15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Reproduksjon av petunia ved stiklinger – regler og tips

petunia stilkStorblomstrede og frottéhybrider, så vel som rikelig med petunier, har nylig blitt stadig mer populære blant blomsteroppdrettere. Dessverre er det nesten umulig å samle frø fra dem, men selv om du klarer det, er det lite sannsynlig at noe verdig vil vokse fra dem. Reproduksjonen av petunia ved stiklinger gjør det mulig å bevare fargen og egenskapene til moderplanten du liker..

Når det gjelder avl av petunier, foretrekker mange mennesker å kjøpe en pose med frø og dyrke frøplanter, ikke engang mistenker at det er en enklere og mye billigere måte å gjøre dette på..

Fordeler med forplantning av petunier ved stiklinger:

  • Muligheten til å lagre favorittvarianten din;
  • Minimum kontantkostnader for kjøp av frø og frøplanter;
  • Den åpenbare enkelheten i veien.

I tilfeller der svært få planter av en sjelden art har vokst fra frø, kan de formeres ved stiklinger.

Petunia forplantet av stiklinger blomstrer flere uker raskere enn vokst fra frø og har et bedre utviklet rotsystem.

Sommer stiklinger

beskjæring av skjæring I våre værforhold gleder blomsterbed dekorert med petunier øyet med frodig blomstring til froststart. Men i hjemlandet, takket være det fuktige varme klimaet, er dette en flerårig plante..

Ved å skape sommerforhold for petunia midt på vinteren, kan du beholde din favorittblomst. Bare med høstens ankomst, må du transplantere den fra jorden til en blomsterpotte og bringe den innendørs. Det er fortsatt bedre å ikke bære den “gamle” planten inn i huset, det er mye mer riktig å forhåndskutte den i juli eller begynnelsen av august.

Hvordan forplante petunia ved stiklinger riktig?

Fra stiklingene som er kuttet av prøven du liker, må du kutte av blomstene og de nedre bladene, plante den i en blomsterpotte eller annen beholder og sette den i delvis skygge i et par uker. Stilken skal være omtrent 8-10 cm lang, med to internoder.

Før planting kan spissen være litt “pulverisert” med rot. Selv om noen produsenter er av den oppfatning at bruken ikke er tilrådelig, og til og med kan skade planten.

Typer stiklinger:

  • Fra de viktigste plantene;
  • Fra fjorårets plante fra et blomsterbed;
  • Stiklinger i vann.

Petunia slår veldig lett rot, det viktigste er å opprettholde et tilstrekkelig fuktighetsnivå. Siden med et overskudd av det, begynner råtning å begynne, og med mangel på det, vil planten ikke vokse.

Vinterstiklinger

petunia i potteEt lyst, kjølig rom med en temperatur på omtrent 16 grader er et ideelt sted for petunier til vinteren. Jo lavere temperatur, desto mindre lys trenger plantene. Vanning i løpet av denne tiden bør være moderat. Omtrent fra november er det lurt å supplere med en lampe. I begynnelsen av januar, etter påføring av nitrogenholdig gjødsel, bør bakgrunnsbelysningen økes til 16 timer om dagen..

Når plantene blir til fullverdige busker, og nok grønt vises, kan du begynne å podde. Vi utfører det etter samme prinsipp som om sommeren. I den forberedte jorden plasseres planten på en tredjedel av lengden på skjæringen. Ved behandling med vekststimulerende midler gjøres fordypningen ikke mer enn 1,5 cm.

I 2 uker holder vi plantene under et minidrivhus, som kan brukes som tomme plastflasker eller glassflasker. Drivhuset bør ventileres daglig for å forhindre mugg. Jorden skal alltid være fuktig, så daglig sprøyting med sprayflaske anbefales også..

Reproduksjon av petunia ved stiklinger på samme måte gjøres fra frøplanter. De viktigste plantene etter kutting av stiklinger vil buske og utvikle seg enda raskere, ikke vær redd for at du vil skade det.

Optimal tid og betingelser for stiklinger

Teoretisk sett kan du forplante petunia ved stiklinger hele året. Basert på det faktum at etter at stikkene er kuttet, vil det ta ca 2 måneder til blomstringstiden, forplantes petunia på denne måten i mars i begynnelsen av mai.

Jo større beholderen du planter planten i, desto mer luksuriøs blir busken, og for ampel petunia, jo lengre er vippen. Men hvis det er nødvendig å dyrke et stort antall frøplanter, brukes oftest plastkopper fylt med universell blomsterjord. Det lages et hull i bunnen av glasset, og drenering plasseres på bunnen..

Moderbusken må periodisk mates med kompleks gjødsel. Etter hvert som ny vekst dannes, kuttes stiklinger fra den igjen. Under rooting trenger petunia ikke fôring. I fremtiden kan du bytte organisk og mineralsk gjødsel..

For å forbedre busken, når de første 6-8 bladene vises i planten, gjøres en klype, som deretter gjentas etter et par uker..

Reproduksjon av petunia ved stiklinger i vann

reproduksjon av petunia ved stiklinger i vannÅ kutte i rent vann er en annen enkel måte å forplante petunier på. Fra moderbusken høster vi de øverste stiklingene 10-12 cm lange. For at de ikke skal forringes i vann, fjerner vi de nedre bladene og etterlater bare 3-4 av dem. Det er verdt å merke seg at jo lenger stekene forblir uten et næringsmedium, desto mindre er rotingsevnen, så de må senkes i vann så snart som mulig..

Funksjoner ved reproduksjon av petunier i vann:

  • Velg ugjennomsiktige retter;
  • Hvis vannet har fordampet, trenger du ikke å bytte det, bare legg til litt;
  • For å skape en drivhuseffekt kan du dekke beholderen med et gjennomsiktig lokk;
  • Terry varianter roter seg bedre i jorda.

I løpet av en uke starter stilken røtter, og den kan plantes i jorden.

Hvis bare halvparten av prøvene kommer ut av de plantede frøene, aksepteres nesten alle med stiklinger, med sjeldne unntak. Gi plantene riktig omsorg, og reproduksjonen av petunier vil sikkert bli vellykket..

Reproduksjon av petunia ved stiklinger – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo