindikasjoner. Spist med både korn og grønne belger.

Forberedende fase

bløtleggingBønneretter er deilige, næringsrike og sunne – det vet alle. Men å spise belgfrukter er veldig ofte forbundet med de ubehagelige konsekvensene av oppblåsthet. Men faktisk er årsaken til den økte gassdannelsen ikke bønnene i seg selv, men feil tilberedning. Bønner inneholder komplekse sukkerarter som gjør det vanskelig å fordøye og forårsake ubehagelige opplevelser. Derfor, når du koker bønner, må du ikke gå glipp av det forberedende stadiet – bløtlegging.

I tillegg til nedbrytning av oligosakkarider, hjelper denne metoden til å takle andre vanskeligheter:

 • koketiden reduseres betydelig;
 • skadelige stoffer som finnes i skallet av bønnene passerer ut i vannet;
 • under matlaging brister ikke skallet;
 • bønnene tilberedes jevnt;
 • enzymer aktiveres som fremmer bedre fordøyelse;
 • vitaminer og mineraler beholdes, som går i oppløsning når de tilberedes for lenge.

Kald metode for bløtlegging

dynke bønner i kaldt vannBønner kan dynkes kalde eller varme før de tilberedes. Med kald bløtlegging er prosessen lengre i tid, men den lar deg bevare maksimale næringsstoffer.

Bløtleggingsprosedyren inkluderer noen få enkle trinn:

 1. Bønner må sorteres ut og bli kvitt alle skadede og umodne frø.
 2. Vask under rennende vann.
 3. Hell i tilstrekkelig mengde kaldt vann, gitt at bønnene sveler veldig og dobles. Hvis noen bønner har fløt opp, er det bedre å fjerne dem, de vil fortsatt ikke koke..
 4. La virke i 10-12 timer for å hovne opp.
 5. I løpet av denne tiden anbefales det å bytte vann flere ganger..tappe vann

Vannet som bønnene ble gjennomvåt i må tømmes og deretter skylles frøene igjen..

Varm bløtleggingsmetode

dynke bønner i varmt vannDenne metoden kan brukes når det ikke er tid til langvarig bløtlegging. Imidlertid må det tas i betraktning at med rask bløtlegging avslører ikke bønnene sin smak, og under tilberedning kan huden sprekke.

Før du koker bønner ved hjelp av den varme bløtleggingsmetoden, må du:

 1. Sorter bønnene og skyll under rennende vann.
 2. Legg bønnefrø i en kjele, hell varmt vann der i forholdet 1: 5.
 3. Kok opp over høy varme og la det småkoke i et par minutter.
 4. La dekket i minst 1 time.
 5. Tøm vannet og bruk bønnene til videre matlaging.

Tilsetning av 1 teskje natron under bløtleggingsprosessen vil redusere tilberedningstiden betydelig..

Hvordan lage bønner

hvordan lage mat bønnerProsessen med å lage bønner er ganske lang, selv om den ikke kan kalles arbeidskrevende, spesielt bløtleggingsprosessen. Hovedproblemet er ikke å glemme å fylle bønnene med vann i tide. Riktig tilberedte bønner blir raskt myke, selv om tilberedningstiden i stor grad vil avhenge av sorten..

Etter at bønnene er godt gjennomvåt og hovne, skal de legges i en beholder og helles i vann. Bønner må være helt dekket av væske.

Matlaging av bønner består av følgende trinn:

 1. Sett gryten på ovnen og kok opp over høy varme.
 2. Kok bønnene i 5 minutter, tøm deretter vannet som bønnene ble kokt i og hell dem ferske.
 3. Stek bønnene på svak varme til de er myke. Det kan dannes mye skum i gryten under tilberedningen, så lokket skal ikke lukkes tett. I tillegg kan du legge til en spiseskje av vegetabilsk olje i vannet for å redusere skumming..
 4. Det er nødvendig å overvåke mengden vann i kjelen, nivået skal alltid være høyere enn bønnene, og om nødvendig bør det tilsettes.
 5. På slutten av tilberedningen, salt bønnene etter smak..

hvordan lage mat bønner med grønnsakerOm ønskelig, basert på kulinariske preferanser, kan løk, gulrøtter, krydder og krydder tilsettes under kokeprosessen. Riktig utvalgte smaker vil gjøre bønneret mer aromatisk og rik..

Tilberedningstiden for bønner avhenger av variasjon og bløtleggingsmetode og kan variere fra 30 minutter til halvannen time..

I alle fall bør bønnene sjekkes for beredskap. For å gjøre dette, ta ut flere korn, og sjekk hvert av dem ved å elte med fingrene eller en gaffel. Hvis bønnene fortsatt er harde, fortsett å lage mat.. kokte bønner til salaterHvis bønnene skal brukes i salater, skal de være myke, men ikke kokte. Og for å lage pasta, potetmos eller koteletter, bør bønnene kokes godt til grøt.

Frysing av kokte bønner vil bidra til å spare tid betydelig når du tilbereder retter fra bønner. Etter å ha brukt en dag på å fryse ned et stort antall halvfabrikata, kan du når som helst tilberede favorittbønnene dine uten problemer..

Hvordan lage bønner uten å suge

hvordan lage mat bønner uten å sugeDe mest velsmakende og sunne bønnene er tilberedt i samsvar med alle anbefalinger, det vil si på forhånd gjennomvåt i vann. Imidlertid er det tider når bløtleggingsprosessen savnes, og retten må tilberedes raskt. Det er en annen måte å lage bønner på – uten å bløte dem på forhånd. Når du bestemmer deg for å prøve denne metoden, er det verdt å vurdere at tilberedningstiden vil øke, og bønnene kan sprekke. I tillegg vil forbindelser uønsket for kroppen, som oppløses under bløtlegging, bli bevart med denne metoden. Dette kan føre til den samme bivirkningen som mange slutter å spise belgfrukter..bytt vann når du lager mat

For å lage bønner uten å suge med maksimal bevaring av smak og nyttige egenskaper, må du følge følgende anbefalinger:

 1. Under kokeprosessen bør vannet skiftes flere ganger. Etter å ha kokt bønnene i ca 15 minutter, tøm buljongen, tilsett kaldt vann i pannen og fortsett å lage mat. Gjenta denne prosedyren 3-4 ganger..
 2. Når du lager mat, kan du tilsette litt kaldt vann. På grunn av temperaturforskjellen vil bønnene koke raskere.
 3. Salt bønnene først på slutten av tilberedningen. Hvis du tilsetter salt med en gang, kan bønnene forbli harde i lang tid..

Hvordan lage grønne bønner

hvordan lage grønne bønnerGrønne bønner er mye lettere å lage enn tørre bønner. Det krever ikke foreløpig lang bløtlegging, bortsett fra at mer modne belger kan settes i saltet vann i et par timer..

vask bønneneFør du lager ferske grønne bønner, må de skylles etter at du har fjernet grenene og stilkene. Alle belger må ha samme modenhet, helst yngre. De smaker mer mørt og steker raskere..

kok bønner i saltet vannDe tilberedte bønnene skal dyppes i lettsaltet vann og kokes i 5-7 minutter. Det må tas hensyn til at bønnene ikke blir overkokte. Ved langvarig kontakt med kokende vann kan noen av vitaminene bli ødelagt, og smaken på grønnsaken vil også forverres..

grønne bønner salatEtter at belgene er kokt, skal de tømmes fra vannet og brukes til videre matlaging. Hvis fruktene er veldig lange, kan de kuttes i biter og legges til omeletter, salater eller grønnsaksgryter..

Video utvalg av grønne bønner oppskrifter

Hva kan lages av bønner

bønnefatBønnemenyen er veldig variert, den inneholder et stort antall første og andre retter, snacks, bakverk og desserter. Hvite bønner er veldig populære blant kulinariske spesialister, hvis oppskrifter er inkludert i mange nasjonale retter. Dette skyldes sin nøytrale smak sammenlignet med andre typer bønner. Hvite bønner i retter utfyller harmonisk andre ingredienser uten å avbryte deres ekspressivitet og originalitet. Denne typen belgfrukter må kokes lenge, men likevel har den mange beundrere. Fordi retter laget av hvite bønner erobrer med en spesiell kremaktig smak, takket være at denne typen bønner også kalles smør..

En av de mest populære verdensberømte rettene er bønnesuppe. Avhengig av bostedsregionen og nasjonale egenskaper, tilbereder forskjellige nasjonaliteter sin egen versjon av bønnesuppe. Oppskrifter kan variere i grad av skarphet, mengden krydder og sammensetningen av ingrediensene. I en hvilken som helst versjon vil bønnesuppe være velsmakende og sunn..

Bønnesuppeoppskrift

hvordan lage mat bønner suppe oppskrift

Før du lager bønnesuppe, må du fylle på følgende ingredienser:

 • hvite bønner – 180 g;
 • løk – 2 stk .;
 • gulrøtter – 2 stk .;
 • persillerot – 1 stk.
 • fedd frø – 2 stk .;
 • poteter – 220 g;
 • vegetabilsk olje – 30 ml;
 • svarte pepperkorn – 8 stk .;
 • salt etter smak;
 • krydder (malt svart pepper, koriander, timian) – etter smak;
 • laurbærblad – 1 stk.
 • persillegrønt – 1 haug.

Steg for trinn matlaging:

 1. Bønnene skal sorteres ut, skylles og fylles med kaldt vann i 12 timer..suge bønnene
 2. Etter at bønnene har hovnet godt opp, må vannet tømmes, og bønnene må skylles igjen. Hell deretter bønnene med ferskvann og kok til de er møre. Sammen med bønnene, tilsett persillerøtter, gulrøtter og en løk fylt med nellikfrø i pannen. Ved tilberedning av bønner kan det dannes skum, som må fjernes..
 3. Når bønnene er kokt, må grønnsakene fjernes og vannet tappes..tappe vann
 4. Stek finhakket løk i en stekepanne, tilsett deretter gulrøttene skåret i strimler og la det småkoke i 5 minutter.stek løken med gulrøtter
 5. Hakk potetene, ha dem i kokende vann og kok i 20 minutter.kutte poteter
 6. Tilsett deretter bønner, sauterte grønnsaker, salt og krydder. Kok suppen i ytterligere 10 minutter.

Server varm bønnesuppe drysset med fersk persille. Du kan supplere retten med rømme og hvite brødkrutonger. Suppen viser seg å være veldig aromatisk og rik, for å forsterke krydret kan du tilsette litt chilipepper på tallerkenen.

Bønnesuppe er ideell for vegetariske og magre menyer. En riktig tilberedt suppe laget av ferdigkokte bønner viser seg å være veldig lett og godt absorbert av kroppen. Samtidig er det ganske tilfredsstillende og vil være et utmerket alternativ for kosthold..

Hvordan lage bønner med kjøtt i tomatsaus – video

Previous Post
Melon Torpedo: Hvordan velge en søt moden frukt
Next Post
Creșterea prazului în paturile de țară, plantarea și îngrijirea