15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Purslane grønnsak – et spiselig ugress i hagen din

vegetabilsk purslane

Elskere av grønne avlinger har lenge verdsatt grønnsakspurslanen – en av de mest upretensiøse og høykraftige plantene. Purslane i seg selv er ikke en sjeldenhet for gartnere, men for det meste har det et dårlig rykte. Oftest kan det bli funnet som en ugress, kampen mot som tar mye tid og krefter. Med en vedvarende vitalitet og rask vekst, er han bokstavelig talt uforgjengelig og ekstremt motvillig til å forlate sengene. Imidlertid er det en slik purslane blant artene av denne planten, som disse egenskapene bare er “for hånden”.

Vegetabilsk purslane eller hage purslane er et spiselig utvalg av avlinger med høy smak. Fra tidlig på våren til selve frosten vil den gi deg deilige vitamingrønnsaker til salater og mer. Hvordan skille det fra ugress og hva som skal til for å vokse?

Vegetabilsk purslane er også kjent som dandur.

Hvordan ser en plante ut

Hagepurslane vokser i form av frodige busker. De kjøttfulle stilkene er enten rette, opptil 10 cm høye, eller spredt og når en lengde på 40 cm. Små gule blomsterstander blomstrer på toppen av grenene. I utseende ligner den spiselige purslanen veldig sin “bror” ugress. Han har de samme saftige avrundede bladene, men bare større. Både bladene og skuddene av purslane har næringsverdi. De har en behagelig, litt syrlig smak, og kan med hell erstattes med sorrel og salat..

Vegetabilsk purslane – egenskaper ved dyrking

Fordelen med denne grønne avlingen er dens selvsåingsevne. Når du har fått frø og sådd et par senger, trenger du ikke lenger å plante hvert år. Purslane frø drysses sjenerøst på bakken om høsten, og neste år kommer de ned igjen.

For at buskene skal være frodige og gi mye saftig grønt, bør det settes av et solrikt sted til purslane. Jorden skal være lett og næringsrik. Det er bedre å plante det umiddelbart på hagesengen, sjelden sprinkle små frø og dekke det lett med jord. I likhet med sine andre varianter, tåler grønnsakspurlane ikke godt å transplantere. Men den vokser godt selv med vintersåing.

Omsorg for spiselige ugressenger er enkelt og inkluderer:

  1. Tynning av unge frøplanter når de vokser, til det er opptil 10 cm mellom dem.
  2. Vanning en gang i uken i tørt vær.
  3. Fjerne ugress.

Busker vokser raskt, og den første avlingen kan høstes innen 3 uker etter spiring. Vegetabilsk purslane brukes på samme måte som de fleste grønne avlinger. Unge saftige blader kan legges til salat og suppe, stuet og stekt. I tillegg sylter elskere av denne urten gjerne og bevarer den for vinteren..

Video om dyrking av vegetabilsk purslane

Previous Post
Om fordelene og farene ved jordskokksknoller for menneskekroppen
Next Post
Gooseberry Date își va găsi un loc vrednic la cabana de vară