15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan dyrke rabarbra i en sommerhytte og få en rik høst

rabarbra i hagen Å dyrke rabarbra på din egen tomt er en oppgave som enhver gartner kan gjøre. Bokhvete stauder gir naturlige næringsstoffer tidlig på våren. Noen rabarbersorter modnes ganske tidlig når andre grønnsaker ennå ikke er tilgjengelige..

Se også artikkelen: rabarbra fordeler og skader for mannskroppen!

Rabarbra egenskaper

kutt rabarbra En grønnsak med høy avkastning, rabarbra, er en flerårig plante i bokhvete-familien. Den ble brakt til Europa fra Øst -Asia. Den tåler kulde godt og gir høye utbytter. Planten har kjøttfulle røtter og en oppreist stilk, hvis høyde kan nå opptil 3 m. Store blader av rabarbra sitter på tykke lange petioles, som spises. For en god høst av høy kvalitet krever voksende rabarbra fuktig jord, men det er ikke behov for konstant lys.

Rabarbra er i næringsverdi lik epler. Mineralene og vitaminene, pektin og organiske syrer i planten er gunstige for mennesker. Denne grønnsaken har vanndrivende og avføringsegenskaper og brukes til å forhindre oppkast, rense leveren og skille ut galle. I mai, når det fremdeles ikke er grønnsaker og frukt, kan rabarbra allerede brukes i salater for å lage stuet frukt, gelé, kvass og vin.

hakkede rabarberstilkerDet er flere varianter av rabarbra, som skiller seg i kvaliteten på petioles (rød og grønn) og modningstid:

  • Moskva 42;
  • Victoria;
  • Tukumsky 5;
  • Orgsky 13;

For å bruke grønnsaken lenger, bør du plante minst to varianter med forskjellige modningstider i hagen.

voksende rabarbrafrøDet er to måter å spre rabarbra på:

  • gjennom frøplanter vokst av frø
  • dele røtter

Plante og ta vare på rabarbra

dyrking av rabarbra utendørsNår du velger et sted for planting og pleie i det åpne feltet, bør følgende egenskaper til rabarbra tas i betraktning:

  1. Rabarbra er en flerårig plante, dessuten krever den ikke transplantasjon og tåler den ikke godt, vokser på samme sted i 10-15 år, noe som gir en god høst.
  2. Tåler planting i skyggen, men blir fyldigere, vakrere på solrike eller litt skyggefulle steder, og stilkene smaker bedre.
  3. Anlegget er hygrofilt, men tolererer ikke vannlogging. Derfor bør du ikke plante det på lave steder der vann kan stagnere eller i nærheten av vannforekomster..
  4. Foretrekker fruktbar og løs jord med nøytral pH. På sandete eller leirete tunge jordarter, så vel som sur eller alkalisk rabarbra vil vokse dårlig.

Å plante og ta vare på rabarbra er ikke spesielt vanskelig. Først velges avlsmetoden.

Vegetativ avlsmetode

Voksne 3-4 år gamle friske planter brukes til vegetativ forplantning. Det anbefales ikke å velge gamle busker for forplantning. Etter å ha gravd en busk forsiktig, skjær du roten i flere deler med en skarp kniv, som hver skal ha minst 1-2 knopper med vekst. Det er bedre å drysse den resulterende skaden på rhizomet med aske eller aktivt kullpulver. Du kan ikke grave ut buskene og dele dem rett i bakken med en spade. De atskilte delene av planten er plantet i romslige hull, dekket med jord og presset tett, vekstknoppen bør forbli på overflaten. Det anbefales å helle litt humus eller kompost i de forberedte hullene før du planter..

Deling av busken utføres tidlig på våren, når jorden varmes opp litt, eller midt på høsten, slik at planten kan slå rot før det kalde været begynner.

Frøformering brukes til å dyrke en ny sort eller plante for første gang.

rabarbrafrøFra frø dyrkes rabarbra gjennom frøplanter, som er hentet fra frø som er gjennomvåt før de sveller. Spir frø under fuktig gasbind eller en fille, fukt det med jevne mellomrom. Etter spiring ca 2 cm i lengde, tørkes frøene og såes. Frø plantes i forhåndsfuktet jord. På den fjerde eller femte dagen etter såing kan de første spirene av rabarbra sees. Gravdybden bør ikke overstige 3 cm. Når du dyrker rabarbra, er forbruket opptil 4 gram frø per kvadratmeter. Rabarbra plantes i rader i en avstand på 25 cm. Etter at bladene vises på skuddene, blir de tynnet ut. Avstanden mellom skuddene skal være omtrent 20 cm.

dyrking av rabarbra fra frøI fremtiden består omsorg for frøplanter i å vanne, om nødvendig, luke, løsne, gjødsle med gjødsel. Om høsten oppnås frøplanter opp til 30 cm høye med tre til fire blader..

Etter vinteren blir plantene gravd ut for planting i hull i en avstand på opptil 1 m. Jorda skal feste seg tett til plantematerialets røtter. I dette tilfellet anbefales det å senke den øvre nyren under bakken med ikke mer enn to centimeter. Hvis jorden ikke er våt, blir plantematerialet vannet. I fremtiden vannes rabarbra (om nødvendig) og pilene fjernes. Jorden løsnes og lukkes. For å oppnå en god høst er gjødsel med gjødsel ønskelig. Gjødsle jorda hvert 3-4 år, tilsett 1-2 bøtter organisk materiale per kvadratmeter.

kutt rabarberstilkerRabarbra kan bli skadet av skadedyr (elefant, loppe, insekt) og sykdommer (askokitt, grå råte).

Plantevernmidler mot sykdommer og skadedyr kan bare brukes etter innsamling av stiklinger til ernæring..

For ikke å svekke planten og få en stabil høst i lang tid, er det tilrådelig å høste avlingen (petioles) fra det andre året etter planting. Høsting utføres flere ganger i løpet av sesongen. Stiklinger brytes ut ved basen når tykkelsen når mer enn 1,5 cm og en lengde på 30 cm. I de tre første årene er utbyttet 1-2 kg petioles, og i de påfølgende årene – opptil 6 kg fra en busk.

Video om dyrking av rabarbra på nettstedet

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă