15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Voksende både vår- og vinterrug: en mulighet til å forstå forfedrenes gamle håndverk

voksende rug Dyrking av rug har 2 mål. Det blir sådd i hagen som en grønn gjødsel for å rense området for ugress og øke fruktbarheten. Men i de fleste tilfeller dyrkes frokostblandingen til mat. Denne avlingen er mer vinterhard enn hvete. Hun føler seg bra på -30-35˚С, spesielt om vinteren uten snø. I tillegg lar rugens fibrøse rotsystem det overleve på lette og tunge jordtyper. Takket være denne strukturen vaskes ikke næringsstoffer ut av bakken, og det øverste laget av jorda fordamper ikke. For å oppnå de høyeste indikatorene for kornutbytte, bør bonden lære forviklingene ved å så korn..rug som siderat

Rugutbytte etter region: interessante fakta

rugavkastningsindikatorer etter regionPlantens slekt har 10 arter. I dag er det bare såsorten som dyrkes, som inkluderer omtrent 39 varianter. Dessverre plantes vårrug bare hvis vinterrug er tapt eller skadet. Videre er det relevant i området der det observeres svært kraftige frost. Derfor er det bare 1% av alle plantinger som er tildelt i de sådd områdene i Russland..

For å lykkes med denne virksomheten, er det verdt å vite hva som er utbyttet av rug fra 1 hektar i individuelle regioner:

 1. Stavropol -territoriet – 48,3 c / ha.
 2. Lipetsk -regionen – 44,6 c / ha.
 3. Moskva -regionen – 42 c / ha.
 4. Krasnodar -territoriet og Kaliningrad -regionen – 38 c / ha.

På gårder i Danmark, så vel som i Tyskland, brukes stilker av flerårig rug som fôrblanding for griser – en ny variant. Utbyttet av den grønne massen er 20 t / ha, og utbyttet av høy er 80 c / ha..

god høst av rugAndre steder varierer denne indikatoren fra 22 til 30 kg / ha. Dataene er for 2016. Ifølge eksperter, i forhold til i fjor, økte rugutbyttet med 29-67%, avhengig av regionen. På samme tid utføres planting av vinterrug på sandjord. På grunn av sin upretensiøsitet tolererer landbruket rolig varme og frost.

Som visepresidenten for den russiske kornunionen bemerket, har hybridsorter av korn de siste årene blitt avlet, hvis utbytte er over 100 c / ha..

Rugdyrking: forberede og plante frø

rug har stegetProduktiviteten avhenger i stor grad av samsvar med avlingsrotasjonssystemet.

For å få en høst av høy kvalitet, blir rug (vinter) såing utført etter forgjengeravlingene:

 • bokhvete;
 • erter;
 • vårhvete;
 • belgfrukter;
 • lupin;
 • poteter (tidlig variant);
 • korn;
 • Kløver.

såtid og hastighet på rugVårsorten vokser godt etter raps, kløver, flerårig gress og mais. Såing av rug om våren er ofte i andre halvdel av mai. Imidlertid bestemmes den eksakte plantingsdatoen avhengig av egenskapene til den enkelte sorten. Tidlige modningsplanter blir sådd fra 15. til 25. mai, og mellom modne-fra 5. til 15. mai (i de østlige sibiriske regionene).

Klimaet i den lokale regionen påvirker blant annet tidspunktet for planting:

 1. Fjernøsten – til 20. mai.
 2. Steppesone – siste tiår i mai.
 3. Sibir – 10-20 i måneden.

For hver region har agronomer utviklet en spesiell såingshastighet. Chernozem lander – 6,5 millioner levedyktige frø per hektar, Ural og Sibir – 6,3 millioner / ha, andre typer jord (steppe og skog -steppe) – 5,5 millioner / ha.

Likevel, hvis været har stabilisert seg, opprettholdes lufttemperaturen, og det forventes ikke frost, så utføres plantearbeid mye tidligere. Det er verdt å vite at du kan plante det i bakken, hvis øverste lag har varmet seg til + 2˚С, fordi avlingene tåler opptil -8˚С.

I tillegg til vårplanting, blir vinterrug sådd om høsten:

 1. Sørlige territorier – slutten av september til 10. oktober.
 2. Sentrale regioner i Russland (svart jord) – andre halvdel av august.
 3. Ikke-svart jordlist-5.-25. august.

høst rugPlanting av frø utføres 45-50 dager før froststart. I løpet av disse 1,5 månedene vil spirene kunne modnes, spire og stige til 25-30 cm.

Hvis såing utføres enten tidligere eller senere enn forventet tid, vil ikke jordbruket kunne overleve vinteren..

Planting av rug – en erfaring opparbeidet i århundrer

rugfelt om vinterenSiden kulturen mister sin spiring etter 3-4 år, anbefales det å bruke fjorårets korn når man dyrker rug. Nyhøstet frømateriale tørkes under et baldakin med god ventilasjon og tilgang til sollys. Prosedyren varer fra 3 til 5 dager. Etter det anbefaler eksperter å kle frøene, fordi dette bidrar til å dyrke rug for korn, slik mange bønder ønsker..

Som et forebyggende tiltak brukes spesielle midler:

 1. “TMTD”. Forbruk av preparatet: 2 kg per 1 tonn frø. Produktet beskytter kulturen mot rotrot og skade på stammeutslett.
 2. Andre vekstregulatorer samt næringsstoffer.
 3. Funzadol. For 1 tonn korn trengs 2,3-3 kg av produktet. Som et resultat kan avlinger ikke påvirkes av snømugg..

Tørketrommel brukes til tørking. Temperaturen i dem er satt til 45-60 ° C, og tiden er 2,5-4 timer..

rugfrøNå må du behandle landingsområdet riktig. Noen øver på å pløye hagen om høsten. Arbeidet utføres i september eller oktober, og dypere jorden med 25-30 cm. På våren harves jorda på bare 5 cm dybde. Dette bidrar til å ødelegge det øverste laget av jordskorpen, samt ødelegge skudd og lukefrø.såing av rug

Avhengig av hvordan rug vokser, brukes 3 såmetoder:

 1. Privat. Furuer lages i en avstand på 15-20 cm fra hverandre.
 2. Smal rad. Radavstanden er – 8 cm.
 3. Kryss. Den ene delen av frøene blir sådd langs åkeren, og den andre – på tvers.

På grunn av tørrheten i jordbruksjorda kan det hende at kornene ikke slår rot i bakken. I dette tilfellet anbefales det å utføre rullingen av seksjonen.

Plantedybden på kornene avhenger av jordtypen. For jord med middels tetthet er denne indikatoren 4-5 cm, for tung jord-2-3 cm, for lett-5-6 cm. Hvis været er tørt under planting, øker innstøpningsdybden for hver art med 2 cm.

Den etterlengtede høsten er klar

høstingJordbrukets livssyklus består av flere stadier. Det begynner å vokse raskere enn ugress, så det drukner dem. Bokstavelig talt 18 dager etter fresing vises et rør. Overskrift observeres etter 15 dager. På dette modningsstadiet får avlingene en blåaktig fargetone, mens hveten blir grønn. Blomstringen starter etter 13 dager og varer i 12 dager.

Agronomer har forsket og vet nøyaktig når rug modner. Fra øyeblikket for å tjene til full modenhet, går det 2 måneder.

skjenket ører av rugKornet modnes på slutten av voksaktig modenhet. På dette stadiet tilføres det ikke næringsstoffer. Hvis du begynner å høste vinterrug for sent, vil kornet smuldre. En umoden avling har for våte og lange stengler. Disse vil på sin side vikle rundt hogsttrommelen og hindre tresking. Etter slått dannes ruller, der kornet modnes fra 2 til 7 dager. Deretter utfører de treskingen. Og nå er rug klar, men hva er laget av det?.

Høsting utføres når stubben når 18-20 cm, og tettheten til slik såing bør være 300 stilker / 1 m².

Bruk av rug: velsmakende og sunn

rugbrødDe tørkede kornene males til mel, hvorfra de lager flak eller baker veldig næringsrikt og sunt brunt brød. Det regnes som et produkt av velstående mennesker. Videre brukes kli, halm og agn av avlingen til å mate husdyr. I tillegg vil mange være interessert i å lære å spire rug. Først sorteres kornene og deretter gjennomvåt (vann skal dekke dem med 1,5 cm).

Teknologien i denne prosessen er veldig enkel.:

 • beholderen plasseres i et varmt rom;
 • i 12 timer, bytt væske hver 3. time;
 • etter at tiden har gått, vaskes kornene under rennende vann;
 • de legges i en bolle og dekkes med fuktet gasbind (kluten brettes 5-6 ganger);
 • rettene får stå i denne tilstanden i 4-6 timer.

spiret rugSiden det er ganske enkelt å spire rug, gjentas denne prosedyren flere ganger per sesong. Oppbevar den i kjøleskapet i 5 dager. Vask grundig før bruk. Leger anbefaler at du tygger kornene godt, slik at de nyttige ingrediensene absorberes raskere..

Dette avslutter prosessen med å dyrke rug. Bønder venter imidlertid spent på høst eller vår for å så jordbruket igjen..

Funksjoner ved voksende rug – video

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă