15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Å dyrke og ta vare på stilket selleri er en filosofi om en sunn livsstil

dyrking og omsorg for stilket selleri Leger og ernæringsfysiologer har erkjent at dyrking og omsorg for stilket selleri er verdt enhver families oppmerksomhet. De fordelaktige egenskapene til den aromatiske planten er mye brukt i matlaging og medisin. Regelmessig inntak av saftige stilker / greener fremmer produksjonen av essensielle antistoffer i kroppen. De bekjemper igjen infeksjoner, virus, bakterier og viktigst av kreftceller..

selleri stilker For å dyrke et sunt krydder i hagen, må du nøyaktig bestemme tidspunktet for plantingen. Den riktige teknologien for såing av frø / planting av frøplanter, valg av jord og rettidig introduksjon av gjødsling er nøkkelen til en luksuriøs høst, som er preget av saftighet, knase og sødme.

Omhyggelig dyrking og stell av stilket selleri

stilket selleri fra hagenDe nærmeste “slektningene” til farmasøytisk dill anses å være anis, koriander, gulrøtter og også karvefrø. Kulturen tilhører paraplyfamilien og er to år gammel. I løpet av det første året danner det et kraftig rhizom sammen med tette stengler. I det andre året av livssyklusen dukker paraplyblomstrer og frukt opp. Alle gartnere øver på å dyrke dette krydderet bare på en sesong for å få pinnately dissekerte greener og saftige petioles..

Tidspunktet for planting av petiole selleri eller tiden er en kvalitetsavling

så frøI dette tilfellet er det et enkelt mønster – jo senere plantene blir overført til hagen, jo tynnere vokser stilkene i kulturen. Det bør forstås at modningstiden for krydderet er 90-150 dager, selvfølgelig, avhengig av sorten. I løpet av denne perioden må den ha tid til å øke massen og volumet. Ellers vil frost ødelegge hele avlingen..

For å finne ut når du skal plante stilket selleri, må du kjenne særegenhetene til klimaet i din region. Såtid:

 • for de sørlige territoriene – 20. februar;
 • for den nordlige halvkule – midten av mars;
 • på mellom breddegrader – tidlig på våren.

Det må huskes at frøene ikke vil spire i et “vennlig selskap”, siden kornene inneholder en høy andel oljeaktige forbindelser. frøplanter av sellerifrøUnder ideelle forhold vises de første skuddene på overflaten etter 1-2 uker..

Modningstiden for frøplanter er omtrent 60-70 dager. Denne indikatoren brukes ofte av mange bønder når de lager en tidsplan.

Frøforberedelse for planting: bare tilsett vann

forberede frø til såing

Bløtleggingsprosedyren vil bidra til å fremskynde prosessen med ødeleggelse av det tette frølaget. Imidlertid påvirker ikke denne teknologien på noen måte tidspunktet for planting av stilket selleri. Prosedyren utføres dagen før såing:

 • varm vannet opp til + 50˚С;
 • senk plantematerialet;
 • i løpet av dagen, bytt væske flere ganger mens den avkjøles;
 • på slutten vaskes kornene under kranen;
 • tørk dem på et serviett eller papir.

Unik spiringsmetode

sellerifrøEn godt fuktet klut legges i beholderen, som frøene legges på. Dekk til med glass eller folie. La stå ved romtemperatur + 25˚С. Fukt lerretet regelmessig slik at det ikke tørker ut.

Det praktiseres også å la frøene ligge i vann i 2-3 dager. Som et resultat absorberer de fuktighet så mye som mulig, og fiberen svulmer helt. De bruker også vekststimulerende midler, samt en løsning av kaliumpermanganat for desinfeksjon. 2 dråper av stoffet tilsettes til 100 ml væske. Frøene oppbevares i et slikt underlag i omtrent 18 timer..

Den andre måten å spire på

Forbered en eske med en blanding av sand og sagflis. Frø legges ut på overflaten, beholderen er dekket med materiale og lufter innholdet med jevne mellomrom.

Planting stilket selleri for frøplanter

å plante sellerifrø

De desinfiserte beholderne er fylt med næringsrik, løs jord. Du kan gjøre den fuktig og pustende ved å bruke:

 • torv (3 deler);
 • grov elvesand (1/2 time);
 • torvland;
 • humus.

De siste komponentene tas i 1 del av hver. Tilsett deretter urea (1 ts), samt 2 glass treaske. De gitte dosene beregnes for 10 liter av volumet av jordblanding, som helles i tanken..frøbeholder

Etter det blir petiole selleri sådd i spor, hvis dybde er 0,5 cm, og avstanden mellom dem er 3 cm. Før og etter planting blir jorden fuktet med varmt vann ved hjelp av en sprayflaske og dekket med glass, et lokk eller film. Temperaturen på innholdet i beholderen skal være i området fra 22 til 25 ° C.vi fikser sådatoen

Frø anbefales å trykke lett mot jorden. Takket være denne teknologien trenger de ikke å dekkes med jord..

Frøplante omsorg som babyer

stilket selleriEtter 10, 14 og noen ganger 20 dager skal skudd vises. For at spirene ikke skal strekke seg for mye, blir lyset i rommet spredt, og temperaturen er innenfor 16˚С. Siden frøplanter utvikler seg sakte, kan det ta lang tid å vokse og ta vare på stilket selleri..

Etter en måned vil 1-2 blader stige over jordens overflate. Dette er riktig tidspunkt for tynning. Gartnere prøver å la bare sunne, sterke prøver være, og holde en avstand på 4-5 cm mellom dem..

Unge frøplanter vannes regelmessig og rikelig med en sprayflaske.

I tillegg er det viktig å observere temperaturregimet for full utvikling av røttene. 2 uker før plantingen av plantene på hagesengen begynner de å herde det – ta det ut i 10-15 minutter inn i korridoren eller utenfor.

herde planteneEn uke senere utføres en fullverdig plukking og plantene transplanteres i torvkopper eller dype beholdere (opptil 10 cm høye). I dette tilfellet er det nødvendig å utdype spiren så mye som mulig, men for ikke å drysse vekstpunktet med jord. En slik transplantasjon bidrar til utvikling av laterale røtter, som er ansvarlige for plantens styrke og utholdenhet..

Å plante stilkede sellerifrøplanter i åpen mark – start et nytt liv

plante frøplanter i bakkenIfølge forskjellige estimater anbefales prosedyren å bli utført i midten av mai eller slutten av april. På den tiden har plantene allerede nådd to måneders alder, været har stabilisert seg og jorden vil varme opp nok.

Om våren velger gartnere et passende sted på stedet og forbereder det:

 • fjerne ugress;
 • lage kompost eller råtnet gjødsel (10 kg / m²);
 • aske (glass) og superfosfat (15 g per m²) tilsettes;
 • grave opp bakken;
 • nivå området.

Slikt arbeid utføres i hagen 10 dager før planting. På kvelden for denne prosedyren blir plantene plutselig fuktet med vann ved romtemperatur, slik at rhizomet sammen med en jordklump kan trekkes ut uten problemer. Om nødvendig kan du skille den fra koppen med en kniv..

landingsmønsterPlanteordningen avhenger i stor grad av de forskjellige egenskapene til en bestemt sort. Det beste alternativet for stilket selleri: radeavstand er 30-40 cm, og avstanden mellom individuelle busker er omtrent 50 cm. Planter plantes til en dybde på 10 cm.

Ofte plasserer bønder buskene veldig tett – med et trinn på 15 cm. Som et resultat kommer det mindre sollys på stammen, noe som øker næringsverdien, smaken og bidrar også til å bleke den.

Farene ved den hensynsløse metoden

hensynsløs metodePlanting av stilket selleri i åpen mark utføres i andre halvdel av april. Frø blir sådd i forberedt jord gjødslet med gjødsel, som perfekt varmer jorden. Forvent imidlertid ikke en synkron fremvekst av frøplanter..

I hagen er det mye vanskeligere å ta vare på unge frøplanter, fordi:

 • de utvikler seg sakte;
 • ugress spirer raskere enn de kan og kan drukne dem;
 • det er problematisk å beskytte landingen mot naturlige avvik, som nå har blitt vanlig.

sterke planterAv denne grunn er det bedre å plante stilket selleri for frøplanter, som mange agronomer anbefaler. Slike prøver er mer hardføre og tilpasset ugunstige forhold. Dessuten inneholder de saftige stilkene mye mer næringsstoffer og sporstoffer enn de som er sådd i åpen mark..

Omsorgstrinn

stell av selleriOmsorg for planten kommer ned til enkle regler for standard landbruksteknologi: vanning, losning og fôring av stilket selleri. Kulturen er veldig fuktighetselskende, og derfor påføres opptil 20 liter vann per 1 m². Det er viktig å ta hensyn til værforholdene og mengden nedbør. For å forhindre fordampningsprosessen, er jorda dekket med mulch: tørt gress, halm eller torv.

Regelmessig løsning av jorden forhindrer at det dannes skorpe på overflaten. Dybden på luke av unge frøplanter er 5 cm, og av voksne busker – opptil 15 cm.

befruktning

En viktig rolle i omsorgen for krydderet spilles av å mate petiole selleri, som utføres i flere stadier:

 1. 2 uker etter planting. En infusjon av mullein (1:10) brukes, samt kaliumsulfat oppløst i vann (10 g per bøtte).
 2. 21 dager etter at den første gjødselsdosen ble påført. Kompleks av ammoniumnitrat, superfosfat og kaliumsulfat (henholdsvis 10:20:30 g / m²).
 3. Etter 3 uker etter den andre fôringen. Bruk en av de oppførte oppskriftene.

aktiv vekst av selleriSamtidig er det mulig å velge sammensetninger som inneholder både nitrogen- og kaliumforbindelser i like store mengder. Disse elementene bidrar til den aktive veksten av grøntområder..

petiole blekingStilkene blekes ofte. For å gjøre dette, er de en gang i måneden dekket av fuktig jord. Gradvis helles skaftet, først lukkes løvrosetten, deretter busken til det halve, og først deretter helt til toppen. I stedet for jord anbefales det å bruke papp eller halm, binde greenene med bunter.

Ved å følge disse enkle reglene for dyrking og omsorg for stilket selleri, vil gartneren bli overrasket over sluttresultatet. Litt tålmodighet, utvannet med flid, vil gjøre det mulig for bonden å oppnå stor suksess..

Voksende stilket selleri fra A til Å – video

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă