15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Planting og omsorg for buksbom eviggrønne hjemme

Buksbom i landskapet Boxwood (andre navn – bøk, busk, steintre) er en vakker eviggrønn busk med veldig hardt tre som kan dekorere ethvert landskap.

Denne smidige planten tolererer ofte hyppige formende hårklipp. I landskapsdesign brukes buksbomplantinger til å danne levende gjerder og kantstein, plante det som soloprøver på plener og “forme” grønne skulpturelle komposisjoner – topiary. Ulike volumetriske geometriske former dannes av det – terninger, pyramider, baller, skaper intrikate labyrinter.

Boxwood hage former Buxus vokser så sakte at den fra hårklipp til hårklipp beholder formen og tettheten av kronen perfekt. I et år vokser den bare 5-6 cm. Det antas at under gunstige forhold kan en buksbomplante leve opptil 600 år. Langsom vekst og høy dekorativitet av kronen gjorde den til et uunnværlig element i interiørdesign. Mange amatører blomsteroppdrettere har lenge bosatt dette muntre treet i leilighetene sine..

Buskformet buksbomI naturen vokser buksbom, avhengig av arten, fra 2 til 14 meter i høyden. Den finnes i tre- og buskform. I naturen kan den finnes i den sørlige delen av det afrikanske kontinentet, Mellom -Amerika, Sør -Europa, Lilleasia, Oseania og Japan..

Vi vil snakke om varianter, botaniske trekk, planting og omsorg for boksetrær nedenfor..

Boksved varianter

Boxwood blomstrerPlanten har rundt 30 arter og er klassifisert som giftig. Samtidig har buksbom også medisinske antibakterielle egenskaper. Den inneholder fytoncider som dreper mange sykdomsfremkallende bakterier. Blomstene på buksbom er små, iøynefallende, har ingen dekorativ verdi. Frukten er en hard, trelappet kapsel som inneholder små svarte frø.

Hvis du har små barn i huset ditt, bør du avstå fra å plante det i en leilighet eller på en tomt, gitt giftigheten til buksbom..

Boxwood eviggrønne Buxus sempervirensEvergreen buksbom (Buxus sempervirens) brukes hovedsakelig til dekorativ hagearbeid. På grunnlag av dette er det blitt avlet flere varierte varianter, vekslende grønne blader med hvite og gule nyanser. Imidlertid bør det bemerkes at den høyere dekorativiteten til disse plantene reduserte vinterhardheten..

Sorter Ulike typer buxus varierer betydelig i høyde, vekst, kronefarge. Derfor, i landskapsdesign, velges varianter for planting med tanke på formålet:

 • For lave hekker og fortauskanter er de sakte voksende Blauer Heinz og Suffruticosa ideelle. Kantplanter plantes på rad i en avstand på 30-40 cm fra hverandre.
 • For små hageformer, så vel som containerplanter, brukes enkeltplantinger av varianter, for eksempel “Green Gem” eller “Suffruticosa”.
 • For store grønne skulpturer er det bedre å bruke gruppeplantinger, 2-5 planter av høye varianter. Vanlig eviggrønn buksbom er best egnet for dette formålet..

Hekk av buksbom av sorten Andre varianter av buksus er mindre vanlige, men ikke desto mindre brukes de også med hell i dekorativ hagearbeid og landskapsdesign. Jo lenger nord det vokser området, desto mer vinterharde varianter bør brukes til utmark. I dag vurderes de mest vinterharde variantene:

 • Buxus Sempervirens;
 • Handsworthiensis;
 • Blauer Heinz;
 • Herrenhausen
 • Rotundifolia

Det bør også nevnes at buksbom er en ideell bonsai -plante. Små blader og langsom vekst gjør det mulig å lage ekte miniatyrmesterverk under passende forhold. Den mest egnede sorten for bonsai er “Buxus harlandii Hance”.Boxwood er den perfekte planten for bonsai

Jord for å plante buksbom

For å plante buksbom må jorden være:

 • loamy;
 • med nøytral surhet;
 • næringsrik;
 • løs og pustende;
 • Godt drenert.

På slike jordarter vokser buksbomplanter sterke, tett bladrike, skinnende. Boxwood kan vokse på fattige jordarter, men da vil kronveksten avta, selv om den fortsatt vil forbli tett og tett.

I området der buksbom vokser, må vannet ikke stagnere – planten tåler ikke dette i det hele tatt. Tung og sur jordsmonn er heller ikke egnet for boksetrær. På dårlig sandjord under buksbom, er det nødvendig å tilsette moden kompost og slakket kalk.

Boxwood -planter kan dyrkes med hell i beholdere og blomsterpotterHvis forholdene på stedet ikke tillater deg å plante buksbom i åpen mark, kan du med hell dyrke det i containere og grave dem i bakken på de riktige stedene. Planter kan overvintre i de samme beholderne. Unge planter bør også oppbevares i beholdere de første 2-3 årene før de plantes på et permanent sted..

Å plante buksbom

Ved transplantasjon av buksbom er det viktig å bevare integriteten til jordkoma så mye som mulig.Å plante buksbom i åpen mark gjøres best om våren, med stabil varme. En slik tidsmargin er nødvendig for at plantene skal danne et forgrenet rotsystem. Jo bedre røttene til plantene utvikler seg, desto større sjanse vil de ha for å lykkes med å overleve den første vinteren utendørs..

Hvis du trenger å transplantere voksne planter, kan dette gjøres gjennom den varme sesongen. VIKTIG! Eldre buksbomplanter er ikke veldig glad i å transplantere. Derfor, når du graver opp planten, må du ta den ut med en stor nok jordklump for å minimere skader på røttene. Det er best å la buksbom vokse på et permanent sted, og erstatte bare det øverste jordlaget under det. Dette vil gi planten en tilstrømning av ny ernæring..

Den mest praktiske måten å forplante buksbom er ved å rotere grønne stiklingerFor planting av buksbom, bør det forberedes groper som overstiger volumet av rotsystemet til hver prøve to ganger – i dybden og i bredden. Halvparten av gropvolumet er fylt med et underlag av grov sand, bladhumus og torvland (1: 4: 2). Kaliumgjødsel kan tilsettes underlaget, og deretter helles med rikelig med vann. Etter det plasseres en frøplante forsiktig i hullet, retter opp røttene og sovner, komprimerer resten av underlaget.

Pleie av buksbom

Boxwood plantings bør plasseres nær veggene slik at de ikke lider av sol og vind tidlig på vårenBoxwood – “sørlending”. Den tåler lett sommersolen. Men lyse vårstråler kan ødelegge ham.

Vårsolbrenthet, samt frysing av blader som følge av frostig klart vær og kald vind kan føre til at den overjordiske delen av planten dør. For å forhindre at dette skjer, bør du ta vare på sikkerheten til landingen din på forhånd..

Ly for vinterplanting av buksbom med fiberdukAvhengig av buksbomplantenes form og størrelse, bør du bruke forskjellige metoder for å isolere dem:

 • Lavkantede plantinger kan dekkes til om vinteren med spesielle garn, fiberduk eller til og med burlap. I dette tilfellet må alle dekkinnretninger styrkes pålitelig slik at snøen som dekker dem ikke bryter av grenene..
 • Små enkeltformer kan dekkes med kryssfinerbokser med ventilasjonshull.
 • Planter på en stamme bør være bundet med sterke støtter og innpakket med nåletre grangrener.
 • Store hageformer kan pakkes inn i brede ark med fiberduk i flere lag.

Når vårvarmen begynner, fjernes alle tilfluktsrom fra buksbomplantasjer umiddelbart. Hvis dette ikke er gjort, kan plantene forsvinne..

Slike beskyttelsestiltak har fungert bra, men de er ikke alltid praktiske. I dette tilfellet kommer en veldig nyttig eiendom til unnsetning, som vellykket brukes når du planter og steller buksbom. Denne planten er skygge-tolerant, noen ganger til og med skygge-elskende. Derfor bør buksbomstativer plasseres under dekke av bygninger, strukturer eller store trær, og dermed beskytte dem mot brennende solstråler og isete vind. Best av alt, buksbom føles i skåret delvis skygge, eller på et område som er åpent for solen bare en del av dagen..

Sesongbaserte buksbompleie består av mulking av jorda rundt plantene med torv eller humus, samt regelmessig vanning. Siden buksbom er fuktighetselskende, bør jorden rundt den holdes litt fuktig, slik at det øverste laget ikke tørker ut. Planter kan også sprøytes med en luftemaskin for å fukte løvverk. Om vinteren bør vanningen reduseres.

Omsorg for buksbom inkluderer også å forberede planter for overvintring. På slutten av høsten, før stabilt kaldt vær begynner, bør planting av buksbom vannes rikelig for å skape tilførsel av fuktighet for plantene. Etter det må jorden rundt dem mulkes med torv eller furu nåler. Ikke bruk fallne blader til mulching. Løvverk som har modnet over vinteren om våren kan forstyrre luftsirkulasjonen i jorda og råtning truer røttene til buxus. Denne forberedelsen av buksbomplantinger for vinteren lar deg holde røttene varme og fuktighet i eviggrønne løvverk..

Hvis planten vokser i en beholderkultur, kan den i 2-3 års alder allerede overlates til vinteren utendørs ved å plassere potten med planten ikke direkte i bakken, men i en stor gravd i beholder fylt med torv eller sagflis. Jorda under planten er mulket, og selve planten er dekket.

Du må mate buksus 3-4 ganger om sommeren, ved hjelp av kompleks mineralsk eller organisk gjødsel.

Et viktig poeng i omsorg for buksbomplanter er å kutte den. Det produseres vanligvis 2-3 ganger i året, noe som gir de gjengrodde plantene den nødvendige formen..

Det er ikke mange skadedyr i buksbom, siden planten inneholder giftige alkaloider som avviser insekter fra den. Boxwood kan bli skadet av:

 • fly Monarthropalpus;
 • edderkoppmidd;
 • buksbomfilt;
 • soppsykdommer.

Boxwood klippingFor å forhindre skade ved beskjæring av buksbomplanter må du fjerne alle tørkede og visne kvister forsiktig, og også behandle plantene med insektmiddelløsninger.

Boxwood forplantes av frø og vegetativt. Den andre metoden er å foretrekke, siden buksbomfrø ikke har en veldig høy spiringskapasitet. Grønne stiklinger har derimot en veldig høy grad av roting, og hvert hårklipp gir rikelig materiale for forplantning. I tillegg til å rotte stiklinger, kan roting av unge stiklinger brukes..

Omsorg for buksbom hjemme

Boxwood føles bra på øst- og vestvinduerBuscus har lenge blitt dyrket som en innendørs avling. Imidlertid har omsorg for buksbom hjemme sine egne egenskaper, som har skapt rykte for det som en lunefull plante..

En vinduskarme for et buksbom bør velges øst eller vest, eller til og med plasseres ved siden av vinduet på et eget stativ. Hvis buksbomplanten skal leve på sørvinduet, er det nødvendig å sørge for skygge fra middagssolen..

For å forhindre at kjæledyret ditt kaster bladene, er det viktig å følge vannings- og fuktighetsregimet strengt..

I intet tilfelle skal vann samle seg i pallen – dette kan lett forårsake råtning av rotsystemet på akselen..

Boxwood buskPlanten bør vannes litt hver dag, samt sprayes fra lufteren. I høst-vinterperioden reduseres vanningen til et minimum. Boxwood bør overvintre ved en temperatur på 6-10 ° C. Du kan plassere den mellom vinduskarmer i leiligheter med en gammel layout. I nærvær av moderne plastvinduer kan et buksbomanlegg for overvintring settes på gulvet i nærheten av en innglasset balkongdør.

Boxwood kan bare transplanteres ved omlastning. Siden den vokser ekstremt sakte, anbefales det å transplantere det hvert 2-3 år. Du kan trimme innendørs buxus hele året.

Buksbom i bonsai -kulturHvis du dyrker bonsai, husk at buksbomprøven ikke trenger å plantes om. Hvis røttene er skadet, kan planten ganske enkelt kaste løvet..

Hvis dette ikke er så kompliserte regler for omsorg for buksbom hjemme, vil denne planten glede deg i mange år med sin uuttømmelige energi og skjønnhet..

Boxwood care – video

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară