15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Funksjoner ved dyrking av stikkelsbær i landet

Nyttige egenskaper, utmerket smak, høyt utbytte og tidlig modenhet gjør denne bærbusken konkurransedyktig. Men for å få en sunn busk og få gode utbytter av den, må du vite hvordan du skal vokse stikkelsbær riktig..

Grunnleggende prinsipper for dyrking

Hemmeligheter for å dyrke stikkelsbær i en personlig tomt Denne vakre planten kan begynne å bære frukt så tidlig som 3-4 år etter å ha plantet en ung frøplante i bakken. Og opptil 20 år beholder busken muligheten til å glede eierne med rikelig høst. Samtidig er stikkelsbær ikke lunefullt. Og likevel kan feil omsorg, sykdommer og skadedyr bli et alvorlig problem..

Det er flere regler som kreves for hver gartner:

 • Først og fremst må du bestemme deg for stikkelsbær -sorten. Buskens overlevelse, frukting og resistens mot sykdommer vil avhenge av dette..
 • Det er viktig å ta en ansvarlig tilnærming til å velge et sted for å plante en plante..
 • Velg det nøyaktige tidspunktet for planting av en busk.

Stikkelsbærpleie og dyrking inkluderer:

 • beskjæring;
 • luking og mulching av jorda;
 • rettidig vanning;
 • stikkelsbærgjødsling;
 • frostbeskyttelse;
 • riktig forberedelse til vinterkulda.

Hemmeligheter for å dyrke stikkelsbær i landet

Stikkelsbæret anses med rette som favoritten blant alle gartnere. Å ta vare på det krever ikke mye innsats og penger, og innhøstingen er alltid rikelig. Derfor er det en tradisjon å dyrke stikkelsbær i landet..

 1. Sted for planting av stikkelsbær.

  Før du planter en stikkelsbærbusk, må du nøye velge riktig sted for den. Dette vil avhenge av jordens kvalitet. Planten slår ikke godt rot og bærer frukt, og er mer utsatt for sykdommer i bakken, som er for fuktig. Derfor er det verdt å unngå sprekker og lavland der vann samler seg, skyggefulle områder eller områder med tung leirjord..

 2. Forbereder et nettsted for planting av stikkelsbær.

  For vellykket dyrking av stikkelsbær i en personlig tomt, om nødvendig, må du forbedre jordkvaliteten ved å legge humus, gjødsel eller kompost til den. En tilstrekkelig mengde sand blir introdusert i leirjord med en hastighet på 1: 2.

  I det valgte området fjernes ugresset, og et hull graves 40 x 40 centimeter og omtrent en halv meter dypt. Gjødsel påføres: opptil et kilo kompost med treske (100 g) eller en bøtte med råtnet organisk materiale. Alt blandes godt med bakken, og er fylt med vann, 3-5 liter.

 3. blankLanding.

  En 5-6 cm frøplante plasseres forsiktig i en grop med vann (hell ca 5 liter rett før planting) i en vinkel på 45˚. Røttene, sammen med fuktighet, går dypt ned i jorden og fester seg tett til det. Denne “våte” plantingen sikrer at det ikke er tomrom ved røttene og stikkelsbærene vil slå rot raskt. Fyll hullet med jord, og la en grøft rundt stammen.

  Hvis du planlegger å plante flere stikkelsbærbusker, bør avstanden mellom dem ikke være mindre enn 1,5 meter.

 4. Stikkelsbærplantetid.

  Hvordan dyrke stikkelsbær riktig? Det første du må gjøre er å velge en landingstid. Høsten er den beste tiden. For eksempel i midten av oktober og i de nordlige områdene er det tillatt å plante stikkelsbær selv i slutten av september. Dette gir busken tid til å slå rot før det kalde været, så faller akklimatiseringsperioden inn i vinterperioden. Og om våren er planten allerede klar til å begynne å vokse..

Vårplanting av frøplanter er tillatt. Og den beste perioden for dette er når jorda begynner å tine, men knoppene er ennå ikke hovne..

blank

Stellelse av stikkelsbær

Det er en rekke prosedyrer:

 • Løser og graver jorda rundt plantens stamme.
 • Tidlig befruktning og vanning av stikkelsbær.
 • Beskjæring av en busk.
 • Sykdom og skadedyrbekjempelse.
 • Forbereder planter for vinteren.

Jordbearbeiding

Bakken rundt omkretsen av kronen må lukkes regelmessig. Hvis jorden som stikkelsbæret er plantet på er “tung”, er det bedre å forsiktig, siden plantens røtter ligger på overflaten, grave opp.

Mulching med humus eller torv erstatter disse prosessene perfekt. Hakkede tynne grener og tørt gress kan brukes som mulch..

Vanning og gjødsling av stikkelsbær

Unge frøplanter trenger regelmessig og rikelig vanning. I fremtiden, når du dyrker stikkelsbær, er det verdt å vanne etter behov, avhengig av jord og værforhold..

Det anbefales å mate planten minst 2 ganger i året: etter blomstring og etter høsting. For å gjøre dette trenger en busk 80 g superfosfat, 20 g kaliumklorid (eller ½ glass aske), 40 g saltpeter og 10 kg. råtnet gjødsel. Du kan bruke urea om våren, 30 g per 1 m2.

Beskjæring av stikkelsbær

Sanitær beskjæring. Dette er fjerning av alle tørre, syke eller fortykkende grener. Det arrangeres hele året.

Formativ beskjæring. Det bør gjøres enten tidlig på våren eller sent på høsten. Hensikten med slik beskjæring er å etterlate 4-5 grener på busken, som er mest utviklet. Nesten alle unge skudd er kuttet ut, gamle skudd blir forkortet. De grenene som er mer enn 6 år gamle, slettes.

Stikkelsbær sykdommer og skadedyr

Takket være den konstante utviklingen av oppdrettere er moderne stikkelsbærsorter mer motstandsdyktige mot sykdom. Men under noen forhold er de også utsatt for ulike typer sykdommer, og den første faren for buskene er mugg..

Hvilke ugunstige faktorer er farlige for planten:

 • Mangel på omsorg;
 • Langsiktig fuktighet;
 • Kjølig vær.

Hvordan ta vare på helsen hans?

God drenering eller vanlig luking vil bidra til å tappe overflødig fuktighet. Hvis du vet om frostens tilnærming, kan du vanne busken på forhånd eller isolere den med et spesielt materiale (filmen må fjernes i løpet av dagen).

Stikkelsbærens første fiende er mugg, men råte, flekker og antraknose truer også planten. Planter bør sprayes rikelig etter bladfall om høsten, eller om våren før knoppbrudd med jernvitriol (3 g per 1 liter vann). Dette er både forebyggende tiltak og behandling ved første påvisning av tegn på sykdommen..

Askinfusjon er effektiv mot bladlus og andre skadedyr (1 kg per 3 liter vann). Tidlig på våren og etter blomstring blir busken behandlet som et forebyggende tiltak.

Sykdommer påvirker utbyttet av planten, så det er viktig å overvåke buskens tilstand og svare i tide til alle dets behov..

Beskytter stikkelsbær mot kaldt vær

Stikkelsbæret er upretensiøst, og under snøen som har falt vil røttene føles ganske beskyttet. Men gartnere anbefaler ikke å glemme å behandle busken med midler som vil hjelpe planten til ikke å bli syk og gi en utmerket høst..

 • Det første du må gjøre etter høsting og løvfall er å samle alt planteavfall under busken. Da er det verdt å behandle stikkelsbærene med 1% Bordeaux -væske, og dryss det grundig.
 • Det neste trinnet er å grave opp bakken nær stammen for å forhindre at insekter overvintrer..
 • Nå må du gjødsle planten.

blank

Voksende stikkelsbær i forskjellige klima

blankNår du velger en stikkelsbærsort, må du ta hensyn til de klimatiske forholdene den vil vokse under. Og følgelig ta vare på planten, avhengig av lufttemperaturen, naturen og mengden gjennomsnittlig årlig nedbør og andre trekk ved værforholdene i et bestemt område.

For eksempel inkluderer spesielt dyrking av stikkelsbær i Sibir ekstra tiltak for å forberede seg til vinteren..

Busken, i tillegg til å være dekket ved basen med jord eller sagflis, mens den danner en haug, er også dekket med agrospan. Dette er hvis harde frost kom før snøen.

I tilfelle når snøen allerede har falt, kan du forsiktig bøye stikkelsbærbusken til bakken, fikse den med brett og dekke den med snø. I dette tilfellet overvintrer stikkelsbæren seg selv i spesielt kalde regioner i landet..

Noen stikkelsbærvarianter kan til og med klare seg uten ekstra dekning. Disse inkluderer “Houghton”, “Red Large” og andre.

For vellykket dyrking av stikkelsbær i Moskva -regionen må du ta en ansvarlig tilnærming til valg av passende varianter. Hva er kravene til dem:

 • Pulveraktig muggresistent;
 • Tidlig og middels modningsvarianter er best;
 • De som allerede har vist seg å være egnet for å vokse i det sentrale Russland. Så for eksempel “Nadezhny”, “Malachite”, “Rodnik”, “Plum” og mange andre.

Funksjoner ved dyrking av stikkelsbær fra frø

blankFor mange gartnere er det ikke vanskelig å dyrke stikkelsbær av frøplanter. Men det er andre måter, for eksempel ved frø eller lagdeling.

Her er noen hemmeligheter for å dyrke stikkelsbær fra frø:

 • Det er nødvendig å samle frø fra modne bær og vaske dem fra massen, tørke.
 • Ikke lagre frøene, men etter at de har tørket ut, så umiddelbart.
 • Drenering må legges i bunnen av grytene.
 • Jorden bør inneholde like fruktbare jordblandinger fra hagen, humusblanding og sand i like store mengder.
 • Så til en dybde på 0,5 cm, hver 5. cm.
 • Hell over og dekk til med folie, og legg grytene i et rom med en temperatur på 3-5 ° C.
 • Forhindre at jorden tørker ut.

Midt på våren blir potene tatt ut i hagen og begravet. Vokste frøplanter dykker når 2 sanne blader vises på dem. Landet der de plantes skal være godt befruktet: 10 kg per kvadratmeter. gjæret gjødsel, og like mye humus. I fremtiden bør jorden regelmessig løsnes, vannes og gjødsles unge stikkelsbærplanter.

Hvordan dyrke stikkelsbær (video)

Previous Post
Hvordan gjenkjenne farlige giftige planter i Russland
Next Post
De ce frunzele unui trandafir se îngălbenesc – căutând motive