15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kompetent teknologi for dyrking av kornsorghum er nøkkelen til et høyt og stabilt avlingsutbytte

kornsorghum dyrkingsteknologi Sorghum er en verdifull avling av mat og fôr på grunn av høy avling, allsidighet i bruk, motstand mot jord og lufttørke og lave krav til jordkvalitet. Denne publikasjonen vil i detalj beskrive teknologien for dyrking av kornsorghum, spesielt omsorg og beskyttelse av avlinger mot skadedyr..

Funksjoner og anvendelsesområder for kultur

varianter av sorghum Sorghum er en verdifull jordbruksavling med en stabil etterspørsel på kornmarkedet. Denne planten lar deg oppnå høye og stabile utbytter med minimale gjødslingskostnader og uten ekstra vanning..

De naturlige forholdene for dyrking av sorghum er områder med et varmt klima. Nordøst -Afrika regnes som fødestedet til planten. I dag er hovedprodusentene av denne frokostblandingen Nigeria, Mexico, India og sørstatene i USA. Og dette er ikke overraskende, fordi sorghum er en termofil avling preget av høy tørketoleranse..

Kornsorghumfrø samles i tette bunter (panicles).

sorghum modnesFrøfargen varierer fra lysegul til svartbrun. Bakken er dekket med en tynn voksaktig film som reduserer fordampning av fuktighet. Planten er underdimensjonert, opptil 1,5 m høy. Stammen er kraftig med en tørr kjerne. Bladet er grønt med en lys sentral vene. Planten har et kraftig fibrøst rotsystem som trenger inn i jorden til en dybde på 1,5 meter. På grunn av strukturen viser sorghum høy produktivitet på både tung leire og lett sandjord med høyt saltinnhold.

På Krim og Kaukasus når utbyttet av kornsorghum 40 centners per hektar. I den midtre sonen i Russland, varierer utbyttet av sorghum per hektar i området 12-20 centners.

Anleggets anvendelsesområde er omfattende. Konsentrert fôr til husdyr produseres av stilker og blader. Fra frøene til kulturen de produserer:

  • mel;
  • stivelse;
  • alkohol.

De siste årene har frokostblandingen mottatt stor ros fra ernæringseksperter som anbefaler å inkludere sorghum i det daglige kostholdet til mennesker som er utsatt for overvekt. Energiens verdi på produktet er 340 kl. 100 g frokostblanding inneholder 15 g protein, 68 g karbohydrater, 4 g fett. Vitamin H og PP fremmer nedbrytning av fettceller og fremskynder metabolske prosesser i menneskekroppen.

Frøene til planten inneholder praktisk talt ikke gluten – et protein, intoleranse som er registrert hos 3% av den voksne befolkningen og hos 5% av barna.

“No -Till” – en effektiv teknologi for dyrking av kornsorghum

Denne teknologien for dyrking av sorghum for korn inkluderer flere stadier..

Agroplanlegging

landbruksplanleggingVed kompetent planlegging av avlinger må det tas hensyn til vekstmønsteret og graden av jordforurensning. I den første måneden viser avlingen en langsom vekstrate, noe som gjør det mulig for ugress å redusere avlingene betydelig..

Kornsorghum er en plante som ikke er krevende overfor forgjengerne. Likevel, som praksis har vist, er det bedre å plante korn etter avlinger som etterlater tilstrekkelig mengde fuktighet og næringsstoffer i jorda: hvete, bygg, foderroer og havre. Tillatt som forgjenger: mais, solsikke.

Frømateriale

plantematerialeTil såing brukes frø, oftest av innenlands utvalg. Denne teknologien for dyrking av kornsorghum innebærer bruk som et middel for ugressbekjempelse, vanning av jord med ugressmiddel “Primekstra TZ Gold 500”. I dette tilfellet må hele frøbeholdningen behandles med Concept -motgift..

2 måneder før såing må frøene behandles med spesielle kombinerte midler (“Fentiuram” og andre) for å utelukke påvirkning av patogen mikroflora og skadedyr på plantematerialet.

Jordforberedelse

jordforberedelsePresowing jordforberedelse er rettet mot maksimal fuktighetsbevaring og ugressbekjempelse. Tidlig vårhåring regnes som den mest effektive måten å beholde fuktighet i jorda..

Før såing av frø, blir kjemikalier med kontinuerlig virkning basert på glyfosfat introdusert i jorden. Avhengig av produktet er gjennomsnittlig påføringshastighet 2 l / ha. Dette er nødvendig for ødeleggelse av ugress..

Etter introduksjonen av ugressmidlet utføres to dyrkinger:

  1. Fremskynder oppvarming av jord, fjerner etset ugress, eliminerer skorpedannelse ved overdreven jordfuktighet.
  2. Gjennomført like før landing.

Ved forsåing av jordgjødsling bør du ikke bruke nitrogen- og fosfortilsetninger samtidig. Dette “nabolaget” har en negativ innvirkning på spiring av frø..

Såteknologi

såteknologiPlantetiden til frøene avhenger av jordens temperatur. Såing begynner ved jordtemperatur på en dybde på 10 cm fra + 12 ° til + 15 ° С.

Sorghum blir sådd stiplet til en dybde på 5-7 cm med en radavstand på 38 og 45 cm. Kornet skal ligge på hard og fuktig jord. En bred radmetode med en radavstand på 60-70 cm praktiseres. Som praksis har vist, ble de beste avlingene oppnådd ved såing med en radavstand på 45 og 60 cm. Det er bedre å så kornblandinger med en fler- skivesåmaskin. Såhastigheten for sorghum per hektar er i gjennomsnitt 10-14 kg for å oppnå en plantetetthet på 160-170 tusen planter per hektar. Samtidig med frøene blir diammofosk gjødsel innført i jorden.

Umiddelbart etter såing av frøene er det nødvendig å tilsette herbicidet “Primextra TZ Gold 500” til jorden, forutsatt at plantematerialet forbehandles med en motgift.

Kultur omsorg

pleie av sorghumVed en gjennomsnittlig jordtemperatur på + 15 ° C vises sorghumskudd den 10.-12. Dagen. En økning i temperaturindikatorer reduserer fremvekstprosessen til 5-6 dager. Med denne teknologien for dyrking av kornsorghum består avlingspleie i bekjempelse av ugress og skadedyr.

Når 3-5 sanne blader vises på frøplanter, er det nødvendig å utføre prosessen med å vanne jorden med et ugressmiddel for å ødelegge vegetativt ugress. Følgende medisiner har vist god effektivitet: “Peak”; Prima. Påføringshastigheten beregnes avhengig av plantens tetthet og graden av jordforurensning. I noen tilfeller utføres ytterligere harving, som lar deg ødelegge opptil 85% av ugresset..

Eksperter anbefaler ikke introduksjon av ugressmidler på de senere stadiene av modning av sorghum..

For å bekjempe bladlus, et insekt som forårsaker størst skade på kornplanter, blir avlinger behandlet med insektmidler. Et utmerket resultat ble vist ved preparater: “Nurel”, “BI-58” med en hastighet på 0,7 til 1 l / ha.

Høsting av sorghum

sorghum høstHøstingsprosessen startes ved å nå teknisk modenhet og et visst fuktighetsinnhold i kornene, ved å bruke metoden for direkte kombinasjon med et snitt av bare den øvre delen av planten. I dette tilfellet bør kornene i panikkelen ha jevn modning, og fuktighetsinnholdet skal være innenfor 25%.

Tidlig modne varianter av kornsorghum høstes på en egen måte med lav slått til en høyde på 15 cm fra bakken. Avlingen brettes til ruller for å redusere kornfuktigheten til 14%. Først etter det utføres prosessen med tresking, transport til lagring og behandling..

Sorghum harvest – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo