15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Stell og vedlikehold av “levende steiner” av lithops hjemme

Lithops hage Oppdagelsen av disse fantastiske plantene tilhører William Burchell, en engelsk botaniker og naturforsker som reiste i september 1811 gjennom ørkenen i den sørafrikanske regionen Prisca. I en bok som ble utgitt senere, ga forskeren en tegning av den oppdagede planten. Lithops som runde småstein hjalp den reisende til å legge merke til et fluk mellom steinene, så god var forkledningen.

Første skildring av en lithops av en botaniker Hvordan dyrke lithops hjemme? Er stell og vedlikehold av disse uvanlige plantene vanskelig?

Lithops – levende steiner i ørkenen

Lithops klarte å gjemme seg for botanikeres nære oppmerksomhet i omtrent hundre år, fordi deres nåværende navn, avledet fra “lithos” – stein og “opsis” – se, plantene mottok bare i 1922. I dag har seks dusin arter blitt oppdaget og beskrevet, utad, faktisk som ligner steiner i alle slags plantefarger, og åpner gulaktige eller hvite blomster om høsten.

Lithops cutawayMen “stein” -utseendet til lithops lurer.

To tykke, sammenvekste ark, som luftdelen består av, er bokstavelig talt fylt med fuktighet.

Dette er en slags reservoar der planten lagrer vannforsyningen som er så nødvendig i ørkenen, noe som sikrer vekst, utvikling av knoppen, blomstring og reproduksjon av Lithops. Dimensjonene til den fantastiske “levende steinen” er beskjedne, de fleste artene når knapt 5 cm i diameter. Bladene er festet til en ubemerket, kort stilk, og planten lever av en lang taprot. Likevel dyrkes lithops hjemme fra frø, og de voksne “småsteinene” gleder eierne i mange år.

Vakker komposisjon av lithopsFor at kjæledyr skal føle seg komfortable i en leilighet, er det viktig å gi riktig pleie. Ellers er det vanskelig å vente på at “levende steiner” blomstrer, og noen ganger dør plantene helt..

Lithops bryr seg hjemme

Lithops blomstrerHvis pleie og vedlikehold av lithops er i smak, blomstrer de regelmessig, bladene er elastiske og endres til nye omtrent en gang i året. Når planten får nok lys, vann og næring, sitter den godt i jorda og består av et par blader. Når de vokser begynner de å “gå ned i vekt” og tørke ut, og et nytt par begynner å dukke opp gjennom gapet.

Som innfødt i ørkenen trenger litops året rundt belysning. Hjemme er det bedre å plassere potter med disse plantene på de sørlige vinduene, men hvis dette ikke er mulig, kan du dyrke lithops hjemme bare i et drivhus med konstant kunstig belysning.

Riktig pleie av lithopsSommertemperaturer som råder i midtbanen, i størrelsesorden 20-24 ° C, er ganske akseptable for gjester fra Sør-Afrika, fordi de tåler perfekt førti graders varme. Det viktigste er at kjæledyr som er tvunget til å oppleve høye temperaturer ikke i tillegg faller under direkte sollys. Hjemme faller lithops med spesielt varme perioder fra et dvalemodus, og gjenoppretter viktige prosesser bare om natten, når ørkenen avkjøles. Hvordan dyrke lithops i en leilighet?

I den varme årstiden kan lithops tas ut i hagen eller på balkongen, og ikke glemme å beskytte grytene mot solen. I de varmeste månedene skygges potten med 20-30% på dagtid. Resten av tiden er solbeskyttelse bare nødvendig når strålene treffer plantene direkte. Om vinteren begynner en dvalemodus for planter. På dette tidspunktet vil en behagelig temperatur være omtrent 10-12 ° C, men ikke lavere enn -8 ° C, ellers begynner væsken inne i de fortykkede bladene å fryse og ødelegge celler.

Lithops -transplantasjonOmsorg for lithops hjemme er ikke komplett uten å transplantere voksne planter. Når rotsystemet til lithops fyller det tildelte volumet, blir planten transplantert og velger brede potter for denne kulturen, litt dypere enn lengden på blomstens hovedrot. Siden lithops ikke tåler stillestående fuktighet, må det gjøres et dreneringslag i bunnen, og etter transplantasjon av planten i 2-6 uker dannes drivhusforhold, som nøye overvåker jordfuktigheten, fravær av trekk og lysregime.

Hvis lithops er veldig følsomme for mangel eller overflødig fuktighet, kan jordens sammensetning for dem være nesten hvilken som helst. Det er bare viktig at underlaget kan beholde mengden vann som kreves av planten, og er moderat næringsrik..

Den omtrentlige jordsammensetningen for denne arten kan omfatte:

 • to biter løvrike land;
 • del av leire;
 • to deler vasket sand;
 • liten mengde torv.

Unge lithops vokserEtter å ha plantet litops, drysses jordoverflaten med små småstein, knuste skjell eller annet mulchmiddel som forhindrer fordampning av fuktighet og utvikling av moser og mugg på jorda. Lithops kan mates hvert annet år, hvis planten ikke har blitt transplantert i ny jord i denne perioden. I denne forbindelse er omsorg, i likhet med vedlikehold av lithops, ikke tungt og enkelt..

Funksjoner ved vanning av lithops

Riktig vanning er en garanti for blomstringHvis lithops med mangel på fuktighet kan leve en stund på grunn av tilførsel i bladene, fører overdreven vanning, og spesielt stillestående vann, raskt til forfall av rotsystemet.

For at planten hele tiden skal føle seg komfortabel, må du velge riktig vanningsregime og være veldig oppmerksom på tilstanden til den “levende steinen”. Dette er hoveddelen av lithops hjemmepleie:

 • Når lithops bytter gamle blader for nye eller plukker opp knopper, trenger den den rikeligste vanningen..
 • Men om vinteren, med begynnelsen av en sovende periode, blir jorden bare av og til fuktet eller vanningen stoppes helt.

Lithops skifter blader og reprodusererFra midten av april til desember kan lithops vannes etter 10 dager, men selve planten kan fortelle når den mangler fuktighet. Et slikt signal vil være rynkingen av bladene på dagtid, som vedvarer neste morgen. På spesielt varme dager blir vedlikehold og pleie av lithops vanskeligere. Planter får en kveldsdusj, drysset med varmt vann.

Når vinteren begynner, stoppes vanningen. Den må fornyes i februar, på dette tidspunktet kan plantene motta vann en gang hver tredje uke eller litt oftere hvis prosessen med å åpne gapet mellom de gamle bladene tar for lang tid..

Ved vanning er det viktig å forhindre at fuktighet kommer inn i gapet mellom bladene, og slik at dråpene forblir på sidene av litopene. Dette kan forårsake solbrenthet eller vevsråte. Hvis den vanlige vanningen er moderat, blir jorden i potten fuktet godt en gang i måneden, noe som etterligner regntiden og bidrar til å utvikle rotsystemet. Det er vanning, den viktigste delen av lithops omsorg hjemme, som bestemmer vitaliteten til gamle blader og utseendet til lithops. Hvis planten mottar mye vann, akkumuleres overskuddet i antennen, som et resultat av at bladene som har levd livet ikke dør av og ødelegger plantens utseende..

Å dyrke lithops fra frø hjemme

Lithops frøHvis du vil få unge lithops fra frø, er det bedre å så hjemme i mars..

Før du dyrker litops, må du forberede et substrat basert på:

 • en del av rød murstein knust til 2 mm;
 • to deler torvmark;
 • to sandbiter;
 • en del leire og samme mengde torv.

Deretter dampes jorden, blandes, avkjøles og løsnes igjen. Når du fyller gryten på 25-30% av høyden, lages et dreneringslag av fint grus, og deretter fylles jorden opp og fuktes.

Frø for den raskeste hakkingen blir gjennomvåt i 6 timer og sås uten tørking på overflaten av den forberedte jorda.

Nå er utviklingen av unge lithops hjemme bare avhengig av omsorg for dem. Etter såing er beholderen dekket med glass eller folie og plassert for spiring på et varmt, opplyst sted..

For at frøene skal spire bedre, er det bedre å umiddelbart gi forhold nær det naturlige:

 • I løpet av dagen i drivhuset eller i beholderområdet, bør det være 28-30 ° С, og om natten bare 15-18 ° С.
 • En eller to ganger om dagen fjernes filmen og avlingene luftes i et par minutter.
 • Når jorden tørker ut, fukt den med en sprayflaske.

Lithops frø spirerEtter 6-12 dager bør du vente på de første skuddene og forberede deg på en ny fase med omsorg for lithops hjemme. Når små spirer dukker opp over bakken, må du lufte dem opptil 4 ganger om dagen og gradvis øke prosedyretiden til 20 minutter. Det er viktig at luften i drivhuset ikke varmes opp over 40 ° C, og solens direkte stråler ikke faller på plantene. Hvis det ikke er nok lys, vil plantene etter noen dager signalisere en falmet farge..Lithops dyrket av frø

Når størrelsen på unge lithops er lik en ert, blir jordoverflaten i potten forsiktig mulket med små småstein. Og ved de første sporene av mugg eller mose på jorden behandles de med en løsning av kaliumpermanganat.

Til tross for forskjellen i veksthastigheten for hjemmevokste arter av lithops, seks måneder etter såing, er det på tide med det første bladskiftet. Dette betyr at plantene er begrenset til vanning, som gjenopptas først etter at de gamle bladene er helt tørre. Hvis små lithops utvikler seg bedre når det er litt avstand mellom dem, plantes voksne “levende steiner” nær hverandre, og etterlater hull på ikke mer enn 2-3 cm. Den første transplantasjonen av frøplanter kan utføres et år etter plantingen , i et underlag for voksne lithops. vedlikehold og pleie som ikke er så vanskelig.

Samling av lithops i et drivhus – video

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară