15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan forplante hortensia: effektive måter

hvordan forplante hortensia Hortensia er en populær plante på grunn av sine dekorative kvaliteter på grunn av de vakre blomsterstandene. Hvordan forplante hortensia er kjent for mange erfarne gartnere. Det er flere måter, og alle velger den mest passende og effektive.

Om innendørs hortensia her!

Biologiske trekk ved kulturen

frodig hortensia blomst De fleste hortensia -artene er busker eller små trær. Det er også vinstokker som er i stand til å klatre i de nærliggende trærne til en høyde på mer enn 30 m. Den vokser vilt i Sør- og Nord -Amerika, Kina og Japan. I Russland, i det naturlige miljøet, er hortensia vanlig i Fjernøsten.

Hortensia er en upretensiøs plante. En av fordelene er motstand mot mange sykdommer, insektskadedyr og harde vinterforhold. I tillegg har kulturen høye dekorative egenskaper, som gjør at den kan dyrkes i hager, parker og tomter. Den har en rekke lyse farger, en lang blomstringstid og krever ikke spesiell omsorg..

Det viktigste for rikelig lang blomstring er riktig vanningsregime..

Avhengig av arten kan avlingen være løvfellende eller eviggrønn. Planten blomstrer fra tidlig vår til sen høst. Blomster dannes på slutten av skuddet til blomsterstander som ligner en ball (panicle eller scutellum). Noen arter inneholder to typer blomster: liten fruktbar, plassert i midten og større steril i kantene. En rekke varianter har bare fruktbare blomster av samme størrelse.

Blomstringens nyanser er varierte – fra hvitt til knallrødt, lilla og til og med blått. Hortensia frukt -en liten 2-5 -separert boll med mange små frø.

Fargen på hortensiaen er i stor grad påvirket av jorda. PH -verdien bør kontrolleres. Hvis jorda er nøytral, vil blomsterstandene ha kremete, beige nyanser. Blå blomster vil vokse på et surt underlag, siden hortensia absorberer aluminium godt, og på et alkalisk underlag, rosa og lilla blomsterstand.

Varianter av hortensia

varianter av hortensia i hagenI landskapsdesign er hortensia et utmerket alternativ for gruppe- og enkeltplantinger. Siden busken egner seg godt til beskjæring og forming, kan du lage forskjellige komposisjoner av den. Landing nær et reservoar gir stedet et pittoresk utseende.

Storbladet hortensia (eller hage) er en ekstremt frosthard art. Den vokser og utvikler seg aktivt i områder der klimaforholdene er ganske tøffe – lange frostige vintre og sen vår. Til tross for dette bør planten dekkes i den kalde årstiden. I et subtropisk klima når kulturen en høyde på mer enn 4 m, men nærmere de nordlige områdene vokser den med 1-2 m. Skuddene er oppreist, bladplater er langstrakte, lysegrønne, blanke. Formen på blomsterstandene i hagebruk er sfærisk, opptil 25 cm i diameter.

Varianter av storbladede hortensia er forskjellige når det gjelder blomstring, nyanser av blomsterstand og form. I tempererte klimaer kan denne sorten dyrkes innendørs og utendørs..

Panicle hortensia er en busk opptil 1,5 m. I naturen finnes den i øst i Kina, Korea, Japan, Sakhalin. I juli vises grønne knopper på planten, som deretter blir hvite. Full blomst begynner i august og fortsetter til slutten av høstperioden. Skyggen av blomsterstandene er hvit med en overgang til bringebær og syrinfarge. Busken er preget av frodig blomstring, forutsatt at det er tilstrekkelig vanning. Plantens rot er mye større i diameter enn kronen, men rotskuddene ligger nesten på jordoverflaten. Blant gartnere er denne varianten verdsatt mer enn andre..

Panicle hortensia vil kreve ly for frostperioden. Når planten blir sterkere, er ikke slik forberedelse til vinteren nødvendig..

Treelike hortensia vokser opp til 3 m. Bladplater er ovale, lyse grønne. Blomstene er små, formet til vakre voluminøse blomsterstander. Frostmotstanden er gjennomsnittlig, det er fare for frysing ved lave temperaturer. Imidlertid har det blitt lagt merke til at med riktig pleie blir det skadede skuddet raskt gjenopprettet. For denne sorten er rettidig beskjæring veldig viktig for å opprettholde avlingens dekorative utseende..

En annen tilstand som må opprettes for et hortensia av tre er fuktig fruktbar jord. Uten god jord bør en frodig blomsterkultur ikke forventes.

Hvordan forplante hortensia riktig

hvordan forplante hortensiaDyrkere tar hensyn til en rekke viktige faktorer når de formerer en avling. For eksempel er timing, type hortensia, metode og reproduksjonsprosess av stor betydning..

Tidspunktet for reproduksjon avhenger direkte av den valgte metoden. Det er flere av dem, og hver blir vellykket brukt av gartnere:

 • deling av en voksen dannet busk;
 • bruk av frø;
 • roting av stiklinger;
 • podning.

Enhver type hortensia kan formeres av hvert av de foreslåtte alternativene, men det bør tas hensyn til funksjonene. For eksempel lider flere tresorter ikke av lave temperaturer og utsettes ikke for frost. Derfor kan de ikke dekkes om vinteren, spesielt i regioner med et varmt klima. Disse typer hortensia formeres oftere ved lagdeling eller stiklinger. Frømetoden tar lang tid.

Storbladet hortensia regnes som mer krevende når det gjelder omsorg, vedlikehold, derfor er forankringsprosessen vanskeligere for den. Reproduksjon kan skje ved hjelp av forskjellige metoder, og hver vil være effektiv, men du bør være forberedt på at varianter av storbladede hortensia krever spesiell oppmerksomhet. Før planting bør plantemateriale forberedes, uansett hvilket alternativ du har valgt, ta vare på full og rask roting, bruk fruktbar jord.

Det er bedre å formere panikulær hortensia ved stiklinger. Etter beskjæring, som må utføres regelmessig, gjenstår det mye godt materiale. Stiklinger høstes av den. Dette skyldes det faktum at den panikulære flerårige sorten vokser aktivt og regelmessig beskjæring er en nødvendighet..

Hvis du formerer hortensia ved stiklinger, bør du følge følgende vilkår:

 • om våren bør stiklinger startes før sapstrømmen starter, i begynnelsen av mars;
 • treaktige grener blir ofte kuttet om høsten (i september);
 • om sommeren utføres prosedyren i begynnelsen av juli, og gjør en stilk fra unge skudd.

Sommeren regnes som den beste tiden, siden stiklingene har alle betingelser for rask forankring..

Om nødvendig kan avlsprosedyren utføres om vinteren. Hovedbetingelsen er å ha tid til å forberede stiklingene før utbruddet av stabil langvarig frost..

Hvordan forplante en hortensia ved å dele en busk

hvordan å forplante en hortensia ved å dele en buskDette er den enkleste og mest forankrede metoden. Hortensia kan forplantes på denne måten ved å bare bruke en voksen, dannet busk. Den beste tiden for dette er våren, når snøen allerede har smeltet, og saftstrømmen ennå ikke har begynt.

Arbeidsrekkefølge:

 1. Du bør begynne med å fukte jorda rundt busken rikelig. Dette vil forhindre skade på rotsystemet under ekstraksjon..
 2. Buskens krone må være nøye bundet med tau slik at den ikke forstyrrer.
 3. Deretter graver du anlegget gradvis fra alle sider, forsiktig frigjør røttene og prøver å ikke skade dem.
 4. Etter å ha trukket hele planten helt ut, inspiser rotsystemet. Hvis det er mye jord på det, kan du skylle det under vann..
 5. Med et skarpt og desinfisert instrument deler du planten i deler slik at hver har to knopper..
 6. Skjær deretter skuddene og røttene, og dryss kuttene med aktivt kull eller kanel.
 7. De resulterende nye plantene må umiddelbart plantes på et forberedt sted..
 8. Grav hull på forhånd og mate jorden. Unge busker, underlagt vellykket forankring, vil gi friske skudd om sommeren, og i det andre året kan kulturen transplanteres til et permanent sted.jordforberedelse for planting av hortensiaer

Denne formeringsmetoden er mer egnet når planten trenger en transplantasjon. Under andre omstendigheter må du ikke forstyrre hortensiaen..

Reproduksjon ved lagdeling

forplantning av hortensia ved lagdelingEn annen enkel måte å forplante hortensia på er med lagdeling..

Prosessen er ikke komplisert, men noen finesser må observeres for at planten raskt skal slå rot:

 1. Du må starte prosedyren tidlig på våren, før knoppene begynner å blomstre..
 2. Jorden rundt busken må graves forsiktig opp og deretter jevnes ut.
 3. Lag riller 2 cm dype, hvert sted ett skudd fra bunnen av busken.
 4. Skuddene skal ikke få lov til å rette seg, så de bør festes i furen og deretter drysses med jord.
 5. For det første utseendet til de første røttene er det ikke nok å vanne jorden. Følgende teknikk brukes ofte. På lagdelingen, foran den første utviklede nyren, lages en innsnevring av myk tråd. Når skuddet tykner, vil innsnevringen begynne å skjære i barken. Det er her den første ryggraden vil vises..

dannelse av unge skuddPå slutten av sommeren skal det dannes flere skudd fra stiklingene. Når høyden på hver når mer enn 15 cm, må de kuttes. Gjenta prosedyren hver uke til de vokser opp til 25 cm.

Midt på høsten kan lagene graves ut, skuddene kan skilles fra hverandre..

Grav inn hver frøplante, og transplanter den til hagen om våren. De vil være klare for et permanent vekststed om et år..

Frøformering

samle hortensia frøFrøformering av hortensiaer er en veldig lang og arbeidskrevende prosess. Imidlertid bruker mange elskere av denne flerårige den til å dyrke sjeldne og dyre varianter. Det må huskes på at frøet må være av god kvalitet. Det er best å kjøpe frø fra en spesialforretning. Det er viktig å forstå at med denne formeringsmetoden er det ikke sikkert at foreldrekvaliteten til sorten blir bevart..

Frøene må først dynkes med servietter brettet i flere lag. Spiringsprosessen akselereres betydelig med spesielle preparater, for eksempel Epins løsning. Etter at de første skuddene har dukket opp, kan materialet plantes i bakken..frøplanter av hortensiafrø

Ytterligere vellykket dyrking avhenger i stor grad av jordens kvalitet. En ideell blanding består av følgende ingredienser:

 • torv;
 • grov sand;
 • humus;
 • bartrær eller løvrike land.

sterke frøplanterSterke frøplanter bør dannes om en måned. Når hver prøve har 2-3 bladplater, kan du transplantere dem i separate potter og knipe toppen for utvikling av laterale prosesser. I dette tilfellet er det nødvendig å gjødsle med nitrogengjødsel. Deretter må du redusere dem og bytte til gjødsel av kalium og fosfor..

Unge planter bør transplanteres i åpen mark ikke tidligere enn to år senere, og før det bør det skapes gode forhold for frøplanter:

 • naturlig lyskilde (men ikke direkte sollys);
 • den optimale temperaturen er over 20 ° C om sommeren, om vinteren blir plantene sendt til et kjølig sted;
 • fuktigheten er over gjennomsnittet;
 • vanlig vanning;
 • rettidig fôring;
 • økt surhet i jorda.

Med forbehold om disse reglene, vil plantene bli til fullverdige frøplanter i tide..

Du bør ikke bruke denne typen forplantning av hortensia hvis du trenger å få rikelig blomstring så snart som mulig. Med frøreproduksjon begynner busken å blomstre ikke tidligere enn 5 år senere..

Hvordan forplante hortensia ved stiklinger

en ung busk fra en skjæringEn stilk er en liten kvist, skudd, del av et skudd med grønne blader eller knopper. Med sin hjelp kan du få et nytt fullverdig anlegg. Stiklinger kan gjøres når som helst på året, men midten av juli regnes som den beste. På dette tidspunktet vil kulturen slå rot raskere og gi en ny staude.

hortensia stilkFor forberedelse av stiklinger er unge skudd som vises på sidene av busken egnet. De må være minst ett år gamle. Slike stiklinger er allerede tilstrekkelig sterke og motstandsdyktige mot miljøpåvirkning. Nyrene deres er godt utviklet og klare for videre utvikling..

Det skal være mye juice i skuddene. Effekten av rooting avhenger av dette. De er fylt med fuktighet så mye som mulig tidlig på morgenen, så dette er den beste tiden på dagen for høsting av stiklinger. Deretter er det nødvendig å sikre at stiklingene ikke tørker ut..

riktig skjæringHvordan forberede en skjæring? Den må inneholde minst 3 noder. Kuttet på skuddet må gjøres under den første noden i en vinkel. Du må fjerne arkplaten fra den. På den andre noden, la også bare petioles. Ved den tredje noden, kutt bladene i to. Lag det øvre snittet i en høyde på 2 cm fra den tredje noden.

stilk i vekstfremmendeVidere anbefales stiklingene plassert i en løsning med en rotvekststimulator i flere timer. Et godt resultat er gitt av Zircon eller Kornevin. Det er verdt å bestemme på forhånd hvor stilken vil starte røttene. Det kan være jord eller vann.

Hvordan vokse røtter fra stiklinger

roting av stiklinger i vannÅ skaffe røtter med vann har følgende nyanser. Stiklingene skal plasseres i en beholder med vann umiddelbart etter at de er fjernet fra løsningen med rotmidlet. Vannet skal bare være friskt, det bør skiftes hver 4-6 dag. Etter en viss tid vil det dannes en viss tetning på den nedre delen av skjæringen. Etter noen uker vil unge røtter begynne å vokse fra den..

roting av stiklinger i bakkenNår du vokser røtter i bakken, må du først forberede den riktig. Stiklinger vokser godt i en blanding av 2 deler torv og en del sand. Før planting må jorden fuktes, og da er det tilrådelig å dekke stikkene med bokser. Vanning utføres så snart jordfuktigheten faller. Vann helles under nakken omtrent en gang i uken.

Hvordan forstå at rooting har begynt? Ved å dyrke røttene i en beholder med vann, kan du foreta en visuell inspeksjon. Det unge rotsystemet vil være synlig for det blotte øye. Når det gjelder dyrking i jord, begynner unge blader og knopper i gjennomsnitt å vokse om en måned. Dette indikerer at planten er i ferd med å utvikle et sunt rotsystem..

Planten kan plantes i bakken så snart røttene vokser opp til 3-5 cm. Samtidig må man passe på at jorden er litt sur.

Reproduksjon av avkom

reproduksjon av hortensiaer av avkomEn annen form for forplantning av hortensiaer som fortjener oppmerksomhet er av avkom. Denne metoden vil kreve forsiktighet fra gartneren, siden det er stor risiko for skade på avlingens rotsystem, fordi jorden skjuler røttene til foreldrebusken.

Prosedyren utføres på høsten. Først må du fjerne det øverste jordlaget forsiktig, og deretter skille kappeskuddet. Det anbefales å gjøre dette med et skarpt, desinfisert instrument. Planter den resulterende skuddet umiddelbart i det forberedte hullet og la det stå der for å utvikle seg.

Det beste stedet å plante hortensiaer er i et litt skyggelagt område. I direkte sollys blir blomsterstandene gradvis mindre.

Funksjoner ved planting i åpen mark og påfølgende omsorg

plante stiklinger i bakken

Prosessen med å plante en hortensia involverer flere trinn:

 • gropen må være forberedt på forhånd;
 • 2-3 timer før planting, bør jorden være godt fuktet;
 • plasser frøplanten i hullet, og forsiktig spre røttene;
 • fyll rotsystemet med en blanding av torv og jord, uten å danne tomrom opp til rotkragen;
 • komprimere jorda rundt stammen.

Etter det skal jorden vannes godt igjen. Etterfølgende pleie av avlingen består av et kompetent vannings- og fôringsregime, rettidig beskjæring, lossing og mulking av jorda, samt forberedelse til vinterperioden.

Hortensia er en upretensiøs avling; de fleste arter og sorter tilpasser seg lett til forholdene rundt. Derfor kan busken formeres på en av de mest praktiske måtene for gartneren. Hortensia går raskt gjennom forankringsprosessen og slår godt rot i det åpne feltet, med forbehold om riktig pleie.

Praktiske råd om hvordan man formerer hortensia ved stiklinger – video

Previous Post
Funksjoner ved omsorg for caladium og en beskrivelse av varianter
Next Post
Caise Succes la cabana lor de vară