15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Voksende fra bladselleri – regler og anbefalinger

bladselleri

Å vokse fra bladselleri er en omhyggelig prosess. Til tross for at kulturen er motstandsdyktig mot ekstreme temperaturer og kan vokse i åpen mark, er det nødvendig å følge reglene for omsorg for det strengt. Hovedmetoden for forplantning av planter er av frø, som kan kjøpes i spesialforretninger. Det er spesielt viktig å overvåke trivselen til løvrike varianter, siden endringer i betingelsene for internering vil påvirke tilstanden til grøntområdet. Hvis du dyrker avlingen riktig, kan den brukes som en naturlig krydder under tilberedning av diettmåltider og tradisjonell medisin..

Valg og tilberedning av frø

sellerifrø

Selleri er lett å dyrke hjemme. Frø er plantematerialet – når du kjøper, er det viktig å ta hensyn til alderen. Hvis den overstiger 2 år, vokser selleri ikke godt og gir kanskje ikke en høst. Dyrking av denne kulturen innebærer nødvendigvis forberedelse av frøplanter. Tidlige varianter (Kartuli) kan sås direkte i åpen mark, men når de vokser medium og sent (Zakhar blad selleri), vil frøene ikke spire.

modne sellerifrø

Til tross for at frø kan spire umiddelbart i det åpne feltet, anbefaler eksperter å dyrke alle varianter av bladselleri gjennom frøplanter.

I landbruksteknologien for bladselleri er det flere måter å øke spiringshastigheten på frø. Den første av dem er å suge dem en dag i varmt vann, på grunn av hvilken vegetasjonsprosessene aktiveres. Det anbefales også å skylle plantematerialet i varmt vann 15 minutter før såing, og deretter tørke det. Den vanskeligste og samtidig mest effektive metoden er imidlertid lagdeling av sellerifrø. For å gjøre dette må de først oppbevares i et fuktig miljø og ved romtemperatur i en uke, og deretter settes i kjøleskapet i 2 uker. Så plantene vil raskt tilpasse seg etter såing..

Voksende frø av selleri

frøplanter av sellerifrø

For å få et høyt utbytte av løv selleri, må du begynne med riktig frøplantevekst. Den kan plasseres i store esker eller gryter og ligge på et tørt og varmt sted. Den beste tiden å begynne å lage mat er de første dagene av våren. Når utetemperaturen er konstant varm når som helst på dagen, vil plantene være sterke nok til å transplanteres til åpen mark..

å så blad selleri frø

Frøforberedelse for såing i åpen mark inkluderer flere stadier:

  • i begynnelsen av mars blir blad selleri sådd for frøplanter i potter eller esker, dryss med en liten mengde torv og la stå ved en temperatur på 20 grader;
  • ved spiring av frøplanter – senk temperaturen med noen få grader;
  • Når de første sanne bladene dukker opp, utføres en plukk av bladselleri – en liten del av roten blir klemt av, og forbedrer dermed dannelsen av rotsystemet;
  • når de er klare, plantes frøplanter i åpen mark.

Planten foretrekker fruktbar, næringsrik jord, tilstrekkelig fuktige og opplyste områder. For å vokse fra bladsellerifrø, kan du forberede jorden selv ved å blande humus eller torv med torv i like store mengder. Etter en plukking forblir unge planter ved romtemperatur – de må tilpasse seg og bli sterkere før de plantes i åpen mark.

Voksende fra blad selleri frø og omsorg for frøplanter

plukke frøplanter

Når du vokser fra bladselleri, må du forstå at noe av plantematerialet ikke vil spire. Noen frø kan være skadet eller svake og må fjernes..

Omsorg for unge planter inkluderer flere stadier:

  • overholdelse av temperatur og belysning;
  • vanning av planter;
  • befruktning.

Etter plukking er det bedre å gjemme frøplantene for direkte sollys i flere dager. Deretter kan de oppbevares ved romtemperatur uten frykt for overdreven belysning. Et par uker før planting kan plantene begynne å tilpasse seg omgivelsestemperaturen. For å gjøre dette begynner de å ta det ut på gaten, først forlater det en kort stund og bare i godt vær. I fremtiden tolererer planten perfekt ekstreme temperaturer og tåler kalde snaps ned til -5 ° С.

Et viktig skritt i omsorgen for frøplanter er vanning av dem. Frøplanter bør oppbevares i konstant fuktig jord, da de ikke tåler tørke godt og kan dø. På grunn av deres svake rotsystem tåler de imidlertid ikke direkte vanning. Vannet kan bli liggende i sumpen, og da vil jorda bli konstant og jevnt fuktet. Noen vanner bare plantene med en sprøyte, og prøver å ikke distribuere vannet til røttene..

10 dager etter plukking kan du bruke gjødsel for frøplanter. Det er bedre å velge kommersielle produkter basert på fosfater – de er nødvendige for at planter skal danne grønn masse. Disse stoffene selges i pulver- eller granulatform, og også som spray. Du kan også velge en kompleks gjødsel som er spesielt egnet for selleri..

Når du plukker selleri, er det nødvendig å sikre at den sentrale nyren ikke forblir i bakken. Det kalles også punktet for vekst av blader: hvis det forblir skjult, vil planten ikke lenger danne skudd..

Utendørs planting og plantepleie

planting av sellerifrøplanter i åpen mark

Planting av bladselleri i åpen bakke kan bare utføres når 4 til 6 ekte blader ikke vises på planten. I tillegg må utetemperaturen forbli over frysepunktet døgnet rundt. Prosedyren utføres foreløpig i midten av mai..

Bladselleri er en avling som det er viktig å velge riktige naboer for. Noen planter kan hemme veksten av grøntområder. Resten av avlingene er enten nøytrale eller akselererer veksten og utviklingen av grønn masse.

Det er flere anbefalinger for å plante selleri ved siden av det, slik at det vokser så klumpete og sunt som mulig:

  • mais, poteter, gulrøtter, persille er uønskede naboer, fordi planten i deres nærvær forblir liten og ustabil;
  • bønner, tomater, spinat, agurker, rødbeter og forskjellige typer greener er det beste alternativet;
  • hvitkål er den beste løsningen: den provoserer vekst og utvikling av den grønne massen av selleri, og dens tilstedeværelse driver skadedyr bort fra den.

Graden av bladselleri som spire kan variere. Så Parus-sorten er egnet for bruk allerede 40-45 dager etter spiring. Selleri Bordeaux kan høstes bare 70 dager etter dannelsen av de første skuddene, den tilhører midtsesongen. Imidlertid er det også senmodne varianter, hvor høsten må vente minst 90 dager. Denne faktoren bør tas i betraktning når du velger plantemateriale..

pleie av bladselleri

Omsorg for bladselleri inkluderer vanlig vanning og luke. To ganger i vekstsesongen må du behandle plantene med fosfat-kaliumgjødsel. De øker plantens motstand og avkastning, og beskytter dem mot flere sykdommer og skadedyr. Første gang stoffet påføres 2 uker etter planting av frøplanter i åpen mark, den andre – etter ytterligere 3 uker.

høsting av selleri

Til tross for at voksende selleri krever konstant deltakelse, kan selv en nybegynner takle denne prosessen. Det viktigste er å velge riktig sort, slik at den oppfyller kravene og passer de klimatiske forholdene. Det anbefales å tilsette friske urter til salater, så vel som til varme retter..

Forberedelse og såing av bladselleri – video

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo