15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Fordelene og skadene ved hagesedder

Sunn reddik i hagen Blant de tidlige grønnsakene er reddik en av de første i popularitet. Og dette er ikke overraskende, fordi bare grønne løk og noen andre grønne avlinger, men langt fra rotvekster, kan skryte av så tidlig modenhet og en vennlig høst fra naboer i hagen.

Runde og langstrakte reddiker brukes i alle slags snacks, salater, kalde supper og andre retter. Gartnere disponerer reddikvarianter med hvite, rosa, røde og til og med dype lilla og gule røtter. Men ikke bare mangfoldet av arter og korte modningstider tiltrekker oppmerksomhet til denne kulturen, men egenskapene til reddik er nyttige for kroppen.

Den saftige fruktkjøttet av rotgrønnsaker, som har en forfriskende søtlig smak med en behagelig sterkhet, er mettet med aktive næringsstoffer, hvis mangel oppleves av menneskekroppen etter vinteren.

Hvilke vitaminer er i reddiker? Er denne grønnsaken nyttig for alle, og hvordan best å velge en reddik og spise den?

Les også artikkelen om emnet: hvordan er reddiker nyttige??

Vitaminsammensetning av reddik og kaloriinnholdet

Vitamin reddik salat Radise inneholder også vitamin B1, B2, B5, B6, B9, PP, E, opptil 25 mg vitamin C, mineralsalter og antimikrobielle fytoncider.

Kaloriinnholdet i reddik er ganske lavt, 100 gram rotvekster inneholder fra 15 til 20 kcal. I dette tilfellet er næringsverdien inkludert i 100 gram av produktet:

  • 1, 2 gram protein;
  • 0,1 gram fett;
  • 3,4 gram karbohydrater;
  • 3,1 gram sukker;
  • 1,6 gram kostfiber;
  • 93 gram vann;

Også i sammensetningen av fruktkjøttet og grønnsaker er det mindre mengder organiske syrer, stivelsesholdige stoffer og aske.

Lavkalorikilde for vitaminerMakronæringsstoffets sammensetning av reddikrøtter bestemmes av det høye innholdet av kalium, kalsium og magnesium, fosfor og natrium. Sporelementer er representert av jern, sink, kobber og jod, bor og mangan. Og sennepsolje, som har antiseptiske egenskaper, gir reddiken en gjenkjennelig smak..

Hvordan velge den mest fordelaktige reddikken for kroppen?

Bruk bare sunne rotgrønnsakerFor å maksimere helsemessige fordeler av reddiker i en salat eller okroshka, er det viktig å velge faste, sunne, glatthudede røtter. Radise mister raskt saftigheten, rotavlingen blir sløv, myk og mengden næringsstoffer i den reduseres. Hvis svarte flekker er synlige på huden til en hard rotfrukt, er dette det første tegnet på utviklingen av muggsopp. Du bør ikke vente på nytelse eller fordeler når du spiser en rett laget av en slik reddik, men skade er fullt mulig. Derfor er friskheten til en reddik en avgjørende faktor i bruken av den..

Ikke glem at toppen av denne kulturen ikke er mindre mettet med stoffer som er verdifulle for kroppen enn rotavlinger. Det er bedre å bruke det til mat umiddelbart etter innsamling, siden løvet vil visne i løpet av noen timer..

Nyttige egenskaper av reddik

Både sunt og velsmakendeReddikrotvekster og dens topper inneholder ekstremt få kalorier, men er rike på virkestoffer og kostfiber, noe som gir grunn til å snakke om nytten av denne grønnsaken i mange problemer knyttet til fordøyelse og assimilering av mat. Rotgrønnsaker som inngår i sammensetningen av rettene aktiverer tarmmotilitet, bidrar til rettidig frigjøring av fordøyelsessystemet og gir en mild avføringsvirkning. Ikke mindre nyttig for forstoppelse og reddikgrønt, som infusjonen er laget av.

Reddik, hvis kaloriinnhold er veldig lavt, har lenge blitt respektert av mennesker som ønsker å bli kvitt ekstra kilo med helsemessige fordeler. Kostfiber kan hjelpe med dette. Ved å passere gjennom tarmene, renser fiber det ut og fjerner akkumulerte giftstoffer. Glykosidene i reddiker har en irriterende effekt, fremmer produksjonen av magesaft og rask fordøyelse av mat..

Reddik er nyttig for pasienter som lider av hjerte- og karsykdommer. Kolesterol som samler seg på veggene i blodårene svekker deres permeabilitet og elastisitet, noe som påvirker blodtilførselen til vev og organer negativt og fører til alvorlige helseproblemer. Reddik med et kaloriinnhold lavere enn for mange andre grønnsaksavlinger, som sine nærmeste slektninger: reddik, pepperrot, sennep og nep, forhindrer ikke bare fedme, men også akkumulering av kolesterol og utvikling av åreforkalkning.

Det er stoffer i reddiker som har en positiv effekt på blodsukkernivået. Derfor kan og bør denne grønnsaken også være inkludert i menyen for mennesker med en tendens til diabetes eller som allerede lider av denne alvorlige sykdommen..

Sunn naturlig matHuden på fargerike reddikrøtter inneholder naturlige antocyaniner, som ifølge nyere studier aktivt motarbeider utviklingen av kreftceller. Med fremkomsten av varianter av mørk lilla farger, øker de fordelaktige egenskapene til reddiker når det gjelder bekjempelse av kreft bare..

Takket være fytoncider kan reddik brukes som et naturlig og svært velsmakende middel for å bekjempe infeksjoner, inkludert sesongens forkjølelse og den medfølgende bronkitt, rhinitt og laryngitt. Reddikjuice, som reddikjuice, hjelper mot hoste, nesetetthet og andre ubehagelige symptomer. Vitamin C vil gi energi og styrke til å bekjempe plager.

Interessant nok kan du dra nytte av de fordelaktige egenskapene til reddik for kosmetiske formål. Rotvelling vil gi næring til huden med fuktighet, ha en tonisk og blekende effekt, og vil også bidra til å takle inflammatoriske prosesser. Og vitamin E som finnes i reddik aktiverer regenerering og foryngelse av huden.

Syltet reddikDet er allment kjent at reddikgrønnsaker er uunnværlige i kalde sommersupper og snacks. Det er en utmerket ingrediens for salater, et vitamintilskudd og en del av en pynt til kjøttretter og poteter. For det meste blir reddiker spist rå, siden rotvekster mister de fleste fordelene ved reddiker under varmebehandling og deres utseende og saftige konsistens..

Radise topper sausFå mennesker vet at reddiker kan syltes og slike snacks blir en ekte dekorasjon av bordet om vinteren. Enda sjeldnere tar de hensyn til greener, og faktisk er de nyttige egenskapene til reddikstopper ikke mindre enn rotavlingene. Denne delen av planten i en ung fersk form brukes til okroshka og salater. Du kan lagre toppene for vinteren i form av en saus, der olivenolje, salt, krydder og knuste valnøtter eller pinjekjerner tilsettes sammen med hakkede urter..

Er reddik bra for alle??

Vitaminrotfrukter kan ikke forbrukes av alleMed all den unike sammensetningen og settet med nyttige egenskaper, kan reddiker ikke betraktes som en avling for generell bruk. I noen tilfeller, i stedet for de forventede helsemessige fordelene, kan reddiker føre til en forverring av trivsel..

Dette skyldes tilstedeværelsen av vegetabilske glykosider i rotvekster og delvis i løvverk som irriterer mageslimhinnen og forårsaker en aktiv produksjon av syre. Med økt surhet, pankreatitt og kolecystitt, samt med gastritt og magesår, kan ferske reddikretter provosere en uønsket forverring.

Alle kan vurdere fordelene eller skadene av reddiker for sin egen helse, men hvis det er kontraindikasjoner, bør du ikke tro at du ubetinget bør forlate den tidlige grønnsaken. Lyse og hvite varianter av reddik har en mykere smak og effekt, og for eksempel er det praktisk talt ingen glykosider i daikon.

Video om fordelene med reddik

Previous Post
Fôrtyper for katter, råd om valg av mat
Next Post
Anghinarea de Ierusalim poate și trebuie cultivată într-o căsuță de vară