15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Transpirasjon i planter er den viktigste prosessen i planteverdenens fysiologi.

transpirasjon i planter Transpirasjon i planter er en naturlig prosess med vannutveksling mellom planteverdenen og atmosfærisk luft. Forskning fra forskere har vist at den daglige mengden av fordampet fuktighet betydelig overstiger vannmengden i planten. Dette fenomenet er av største betydning i livet til enhver planteorganisme som vokser under drivhusforhold eller på åpen mark. Fra denne publikasjonen vil du lære hva transpirasjon i planter er, bli kjent med varianter og metoder for å regulere denne prosessen..

Transpirasjonsmekanisme

transpirasjonsmekanisme Livsprosessen til enhver plante er uløselig knyttet til forbruk av fuktighet. Fra det daglige volumet av det oppnådde vannet for fotosyntese og fysiologiske behov, trenger planten bare 10%. De resterende 90% fordampes i atmosfæren.

Transpirasjon er prosessen med å flytte væske gjennom en planteorganisme og fordampe den fra bakken av planten. Blader, stilker, blomster, frukt og rotsystemet til en planteorganisme er involvert i transpirasjon..

Hvorfor trenger en plante å fordampe fuktighet? Transpirasjon gjør at planten kan motta næringsstoffer og sporstoffer oppløst i vann fra jorda.fuktutveksling i planter

Handlingsmekanismen er som følger:

 1. Når det blir frigjort fra overflødig fuktighet, oppstår det undertrykk i plantens vannledende vev..
 2. Depressurisering “trekker” fuktighet fra nærliggende xylemceller, og så, langs en kjede, direkte til sugcellene i rotsystemet.

Gjennom fordampningsprosessen regulerer planter naturlig temperaturen, og beskytter seg mot overoppheting. Det er bevist at temperaturen på det transpirerende arket er lavere enn den som ikke fordamper fuktighet. Forskjellen når 7 ° C.

Planter har to typer fuktutveksling:

 • gjennom stomata;
 • gjennom neglebåndene.

For å forstå prinsippet for bruk av dette fenomenet, er det nødvendig å huske bladets struktur fra skolekurset i biologi..planteblad i snitt

Plantebladet består av:

 1. Epidermale celler som danner det viktigste beskyttende laget.
 2. Kutikula – voksaktig (ytre) beskyttende lag.
 3. Mesofyll eller “masse” – hovedvevet som ligger mellom de ytre lagene i epidermis.
 4. Åre – “transportårer” i bladet, langs hvilken fuktighet mettet med næringsstoffer beveger seg.
 5. Estuaries – hull i epidermis som styrer gassutvekslingen av anlegget.

Ved stomatal transpirasjon skjer fordampningsprosessen i to trinn:

 1. Overgangen av fuktighet fra væskefasen til dampfasen. Flytende vann befinner seg i cellemembranene. Damp dannes i det intercellulære rommet.
 2. Utslipp av gassformig fuktighet til atmosfæren gjennom epidermis munn.

fuktutveksling gjennom stomataMed stomatal fuktutveksling kan planten regulere fordampningsnivået. Deretter vil vi vurdere virkningsmekanismen for denne prosessen..

Kutikulær transpirasjon regulerer fordampningen av fuktighet fra bladoverflaten når munnen er lukket. Fordampningshastigheten for væsken avhenger av tykkelsen på neglebåndet og plantens alder..

Det er viktig å vite at nivået av oral transpirasjon er 80 til 90% av fordampningsvolumet til hele bladet. Det er derfor denne mekanismen er hovedregulatoren for fordampningsintensiteten i planter..

Blad som et transpirasjonsorgan

blad som transpirasjonsorganVi har analysert hva transpirasjon er. Nå må vi forstå hvilken rolle bladet spiller i denne mekanismen..

På grunn av det store fordampningsområdet er bladene plantens viktigste diffunderende områder. Prosessen med fordampning av fuktighet begynner fra bunnen av bladet gjennom de åpne munnene, gjennom hvilke oksygen og karbondioksid utveksles mellom planten og luften rundt..

Den stomatale åpningsmekanismen er som følger:

 1. Vaktceller er plassert rundt omkretsen av åpningene.
 2. Med en økning i volum strekker de hullene i epidermis og øker åpningen av stomata..

Den omvendte prosessen skjer med en reduksjon i volumet av vaktceller, hvis vegger slutter å påvirke de stomatale hullene.

Intensitet av transpirasjon

transpirasjonsintensitetIntensiteten av transpirasjon er mengden fuktighet fordampet fra dm2 av et anlegg per beregnet tidsenhet. Denne parameteren reguleres av størrelsen på åpningen av stomatale hull, som igjen avhenger av mengden lys som faller på planten. Vurder deretter hvordan lys påvirker intensiteten til transpirasjon..

Deformasjonen av epidermale celler skjer under påvirkning av fotosyntese, hvor stivelse omdannes til sukker.

 1. I lyset begynner plantene prosessen med fotosyntese. Trykket i vaktcellene øker, noe som gjør det mulig å trekke vann fra de nærliggende cellene i epidermis. Cellevolumet øker, stomata åpnes.
 2. Om kvelden og natten omdannes sukker til stivelse, hvor epidermale celler “pumper ut” fuktighet fra plantens vaktceller. Volumet deres synker, stomata lukker seg.

I tillegg til lys påvirkes intensiteten av transpirasjon av vinden og luftens fysiske egenskaper:

 1. Jo lavere fuktighetsnivået i den atmosfæriske luften er, desto raskere fordampes vann og dermed fuktighetsutvekslingen..
 2. Når temperaturen stiger, øker elastisiteten til vanndamp, noe som fører til en reduksjon i fuktighetsegenskapene til miljøet og en økning i volumet av fordampet vann..
 3. Under påvirkning av vind øker fordampningshastigheten betydelig, og derved akselererer overføringen av fuktig luft fra bladoverflaten, noe som forårsaker økt vannutveksling.

For å bestemme denne parameteren, bør du ikke glemme nivået på jordfuktighet. Hvis det ikke er nok, er det mangel på det i planten. Å redusere mengden fuktighet i plantekroppen endrer fordampningshastigheten automatisk.

Daglig variasjon av transpirasjon

daglig variasjon av transpirasjon i forskjellige planter

I løpet av dagen endres fuktighetsfordampningen i planter:

 1. Om natten stopper prosessen med vannutveksling mellom anlegget og luften rundt. Dette skyldes fraværet av solen, lukningen av hullene i epidermis, en nedgang i temperaturen i atmosfærisk luft og en økning i fuktighetsnivået..
 2. Ved daggry åpner munnen seg. Graden av avsløring øker med endring i belysning, klimatiske og fysiske indikatorer på luftmasser.
 3. Maksimal transpirasjonsintensitet hos planter observeres ved middagstid, med 12-13 timer. Denne prosessen påvirkes av intensiteten til sollys..
 4. Med utilstrekkelig fuktighet på dagtid kan intensiteten av vannutveksling reduseres. Denne mekanismen gjør at planten reduserer fuktighetstapet betydelig og beskytter seg mot å visne..
 5. Med en nedgang i solinnstråling på kveldstid, øker transpirasjonsintensiteten igjen.

Den daglige prosessen med fuktutveksling avhenger også av plantens type og alder, vekstområdet, oppsettet av bladene..

Hos kaktuser skjer økningen i transpirasjon utelukkende om natten, når munnen er helt åpen. Hos planter, hvis løv vender sidelengs til horisonten, begynner denne prosessen umiddelbart med de første solstrålene..

Bestemmelse av transpirasjon i biologi – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo