15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

På sommerhuset kan du dyrke forskjellige typer hassel

frukthassel Hasselnøtt, hassel eller hassel er en kjent plante som finnes i naturen, som brukes i landskapsarbeid, og takket være sine velsmakende og sunne nøtter, har lenge blitt populær som hageavling.

Representanter for slekten, som forener omtrent to dusin arter av løvfellende busker og trær, kan sees i forskjellige deler av Nord -Amerika, Asia og Europa. Til tross for forskjellen i størrelse og rekkevidde, har alle varianter mye til felles. Først og fremst gjelder dette utseendet på hasselblader, strukturen på blomstene, fruktene, særegenheten ved blomstring og reproduksjon..

Om emnet: hvordan pistasjenøtter vokser på trær + bilder

Beskrivelse av hasselplanten

Røde majestetiske vanlige hasselblader Slekten Corylus domineres av store busker dannet av mange skudd og når en høyde på 3–10 meter. Et unntak er den trelignende hasselen, som ikke er utsatt for rotvekst og til slutt blir til et kraftig, langlivet tre opp til 20 meter høyt..

Hassel av noe slag er lett gjenkjennelig ved sine bredt ovale eller nesten avrundede blader med en takket kant og godt merket venasjon. De holder på korte tette petioles og dekker tett lange greiner som ligner kvister..

Hasselblomster er delt inn i hann og hunn. Utseendet til øredobber med hannblomster regnes som begynnelsen på den generelle vårblomstringen. Gjødsling av hunnblomster skjer på grunn av spredning av pollen og de første insektene. Fra 1 til 5 eggstokkene dannes i blomsterstander. Frukten av en hassel som modnes inne i et hardt treaktig skall kalles en nøtt..

hasselblomstEt karakteristisk trekk ved kulturen er tilstedeværelsen av en slags omslag rundt eggstokken. Cupulen ligner en hjelm, eller korys på gresk, og er dannet av en modifisert bladblad. Når frukten modnes, tørker den og viser et sølvbrunt eller brunaktig nøtteskall.

Dyrking av hassel

høsting i hagen minDen gode smaken av hasselnøtter eller hasselnøtter, høy næringsverdi og fordeler ble verdsatt av våre forfedre for flere tusen år siden. I århundrer har innbyggerne i Europa høstet fruktene av hassel, som vokste i overflod i løvskog. De første kulturplantingene, som det fremgår av skriftlige kilder, kan være lokalisert på territoriet til det moderne Balkan, Middelhavet sør for Europa eller ved Svartehavskysten. Så i Kaukasus ble det dyrket nøtter for 6 tusen år siden, og deres ofte brukte navn “hasselnøtter” er av tyrkisk opprinnelse..

Sorter av sørlig opprinnelse kjennetegnes ved sin store frukt og gode nøtterkvalitet..

Men i de nordlige områdene, hvor vintrene er hardere enn i Tyrkia, Italia eller Aserbajdsjan, risikerer planter å dø eller produsere en mager høst. Derfor er avlshassel en viktig oppgave for innenlandske spesialister, den første av dem var I.V. Michurin.

Vanlig hassel (C. avellana)

vanlig hasselOppkalt etter den italienske regionen Avellano, det eldste dyrkingssenteret i Europa, er arten en av de vanligste. Det naturlige utvalget av vanlig hassel eller ekte hasselnøtt dekker vest på det europeiske kontinentet, samt en betydelig del av Russland fra Leningrad -regionen i nord til Krim og Kaukasus i sør.

Den vanlige hasselbusk har tilpasset seg godt til livet i skogaske, skog-steppe og til og med i steppeområder.

frukt og blader av vanlig hasselEldre planter kan nå en høyde på omtrent 5 meter, og under gunstige forhold trives de og danner tette kratt som er vanskelige å passere. Den vanlige hasselen som vises på bildet, føles spesielt behagelig under kalesjen i en løvskog. Her er plantene:

 • beskyttet mot frost;
 • få nok mat og fuktighet;
 • men på grunn av dårlig fordeling av pollen, bærer de ikke frukt med full kraft eller danner ikke eggstokker i det hele tatt.

Corylus avellana HeterophyllaArten brukes aktivt av mennesker. På grunn av sin holdbarhet, upretensiøsitet og vinterhardhet brukes hassel i avl. I dag på Russlands territorium har mer enn 20 varianter av fruktbar hassel blitt utbredt, noe som gir hasselnøtter av utmerket kvalitet og flere interessante dekorative former som med rette vil dekorere både hagen og bylandskapet..

Dekorative former for hassel

Corylus maxima PurpureaÅ få nøtter er ikke det eneste formålet med hassel. Prydformer av planten er mye brukt, forskjellig fra den viltvoksende forfaren i fargen på bladene, kronens form og individuelle skudd..

Den mest populære er rødbladet hassel. Busken skiller seg lite fra en vanlig plante, men bladverket har en utpreget rødlig fargetone. Samtidig, på unge bladplater, er rødheten mye lysere enn ved foten av skuddene, og flere og flere grønne toner vises i skyggen i fargen. Det særegne ved C. avellana Atropurpurea hassel er anthocyaninfargen på ikke bare bladene, men også puffene rundt eggstokkene..

Mange russiske hasselnøttvarianter kjennetegnes også av rødaktig løvverk, noe som gir plantene ytterligere uttrykksevne..

Corylus avellana AureaI tillegg til purpurea hassel kan andre varianter sees i russiske hager. Et eksempel er varierte former:

 • Albovariegata, preget av blader, på hvilke en lysegrønn eller nesten hvit stripe langs kanten er tydelig synlig;
 • Aurea, i fargen på løvet og hele kronen som gule og gyldengrønne toner råder over;
 • Aureomarginata, der den gylne fargen bare påvirker kanten av bladplaten og danner en slags kant.

Til disposisjon for landskapsdesignere og alle som ikke er likegyldige for uvanlige planter, er det skrudd inn former for hasselkutt, tannede, fjærete og til og med løvverk..

Corylus avellana ContortaHazel er utvilsomt interessant:

 • gråt eller C. pendula, vokser i form av et standard tre med hengende grener;
 • buet eller C. contorta, hvor alle skuddene er bisarrt vridd, og munnhastigheten er flere ganger lavere enn for vanlige planter.

Stor hassel (C. maxima)

stor hasselArten som dyrking av hasselnøtter begynte fra kalles stor hassel. Siden antikken har planten blitt dyrket på Balkan, Italia, Tyrkia, Kaukasus og Krim som en kilde til næringsrike og veldig velsmakende nøtter. Ved navnet på den italienske regionen Lombardia begynte arten å bli kalt Lombard -nøtten, og folkene i Svartehavsregionen kjente den som Pontisk.

stor hassel i KubanSom andre arter er denne avlingen krevende for jorda. Hvor vokser hassel:

 • jorden er mettet med næringsstoffer på forhånd;
 • ta vare på vanlig vanning og lufting;
 • bruk regelmessig toppdressing, noe som er spesielt viktig for å oppnå en stabil og fullverdig avling.

En avling som produserer hasselnøtter eller hasselnøtter av høyeste kvalitet, kjennetegnes lett av store busker med flere stammer som når en høyde på 10 meter.

Dobbelt tannede, ovale eller nesten runde blader av planten er merkbart pubescent nedenfra. Venation er tydelig synlig på bladplatene, og ungt løvverk preges ofte av en rik anthocyaninfarge. Lange, tannede plusser som helt skjuler mutteren er også rødlige..

Treelike hassel (C. colurna)

trehasselHassel, som ikke ser ut som en busk som er kjent for mange, men et høyt tre, kalles et tre. En art som er karakteristisk for Lilleasia, Kaukasus og Transkaukasia, samt Balkanhalvøya, sammen med den pontiske mutteren, tilhører de eldste kulturene som interesserte mennesker med fruktene sine.

Trelignende hassel har lenge blitt dyrket i Tyrkia, men i dag har den gitt etter for mer produktive og brukervennlige buskbrødre.

Trær som lever opp til to hundre år, finner i økende grad et sted i landskapsarbeid. Planter, som populært kalles bjørnemutter, kan gjenkjennes av:

 • slanke stammer dekket med gråaktig bark;
 • krone, som ser ut som et bredt lys eller kjegle;
 • mørkt takket løvverk;
 • samlet i 3-8 fruktstykker, gjemt i en fløyelsaktig, tungt dissekert kopp.

hasselnøtterHasselnøtter av denne typen er ikke bare spiselige, men veldig velsmakende. De modnes på slutten av sommeren eller i første halvdel av september. I Russland er trehassel bare i stand til å bære frukt i de sørligste områdene; i den midterste banen brukes kulturen som en dekorativ.

Hassel med forskjellige blad (C. heterophylla)

Gren og frukt av Corylus heterophyllaDen asiatiske varianten er utbredt der utvalget av vanlig hassel ender. Varierte hassel, oppkalt på grunn av bladplatenes karakteristiske form, finnes i Fjernøsten, Chita -regionen, i Kina, Mongolia, så vel som på den koreanske halvøya og til og med på de japanske øyene..

I likhet med samlingen foretrekker denne arten tørre skråninger, som den lett vokser på, blandede skoger og eikeskoger. Busk:

 • den har en bred avrundet krone, bestående av flere stammer opp til 10 cm i diameter;
 • når en høyde på 3 meter;
 • under gunstige forhold dannes tette kratt som hindrer veksten av andre arter som er karakteristiske for underbørsten.

Et særtrekk ved broket hassel er bladplater med en liten spiss spiss og en tilsynelatende kuttet overdel.

Arten er også preget av tidlig blomstring og frukting. Eggstokken er omgitt av en todelt, pubescent plushka, formet som en bjelle. Modne hasselnøtter når en diameter på 15 mm. Kjernen er skjult under et solid gråaktig skall.

spraglet hasselbuskPlanten er utrolig hardfør, den tåler tørke bedre enn andre arter og er ikke redd for frost. Dette gjør det mulig å dyrke hassel i Sibir, bruke det til å styrke skråningene i raviner og plante det der det er fare for vind erosjon..

Det viktigste er at stedet hvor buskene skal vokse er beskyttet mot flom og stagnasjon av smelte eller regnvann.

I forholdene til det personlige plottet har hassel bevist sin upretensiøsitet og føyelige disposisjon. Den er fotofil, men den kan vokse i delvis skygge, den fortykkede kronen kan enkelt settes i stand ved hjelp av en beskjærer, og med riktig pleie lever buskene og bærer frukt i flere tiår.

Manchurian hassel (C. sieboldiana var. Mandhurica)

Corylus mandshurica nøtterManchurian hassel vokser i det russiske Fjernøsten, Korea og Nord -Kina. Denne sorten skiller seg fra plantene beskrevet ovenfor med den uvanlige formen på cupulen. Den danner et langt tett rør som skjuler mutteren, og vokser opp til 6 cm.

Skudd som danner en busk opp til 4 meter høy er dekket med brungrå bark, glatt på unge grener og sprukket på flerårig tre. Arten er preget av stort mykt løvverk. Eggstokken, som dannes etter blomstring i mai, samles i 3-4 stykker. Nøtter som modnes i første halvdel av høsten har en avlang spiss form. Kjernene er tynnskallede og spiselige, men det er vanskelig å skaffe nøtter på grunn av den sprø plyusen.

Planten er ikke redd for frost. Derfor, med det riktige stedet for planting av hassel i Sibir og omsorg, kan kulturen brukes som en nøttebærende og dekorativ.

Hvordan dyrke hassel

stor hasselplanteHasselnøtt er en krevende avling som selv nybegynnere gartnere kan ta vare på. Forberedelse til planting og omsorg for vanlig hassel begynner med å velge et passende sted.

Hazel elsker lys, men kan vokse i skyggen. Men hvis løvet til frøplanten er rødt, vil det se lysere ut i solen. I skyggen mister slike planter gradvis attraktiviteten og blir grønne. Løvverk med hvit eller gul farge, brenner ut i direkte sollys, og her er det nødvendig å ta vare på beskyttelsen i de varmeste timene.

plante vanlig hasselI naturen bosetter busker seg i løvskog med løs jord rik på humus. På samme tid tåler plantens rotsystem ikke stillestående fuktighet, og tørke provoserer raskt visning av løvverk og dumping av avlingen..

Om våren våkner planten tidlig, og flytting til et nytt sted kan forårsake langvarig akklimatisering. Derfor er høsten den beste tiden å plante hassel..

Gruber på minst 50 × 60 cm i størrelse tilberedes på forhånd. Hvis hasselnøtt skal dyrkes og flere prøver blir tatt vare på en gang, er det omtrent 4-5 meter ledig plass mellom dem. For rask forankring og aktiv vekst for etterfylling tilberedes en blanding basert på:

 • fruktbar jord;
 • 10 kg humus av høy kvalitet;
 • 200 g superfosfat;
 • 50 g potash gjødsel.

Sammensetningen legges ut på bunnen i form av en kjegle, som buskens røtter er nøye lagt ut slik at rotkragen er på bakkenivå. Når gropen er fylt opp, komprimeres jorden, vannes rikelig og deretter mulkes for å opprettholde optimal jordfuktighet.

Hvordan dyrke hassel, ikke bare dekorere stedet, men også regelmessig glede med deilige nøtter. Eksperter anbefaler å velge varianter i henhold til blomstringstid, og også ta hensyn til muligheten for vindbestøvning.

beskjæring av hasselAvlingspleie inkluderer:

 • vanning, noe som er ekstremt nødvendig i løpet av modningstiden for nøtter;
 • fôring tidlig på våren og på tidspunktet for dannelsen av eggstokken;
 • beskjæring for å danne en krone, forynge eller opprettholde en sunn tilstand.

I regioner med sterke vintre kan unge busker fryse litt. De rådes til å bøyes i bakken og dekkes til. Beskjæring av hassel om våren hjelper til med å frigjøre planten fra ødelagte, frosne eller tørkede grener. I tillegg vil en enkel prosedyre bidra til å danne kronen riktig, gi solen tilgang til hver fruktgren..

frukt av hasselFor dette blir det igjen 8-10 sterke skudd i hver busk, og resten, som prøver å frigjøre midten, blir fjernet på bakkenivå. For hassel er det mulig å vokse på en espalier, så vel som dannelsen av en standard plante.

For ikke å svekke busken, blir overflødige rotskudd kuttet ut årlig. Dette er spesielt viktig på podede prøver..

Hazel: nyttige egenskaper og kontraindikasjoner

hasselnøttkjernerHovedskatten til planten er nøtter. Dette er et ekte lager av vitaminer, sunt fett, proteiner og mineraler.

Essensielle fettsyrer står for omtrent 65% av kjernens vekt. Blant mikro- og makroelementene er det magnesium, kalium og kalsium, fosfor og svovel, sink, mangan, fluor. Vitaminer er representert av gruppe B, askorbinsyre, A, E og PP. Kaloriinnholdet på 100 gram frukt er 700 kcal.

Produktets rike sammensetning og høye energiverdi bestemmer de fordelaktige egenskapene til hassel og kontraindikasjoner som bør tas i betraktning når du spiser deilige nøtter.

Hva er hasselnøtter nyttig for? Rik på sunt fett, magnesium og kalium, nøtter er et verdifullt produkt for forebygging og behandling av hjerte- og karsykdommer, først og fremst:

 • åreforkalkning;
 • iskemisk sykdom;
 • sklerose i hjernens kar;
 • hjerteinfarkt.

Det naturlige middelet stimulerer ikke bare hjertemuskelen, men styrker også blodårene, forbedrer blodkvaliteten. I tillegg er hasselnøtter nyttige for nervesystemet og fordøyelsessystemet, de stimulerer arbeidet i galleblæren, forbedrer stoffskiftet og motstår aldringsprosessen..

hasselnøttmelkPå grunn av mengden vitaminer, proteiner og fettsyrer er hassel frukt uunnværlig i kostholdet til vegetarianere, og mennesker med laktoseintoleranse kan erstatte kumelk med velsmakende og sunn nøttemelk. Det lave sukkerinnholdet sikrer at hasselnøttdesserten ikke vil påvirke helsen til diabetikeren og ikke forårsake vektøkning hos den som prøver å gå ned i vekt..

Når vi snakker om fordelene med vanlig hassel, bør man ikke glemme bladene, barken, plyus og andre deler av planten. Alle inneholder biologisk aktive stoffer som gir plantestoffer astringerende, antipyretiske, vasodilaterende, antiinflammatoriske, restaurerende egenskaper. Infusjoner og flokker basert på hassel er foreskrevet for fordøyelsesproblemer, vaskulære sykdommer, for genitourinære sykdommer og helminthiske invasjoner.

hasselnøtter storeValnøttolje har en sårhelingseffekt. Det hjelper til raskt å lindre irritasjon, redusere ømhet og akselerere vevsgenerering. Melk fra pundede kjerner er et velprøvd folkemedisin for behandling av gastritt, cholecystit og enterocolitis, så vel som for andre problemer ledsaget av spasmer, irritasjon og smerte.

Hemmeligheter for å vokse nøtter – video

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară