15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Voksende og omsorg for mangold i landsenger

mangold fra en sommerhytte

Mangold eller bladbete er en nær slektning av sukkerroer, fôrbeter og vanlige salatbeter. Å dyrke og ta vare på mangold er ikke vanskelig. Selv om denne planten er to år gammel og tilhører amaranth -familien, vokser den fortsatt som en årlig. Hvis du tar godt vare på overvintringen av slike rødbeter, vil de kunne overvintre i et drivhus eller i en hage uten problemer. Og fra april vil det glede deg med friske urter. Plantenes grønne er ikke bare behagelig for smaken, men også rik på proteinforbindelser, vitaminer, sukker, jern, fosfor og kalsium.

Franskmennene bruker ofte sveitsert mangold som erstatning for spinat og asparges på grunn av smak og sunnhet..

Rødbeter

venet mangard

Mangoldvarianter kan skille seg fra fargen på stilken og typen av blader, som har stor næringsverdi. Noen dekorative varianter av løvbeting er plantet i blomsterbed på grunn av kombinasjonen av rike farger..

De vanligste variantene:

  1. Stengel eller venet chard, med andre ord, urtestengel. Utbredt i Sveits. Det er lett å skille fra andre varianter på grunn av merkbare striper av hvit og rød farge. Rødblå løvbete har en mer uttalt lukt. Om våren dukker det opp mangoldspirer tidligere enn alle andre tidlige planter..
  2. Den andre, ikke mindre kjente sorten av løvbete er purløg-chard, også kjent som romanskål. Etter å ha kuttet bladene, starter planten nesten umiddelbart opp nye som kan brukes til matformål. Denne plantesorten er mer kaldtolerant enn urtestammen.

shnit-chard

Hvor og når du skal plante

seng med mangold

Planten foretrekker fruktbar jord rik på N- og K. -elementer. Ellers blir planten tøff og uegnet til konsum. Mangold elsker lys, men slår også godt rot i lett halvskygge. Når mangold vokser i skyggen, blir bladene spesielt ømme og saftige, men alt dette til skade for alvorlighetsgraden av den varierte fargen.

Det anbefales ikke å plante sveitsisk mangard til å komprimere tomater i et drivhus. Dette skyldes forskjellige vanningskrav. Tomater krever sporadisk, rikelig vanning, mens mangold trenger konstant fuktighet. Agurker er ideelle naboer for bladroer. Det er lurt å dyrke mangold utendørs.

Chard er en kuldebestandig plante. Frøplanter vil vokse uten problemer ved en temperatur på 4 ° C, og plantene kan overleve frost ned til -6 ° C. Imidlertid anbefales det ikke å plante planten tidlig på våren på grunn av den raske modningen og sakte utvikling av blader..

Det anbefales å plante mangold utendørs i midten til slutten av april. Hvis plantet sent på våren eller sommeren, vil avkastningen være mye mindre.

Pleie av mangold

sterk sunn plante

Prosessen med å vokse og ta vare på mangold krever ikke mye innsats. For å oppnå den foreslåtte størrelsen på bladene og deres saftighet, må du imidlertid ta deg tid til å ta vare på planten..

Etter halvannen til to uker vises de første skuddene. Etter at 5 modne blader vises på planten, er det nødvendig å begynne å tynne ut. Bare en plante, den sunneste, bør være igjen i hver seng. Fjernede planter kan plantes andre steder og jorden rundt dem kan komprimeres..

vokser og bryr seg om mangold

Omsorg for løvbeting inkluderer:

  1. Vanlig jordfukting med vann.
  2. Å gi jord tilgang til luft ved å løsne mellomrommet mellom radene.
  3. Gjødsel av planter fra tid til annen.

Det er bedre å vanne sengene og gjødsle dem samtidig ved å blande vann med spesiell fôring.

Når du dyrker og tar vare på mangold, kan nitrogenholdig gjødsling bare brukes i de tidlige stadiene av plantelivet. De ytre bladene må kuttes av litt med vanlig hastighet, dette bidrar til en enda større gjengroing av mangold. Maksimal kutting på en gang er en fjerdedel av bladene. De plukkede bladene må pakkes inn i plast og settes i kjøleskapet, da de dør raskt.

Når du skjærer blader, må vekstpunktet aldri berøres..

Friske planter kan overvintre i hagesengen. Men for dette må du dekke dem med jord, dekke dem med kompost og løvverk før du fryser dem. Hvis vinteren var uten alvorlig frost, vil planten mest sannsynlig begynne å vokse tidlig på våren..

Høsting

høsting mangold

Du kan begynne å høste innen halvannen til to uker etter såing. Gjennom hele tiden er det nødvendig å kutte av store og ekstreme blader, uansett om de er nødvendige for øyeblikket eller ikke. Ellers mister bladene sin delikate smak og saftighet..

Planten vokser til sent på høsten. I petiolate mangold kan bladene klemmes først etter at de er fullt modne. Den gjenværende avlingen kan fryses ved først å helle kokende vann over den..

https://www.youtube.com/watch?v=aoKJxr8lclM

Skadedyr og sykdommer

plante resistent mot mange sykdommer

Mangold er ganske motstandsdyktig mot alle slags insekter og sykdommer. Noen ganger kan virussykdommer imidlertid drepe planten. De farligste skadedyrene for bladroer er snegler. Det er også en risiko for soppsykdommer i fravær av rettidig tynning av frøplanter.

Forebygging er viktig i denne saken. For å unngå forskjellige sykdommer og skadedyr, må du ta godt vare på planten..

Å vokse og ta vare på mangold i vinduskarmen

voksende mangold i potter

For å vokse mangold på en vinduskarme eller balkong, må du først forberede røttene fra høsthagen. Prøver med tykke absorberende røtter er best egnet for dyrking hjemme..

Når du vokser mangoldfrø, plantes røttene i en avstand på 1-2 cm fra hverandre og deretter litt dekket med en blanding av humus, sand og torv. Alle komponentene blandes i like store mengder. Når du sovner, la det være et lite hull for vekst.

Frøplantene skal stå i en til to uker ved en temperatur på 7 til 10 ° C. Etter en uke med spiring av mangold ved en temperatur på 7-10 ° C, bør den plasseres på et varmere sted, og den begynner å vokse mange ganger raskere. Den mest passende temperaturen er 18-21 ° C. Det er ønskelig å plassere planten på et sted med nok sol og uten trekk.

Det er nødvendig å vanne hjemmebær, siden jorden tørker opp med vann ved romtemperatur. Det er også tilrådelig å mate planten med organiske mineraldressinger med en frekvens på 2 ganger i måneden..

Hvor brukes

Sveitsisk mangoldkålruller

Mangold er rik på vitaminer og smaker ganske godt. I tillegg spirer løvbetene raskt, trives og gir mye. Men hvor du skal bruke den?

I matlaging

Sveitsisk mangoldsalat

Rødbete er mye brukt i forskjellige retter i mange land. Bare unge blader vil gjøre det. Med riktig pleie vil de ha ømhet og saftighet..

Løvbete brukes aktivt til tilberedning av balanserte måltider på diettmåltider, tilberedning av vinaigrette, kålruller, supper og borscht. Stekt løvbeting brukes som forrett til vermicelli og som tilbehør til kjøtt. Mangold blir ofte stuet i smør og smult, som spinat. Casting mangold kan gjæres med eller separat fra kål. Petioles kan være stengt for vinteren som agurker. Planten brukes også som pynt til retter. Løvroer kan lett erstatte salatblader uten å ofre smak..

I medisin

sunn mangoldrett

Rødbete har flere medisinske egenskaper. For eksempel anbefaler leger ofte å bruke det for diabetes, anemi, nyrestein, høyt blodtrykk. Swiss chard er også i stand til å støtte immunsystemet. Revet sveitsisk mangardrot er en effektiv måte å bekjempe hårtap på.

Hva er Swiss Chard – video

https://www.youtube.com/watch?v=8T0LGtSogxM

Previous Post
Kjenner vi fienden vår av synet? Barbelbille
Next Post
Instrucțiuni pentru utilizarea insecticidului Cannoneer Duo