15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Plante og ta vare på bjørnebær i hagen

hage bjørnebær i landet Bjørnebæret som vandret til hagen fra skogkanten, mens det forble en sjenerøs og fleksibel kultur, har blitt enda søtere, større og mer velduftende. Uansett hvor upretensiøs bjørnebæret er, krever planting og omsorg for kultivarene kunnskap og oppmerksomhet fra sommerboeren.

Villsorter av denne flerårige busken har ofte en krypende form. Takket være de lange, tornede skuddene danner de vanskelige å passere kratt på gamle lysninger, skogkanter eller elvebredder. Dyrkede planter og varianter som er oppnådd på grunnlag av i dag kan være både krypende og oppreist, som ligner bringebær..

Funksjoner ved planting og omsorg for bjørnebær i hagen avhenger av buskens struktur, så vel som av klimatiske forhold. Hvordan og når er det bedre å plante bjørnebær? Hva er finesser ved å dyrke dette bæret i forskjellige regioner?

Planter bjørnebærplanter om våren

forberedelse til å plante bjørnebær

Hvis andre fruktavlinger har to plantingsdatoer, høst og vår, plantes bjørnebær om våren, når jorden er godt oppvarmet, og ingenting forstyrrer akklimatisering av planter..

Siden høsten har man valgt et solfylt, vindbeskyttet område med løs, godt drenert jord. For krypende varianter av bjørnebær, eller som de kaller det “dewberries”, kan en skråning mot sør- eller vestsiden, der skuddene og eggstokkene bli varmet av solen, være egnet. Oppreiste varianter lider mindre av vinden, men akkurat som plantene ved siden av bakken, spesielt når de skal plante og ta vare på bjørnebær i Sibir, er de ikke for vinterharde. Derfor er det i utgangspunktet bedre å gi muligheten for å skjule bæret og beskytte det mot frost.

Selv om bjørnebær ikke er veldig krevende for jordens fruktbarhet, på jord som er rikt på organisk materiale og mineralkomponenter, bærer de frukt bedre og gir større bær.

forskjellige bjørnebærplanterDerfor tilberedes groper og grøfter på forhånd, og fyller underlaget per meter areal:

  • 10 kg humus eller råtnet gjødsel;
  • 25 gram kaliumsalter;
  • 15 gram superfosfat.

Om nødvendig tilsettes jord som løsner jord, i tillegg til dolomittmel for å bringe surhetsgraden til den optimale pH 6. Fra høsten bekjempes flerårige og jordstengler, plantrester fjernes der skadedyr og patogener kan gå i dvale..

På våren, når du planter, blir bjørnebærplanter av krypende varianter plassert i en avstand på 2 – 2,5 meter fra hverandre, og etterlater de samme eller flere hullene mellom radene. For buskete planter med tette opprette stengler brukes en annen ordning. Det gjøres et intervall på 80-100 cm mellom stiklingene, og radavstanden bør være opptil 2 meter bred.

ung bjørnebærbusk på stedetVekstknopper skal være under jordoverflaten på en dybde på 3–6 cm. For å akselerere overlevelsesraten og forenkle stell av bjørnebær, er det viktig å spre røttene til plantene når de plantes, og dryss dem med vann. Deretter blir jorden mulket med torv, humus, kuttet gress, halm eller annet materiale.

Hvis plantene er for lange, bør de forkortes til 20 cm. Fruktgrener som svekker den unge planten, skal beskjæres. Dette tiltaket gjør at anlegget ikke kan kaste bort ekstra energi, raskt akklimatisere seg og begynne å vokse..

tomt med bjørnebærsengerYtterligere omsorg for bjørnebær om våren inkluderer vanning av plantene, forsiktig, til en dybde på ikke mer enn 10–12 cm, løsne jorden og luking. Det første året vil ikke bæret gi en avling, men alt arbeidet vil lønne seg når to år gamle fruktskudd dukker opp.

Utendørs omsorg for bjørnebær

I tillegg til vanning, gjødsling og luke, som er obligatorisk for alle grønne planter, må du ta vare på når du dyrker bjørnebær beskjæring og støttebusker.

Hvis bjørnebærplantingen i hagen består av krypende planter, vil det være nødvendig med støtte for frukting og aktiv vekst. Trellis for bærbusker er laget av sterke stolper med flere ledninger med tråd strukket mellom dem. Piskene er bundet til det øvre nivået, som allerede får farge og vil bære frukt i år. Stengler av ny vekst eller erstatningsskudd ledes til espalieret nedenfor slik at alle deler av planten blir bestilt, mottar lys og luft.

bjørnebærpleieNår du dyrker bjørnebær i Sibir og i andre regioner som er vanskelige for frukthage, blir vippene rettet langs en ledning som stråler fra midten av busken og festet på sterke, men ikke høye søyler. Dette lar deg “skjule” bæret fra den kalde vinden og til og med dekke det med fiberduk til trusselen om frost har gått..

Oppreist bjørnebærbusker er lettere å ta vare på. De sterke stilkene trenger ikke ekstra støtte, men for å få en høst må unge skudd klemmes. Avhengig av sorten og dyrkningsområdet, blir de kuttet i en høyde på 100 til 180 cm, noe som tvinger til busk. Laterale prosesser når de når 50 cm i lengde, blir også kuttet av.

beskjære bjørnebær om høstenTil tross for den tilsynelatende lette omsorgen, når sommerplanting av bjørnebær i Ural og øst, står sommerboere overfor det faktum at det er veldig vanskelig å skjule slike planter for vinteren. Å håndtere bush:

  • på forhånd er en last suspendert på skuddene, og “lærer” dem å bøye seg til bakken;
  • de graver litt i busken og legger den med makt til våren.

I denne formen kan planten dekkes med tilgjengelig kunstig eller naturlig materiale. Kulturen gjennomgår veldig sjelden oppvarming, derfor bør du ikke være redd for skader på stilkene under et lag med grangrener eller halm når du planter bjørnebær i Leningrad -regionen og tar vare på dem. Men den resulterende harde skorpen eller fravær av snø i frost kan forårsake betydelig skade på plantingen..

Non-woven stoff, som ble brukt i kaldt vær for å beskytte mot kulde, vil bidra til å redde bærene fra brannskader om sommeren og beholde den søte, bitterfrie smaken..

Vanning og fôring av bjørnebær etter planting

bjørnebær på en espalierPå grunn av likheten med bringebær til bjørnebær, bruker delene de samme pleieteknikkene. Imidlertid har kulturer betydelige forskjeller. For eksempel ligger rotsystemet i bjørnebær i hagen dypere, så buskene lider mindre av tørke og kan under gunstige klimatiske forhold bære frukt selv uten vanning. Men det er usannsynlig at du kan få store bær med utmerket smak ved å la stell av busken gå sin gang..

Bjørnebær, spesielt unge, må vannes gjennom vekstsesongen. Mest av alt trenger planten vann under dannelsen av erstatningsskudd og fylling av bær.

Å dyrke bjørnebær er umulig uten toppdressing. Påføringen av nitrogengjødsel med en hastighet på 20 gram per kvadratmeter og organiske tilsetningsstoffer på 4 kg er inkludert i omsorgen for bjørnebær om våren. På samme tid eller i første halvdel av sommeren blir bæret befruktet med kalium, 40 gram, fosfor, 50 gram per meter. Mineraltilsetningsstoffer brukes hvis ikke gjødsel eller humus brukes. Granulær gjødsel er innebygd i fuktig jord, og introduksjon av flytende formuleringer kombineres med vanning.

mulching bjørnebærMulch vil bidra til å bevare fuktighet og beskytte jorda mot skorpe. Det vil redde sommerboerens silt ved å bytte ut flere ugress og løsne jorda.

Beskjære bjørnebær ved planting og pleie i det åpne feltet

bjørnebær trenger regelmessig beskjæringBeskjæring av bjørnebærbusker utføres i flere stadier, og teknologien varierer avhengig av dyrket sort. Når du tar vare på bjørnebær om våren, er det viktig å fjerne døde, forkortede eller kuttede stilker som er påvirket av frost.

Unge, ennå ikke fruktende bjørnebærbusker beskjæres:

  • i mai, forkorte toppen av skuddene med noen få centimeter;
  • på midten av sommeren, fjerner toppen av laterale skudd som har nådd en lengde på 40–50 cm;
  • om sommeren er alle svake skudd under roten, bortsett fra 5-10 av de sterkeste, dannede stilkene, som vil gi den første høsten neste år.

Før du får ly for vinteren, må du fortsette å fjerne de nyoppståtte rotskuddene. De vil ikke ha tid til å modnes, men vil bare ta bort styrken som er nødvendig for å overvintre fra busken..

bjørnebærhøst i nordlige regionerI de nordlige områdene, for eksempel i Sibir, Bashkiria, i Ural og nordvest i landet, er det beskjæring som hjelper en plante med en lang vekstsesong med å plante og ta vare på bjørnebær på det åpne feltet. danner en eggstokk og gir en avling.

For dette blir fruktskudd i oppreiste planter kuttet over den første sunne knoppen, og i krypende varianter er det bare 3-4 knopper igjen. Sørg for å utføre sanitær beskjæring av buskene og stadig fjerne rotskudd. Fruktbærende skudd fjernes fra det avskårne feltet for innsamling av bær, og ikke mer enn 4 oppreist og 3 krypende stilker er igjen for vinteren. Fra september begynner skuddene å bøye seg, som med vinterens ankomst ikke bare isolerer, men også dekker med snø.

Video om å plante bjørnebær i åpen mark

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai