15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vegetativ periode i planter, trekk ved utviklingen av ulike avlinger

vegetativ periode hos planter Mange gartnere forveksler begrepet vekstsesong i planter med vekstsesongen for avlinger. Disse begrepene skiller seg vesentlig fra hverandre, i det første tilfellet snakker vi om et bestemt tidsintervall for utvikling i en bestemt klimasone. Det andre uttrykket refererer til aktivitetsperioden for visse arter og varianter..

Hva er den vegetative perioden hos planter

tomatens vekstsesong Denne tidsperioden vil være forskjellig for forskjellige typer hage- og hagebruk. Dette konseptet betyr den aktive veksten av planten, for en agurk fra 90 til 110 dager. Hvis vi snakker om frukttrær, begynner den vegetative perioden av en plante av denne typen med hevelse i knoppene tidlig på våren, ender om høsten etter at løvet har falt av. Om vinteren er avlinger i en inaktiv fase, så denne perioden gjelder ikke for vekstsesongen..

Hver av de kjente planteartene har sin egen vekstsesong..

Hvis vi snakker om trær som vokser ved ekvator eller i den tropiske sonen, er utviklingen litt annerledes. La oss bli kjent med dette ved å bruke et eksempel på en banan, det aktuelle begrepet tar hensyn til intervallet fra blomstringstidspunktet til den første høsten. Etter å ha høstet fruktene, forblir treet grønt i lang tid, men et slikt intervall regnes ikke som plantens vegetative periode..

Hva er vekstsesongen

vekstsesongDette begrepet refererer til avlinger som vokser i en bestemt klimasone. La oss se på eksemplet på grønnsaker og frukttrær i frukthagene våre..

Utviklingen av flerårige avlinger gjennom sesongen kan grovt deles inn i flere faser:

 • vegetativ utvikling i den varme sesongen;
 • høstens overgangsperiode;
 • inaktiv hvilefase;
 • overgangsvår.

Denne syklusen med flerårige avlinger i vår klimasone gjentas hvert år. Plants vekstsesong består av tre poeng (første, andre og fjerde). Om vinteren er stauder sovende, metabolske prosesser stopper i dem. Avhengig av værforhold kan den inaktive fasen starte tidligere enn vanlig eller bli forlenget. Dette påvirkes av temperatursvingninger og nedbør i form av regn eller snø..

Plantenes voksende temperatur avhenger av den spesifikke arten og sorten. For eksempel spirer kålfrø mye tidligere enn tomatfrø, og aprikostreet blomstrer tidligere enn kirsebær, epler eller pærer. Biologer tror at for å starte utviklingen av de fleste avlinger, er det nok å varme jorda til en temperatur på +5 grader. Dette gjelder frukttrær og grønnsaker.

Innføring av organisk eller mineralsk gjødsel i jorda vil bidra til å akselerere plantens vegetative vekst..

Det er verdt å merke seg at vekstsesongen for ettårige skiller seg fra faser i utviklingen av flerårige avlinger. Starten på prosessen i slike planter er vanligvis preget av frø. Slutten på vekstsesongen bestemmer tørking av toppene. Hvis planter gir flere avlinger i løpet av en sesong, regnes vekstsesongen som perioden fra blomstring til blomstring til modning av avlingen..

Hvordan bestemme vekstsesongen

vekstsesong i forskjellige planterUtviklingstiden for forskjellige typer og sorter av avlinger er vesentlig forskjellig. Avhengig av egenskapene til en bestemt plante, kan dette intervallet variere fra flere dager til 3 eller flere måneder..

Varigheten av vekstsesongen påvirkes av:

 • tilstanden til jorda i hagen;
 • været i et bestemt område;
 • sykdommer og skadedyr;
 • arvelige egenskaper ved kulturer.

Avhengig av kombinasjonen og påvirkningen av alle disse faktorene, kan tidspunktet for planteutvikling fra plantetidspunktet til avlingens modning nå 9 måneder. Høsten av noen hageavlinger i vår klimasone har ikke tid til å modnes fullt ut. I dette tilfellet sier de at vekstsesongen ikke endte riktig..

Vekstsesongen er lett å bestemme; for dette bør du lese informasjonen på såposen. Her angir produsenten tidspunktet for en gunstig tid for planting av frøene og estimert tid for høsting. Utviklingen av poteter begynner med dannelsen av den første spiren og slutter etter at toppen har tørket ut. På dette tidspunktet kan du begynne å høste. I frukttrær begynner vekstsesongen med hevelse i knoppene, ender med bladfall om høsten..

Funksjoner ved utvikling av forskjellige typer avlinger

trekk ved planteutviklingHver plante som vokser i en bestemt klimasone har sine egne utviklingstrekk.

La oss bli mer kjent med dette spørsmålet:

 1. Vegetasjon av forskjellige varianter av poteter varer i 115-130 dager. Først vises en spire på jordoverflaten, deretter kommer blomstringsfasen og pollinering. På dette tidspunktet begynner dannelsen av avlingshøsten, i stedet for blomsterstandene vises frukt med frø. Potetutviklingen avsluttes etter at toppen har tørket.
 2. Vekstsesongen for agurker avhenger av egenskapene til sorten, i tidlig modning er det 95-100 dager, i sene avlinger-105-120 dager. Fra tidspunktet for fremveksten til begynnelsen av blomstringen, går det minst 1-1,5 måneder, hvoretter dannelsen av avlingen begynner på busken. Sammen med dette fortsetter blomstringen. På begynnelsen av høsten tørker busken.
 3. Tidlig modne tomatsorter har en kort vekstsesong fra 60 til 75 dager for ultra-tidlige varianter, i tidlige varianter 75-90 dager, hos sent modne-125-130 dager.

Bruk av frøplanter vil bidra til å fremskynde vekstprosessen i vegetabilske avlinger. Frø blir sådd i slutten av februar eller begynnelsen av mars.

Etter at stabilt varmt vær begynte og trusselen om tilbakevendende frost har gått, flyttes plantene til et permanent sted i det åpne bakken.

Utviklingen av trær er forskjellig fra vegetasjonen av grønnsaker. Aktiv plantevekst begynner tidlig på våren med begynnelsen av varmt vær med en gjennomsnittlig daglig temperatur på +5 grader. På dette tidspunktet begynner prosessen med sapstrøm, knoppene åpnes. Vekstsesongen avsluttes sent på høsten etter at bladene faller.

Omsorg av frøplanter i vekstsesongen – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo