15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Øyesjarm – lerk: planting og omsorg

lerkplanting og omsorg Til alle tider tiltrukket nåletrær oppmerksomheten til folk som var engasjert i landskapsarbeid i bakgården. Lerk er spesielt imponerende med sin skjønnhet, plante og omsorg som gir ekte nytelse. Denne fantastiske planten tåler ekstreme temperaturendringer. Ikke redd for alvorlig frost og sommervarme. Føles bra selv i permafrostsonen. Det er derfor lærk aktivt brukes til dannelse av eksklusive landskapsdesign i landet og i bylandskap..

Eksterne trekk ved en vedvarende sibirisk skjønnhet

nydelig lerk i hagen Siden planting og omsorg for lerk ikke forårsaker problemer for sommerboere, ble mange mennesker forelsket i dette fantastiske naturens mirakel. Treet er medlem av Pine -familien, som er spesielt holdbare. Noen arter var over 500 år gamle. Det latinske navnet på planten “Lárix” betyr “harpiks” eller “rikelig”. Til tross for at vi snakker om et nåletre, minner det russiske navnet om sin unike evne til å slippe nåler til vinteren og slippe en ny om våren..lerk i naturen

I sitt naturlige miljø når lærken omtrent 50 meter i høyden og finnes på territoriet:

 • Sibir;
 • Europa;
 • Nord Amerika;
 • Fjernøsten;
 • Karpaterne.

Maksimal stamdiameter er opptil 1 m. Unge frøplanter har en kjegleformet krone, og modne trær spres ofte ut. Tidlig på våren kler planten seg i et grønt antrekk med saftige unge nåler.saftige unge nåler Og om høsten faller lerk av som sesongens trær. Men før det lyser hun med sterkt gull av praktfull dekorasjon, som muligens ble beskrevet i vers av den store russiske poeten.

lerkblomsterEn fantastisk egenskap ved planten er dens myke nåler. Maksimal lengde på nålene er omtrent 5 mm. På våren vises “blomster” på treet, hvorfra små eggformede kjegler dannes. De er malt lysegrønne. Enkel planting og omsorg for lerk lar deg bruke den i dannelsen av et bakgårdlandskap.

Trevirke er mye brukt i konstruksjonen. Eteriske oljer, cellulose og verdifulle elementer for medisiner er også hentet fra den. Og bark, nåler og harpiks i folkemedisin.

Graciøs dekorasjon av landskapet – lerk: planting og omsorg for planten

ung lerk i hagenFor å skape en unik skjønnhet i en sommerhytte, anbefaler designere å bruke bartrær. De har en spesiell appell og sjarm gjennom sesongen. Til tross for at den sibiriske skjønnheten mister nåler til vinteren, er hun virkelig et majestetisk tre.

Siden treet aktivt absorberer skadelige gasser, er det tilrådelig å dyrke det ved siden av et lysthus for avslapning. Det vil gi området ren luft.

Tenk på hemmelighetene til omsorg og planting av lerk i Moskva -regionen, siden den er veldig populær her. De består av følgende hovedaspekter:

 • landingstid;
 • jordens natur;
 • belysning;
 • luftfuktighet;
 • beskjæring.

resultatet av god omsorgFor å oppfylle disse enkle kravene konsekvent, vil en fantastisk nåletre med myke nåler dukke opp i nærheten av huset. Noen tror dessverre at treet er til liten nytte. Derfor oppstår et kontroversielt spørsmål: er det verdt å dyrke lerk i landet? Fordeler og ulemper – forskjellige meninger, men det er bedre å ta avgjørelsen individuelt, etter et nært bekjentskap med kulturen.

Plantetidspunkt

ung planteFørst av alt må du finne det perfekte tidspunktet for planting. Det beste alternativet for å utføre prosedyren er våren før nålene dukker opp, eller midt på høsten, da nålens første fall begynte. I løpet av denne perioden inneholder jorden et lite antall mikroorganismer som kan forstyrre rotsystemet til lerk. Hovedtrekket er mycorrhiza, som ligger i den naturlige symbiosen mellom røtter og sopp. Som et resultat assimilerer treet med hell mineraler og andre næringsstoffer fra jorda. En plante plantes sammen med en jordklump, uavhengig av alder.

Når du planter lerk på et nytt sted, bør det tilføres litt jord til jorden under gamle furuer, gran eller gran.

Egnet underlag

jordkomponenter

Den upretensiøse nordlige skjønnheten vokser fantastisk på forskjellige typer jord:

 • surt;
 • nøytral;
 • alkalisk.

næringsrik jordEt eksempel på dette er det naturlige miljøet der lerk oppstår: fjellskråninger og våtmarker. Til tross for dette er det viktig å forstå at avlssorter er mer sårbare for vekstforhold enn naturlige varianter. Lerkeplanting om høsten eller våren utføres på vanlig måte. For dette graves et bredt hull, som er 2 ganger kulturens rhizom. Deretter blandes jorda med torv og humus. Leirjord fortynnes med grov elvesand. Bunnen av gropen er dekket med det forberedte substratet, frøplanten legges og dekkes med gjenværende jord. Den øvre ballen er forsiktig tappet og vannet med rent vann.

Tilstrekkelig mengde lys

god belysningFor å nyte å se hvordan lerken vokser, er det viktig å velge et passende sted for den. De fleste varianter foretrekker en overflod av sollys. Hvis du planter et tre i halvskygge, begynner det å gjøre vondt og veksten avtar. I noen tilfeller dør lerk helt. Med mangel på belysning reduseres antall skudd. Derfor kan treet ikke danne en pyramideformet krone, og om sommeren ser det nesten naken og lite attraktivt ut..

Kunstig avlet lerkeart krever mer forsiktig omsorg..

Klok tilnærming til jordfuktighet

vanlig vanningUnge lerkfrøplanter utvikler seg aktivt i fuktig jord. Derfor trenger den regelmessig vanning i tørre perioder. Eldre planter gjør det uten ekstra fuktighet, da de perfekt tåler ekstreme klimatiske forhold. Standard varianter krever spesiell omsorg, fordi de ikke liker overflødig og mangel på fuktighet.

Rettidig beskjæring av barskog

beskjæring av lerkFor å danne en stilig og kompakt krone, utføres en planlagt beskjæring av lerk tidlig på våren til knoppene dukker opp. De unge grenene av planten blir forkortet med omtrent 2 knopper. Noen typer lerk brukes som hekker. De trenger regelmessig formativ beskjæring. De hengende grenene av Pendula lerk tynnes ut hvert tredje eller fjerde år, og fjerner halvparten av lengden. Som et resultat mottar planten en overflod av luft og sollys..

Avlsmetoder for lerk hjemme

voksende lerk av stiklingerUnder naturlige forhold reproduserer den nordlige skjønnheten seg ved å få frøskala på fruktbar jord. De spirer vellykket og blir til et vakkert tre med myke nåler. For å dyrke lerk av frø hjemme, er det nødvendig å utføre en rekke prosedyrer.

lerkfrøFørst av alt, før starten av voksende lerk (ca. 30-40 dager), utsettes plantematerialet for en spesiell kald lagdeling. For å gjøre dette, legger de det i kaldt vann i en dag. Deretter blandes den med fuktet sand og legges i en plastpose. For at stratifisering av frø skal lykkes, sendes plantematerialet til et kjøleskap eller en kald kjeller. Det viktigste er at lufttemperaturen ikke stiger over 5 ° €.

lerkfrøplanterNår den nødvendige tiden er over, fjernes frøene fra kjøleskapet. Kulturen blir sådd i et forberedt substrat, bestående av en del sand og 3 torv. Frøene senkes til en dybde på ca 1,5 cm, hvoretter de blir vannet med en sprayflaske. Matjorden skal være litt fuktig, men ikke våt. Når lerkfrøene blir sterkere, må de tynnes ut. Slik at de kan overvintre, er sengen dekket med grangrener. Etter omtrent 2 år transplanteres unge trær til et fast sted i hagen..

Når du transplanterer en plante, er det tilrådelig å la en jordklump ligge på røttene slik at kulturen kan slå rot i et nytt område..

ung lerkFor forplantning av lerk ved stiklinger er det viktig å bare bruke sunne skudd. Etter nøye undersøkelse av treet, kutt små grener på omtrent 12 cm lange og behandlet med et vekststimulerende middel. Stiklingene er drysset med jord og vannet regelmessig til røttene dukker opp..

Praksis viser at roting av stiklinger er ekstremt sjelden. Derfor opprettes det spesielle forhold for dem, som bare er i spesialiserte barnehager. Det er mye lettere å dyrke lerk vegetativt. Spesielt dvergvarianter. For å gjøre dette, dryss kanten av skuddet med jord, fukt overflaten. Etter 4 måneder vil den slå rot, og den transplanteres til et permanent sted..

Planting og omsorg for populære lerkesorter

lerk på høstenI dag er mange interessante arter av den nordlige skjønnheten kjent, dyrket på en personlig tomt..

Fans av høye trær foretrekker disse varianter:

 • Sibirisk;
 • Japansk;
 • europeisk.

Sibirsk lerk

Sibirsk lerkDe kjennetegnes ved massive grener og store kjegler, som er dekket med tykke skalaer. Noen av dem har hengende skudd, noe som påvirker kronens generelle utseende. For planting av sibirsk lerk er det bedre å bruke ferdige frøplanter med et kraftig rotsystem. Siden treet ikke trenger mye vedlikehold, vil det bli til en slank skjønnhet om noen år. Sorten er preget av lyse grønne nåler. Midt på høsten får hun en gyllen farge, som det er umulig å se bort fra.

Pendula

Europeisk lerk PendulaEuropeisk lerk Pendula er en pittoresk lyselskende plante. Hun foretrekker fruktbar alkalisk jord. Kronen på planten har en gråtende form, og nålene er farget blågrønne. Når du planter Pendula -lerk på en stamme og tar vare på den, bør du fylle gropen med høy kvalitet og vanne den regelmessig i tørre perioder. For å øke plantens høyde eller få en flerlags krone, knyttes unge skudd til en vertikal stang i omtrent 3 år. For å øke kronens tetthet beskjæres unge grener tidlig på våren. Som et resultat gir planting og omsorg for gråtende lerketrær ekte tilfredshet for gartnere..

I tillegg absorberer anlegget effektivt den forurensede luften i byområdet. Det vokser ganske raskt. Den har et attraktivt utseende som kombinerer frodig slankhet og den originale aromaen av furunåler. Selv når det er sovende, forblir treet attraktivt. På den kalde vinteren er lerket prikket med mange vakre kjegler, plassert på grasiøse gråtskudd.lerk om vinteren

Den nordlige skjønnheten oppdaterer hagen når lyse grønne nåler vises på den i slutten av april. Den flytende kronen skiller seg ut spesielt på bakgrunn av slanke lønn og blomstrende busker:

 • syrin;
 • chubushnik;
 • rhododendron;
 • forsythia;
 • kost.

hage dekorasjonEn elegant gråtende lerk på en stamme kan plantes i nærheten av et kunstig reservoar eller på en plen. Treet har en særegen krone, som oppnås ved spesiell klipping. Gråtende grener dannes ved podning. I tillegg er lerk mye brukt i landskapsdesignet på en sommerhytte når du lager alpine sklier, åpent hekk og stilige forhager. Hvorfor ikke plante en nordlig skjønnhet i nærheten av et landsted? Mange har lenge hatt sjarmen til det vedvarende nordlige treet..

Hvordan plante lerk riktig – video

Previous Post
Fotografie care descrie tipurile și soiurile de adeniu acasă
Next Post
Pepenele verde este cu siguranță un fruct, dar ce fel?