15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan dyrke en rose fra frø – råd fra erfarne!

Oversikt over måter å dyrke roser fra frø hjemme Det har lenge blitt bevist at hvis en plante gir frø, kan en lignende prøve hentes fra dem med litt innsats og kunnskap. Og rosen er intet unntak. For å dyrke roser hjemme kan du kjøpe frø, eller du kan bruke frøene som er samlet på din egen tomt, i en bypark, på en venns hytte eller i en botanisk hage, hvor du kan se en blomstrende moderplante.

Forbereder rosenfrø

Rosefrø fra umodne frukter har bedre spiring og vekststyrke, derfor må du samle fruktene av sortene du liker på slutten av sommeren, til de er helt modne. Tørr eller råtten frukt er ikke egnet for planting. Skjær kapslene forsiktig i to deler og velg frøene, og frigjør dem helt fra fruktkjøttet. Rosefrø tørkes ikke, men vaskes i 20 minutter i en løsning av hydrogenperoksid ved hjelp av en sil. Dette gjøres for å dekontaminere og beskytte frøene mot mugg. Formen og fargen på frøene fra samme frukt kan variere, men dette regnes ikke som en feil. Fra oppnådde frø kan roser dyrkes på to måter: hjemme og i hagen..

Hvordan dyrke en rose fra frø hjemme?

Regler for tilberedning av rosefrø For å dyrke en rose fra frø, må du være tålmodig og være veldig forsiktig. Under naturlige forhold gjennomgår rosefrø stratifisering i jorden gjennom vinteren, så du bør skape lignende forhold for frøene dine..

 • Forbered en frøstøtte fra servietter, tørkepapir, bomullsputer eller annet materiale som kan holde på fuktigheten. Vi fukter substratet med en løsning av hydrogenperoksid, legger frøene på det i ett lag og dekker med det andre med det samme substratet.
 • Vi legger hele strukturen i en plastbeholder eller plastpose og legger den i den nedre delen av kjøleskapet (grønnsaksdelen), hvor temperaturen holdes innenfor 5-7 ° C. Stratifisering varer omtrent 2 måneder under konstant tilsyn, ventiler innholdet i posen med jevne mellomrom, inspiser frøene og fukt fuktighetene om nødvendig.
 • Spirede rosefrø legges i frøplanter eller torvtabletter. Den mest optimale temperaturen i rommet for å dyrke en rose fra frø er 18-20 ° C. For å beskytte plantene mot det svarte beinet, er det nødvendig å gi spirene god belysning i 10 timer, og det er tilrådelig å klippe jordoverflaten i potter med et tynt lag perlit..
 • Delikate rosespirer krever moderat vanning, men overflødig fuktighet kan føre til at frøplanter dør.
 • For å sikre utviklingen av rotsystemet må de første knoppene kuttes..

Hele prosessen med å dyrke en rose fra frø hjemme vil vare til våren.

Klar busker krever gradvis herding før de plantes i bakken..

Spirende rosefrø i kjøleskapetPotter med frøplanter bør tas ut til et opplyst, rolig sted, men unngå sollys, og gradvis øke tiden i frisk luft.

I åpen mark plantes roser i mai i ferdiglagde groper eller grøfter med fruktbar løs jord.

Når du dyrker roser fra frø, må du være forberedt på at blomstringen det første året ikke vil være så rikelig som du vil, og blomstene kan se ufullkomne ut. Men i det andre året vil alle buskene vise fantastisk blomstring..

Å dyrke en rose fra frø i hagen

Noen erfarne dyrkere, som har en stor mengde frømateriale, foretrekker å dyrke roser fra frø på en enklere måte, og overlate stratifisering til naturen..

 • Forberedt på ovennevnte måte blir rosefrø sådd i august i en grøft med løs befruktet jord, uten å dypes, men drysses med en liten mengde jord 0,5 cm.
 • Hvis høsten er tørr, spray hagesengen og dekk med eventuelt dekkmateriale for å beholde fuktigheten i det øvre laget.
 • I de nordlige områdene, for vinteren, er hagesengen dekket på vanlig måte: med blader, høy og et dekkende lerret, hvis det er mulig å kaste snø på toppen.
 • Lyet fjernes i april, og det forventes at skudd dukker opp. Men hvis det er fare for returfrost, arrangeres et lavt drivhus over hagen.

Roser dyrket fra frø i hagen er mer tilpasset det ytre miljøet, så skuddene er sterke og frostbestandige, og buskene er mer levedyktige.

Å dyrke en rose fra kjøpte frø

Det moderne markedet tilbyr frø av kinesisk, polyanthus, border og andre varianter av roser. Men ikke alltid dyrkede prøver tilsvarer variantene som er deklarert av produsentene..

Innkjøpte frø krever stratifisering uten feil, siden det ikke er kjent hvor lenge de var utenfor frukten..

For ikke å forstyrre det naturlige dyrkingsforløpet, er det tilrådelig å kjøpe rosefrø på slutten av sommeren..

 • Suge frøene i flere timer i vann med tilsetning av et vekststimulerende middel for å øke energien til frøene for å akselerere spiring.
 • Spred frøene på fuktet jord i frøplanter eller en boks, dryss med våt sand på toppen med et lag på ikke mer enn 0,5 cm, litt komprimerende.
 • Spray jordoverflaten med en sprøyteflaske og legg krukkene i en plastpose med luft.
 • La grytene stå i to uker ved romtemperatur på 18-20 ° C, og legg dem deretter i kjelleren eller i kjøleskapet, der temperaturen ikke stiger over 7 ° C.

Stratifisering varer 1,5 – 2 måneder, noen ganger dukker spirer opp i løpet av denne perioden, det viktigste er ikke å gå glipp av spirings øyeblikk. Når spirer dukker opp, plasseres grytene på et lyst, kjølig sted. For å forhindre “svart bein” blir frøplanter i tillegg fremhevet. I april, etter herding, plantes ferdige rosenbusker på vanlig måte i åpen mark.

Hvordan dyrke roser fra kinesiske frø hjemme – video

Previous Post
Hva tiltrekker seg bøndenes oppmerksomhet med druesorten Tason
Next Post
Calendarul rezidenților de vară: muncă sezonieră în grădină în luna mai