15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Typer poteter: kjent, nyttig og ikke så

Flerfarget poteter Villpoteter er en flerårig plante i familien Solanaceae, hjemmehørende i Sør -Amerika. Av hensyn til knollene har poteter blitt dyrket i mer enn to og et halvt tusen år. Og moderne oppdrettere og biologer jobber utrettelig med nye varianter..

Vill forløpere for alle dyrkede poteter

Vill poteter Som en landbruksavling dyrkes poteter som enårig, en plante, og to nært beslektede typer poteter har blitt utbredt i verden:

 • Tuberøse eller chilenske poteter, opprinnelig fra Peru og Bolivia, er nå vidt distribuert i 130 tempererte regioner i verden. Spredningen av denne typen poteter begynte på 1500 -tallet, og på 1800 -tallet ble avlingen utbredt og ble den femte i rangeringen av landbruksplanter.
 • Den andinske poteten, opprinnelig fra det søramerikanske kontinentet, har spilt en avgjørende rolle i utviklingen av mange moderne varianter og hybrider på grunn av polymorfisme..

Knollene, som det dyrkes poteter for, begynner å danne seg når de første knoppene dukker opp på buskene. Fra et biologisk synspunkt er en knoll et hypertrofiert rhizom, som blir en slags lagring for næringsstoffer.

Se også: oppskrift på potetgrateng med bilder trinn for trinn.

Potetklassifisering etter formål

Høst av forskjellige varianter av poteterI dag, avhengig av innholdet av sukker, vitaminer, proteiner og stivelse i potetknoller, er varianter delt inn i fire grupper..

 • Bordpoteter er en grønnsak som opptar en av de første stedene i dietten til mange mennesker. Knoller av disse varianter er store eller mellomstore. De er runde, med en tynn hud og ikke for dype øyne. Når du lager bordvarianter, er det spesielt oppmerksom på innholdet av vitamin C og stivelse i knoller, som ikke bør være mer enn 12-18%.
 • Tekniske poteter er råvarer for produksjon av alkohol og stivelse, derfor er det økte, mer enn 16%, innholdet av denne komponenten i slike varianter bare velkommen. Men tekniske poteter er fattige på proteiner.
 • Fôrpoteter produserer store, stivelsesrike, proteinrike knoller. Siden betydningen av poteter som fôravling nylig har vokst, er høy avling av sorter ekstremt viktig..
 • Universelle varianter kan kombinere egenskapene til alle de listede gruppene.

I mange års tilstedeværelse på sommerhytter og plantasjeplantasjer er alle vant til at den ytre fargen på knoller kan være nesten hvit og brungul, rosa eller nesten lilla. Men på kuttet, til nylig, forble potetene hvite eller litt gule.

Hvor hadde lilla og røde poteter en uvanlig farge??

Røde poteterMen i dag tilbyr oppdrettere svært uvanlige typer poteter med flerfarget fruktkjøtt for planting. Det fantastiske fargespekteret av poteter skyldes den biokjemiske sammensetningen, eller rettere sagt, antocyaniner og karotenoider. Mens knoller med tradisjonelt hvitt kjøtt ikke inneholder mer enn 100 mg provitamin A per 100 gram poteter, inneholder varianter med en gul kjerne dobbelt så mye av dette stoffet. Og jo lysere fargen på knollen er, desto større er konsentrasjonen av provitamin A. I oransje og røde poteter når innholdet 500-2000 mg.

Fargede potetknollerKonsentrasjonen av anthocyaniner, som gir en lilla, syrin eller fiolett farge på fruktkjøttet og skallet, i knallfargede knoller er to dusin ganger høyere enn i lyse bordsorter. For 100 gram lilla eller blå poteter kan det være 9 til 40 mg antocyaniner. Videre er konsentrasjonen av dette naturlige fargestoffet og karoten alltid høyere i skallet. Men inne i massen kan disse stoffene være ujevnt fordelt, noe som gjorde det mulig for oppdrettere å få planter med spraglete knoller både ute og inne..

Lilla poteterI tillegg har røde, blå eller lilla poteter dobbelt så mye bioflavonoider enn tradisjonelle varianter med en lys masse. Men stivelsen i fargede knoller er mye mindre, så de kan brukes til kosthold og medisinsk ernæring, og noen ganger til og med rå. Aktivt utvalg av alle nye fargede varianter og deres økende popularitet blant gartnere tillater oss å si at ikke alle fordelene ved poteter har blitt studert og brukt. Studier utført av biologer og leger i Korea og USA har vist at introduksjon av lilla og røde knoller i dietten hjelper kroppen til å motstå åreforkalkning og kreft..

Stoffer i røde og lilla poteter har en gunstig effekt på tilstanden til synsorganene og blodårene, forhindrer for tidlig aldring og bidrar til å bekjempe hjertesykdom.

Røde og blå poteter fra CIS oppdrettere

Original farge på potetknollerIkke bare vestlige oppdrettere, men også forskere fra Hviterussland og Russland er engasjert i avlssorter som gir knoller med farget masse. Ansatte ved Research Institute of Plant Cultivation of the Russian Federation har skaffet seg høyytende hybrider av lilla og røde poteter, som er vellykket sonet i den midtre sonen i landet.

Men de første fargede potetene i Russland ble oppnådd i Tomsk -regionen. Her, siden 2007, har de laget varianter av oransje, rosa lilla og blå poteter. Sibiriske forskere har sonet og dyrker allerede massivt flere typer poteter med et høyt innhold av karoten og antocyaniner..

Fargede poteter med rosa kjøttTakket være frømaterialet mottatt fra det peruanske senteret for potetdyrking, Research Institute of Plant Growing. Vavilov, så vel som fra vitenskapelige sentre i USA og Tyskland, har hviterussiske forskere som er engasjert i lovende utvikling, klart å lage mer enn sytti hybrider, som ikke er dårligere i lyshet enn verdens analoger..

Betinget nyttige typer poteter

Etterspørselen etter fargerike potetarter, oftest hentet fra interspesifikk kryssing og nøye utvalg, vokser jevnt og trutt i verden, noe som lettes av nysgjerrigheten til gartnere og de uttrykte nyttige egenskapene til slike knoller. Biologisk forskning er ikke begrenset til dette utvalget..

Modifisert sort med rødbrun hudEn genetisk modifisert Russet Burbank New Leaf-kultivar er opprettet fra et av de største plantegenetiske selskapene basert på rødbrunhudede poteter distribuert i USA..

 • Utad er slike poteter lite å skille fra den vanlige gule eller hvite.
 • Den har et gulaktig smuldret kjøtt og en skinnende, tett skall..
 • Når den vokser, viser sorten høye avlinger og motstand mot sykdommer og skader fra Colorado -potetbilla.
 • Det brukes av noen av de største hurtigmatkjedene i verden..
 • Denne sorten, utbredt i plantinger i USA og Australia, brukes som spiselige og fôrpoteter..

Knoller blir grønne når de utsettes for sollysMen som et resultat av studier utført i 2009 av russiske leger, blir ikke landbruksplanter med endret genetikk, inkludert lignende typer poteter, anerkjent som nyttige for mennesker. Hos forsøksdyr som spiste slike knoller, ble patologiske endringer i de indre organene avslørt, derfor er ikke genetisk modifiserte poteter tillatt for distribusjon og dyrking i Russland..

Uansett hvor stor populariteten til fargede knoller er, er det en type potet med en uvanlig farge, som bare skader mennesker. Dette er en velkjent grønn potet for gartnere, som ble det etter et lengre opphold i lyset..

Under påvirkning av belysning begynner et naturlig alkaloid, solanin, å samle seg i knoller. Så planten beskytter knollene mot miljøpåvirkning og sykdommer, men for mennesker er solanin ikke nyttig i det hele tatt..

Spiselig søtpotet, søtpotet

SøtpotetHvis ekte poteter er en grønnsak relatert til nightshade, paprika og tomater, så for søtpotet, som gir store stivelsesholdige knoller, vil de nærmeste slektningene være vill bindweed og garden morning glory.

Dyrket i dag i mange asiatiske land, Afrika og USA, er søtpotetglass høyt ansett for sine ernæringsmessige og helsemessige fordeler. Det er en matkultur som etterspørres over hele verden, og er hjemsted for de fjellrike områdene i Colombia og Peru. Som vanlige poteter kan søte poteter, avhengig av variasjon, produsere knoller i ikke veldig forskjellige farger..

En av fargene på søtpotetDe lenge kjente variantene er så rike på karoten at deres oransje knoller er bedre enn gulrøtter i helsemessige fordeler. Søtpoteten er vellykket dyrket, og inneholder en stor mengde anthocyaniner, som viser egenskaper som ligner tradisjonelle lilla poteter. Men når det gjelder innholdet av kalsium, karbohydrater og jern, er poteter dårligere enn søte poteter, som dessuten er halvannen gang mer kalori.

 • I tropene og subtropene blir dyrket søtpotet som en flerårig avling, og i dette tilfellet når knollene til og med 10 kilo..
 • I et temperert klima i en årlig kultur er det mulig å dyrke de tidligste variantene, hvis knoller veier omtrent 3 kg. Russland har en vellykket opplevelse av å dyrke søte poteter med en vegetasjonsperiode på opptil 110 dager..

Yam -høstI verden har mange varianter av fruktbare søte poteter blitt avlet, ikke bare forskjellig når det gjelder modning, fargen på fruktkjøttet og skallet på knollene, men også i smak. Selv om noen søte potetretter har en søt smak, kan andre ikke skilles fra tradisjonelle poteter. Det er varianter med en kremet og nøtteaktig smak i smaken.

Potetsorter – video

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă