15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi pynter nettstedene våre med dekorative krøllete bønner

Prydbønner på stedet En rekke typer grønne bønner og bønner har lenge blitt brukt med glede av mennesker til mat, som fôrvekster og grønn gjødsel. Men samtidig har en annen rolle av planten ikke blitt glemt. Krøllete bønner er dekorative, og i tre og et halvt århundre har de tatt stolthet blant de grønne dekorasjonene i hagen, drivhuset og til og med en beskjeden balkong..

Fordelene med dekorative krøllete bønner er:

  • høy vekstrate, slik at store vertikale overflater kan anlegges i løpet av vår-sommersesongen;
  • upretensiøsitet;
  • en rekke former og farger som vises på skuddene av blomsterstandene;
  • lang bevaring av attraktivitet på grunn av tilstedeværelsen av ikke bare spektakulære blomsterstander, men også belger, noen ganger slående med et uvanlig utseende;
  • muligheten for å bruke plantens grønne masse til grønn gjødsel og kompost;
  • berikelse av jorda med nitrogen som samler seg på røttene til plantene i denne familien.

Det eneste som må tas i betraktning når du planter bønner, er plantens termofili og kulturens behov for lett og rikelig næring..

Kompetent ved å bruke plantens evne til å klatre til en høyde på 2 til 5 meter og kombinere forskjellige varianter av klatrebønner, kan du utstyre uvanlige grønne arbors, lage buer i hagen og edle de mest upåklagelige hjørner og hekker.

Det er viktig at i dag brukes flere uavhengige arter som tilhører belgfrukterfamilien til landskapsarbeid, men med unike egenskaper og utseende. Dessuten er alle disse avlingene verdsatt både som prydplanter og som grønnsaksplanter..

Vanlige bønner (Phaseolus vulgaris)

Vanlige bønner (Phaseolus vulgaris) Klatrebønner er godt kjent og elsket av russiske gartnere. En årlig plante, opprinnelig fra Latin -Amerika, kombinerer den perfekt egenskapene til en grønnsaksavling som gir grønne belger og modne frø til bordet, og en høy dekorativ effekt. Klatrebønner i høyden kan nå fra 1,5 til 3 meter, allerede en måned etter såing danner de de første blomsterstandene, og med riktig pleie, fôring og vanning fortsetter blomstring og poddannelse til midten av høsten.

Den dekorative effekten er også liten, men mange blomster i forskjellige farger, og tett løvverk, og belger som henger fra stilkene av varierende modenhet. Regelmessig høsting av grønne bønner på mange varianter av krøllete bønner stimulerer dannelsen av nye knopper, noe som forlenger levetiden til det levende dekket av arbors og gjerder.

Tyrkiske bønner (Phaseolus coccineus)

Tyrkiske bønner (Phaseolus coccineus)Hvis blomstene til vanlige bønner, avhengig av sorten, kan være hvite, lilla, rosa eller krem, så tyrkiske bønner eller, som denne fengende planten også kalles, brenner røde rødbønner med skarlagenblomsterstand. Det er interessant at denne arten, som kom inn på Russlands territorium to århundrer før de vanlige grønnsaksbønnene, ikke fant bred utbredelse som hageplante, men slo seg godt ned i drivhus og hager.

Krøllete prydbønner i blomstTyrkiske bønner er veldig upretensiøse og vokser opp til 3-4,5 meter med minimalt vedlikehold. Når de plantes tidlig, blomstrer plantene fra midten av juni til slutten av september. Hvis sommerhytter inntil nylig ble dekorert med vinstokker som bare blomstrer med knallrøde racemoseblomstrer, har det i dag dukket opp varianter av krøllete bønner som gir tofarger, laks, burgunder og helt hvite blomster.

Hvite dekorative bønneblomsterPlanter kjennetegnes ved mange store løvverk, som, som de fleste belgfrukter, har tre atskilte fliker. I nærvær av en solid støtte klatrer vippene villig til store høyder, lett fletting av espalier, hekker og til og med trekroner.

FrøbelgerUnge belger av denne typen krøllete prydbønne er uspiselige på grunn av tøffe fibre og stoffer som er skadelige for menneskelig fordøyelse. Bladene på slike bønner er tett pubescent. Inne i poden kan det være fra tre til seks frø av en lilla-rosa farge, et karakteristisk trekk som er kontrasterende mørke slag over hele overflaten.

Modne frø, etter bløtlegging, er ikke dårligere i smak og næringsverdi enn dyrkede bønner..

Modne tyrkiske bønnerPå sommerhuset kan tyrkiske bønner brukes til å lage vertikal landskapsarbeid, og for å lage grønne ly for vinden for termofile avlinger, for eksempel aubergine, meloner eller druer.

Dolichos lilla (Lablab purpureus)

Dolichos lilla (Lablab purpureus)En annen spektakulær ettårig plante fra belgfrukterfamilien kalles med rette klatresyren. Med disse dekorative buskene har dolichos, lablab eller hyacintbønner felles blomsterskyggen og utseendet til store, som forener opptil fire dusin knopper, blomsterstand.

I Russland og andre regioner med et temperert klima blir dette vannet av dekorative klatrebønner sådd om våren, og til høsten blir plantene ferdige med vegetasjonen. Men i Afrika og Asia, der klimaet er varmere, og varigheten av dagslyset er lengre, er dolichos en stor blomstrende flerårig plante.

Dekorative krøllete bønner - dolichosUnder gunstige værforhold vokser varianter av klatrebønner av denne arten opp til 1,5–3 meter og mestrer raskt støttene i forskjellige former og design som er forberedt for dem. På grunn av rikelig blomstring og store treflikede blader danner hyasintbønner et tett dekorativt belegg. Videre, avhengig av sorten, kan den lilla fargen strekke seg ikke bare til blomsterstanden og ventilene til bønnene, men også til stilkene og til og med bladbladene..

I dag har gartnere til rådighet varianter som gleder seg både tradisjonelt med syrin og lilla blomster og avslører hvite, rosa, lilla og til og med bicolor knopper. Blomsterstanden dukker opp fra bihulene, blomster som forblir attraktive i opptil tre dager i rekkefølge, og hele børsten lever fra 20 til 30 dager.

Interessant nok er dolichos en sjelden dekorativ krøllete bønner med en behagelig lukt, så store blomsterstander er noen ganger inkludert i buketter. Blomster tåler lett kutting og holder seg i vann i opptil 10-14 dager. Etter blomstringen mister plantene ikke sin dekorative effekt. Lilla, fiolette eller mørkegrønne buede bønner grupperes i grupper på 5-15 og viser seg å være ikke mindre spektakulære enn blomstrende bønner på sensommeren. Podlengde varierer i gjennomsnitt fra 8 til 12 cm.

Dolichos frøI belgene modnes elliptiske, sidekomprimerte frø av svart eller brun farge. På frø som ikke overstiger 1–1,5 cm i lengde, er et hvitt arr godt synlig. Frøene er spiselige og brukes som mat av folkene i Nord -Afrika i tusenvis av år, og i dag er de en type klatrebønne, egnet for planting i hagen og for å vokse i balkongkasser..

Vigna caracalla

Vigna caracallaNavnet på den fantastiske klatreplanten ble gitt av sneglen, som er så lik blomstene til denne typen klatrebønner. Vigna Caracalla, eller i henhold til en alternativ klassifisering, Cochliasanthus caracalla, er en flerårig plante som er hjemmehørende i tropene i Sør -Amerika. Vigna er en av de største dyrkede variantene av klatrebønner. Skuddene til cowpea Caracalla er i stand til å klatre til en høyde på 7 meter.

I kulturens hjemland er det en flerårig, men i tempererte klimaer dyrkes den som en årlig avling, og arten er ganske termofil, derfor vil den bli lagret for vinteren, overført til et rom eller til et oppvarmet drivhus. Vignu, som andre varianter av bønner, kjennetegnes ved en høy utvikling og vekst. Derfor, selv med en kort sommer i midtbanen, fletter krøllete prydbønner vellykket hekker, terrasser og buer. Dekselet er festet til de vertikale overflatene med en sterk bart. Formen og utseendet på bladene i denne kulturen skiller seg lite fra andre typer bønner, men blomstene er virkelig unike..

Uvanlige rødbønneblomsterKronbladene som utgjør corolla er vridd som en stram spiral. Diameteren på blomsten kan nå 3-5 cm. Farge, avhengig av blomstens sort og alder, kan variere fra hvit, gulaktig eller kremfarget til lilla og fiolett. Blomsterstanden til cowpea er en børste, der det kan være 5-12 knopper som åpnes gradvis.

Blomstene i denne varianten av krøllete bønner er velduftende og ganske holdbare. Hvis planten som plantes i hagen ikke er utsatt for frost og kald vind, varer blomstringen fra juli til slutten av september..

Cowpean caracal frøSom balkongkultur er det bedre å klype en stor plante for å kontrollere lengden på skuddene og periodisk provosere blomstring. For cowpea ordner de støtter fra et taunett, som de voksende stilkene rettes umiddelbart etter. Hvis du flytter en voksen plante, kan du enkelt bryte av ganske skjøre skudd..

Winged beans (Psophocarpus tetragonolobus)

Winged beans (Psophocarpus tetragonolobusDen mest uvanlige typen krøllete dekorative bønner kom først til Russlands territorium ganske nylig, for bare noen få år siden. Men bevingede bønner er godt kjent i Goa, Thailand og New Guinea og andre land i denne regionen..

Her har bønner med belger av en uvanlig form for russere lenge blitt brukt til mat. For tilberedning av kulinariske retter brukes dessuten ikke bare grønne saftige kniver med fire flotte blad og modne frø, men også blomsterstander og kraftig trelappet løvverk. I lokal folkemedisin er planten anerkjent som helbredende, noe som nå er bekreftet av europeiske eksperter..

Vingede bønnebøtterSom dekorative krøllete bønner vokser vingede bønner, som cowpea, og prøver å beskytte mot vind og kulde. Under russiske forhold er det en årlig plante som når 5 meter i høyden i løpet av vår-sommersesongen..

Blomsterstanden på bevingede bønner er racemose, store, opptil 15 cm lange. I hver slik børste kan du telle fra 5 til 15 blå, kremfargede eller tofargede koroller opptil 3 cm i diameter. Etter blomstring danner denne varianten av krøllete bønner fantastiske tetraedriske kniver, som, avhengig av vekstforhold og variasjon, vokser opptil 10-25 cm i lengde. På noen planter er det virkelig gigantiske bønner opp til 40 centimeter lange..

Vingede bønnefrøInne i poden, fra 5 til 20 nesten runde glatte frø med en diameter på opptil 10 mm modnes. Fargene på de spiselige bønnene kan varieres. Ulike varianter av denne typen krøllete bønner har brune, brune, gule og svarte frø..

Hvordan plante bønner i nærheten av en støtte – video

Previous Post
Fotografie care descrie tipurile și soiurile de adeniu acasă
Next Post
Pepenele verde este cu siguranță un fruct, dar ce fel?