15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vi dyrker aspargesbønner på nettstedet vårt

Aspargesbønner har lengre belger. Asparges (eller grønne bønner) bønner er en type bønner hvis belger ikke inneholder tøffe fibre og et indre “pergament” -lag. Slike bønner brukes til matlaging i form av hele belger sammen med skodder. Det modne kornet av slike bønner spises også, selv om kornene er mindre og hardere enn vanlige bønner, så de krever ekstra bløtlegging og koking..

Biologiske trekk

Vigna bønner Aspargesbønnen har fått sitt navn for sin smak, som minner om unge skudd av asparges. Disse bønnene er en direkte slektning av vanlige bønner. Den eneste forskjellen er fraværet av en stiv film og fibre i poden. Formen på belgene er også forskjellig – i aspargesorter er belgene smale og lange. Slekten av belgfrukter Vigna tilhører også aspargesbønner. Vigna skiller seg fra vanlige bønner i strukturen til gynoecium, stipules og pollensammensetning. Imidlertid har belgene samme gode smak og brukes i matlaging..

Wign og asparges er ikke det samme. Vigna er en rekke aspargesbønner. Asparges kan også inneholde varianter av vanlige bønner som ikke har fibre og et hardt lag i poden..

Planten dyrkes i tre former:

  • busk – 30-50 cm;
  • semi -curling – opptil to meter;
  • krøllete – fra to til fem meter.

Lilla aspargesbønnebøtterBelgene kommer i en rekke nyanser – grønn, gul, rød, mørk lilla. Belgene er ganske smale, vokser i lengde fra 12 til 120 cm. Blomstene på aspargesbønner er også forskjellige i en rekke nyanser, og denne planten brukes ofte til dekorative formål. Mange varianter er skygge tolerante og kan dyrkes i blonder av større planter og til og med på nordsiden av husene..

Aspargesbønner – dyrking og omsorg

I de nordlige områdene dyrkes bønner gjennom frøplanterÅ dyrke og ta vare på bønner er ikke spesielt tungvint. Du trenger bare å huske om noen av funksjonene til denne planten. Alle varianter av bønner er termofile. Bønner, spesielt unge bønner, tåler ikke den minste frost og til og med kalde snaps. Ved temperaturer under 10˚C slutter bønnene å vokse, og ved temperaturer under null dør de. Imidlertid vokser den nesten overalt. I kaldere strøk blir det sådd senere, når returfrosten har passert. I det nordlige området dyrkes bønner gjennom frøplanter. I sør, tvert imot, kan du klare å dyrke to, og noen ganger til og med tre avlinger per sesong..

Bønner vokser godt på løs, drenert, organisk rik jord. Røttene strekker seg over en meter i lengde, så bønner regnes som en ganske tørkebestandig avling. Men med langvarig tørke trenger planter vanning. Bønner tåler ikke vannlogging.

Bønner vokser best i samme område, ettersom røttene beriker jorden med nitrogen. Derfor, når du endrer dyrkingsstedet, er det best å ta litt land fra fjorårets hage for en ny seng. Andre gode forløpere til bønner er kål, agurk, poteter.

Spirende bønner før plantingFrøene kan sås tørre, eller de kan dynkes i vann i en dag med tilsetning av vekststimulerende midler. Honning, aske, organisk humus, slam kan brukes som vekststimulerende midler. Det stimulerende stoffet fremstilles i form av en 1-2% vandig løsning. Spred et lag gasbind på en flat tallerken, legg frøene på det, dekk det med et andre lag gasbind på toppen og hell frøene med en løsning slik at gasbindet er helt fuktet. I gjennomvåt frø begynner vekstprosessene raskere og mer aktivt, de gir tidligere og sterkere skudd.

Bønner spireDet er nødvendig å så bønner til en dybde på 3-4 cm. En veldig dyp planting av frø fører til forsinkelse i spiring og svekkelse av planter, en grunne vil føre til svekkelse av røttene. På lett sandjord kan bønnefrø begraves litt dypere. Det er bedre å senke to korn ned i hullet. Når du sår bønner på rygger, bør såreirene plasseres i en avstand på 20-30 cm fra hverandre, slik at det blir 40-50 cm mellom radene. Med dette arrangementet får plantene den nødvendige næringssonen og belysningen. Frøplanter dukker opp om 5-10 dager.

Hvis det er fare for nattfrost, må plantene dekkes med en film eller fiberduk. På ettermiddagen må lyet fjernes.

Etter 3-4 uker etter spiring kan gjødsling med nitrogengjødsel utføres. Dette er spesielt viktig i tørt vær, fordi i varmen kan planter ikke absorbere nitrogen fra luften i tilstrekkelige mengder. Hvis jorden inneholder lite organisk gjødsel, bør en kompleks toppdressing utføres. Når du setter frukt, kan du mate bønnene med en kalium-fosforsammensetning. Bladdressing kan også gjøres. For dette formålet er vanlig treaske egnet..

Støtter for høye bønnerSå bønner, best av alt langs kantene på tomten, på rad, og diriger krøllete og halvkrøllede varianter til sterke trelliser. Det er bedre å lage espalier laget av tre, siden bønner ikke har bart og det vil være mye vanskeligere for dem å vikle rundt metall eller plast. Du kan også sette krøllete bønner på gjerder, stolper. Du kan lage en “hytte” – fire stolper, gravd ned i bakken i hjørnene av et torg med en side på 50-100 cm, og forbundet med topper. Sidene på “hytta” kan forsterkes med tverrgående stenger. Bønnefrø blir sådd på de fire sidene av “hytta”, og når den vokser, vikler stilkene seg rundt støtten og gjemmer den helt under massen av løvverk og frukt.

Mange varianter av aspargesbønner har vakre blomster i forskjellige farger, som gjør at de kan plantes som prydplanter langs kantene av blomsterbed. Buskbønner, hengt med en masse lange belger, har også et ganske attraktivt utseende. Bønnepleie består i å løsne radavstand og luking. Siden bønner reagerer godt på organisk gjødsel, kan ugraset legges ut rett under bønnebuskene: mot slutten av sommeren vil det bli humus og samtidig tjene som et mulchdeksel.

Unge bønneplanter blir ofte angrepet av bladlus, edderkoppmidd og hvitfluer. For å bekjempe dem kan planter sprøytes med løsninger av vaskesåpe, tobakkstøv, aske. Insektmidler kan brukes – Agravertin, Actellik, Fitover. For å bekjempe snegler kan jorden rundt plantene drysses med tørr aske, kalk eller tørre gran (nåler). Av industrielle preparater er det granulære preparatet “Groza” effektivt..

Høsting

Aspargesbønner høstes grønneSiden belgene spises umodne, er det viktig å ikke gå glipp av øyeblikket når du plukker aspargesbønner. Den beste tiden for høsting er 7-14 dager etter utseendet på eggstokkene, avhengig av sorten. Belgene i denne alderen er fulle av næringsstoffer, kornstørrelsen i dem overstiger ikke et hvetekorn. Belger bør rives av daglig, i grupper på omtrent samme alder. Å fjerne de umodne belgene fra planten forårsaker en ny bølge av blomstring og dannelse av nye eggstokker. Du kan høste grønne belger på denne måten til de kaldeste dagene..

Grønne aspargesbønner er egnet for ferskt forbruk, hermetikk, frysing. Belgene kan holdes friske en kort stund på et kjølig, mørkt sted, spredt i ett lag. Men etter en uke eller to begynner belgene å grove og tørke ut. Derfor, for langtidsoppbevaring av avlingen av aspargesbønner, er det best å bruke frysere..

For langtidsoppbevaring fryses aspargesbønnerFør de legges for langtidslagring, bør bønnene vaskes, kuttes i biter 2-3 cm lange og blancheres i kokende vann i 2-3 minutter. Etter det, la vannet renne og legg bønnene i fryseren, tett pakket i plastbeholdere eller poser. Hvis du vil fryse belgene i løs form, må de først tørkes, ellers holder de seg sammen når de er frosset..

Som allerede nevnt, kan du også bruke aspargesbønner når du skriver. For å gjøre dette bør belgene få modne til biologisk modenhet. Blader av belgene skal være myke og åpne lett. Det høstede kornet må tørkes godt ved å drysse det i et tynt lag på aviser eller tekstiler under omrøring daglig. Det er best å lagre bønner i tørre beholdere med lokk, åpning og lufting av og til..

Aldri lagre dårlig tørkede bønner. Dette kan føre til råtning og utvikling av soppinfeksjoner..

Fordelene og skadene med aspargesbønner

Bønner beriker jorda med nitrogenNår vi snakker om fordelene og farene med aspargesbønner, bør du huske på ikke bare de gastronomiske egenskapene til denne fantastiske planten. Bønner er en utmerket gartner og grønnsakshage. De som bryr seg om jordens fruktbarhet vil aldri ignorere bønner, så vel som andre belgfrukter. Bønnebusker oppløses i jorda i alle retninger, med en lengde på minst en meter, som inneholder nitrogenholdige glomeruli. Dette betyr at bønnebuskene beriker jorda med det viktigste sporelementet – nitrogen. Derfor er bønner (og andre belgfrukter) en allsidig forløperplante for nesten alle landbruksavlinger. Bønnetopper gir utmerket kompost.

De gunstige egenskapene til bønner er mange ganger større enn skadenBønner har en tendens til å skremme bort spiss og føflekker. I området der bønner vokser, vil disse søte skadedyrene aldri dukke opp. For dette formålet må bønnene plantes rundt omkretsen av stedet, så vel som i separate busker blant andre planter. Bønner vokser grønn masse ganske raskt. Derfor lar krøllete varianter deg lage åpent lysthus sammenflettet med grønt, ordne frontruter, skygge agurker og tomater i drivhus fra sørsiden.

Når det gjelder diettegenskapene til aspargesbønner, er dette et ekte lager av næringsstoffer. Grønne belger inneholder vitamin A, C, gruppe B, jern, sink, magnesium, kalium. Stringbønner fordøyes godt og absorberes av kroppen, og har en uttalt vanndrivende effekt. 100 g av produktet har bare 23 kcal, noe som gjør det attraktivt for de som ønsker å gå ned i vekt. Belger er rike på noe protein og fiber, ubetydelig mengde karbohydrater.

Du kan bruke grønne bønner i matlagingen som en selvstendig rett eller som en del av andre retter og tilbehør..

De skadelige egenskapene til aspargesbønner (som andre belgfrukter) inkluderer egenskapen til å forårsake økt gassdannelse. Derfor anbefales bønner ikke for personer med kroniske sykdommer i fordøyelsessystemet, samt økt surhet i magen..

I tillegg skal bønner (og ikke bare asparges!) Ikke spises rå eller gjennomvåt. Faktum er at i buntene med belger og bønner er det et giftig stoff – fasin, som kan forårsake alvorlig forgiftning (fasin er ikke bare tilstede i bønnene Mos, så de kan spises spiret). Fazin ødelegges under varmebehandling, derfor kan aspargesbønner bare tilsettes kokt, selv i ferske salater. For jade og gikt bør grønne bønner spises med forsiktighet, men du bør ikke helt forlate denne sunne grønnsaken..

Hvordan dyrke bønner – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai