15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan lage et gjør-det-selv frøplantehylle riktig?

frøplanter på stativetFor å dyrke gode frøplanter, i tillegg til jord av høy kvalitet, rettidig vanning, er det nødvendig med tilstrekkelig mengde lys. Mangel på belysning vil føre til at plantene begynner å gjøre vondt, vekst og frukting vil bli forsinket. Vel, selvfølgelig trenger du et sted å plassere alle plantene. Spesielle stativer vil bidra til å løse problemet med plassering og belysning. Ferdige frøplanter kan kjøpes i butikken. Og for de som ønsker å vise sin fantasi og kreativitet, kan du lage en gjør-det-selv frøplantehylle, som vil bli kombinert med ditt hjeminteriør. Du kan sette den ikke bare på vinduskarmen, men også i nærvær av belysning på et hvilket som helst praktisk sted. Ta ut på balkongen eller verandaen før det kalde været begynner.

Valg av materiale til hyllene

Hva kan du lage et frøplantehylle?

La oss først bestemme materialet vi skal bruke i produksjonen. Det kan være enten tre, jern eller plast. Alt avhenger av materialegenskaper og prosjekterings- og designønsker. Hvis du foretrekker tre, er det bedre å velge løvtre som ikke vil absorbere fuktighet godt. Hvis metall, så er rustfritt stål bedre. Det vil beskytte strukturen mot korrosjon. Du kan bruke kryssfiner, plast eller plexiglass som hyller. Her er preferansen gitt til plexiglass og plast. Slike materialer vil vare lenge uten å miste utseendet. Kryssfinerhyllene må dekkes med polyetylen slik at de ikke forringes under påvirkning av fuktighet..

Grunnleggende krav til en plantestativ

Uansett hvilket design racket for dyrking av frøplanter har, må det oppfylle kravene:

 • har styrke, pålitelighet;
 • være motstandsdyktig mot fuktighet;
 • med forventning om gjentatt bruk;
 • gi komfortable forhold for planter;
 • rask tilgang (vanning, inspeksjon, løsne);
 • har et estetisk utseende.

frøplanter på stativet

Antall hyller kan variere fra 3 til 6. Hyllene skal være lange nok til å ta imot vanlige lysrør. Hyllebredden bør ikke være mer enn 60 cm med hyllehøyde 40 – 50 cm.

Vi lager et stativ på vinduskarmen

Etter å ha beregnet antall etasjer i stativet (i vårt tilfelle vil det være 4 av dem) og dets parametere, fortsetter vi med konstruksjonen. For enkelhet og bekvemmelighet tar vi ferdige møbelplater i størrelsen på vinduskarmen, 1200 mm lange og 200 mm. For sidestativene installerer vi møbelplater med en lengde på 1500 x 200 mm. Vi fikser det med komforten. Hyllehøyden i vårt tilfelle er 350 mm. Om ønskelig, for større stabilitet, kan strukturen festes i tillegg til skråningen eller rammen. Du kan lage et bakgrunnsbelyst plantestativ ved å feste belysning til en allerede ferdig struktur.

hyller i vinduskarmen

Hvorfor frøplanter trenger belysning?

lamper i stativetOm vinteren mangler planter spesielt naturlig lys. Som et resultat er fotosyntesen treg, normal utvikling og oppbygging av biomasse bremser. Mangelen på lys kompenseres for ved å installere kunstig belysning. I butikker kan du kjøpe lamper av alle slags design, kapasiteter. Men hvor mange lamper og hvilken effekt er egnet for dyrking av planter? La oss først bestemme hvilke lamper som er egnet for belysning..

Velge riktig lampe for frøplanter

Passer til frøplantebelysningsenheten:

 • Glødelamper (17 lm / w) – en enkel, rimelig, men ikke den mest effektive måten å belyse enheter på. De gir lite lys, de varmer veldig.
 • Lysrør (70 – 100 lm / W) kjørelys av typen LBT eller LB med lav effekt. Gi kaldt lys. Ha en lav andel rødt lys.
 • LED (80 – 110 Lm / W) – holdbare, økonomiske lamper. Med dem er det enkelt å velge det nødvendige spekteret, intensiteten.
 • Natriummetallhalogenlamper (opptil 100 lm / W) – enkel å bruke, økonomisk, effektiv, men de har ikke en brøkdel av det blå spekteret.
 • Innenriks natriumgassutladningslamper (200 lumen per watt) avgir en gul-oransje glød som ikke irriterer øynene. Krever tilleggsinstallasjon av en reguleringsenhet.
 • Kvikksølv. Har det største “tverrsnittet” innen dagslys.
 • Fytolamper – økonomisk, miljøvennlig, effektiv, kompakt og holdbar. Mest populær for frøplantebelysning. Selv nær beliggenhet av slik belysning vil ikke føre til bladforbrenning..
 • Annen: halogen (25 lm / W), lineær (47 – 93 lm / W), xenon -utladningslamper (100 lm / W), neodym.

For å belyse en hylle 50 cm bred, 140 cm lang, vil det være nok å installere en “varm” lampe og en “kald” lampe med en effekt på 36 watt. Og det er best å fylle mangelen på sollys med lysrør eller spesielle fytolamper. Pålitelige og effektive natriumutladningslamper vil også hjelpe deg med å lyse opp plantestativene dine..

Når du velger en lampe med choker, må du ta hensyn til den sterke oppvarmingen av choken og hyllen over den. For å redusere oppvarmingen, er gapet mellom hyllen og lampen 4 – 6 cm. Hvis du bruker en lampe med elektronisk forkobling, vil det ikke være noen problemer med oppvarming.

Anbefalinger for belysning

Uansett hvilken type belysning du har valgt, kan du prøve å plassere plantene på sørvinduet. For større effekt kan ytterligere reflekterende skjermer installeres på sidene og bak plantene. Intensiteten til belysningen velges individuelt for hver plante. Avhengig av anleggets krav, kan intensiteten justeres ved å øke eller redusere avstanden fra lampene til anlegget..

hylle med belysning

La oss oppsummere

Etter å ha hentet det nødvendige materialet, beregnet parametrene til hyllene, kan du enkelt lage et stativ for frøplanter med egne hender. Ikke glem behovet for ekstra plantebelysning..

Etter å ha bestemt deg for valg av lampe (fytolamper, selvlysende, natrium anses som optimale), kan du lage et stativ for frøplanter med bakgrunnsbelysning.

Video: LED plantestativ

Previous Post
Når du velger en ku til en bakgård, er det viktig å vite hvor mye melk hun gir per dag.
Next Post
Medvetox – instrucțiuni de utilizare împotriva ursului și furnicilor