15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

En gartnerguide: alt du trenger å vite om dyrking av kornel

kornelhøst Dogwood er en av de langlever som ufortjent har blitt ignorert av gartnere, i stand til å vokse på ett sted i mer enn 200 år. Etter å ha begynt å bære frukt i en relativt sen (sammenlignet med andre avlinger) på omtrent 10 år, gir den sine smakfulle og sunne bær i mer enn 2/3 av levetiden, og bare de siste tiårene har busken hvilt . Hvordan vokse en slik kultur på nettstedet ditt, og hva som må tas i betraktning når du planter og steller det, vil vi snakke om dette i dag.

“Hvem er” kornel?

dogwood busk Dogwood er en ganske høy busk, hvis høyde avhenger av klimaet den vokser i. I gjennomsnitt er “veksten” av busker omtrent 3 m, selv om det ofte finnes høyere 8-meters kamerater, mer som trær.

Uavhengig av arten, treaktig eller busket sort, i “barndoms” -alderen vokser alle planter aktivt unge skudd, malt i gulgrønn farge, men “vokser opp”, grenene er dekket med grå rynket bark, som blir rød over tid. Buskens krone er rund eller i form av en pyramide, og bladene har en langstrakt form og en skarp spiss.dogwood blomster Bladplaten er malt på toppen i et sterkt grønt lys med en liten glans, men på bunnen er den lysere og mer matt..

Blomstrende dogwood er ikke mindre dekorativt: gule frodige paraplyer av blomsterstand blomstrer tidlig på våren, i mars, og før bladene ser ut av knoppene på grenene.

Er bæret søtt?

kornelbær av forskjellige varianterPå slutten av sommeren – i begynnelsen av høsten begynner langstrakte bær å modnes på buskene: de er små, opptil maksimalt 4 cm lange og opptil 8 g hver, men med veldig velsmakende og saftig fruktkjøtt. Smaken domineres av surhet og en terte -note kjennes tydelig. Det har blitt lagt merke til at bærene som er igjen på buskene i løpet av høstfrosten, blir søtere.

Fargen på bærene avhenger av sorten, men de er for det meste lyse røde, selv om oppdrettere har avlet gul, hvit og forskjellige nyanser av rødt dogwood. Alle er veldig velsmakende og ekstremt sunne på grunn av den rike sammensetningen av sporstoffer. Utmerkede kompotter og syltetøy, viner og sirup tilberedes av kornelbær, så vel som tørket, tørket og frosset. I tillegg har dogwood en rekke medisinske egenskaper, noe som gjør det til et uunnværlig hjelpemiddel i behandlingen av mange sykdommer..

For å forberede bær for fremtidig bruk, er det bedre å plukke dem når dogwood akkurat begynner å modnes. Brettet i esker eller kurvkurver, modne grønne bær rett i dem..

Hvor finner du dogwood?

dogwood i naturenStauden foretrekker termofile klimatiske forhold, og blant stedene der dogwood vokser, er det først og fremst verdt å merke seg fjellskogene i Transkaukasia, Kaukasus og Transkarpata. Det observeres også mye viltvoksende dogwood på Krim-territoriet. I det angitte området har kulturen de mest optimale forholdene der den med hell bærer frukt..

Den vedvarende karakteren til en flerårig forhindrer ikke at den vokser selv blant steiner, men dette etterlater et avtrykk på plantens utseende. For eksempel, i Armenia, ser en dogwood i form av et kortstammet lavt tre ut direkte fra fjellsprekkene.

På Russlands territorium brukes flerårig også overalt som prydplante, siden den har en god generell frostbestandighet. Imidlertid krever de karakteristiske nyansene i vekstsesongen også en viss tilnærming til dyrking, spesielt hvis det ikke bare er planlagt å få en vakker hekk, men også å vente på modne røde bær.

Dogwood blomstrer veldig tidlig, og høsten modnes i lang tid (mer enn 200 dager).

I denne forbindelse, i det sentrale Russland, er det bedre å plante tidlig modne varianter av dogwood, ellers kan eggstokken lide av tilbakevendende frost eller bærene vil ikke ha tid til å modnes før høsten frost begynner.

Funksjoner ved kulturell dyrking

dogwood på sommerhuset deresÅ plante og ta vare på dogwood vil ikke forårsake store problemer hvis du tar en ansvarlig tilnærming til valg av sort og sted for busken. Bare kornelvarianter som er i stand til å vokse og bære frukt i det lokale klimaet, bør plantes utvetydig. For eksempel, på de midterste breddegrader, vil sent-modne dogwood-arter ikke ha tid til å modnes før vinteren kommer, noe som betyr at tidlige varianter bør foretrekkes..

Når du velger et sted for å plante en flerårig, er det bedre å bo i den sørvestlige delen, som oppfyller følgende krav (der vil dogwood vokse godt og bære frukt rikelig):

 • grunnvannet er ikke nærmere enn en og en halv meter;
 • jorden er fruktbar og ikke sur.

Det er nødvendig å plante dogwood i en avstand på minst 5 meter fra gjerder og trær, slik at kronen kan motta fullverdig belysning, og busken har plass til å vokse.

Dogwood i hagene i Hviterussland

dogwood i hviterussiske hagerHver for seg er det verdt å nevne dyrking av termofilt dogwood i Hviterussland – det lokale kalde klimaet krever en spesiell tilnærming, spesielt er det bedre å begynne å plante frøplanter om våren, slik at de får tid til å bli sterkere om vinteren. De plantene som dannes i form av en busk overlever vinteren best, men selv de må dekkes hvis gjennomsnittstemperaturen om vinteren faller under 30 grader under null. For å gjøre dette er skuddene bøyd til bakken og dekker busken med grangrener.

Som en frukthage og bæravling, hvis hovedformål er frukting på Hviterusslands territorium, har slike tidlige varianter av dogwood med modning på slutten av sommeren vist seg godt:

 1. Korallstempel. Uvanlige mørkerosa bær med en oransje fargetone modnes i andre halvdel av august.dogwood korallstempel
 2. Elegant. Den første høsten er allerede i slutten av juli. De kirsebærfargede bærene har form av en flaske med smal hals og smuldrer ikke før frost. Skiller seg i lav vekst (ikke mer enn 2 m i høyden).dogwood elegant
 3. Midtsesongvariant Vladimirsky. En av de største fruktartene av dogwood, vekten av et nesten svart bær er omtrent 10 g, formen er avrundet, litt flat. Modning skjer i det tredje tiåret i august.dogwood Vladimirsky

Dogwood i forstedene

dogwood i hagene i Moskva -regionenVårplanting av frøplanter anbefales også når man dyrker kornel i Moskva -regionen, hvor vintrene også er kalde. Men lokale gartnere kan skryte av en overflod av snøfall, som forenkler tiltak for å beskytte busker mot frost: hvis gjennomsnittlig vintertemperatur er opptil 30 grader under null, er det nok å “sperre” buskene med en snøflekk.

Av de frostresistente varianter som vokser godt og bærer frukt under forholdene i Moskva-regionen, er det verdt å merke seg:

 1. Nikolka. Mørkerøde søte bær modnes i begynnelsen av august.dogwood Nikolka
 2. Grenadier. Høytytende sort (opptil 45 kg bær fra en busk). Røde langstrakte bær modnes i det første tiåret av august, smaker søtt og surt.dogwood grenadier
 3. Helena. I slutten av august kan du plukke mørkerøde, litt ovale bær med søt fruktkjøtt.dogwood Elena

Hvordan plante en frøplante riktig?

dogwood frøplanterDen mest praktiske måten å dyrke kornel er med frøplanter, som kan kjøpes i den lokale barnehagen, hvor det alltid er et stort utvalg av sonede varianter. Hvordan ser en kornelplante ut? Det bør være:

 • ikke eldre og ikke yngre enn 2 år:
 • med et godt utviklet rotsystem;
 • opptil 1,5 m høy;
 • med en stamme diameter opp til 2 cm;
 • med minst 5 modne skjelettgrener.

Den optimale plantetiden er høst. For en frøplante, grave et plantehull 60 * 60 cm i størrelse. Bland det øverste jordlaget med mineralgjødsel og humus og dekk busken, dyp rotkragen ikke mer enn 3 cm over jordnivået (etter at jorden har lagt seg, kragen skal være lik den). Etter vanning, mulch stamcirkelen, og det er lurt å forkorte skuddene i nærheten av busken, slik at 2/3 av lengden blir igjen.

Planting av dogwood må utføres i par, i en avstand på 3 til 5 m fra hverandre. Dette er nødvendig for pollinering, for tidlig på våren, når stauden blomstrer, er det fortsatt kaldt ute og biene har ennå ikke begynt arbeidet..

Nyanser av frø som vokser kornel

vokser kornel fra frøFor de som liker å eksperimentere, kan du prøve å dyrke en nyttig flerårig av drupes. Denne prosedyren er ganske lang, siden de spire i veldig lang tid, men det vil komme godt med hvis det er problematisk å kjøpe en ferdiglaget frøplante.

Hva bør du være oppmerksom på og hvordan dyrke en dogwood fra en stein? Først og fremst er dette stratifisering av frø: etter høsting, fjern fruktkjøttet fra modne bær, skyll dem og legg dem i en beholder med sagflis. I løpet av det neste året bør drupene være der, mens det er viktig å konstant opprettholde et høyt fuktighetsnivå ved å regelmessig fukte sagflisen.

Stratifiserte druer dukker opp i planteåret, mens uten denne prosedyren bør det forventes frøplanter i minst to år..

Tilberedte kornelfrø må plantes i næringsjord og passes som vanlig: vann, gjødsle. Det er verdt å ta hensyn til hastigheten på hvordan dogwood vokser fra frøene: om to år etter spiring vil frøplanten bare strekke seg 15 cm.Men høsten fra en slik plante kan fås ikke tidligere enn om 7 år. Av denne grunn leter gartnere etter enhver mulighet til å kjøpe frøplanter. Ved å kjøpe fullverdige dogwoodbusker kan du spare deg selv for å vokse og bringe fruiting nærmere.

Enkel buskepleie

fruiting dogwood i hagenÅ dyrke og ta vare på dogwood er generelt ikke plagsomt. I det første året trenger unge busker hyppig vanning, med alderen kan stauden allerede holde seg lenger uten ekstra fuktighet. Etter hver vanning er det nødvendig å løsne jorden for å unngå rask fordampning av fuktighet. Du må også trekke ut ugresset slik at det ikke drukner planten. Generelt, alt, som andre hagebruk.

Hver for seg er det verdt å markere krondannelsen – dens fremtidige kontur settes selv under planting eller i det første året av plantens liv, og etterlater en 50 centimeter stamme og fra 5 til 7 skjelettgrener. I fremtiden, hver vår er det nødvendig å utføre sanitærbeskjæring, kutte ut unge skudd, skadede grener som tykner kronen, vokser inne i busken eller krysser hverandre.

Når dogwood er 20 år gammel, kan bushen forynges ved å kutte ut grener i en alder av 4 år – dette vil stimulere dannelsen av nye skudd.

Når det gjelder gjødsling, utvikler stauden seg godt uten dem, spesielt i fruktbar jord, men for gode utbytter anbefales det fortsatt å gjødsle kornel. Fôringsordningen er som følger:

 • om våren – nitrogen -fosforpreparater;
 • om sommeren – organisk (infusjon av kyllingfett);
 • om høsten – humus og kaliumgjødsel, samt aske for å grave en stammesirkel.

Dogwood som vokser i hagen, formeres oftest vegetativt som det mest effektive og raskeste resultatet, nemlig:

 • stiklinger;
 • lagdeling;
 • vaksinasjon.

Avslutningsvis vil jeg si at velsmakende og sunne kornelbær nødvendigvis må være på stedet for hver sommerboer. Denne flerårige vil ikke bare dekorere den, men også gi eierne naturlige vitaminer, og mer enn en generasjon vil glede seg over dem..

Det viktigste med dogwood – video

Previous Post
Forsterkning av stripefundamentet: teknologi og grunnleggende regler
Next Post
Cultivarea corectă a ruculei în câmp deschis și după 20-30 de zile este pe masă