15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Beskjæring av hortensia: grunnleggende regler, typer og timing

beskjæring av hortensia Beskjæring av hortensiaer er et av de viktige stadiene i plantebruksteknologi. Denne prosedyren bør utføres om høsten og våren. Samtidig er eksakte datoer viktige, de påvirker den påfølgende veksten og utviklingen av kultur. For å utføre beskjæring riktig, bør du vite at det er forskjellige typer prosedyrer, som hver har sin egen funksjon og kreves av planten på forskjellige utviklingstrinn..

Hvorfor trenger du beskjæring av hortensia

frodig hortensia blomst Hortensia tilhører slekten med blomstrende planter. De fleste artene i denne kulturen er frodige busker opp til 3 m høye. Noen av dem er små trær. Resten tilhører vinstokkene, som mens de utvikler seg, kryper gjennom trærne, noen ganger vokser opp til 30 m.Hortensia blomstrer hele sesongen, som den har fått anerkjennelse fra mange gartnere som dyrker avlingen som en prydplante.

En frodig busk er i stand til å dekorere alle områder, spesielt i blomstringstiden. Men for dette trenger han regelmessig beskjæring på et bestemt tidspunkt. Beskjæring av hortensia er en viktig prosedyre, det er en av komponentene i riktig plantepleie..

Det er nødvendig i følgende tilfeller:

 • å gi busken den nødvendige formen og dekorativiteten;
 • få større blomster og lengre blomstring;
 • forebygging av sykdom og angrep av skadedyr;
 • fjerne gamle, tørre, råte stilker.

Ofte dannes hortensia i form av en koffert. Dette er en ekte dekorasjon for stedet. Dette krever også riktig beskjæring..

Typer av trimming

beskjæring av hortensia som fjerner tørkede blomsterDet er flere typer beskjæring av hortensia, som hver er nødvendig for planten på en gang og er laget for spesifikke formål..

Blant dem skilles følgende typer:

 • sanitær;
 • formativ;
 • regulerende;
 • foryngende.

Sanitær beskjæring utføres om høsten etter at planten har sluttet å blomstre. Hovedmålet og oppgaven er å frigjøre kulturen fra gamle, tørre, ødelagte, syke eller råte grener, blomsterstand. Noen ganger er det nødvendig med alvorlig beskjæring hvis hortensia er syk eller hardt angrepet av skadedyr.

Hvis vekstområdet er ganske kaldt, må de første par årene bare sanitærbeskjæring gjøres, siden kulturen tar mye energi for vinterperioden..

Beskjæring mot aldring er like viktig. Det er nødvendig å fjerne gamle grener som forstyrrer utviklingen av unge og sunne stilker. Hvis den ikke blir produsert, vil busken før eller siden slutte å vokse riktig og fullt, bladplatene knuses og blomstringen blir knapp eller stopper helt.

Regulering eller stimulering av beskjæring gjør at planten kan blomstre vakkert og frodig, og viktigst av alt, å glede seg med store blomsterstand i lang tid. Denne typen beskjæring kombineres ofte med vanlig tynning, noe som unngår overdreven fortykkelse, jo mer hortensia er utsatt for det..

Formativ beskjæring er spesielt viktig i de første kulturårene. Den danner kronen, gir den ønsket form. Under prosedyren er det nødvendig å være spesielt oppmerksom på skjelettgrenene, som fungerer som en støtte for planten. Hvis gartneren ikke utfører denne typen beskjæring, vil fraværet av sterke grener bli observert og busken utvikler seg feil..

I utgangspunktet utføres beskjæring under plantingen av frøplanten, og fjerner svake og ødelagte skudd. Deretter må du gi kulturen en mulighet til å vokse seg sterkere og slå rot. Dermed bør den andre beskjæringen skje på våren før starten av sapstrømmen, for eksempel i mars.

For en tid siden anså mange gartnere det som effektivt å beskjære en frøplante under en stubbe. Dette forenklet prosedyren sterkt, men ble negativt reflektert i den påfølgende utviklingen og blomstringen av busken. Av denne grunn produserer nesten ingen det nå..

Fra 3 års kulturliv kan du bruke standard beskjæringstyper – stimulerende, formende, foryngende.

Datoer for prosedyren

riktig beskjæringsresultatBeskjæring av avlingen må være betimelig. De mest gunstige vilkårene for prosedyren er vår og høst. Buskens dekorative kvaliteter og tilstand avhenger av overholdelsen av perioden..

Vårbeskjæring

vårbeskjæring hortensiaI noen tilfeller, spesielt med formativ beskjæring, bør prosedyren startes når knoppene allerede er hovne – de vil indikere i hvilken retning de unge grenene vokser. Inntil dette punktet blir klart, trenger du ikke begynne å beskjære. Siden dette kan føre til feilaktig dannelse av busken. Imidlertid er det viktig å ikke gå glipp av øyeblikket, fordi blomstringstiden vil skifte, og i fremtiden vil kulturen ikke ha tid til å forberede seg på vinterperioden..

Det er først og fremst viktig å beskjære hortensia av treet, og deretter få panikk – det er det mest hardføre og mindre følsomme for denne prosedyren..

Høstbeskjæring

beskjæring av hortensia om høstenDet er viktig for en voksen hortensia å beskjære om høsten hvert år. Prosedyren bør startes etter slutten av blomstringen, når blomsterstandene tørker opp, faller bladene av. Det starter med de minste grenene, og beveger seg gradvis dypere inn i busken. Gamle og ødelagte grener er avskåret nesten helt til bunnen, unge påvirker ikke.

Det anbefales å beskjære storbladede hortensia radikalt hvert fjerde år. For å gjøre dette, i en rett vinkel, må du kutte alle grener i et nivå på 45 cm fra bakken..

Oftest blir beskjæring utført i oktober. Det er nødvendig at temperaturen holdes i området 5-10 ° C. Hvis vi snakker om en frostbestandig hortensia-variant, kan prosedyren utsettes til november. I dette tilfellet er det viktig å ta hensyn til vekststedet. Hvis kulturen vokser i de nordlige områdene, bør beskjæring om høsten være mer skånsom. Hortensia, som ikke er en frostbestandig sort, reagerer ikke godt på kaldt vær, så lengre grener vil forbli beskyttet om vinteren. Spesielt gjelder dette storbladet hortensia, ettersom det er termofilt.

Erfarne gartnere, med riktig høstbeskjæring, trenger ikke gjenta denne prosedyren om våren. I sjeldne tilfeller vil det være nødvendig å fjerne grener som er skadet av frost.

Funksjoner ved beskjæring av forskjellige typer hortensia

beskjæring av hortensiaer av forskjellige typerPanicle hortensia er et lite tre med en krone som sprer seg. Den unge planten må være riktig formet, og det modne og modne treet skal beskjæres regelmessig. I dette tilfellet kan du få en dekorativ krone. Ved å trimme panikulær hortensia riktig, kan du stole på den vakre blomstringen av planten. Det krever obligatorisk sanitærbeskjæring om våren. Oftest arrangeres det i mars. I tillegg til å fjerne alle tørre og skadede grener, bør ettårige skudd forkortes slik at det ikke blir mer enn 3-5 knopper på dem. Busken tynnes godt og unngår fortykning. Spesiell oppmerksomhet rettes mot sterke sunne skudd – 1-2 skudd bør være igjen på dem. Generelt, jo sterkere grenen er, desto flere knopper bør den beholde. Under blomstring er det de som vil gi blomstring av høy kvalitet til hele busken..

beskjæring av hortensia storbladetBeskjæring og forming av en storbladet hortensia er først og fremst at skuddene ikke forkortes for mye. De eneste unntakene er frosne prøver. Beskjæring av kort kan forhindre blomstring. Denne typen hortensia er en busk hvor det dannes null skudd årlig, og 5-åringer blir gamle. Blomstrende skudd dannes fra de øverste knoppene i fjor. Derfor, om vinteren, er det viktig å bevare unge grener, toppene deres, som ikke blomstret i inneværende år – de vil vise seg i det neste.

kutt hortensia -treetTreet hortensia er kuttet i henhold til en spesiell ordning. Om høsten trenger du bare å kutte sfæriske blomsterstander, og om våren vil det være nødvendig med sanitær og foryngende beskjæring. For god blomstring er det nødvendig å forkorte de sterke skuddene med 4 par knopper. Under tynning beskjæring, er det viktig å fjerne alle svake, ute av stand til blomstrende grener, samt null de som vises på sidene av busken. Dette er nødvendig for å opprettholde form og opprettholde styrke for påfølgende blomstring..

For nybegynnere innen hagebruk, anbefales det å beskjære gradvis, med en sanitær og tynning.

Dannelse av bagasjerommet

hortensia på stammenBlomstrende hortensia kan ofte sees på en stamme. Det ser attraktivt ut – en ball dannes på en lang stamme. Dette krever visse ferdigheter, men det er ingen vanskeligheter med denne prosedyren..

Arbeidsalgoritmen er som følger:

 1. Fra og med andre året, på våren, må du velge den sterkeste skytingen og fjerne resten.
 2. Fjern skuddet til den sterkeste knoppen, som allerede er skissert.
 3. Disse handlingene må fortsette til skuddet er minst 1 m høyt. Dette vil kreve 2-3 trimmer.
 4. Deretter kan du begynne å danne ballen. Dette er lett å gjøre, og etterlater opptil fem av de sterkeste skuddene. Resten skal fjernes.

I fremtiden må du sørge for at det fremtidige treet ikke vokser opp, og klemmer den øvre knoppen på stammen.

Stell etter beskjæring

mulching

Kompetent stell av hortensia etter beskjæringsprosedyren er som følger:

 • rettidig fôring;
 • løsne jorden og mulching;
 • vanlig vanning;
 • forebyggende sprøyting mot sykdommer og skadedyr.

Toppdressing er viktig for riktig dannelse av sterke skudd og en stor bladplate. Anlegget trenger mineralsk og organisk gjødsel. Når du bruker dem, må du følge instruksjonene, følge anbefalt dosering.

Ved mulking av jorda må det tas i betraktning at mulchlaget skal være minst 15 cm. Halm, sagflis, hakket bark er egnet for det.

Når det gjelder vanning, må regimet settes basert på værforhold og klima. Det må imidlertid tas i betraktning at hortensia elsker rikelig vanning..

Nyansene ved beskjæring og behovet for vinterly av forskjellige typer hortensia

Previous Post
Dracaena -problemer – bladene blir gule og tørre
Next Post
Ridichea petrolieră: gunoi de grajd verde, furaj, plantă de miere