15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Mykorrhiza og dens rolle i plantelivet

mycorrhiza

Mycorrhiza er et levende eksempel på symbiose av jordsopp med rotsystemet til høyere planter. Fra denne publikasjonen vil du lære om fordelene og skadene ved et slikt gjensidig fordelaktig samarbeid i livet til jordbruksavlinger, bli kjent med funksjonene ved “mykorrhizal vaksinasjoner”.

Mykorrhiza på enkelt språk

definisjon av mycorrhiza av wikipedia

Som elementer i ett økosystem er alle livsprosessene til mikroskopiske jordsopp og planter nært knyttet til hverandre. Wikipedia peker nøyaktig på definisjonen av hva som er mycorrhiza i biologi.

I et enklere og mer forståelig språk kan dette fenomenet beskrives som følger. I prosessen med fotosyntese produserer planten plantesukker, som delvis frigjøres i jorda. Glukose tiltrekker seg mikroskopiske mykorrhizale sopp, ettersom det er et næringsmedium for dem. Ved å sette seg på plantens rotsystem, gir jordsoppene planter næringsstoffer hentet fra forskjellige jordlag.

mycorrhiza sopp

Fordelene med denne symbiotiske foreningen er åpenbare:

 1. Sopp får konstant ernæring i form av plantesukker.
 2. Planter har en betydelig økning i evnen til å motta fuktighet og mineralelementer fra jorden, noe som gjør dem sterkere, mer motstandsdyktige mot uønskede faktorer og soppsykdommer.

Soppens mykorrhiza er en hyfe – de fineste absorberende filamentene som er i stand til å trekke ut de mest verdifulle næringsstoffene, fuktigheten, mikro- og makroelementene fra jorden. Mycelium hyphae, som sprer seg over et stort område, spiller rollen som en slags “naturlig pumpe” som pumper ut næringsstoffer og fuktighet fra jorda. Til gjengjeld får sopp vanlig ernæring i form av plantesukker..

https://www.youtube.com/watch?v=F0pCDFmSK3c

Eksisterende typer mycorrhiza

typer mycorrhiza

Avhengig av prinsippet om fordeling av hyfer på rotsystemet til planten, kan mycorrhiza være av tre typer:

 1. Endotrofisk, der hyfer trenger direkte inn i planteceller. Endo-mycorrhiza dannes i rotsystemet til symbionten og gir i tillegg næring til planten med nyttige stoffer.
 2. Ektotrofisk, der myceliumhyfene fletter plantens røtter uten å trenge inn i strukturen. Ecto-mycorrhiza er mindre effektivt for avlinger, da det er mer gunstig for mycorrhiza, og gir det sukker som slippes ut i jorden. I løpet av deres vitale aktivitet frigjør sopp i jorden en spesiell type protein – glamolin, som fremmer veksten av plantens rotsystem..
 3. Blandet (ektoendotrof). Absorberende fibre skaper et slags dekke rundt røttene og trenger delvis inn i cellene i rotsystemet til symbiontplanten.

Ifølge forskere har mer enn 90% av alle plantene i naturen mycorrhiza. De fleste dyrkede, frukt- og prydplanter er infisert med endo-mycorrhiza, noe som gir håndgripelige fordeler i utviklingen av landbruksavlinger. Ekstern mycorrhiza av soppen er karakteristisk for de fleste bartrær, den finnes på rotsystemet til trær som vokser i parksoner og skoger.

Fordelene med mycorrhiza

fordelene med mycorrhiza

Den gradvise overbefolkningen av planeten fører til en uunngåelig mangel på ressurser og levebrød. For noen tiår siden var all teknologi i landbruket rettet mot å øke effektiviteten av gjødsel, bruk av forskjellige kjemikalier som stimulerer vekst av avlinger og bruk av kunstig avlet høyt produktive varianter. Ifølge forskere er det for øyeblikket nådd en grense for effektiviteten av disse teknologiene. Derfor er mycorrhiza i dag en reell løsning som lar deg øke avlingene ved å bruke økosystemets naturlige evner..

dannelsen av mycorrhiza med planterøtter

Så, ikke-patogene jordsopp danner mycorrhiza med planterøtter. Uansett type har dette fenomenet konkrete fordeler i avlinger, og virker på dem som en naturlig vekststimulator og en kraftig immunmodulator. Allerede i dag bruker noen selskaper aktivt kunstig infeksjon av avlinger med sopp, noe som øker avkastningen betydelig uten bruk av kostbar mineralgjødsel og kjemisk aktive preparater. Denne metoden har vist høy effektivitet når det dyrkes planter på næringsfattig og fuktfattig jord..

Som en mellomliggende konklusjon vil vi prøve å liste opp de viktigste fordelene med mycorrhiza:

 • en betydelig økning i absorpsjonskapasiteten til planter;
 • opphopning av fuktighet;
 • forsyne planten med næringsstoffer;
 • øke avlingens motstand mot soppinfeksjoner;
 • en økning i vekst, utvikling og produktivitet;
 • forbedring av jordstrukturen;
 • redusert surhet i jorda.

I tillegg til fordelene ovenfor har planter infisert med mycorrhiza økt motstand mot visse patogene mikroorganismer, økt immunitet og forbedret fruktkvalitet..

Kunstig mykorrhizal infeksjon

kunstig mykorrhizal infeksjon

Ifølge mykologer og botanikere finnes samarbeidet mellom sopp og planter i lag dannet for om lag 450 millioner år siden. Hvilke sopp danner mycorrhiza? Nesten alle, men for riktig interaksjon mellom forskjellige kulturer, er strengt definerte blandinger egnet, som til og med kan omfatte spiselig sopp..

mykorrhizal sopp

Nesten alle capesopp er mycorrhizal sopp, inkludert de kjente innbyggerne i barskog og lauvskog:

 • ospesopp;
 • boletus;
 • kantareller;
 • sopp;
 • Hvite sopp:
 • olje bokser.

Selv de fleste giftige soppene lever også i nært samarbeid med planter og leverer fuktighet og næringsstoffer til rotsystemet..

Det er viktig å forstå at sopp ikke bare vokser i nabolaget til en bestemt plante! Riktig nabolag er avgjørende for utvikling av fruktlegemer. Ofte gjenspeiles samarbeidet mellom en sopp og en valgt plante i navnet: boletus, bjørketre, etc..

Parasittsopp danner ikke mykorrhiza. For eksempel: tinder sopp, østerssopp og honning agarics, lever ikke på røttene, men på stammen av planten. Mange spør, danner champignon mycorrhiza? Svaret er nei! Det er derfor det er lett å avle det under kunstige forhold, fordi soppen ikke krever nabolag med et bestemt tre eller en plante..

I dag er det områder der mycorrhiza har blitt ødelagt som følge av menneskeskapte katastrofer og regelmessig eksponering for jorda med kjemikalier. For å hjelpe planter anbefaler eksperter å infisere jorden med mykorrhizale sopp eller inokulere unge avlinger med mykorrhizaltransplantater. Vaksinen er en jordblanding tilpasset ulike planter. Inkludert i mycorrhizal substrat mycel, sporer og levende hyfer av mycorrhizal sopp.

Vaksinasjon utføres på ett sted bare én gang og bare med det riktige underlaget.

I dag, på det innenlandske landbruksmarkedet, er mykorrhizalsubstrater bredt representert for å forbedre veksten av innendørs blomster, balkong, blomsterbed og hageplanter, grønnsaksavlinger.

https://www.youtube.com/watch?v=_c87HzyanrQ

Regler for vaksinasjon av planter med mykorrhizal sopp

plantevaksinasjon med mycorrhiza

“Inokulering” med sporer og mykorrhizale sopp bør påføres jorden om høsten etter høsting. I motsetning til de fleste hageavlinger går myceliet ikke i hvilemodus i den kalde årstiden. I vintermånedene danner sopp mycorrhiza med plantens rotsystem. De første positive resultatene av slik vaksinasjon vil allerede være synlige til våren..

Mycorrhizal transplantater brukes vellykket for å transplantere unge planter til deres “permanente bolig”. Nabolag med mycel vil redusere stress, akselerere forankring og utvikling av kultur. Ved transplantasjon av innendørs planter blir pulveret introdusert i jordsubstratet. Hvis stoffet brukes i flytende form, trekkes det inn i en sprøyte. Suspensjonen injiseres direkte i plantens rotsone.

Gjødsel, plantevernmidler og soppdrepende midler må ikke brukes i 60 dager etter vaksinasjon. Dette er nødvendig for ikke å provosere undertrykkelse av mycelets utvikling..

planter med og uten mycorrhiza

Avslutningsvis oppsummerer vi resultatene av denne publikasjonen:

 1. Mycorrhiza er en naturlig prosess for gjensidig fordelaktig samarbeid mellom sopp og plante..
 2. Symbiose kan øke hastigheten på planteutviklingen og forbedre beskyttelsesfunksjonene. Øker produktiviteten til landbruksavlinger, frukt, løvtrær, prydtrær og busker.
 3. Mycorrhiza dannes av alle capesopp unntatt parasitter. Champignon danner ikke mycorrhiza og myceliet. Derfor kan den ikke brukes som en bestanddel av mykorrhizal vaksine.!

Vaksinering av hagebruk med preparater med levende sporer vil redusere antall vanning og bruk av gjødsel betydelig.

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo