15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Må jeg plukke blomster fra poteter

Blomstrende poteter På Internett dukker spørsmålet stadig oftere opp – er det nødvendig å plukke blomster fra poteter? Spørsmålet er ganske kontroversielt. Amatørgartnere og profesjonelle agronomer kan fremdeles ikke være enige om dette. Noen går inn for rettidig fjerning av blomsterstander. Hovedargumentet er at poteter bruker for mye energi på farge og frødannelse, og derfor har knollene ikke tid til å vokse til sin fulle størrelse. Andre mener at blomstringen av poteter ikke bør avbrytes, siden hver plante har en viss utviklingssyklus..

Hvis du planlegger å samle frø fra poteter for videre dyrking av knoller, er det ikke verdt å knipe toppen av planten, samt å plukke av blomsterstandene. I tilfelle poteter dyrkes bare for å få en høst til eget forbruk, kan blomster kuttes helt i begynnelsen av eggstokken..

Vitenskapelig eksperiment

Poteter før vitenskapelig eksperiment Representanter for det vitenskapelige samfunnet fant ikke svar på spørsmålet om å plukke blomster fra poteter, og bestemte seg for å gjennomføre et eksperiment. For dette ble det plantet tre senger av samme sort poteter. Den første landingen ble igjen som den er. Blomster og knopper ble ikke avskåret, slik at poteten kunne gå gjennom hele syklusen med full utvikling. På den andre sengen ble toppen av planten klemt litt, på den tredje ble alle blomster og knopper helt fjernet.

Rive av potetblomsterPå slutten av potetsdyrkingssesongen, da det var på tide å høste, oppnådde forskerne følgende eksperimentelle resultater:

  • I den første sengen, der potetene hadde passert sitt fulle utviklingstrinn, ble det observert et lite antall knoller på buskene. Imidlertid hadde de alle en klar form, så vel som en stor størrelse..
  • I sengen, hvor blomsterstandene ble fullstendig fjernet, ble det observert et stort antall potetknoller av liten størrelse. Store knoller ble funnet i isolerte tilfeller..

Store potetknollerEtter fullført eksperiment kom agronomene til logiske konklusjoner:

  1. Størrelsen og antallet knoller avhenger direkte av fjerning av blomsterstandene, så vel som av klemming av toppene.
  2. Skade på poteter, som observeres når blomstene brytes, øker modningen av knollene. Dette skyldes det faktum at anlegget bruker enorm energi på restaurering av skadede stilker..
  3. Phytophthora topperPoteter som har blomstene avskåret og toppene klemt, er mest utsatt for sykdom. Den farligste sykdommen er sen rødme, som kan ødelegge opptil 70% av hele avlingen..

Tips til hagearbeid

Før du bestemmer deg for om du skal kutte potetblomstene, er det noen grunnleggende retningslinjer du bør vurdere:

  • Først bør spesiell oppmerksomhet rettes mot de klimatiske forholdene der planten utvikler seg. I tørt og vindfullt klima antas de fleste blomster å være sterile. Med andre ord oppstår det ikke frødannelse på slutten av potetsdyrkingssesongen. Energi er ikke bortkastet på modning. Dermed ville skade på anlegget i et slikt tilfelle være en uberettiget risiko..
  • InnhøstingFor det andre, ikke glem plantesikkerhet og karantene. Plukker potetblomster, går en mann mellom radene. Dette blir grunnen til å tråkke jorda. På grunn av buskenes store størrelse, er det umulig å heve sengene. Harde raser hemmer utviklingen av knoller, noe som vil påvirke utbyttet av poteter.
  • For det tredje er en person bærer av sopp- og bakteriesykdommer. Ved å fjerne blomsterstandene spres patogener fra soppen, virus og bakterier fra busk til busk. Til syvende og sist kan dette være årsaken til tapet av avlingen..

Hvis beslutningen om å plukke blomster fra poteter var positiv, må du huske at denne prosessen bør utføres før knoppene får farge. Hvis tiden går tapt, må blomsterstandene stå til frøene modnes..

Er det virkelig et forhold mellom avling og potetblomster?

Potetblomster og knollerFor endelig å prikke i, er det nødvendig å vurdere forholdet mellom frødannelse og knoll modning. Organiske stoffer som dannes i potetstammen og bladene fordeles om i en passende andel mellom alle plantens organer. Inkludert de fleste næringsstoffene går til blomsterstandene, hvor frø dannes.

Det antas at omtrent 25% går til blomster, 24-25% til blader og stilk. Resten av stoffene sendes til knollene. Med andre ord, når poteter har blomster, blir det tildelt mye mindre organisk materiale til utvikling av knoller. Mengden stivelse reduseres. Knoller blir små, tar på seg bisarre former. Hvis du bruker knoller til planting neste år, vil avkastningen falle med ytterligere en halv..

Dermed avhenger utbyttet av poteter virkelig av tilstedeværelsen av blomster i planten. Du bør imidlertid ikke bestemme deg for å fjerne potetblomstene helt. Tross alt er dette et tveegget sverd, som ble bekreftet av et vitenskapelig eksperiment.

Video: “Må jeg fjerne blomster og knopper fra poteter?”

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă