15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan ta vare på stikkelsbær på riktig måte

stikkelsbærbuskNår en sommerboende gartner bestemmer seg for å begynne å avle stikkelsbær, dukker det opp mange spørsmål som må studeres (hvor og hvordan de skal plantes, hvilke insekter de skal beskytte mot, hvordan og når de skal kuttes). Det viktigste problemet er stell og dyrking av stikkelsbær..

Den primære oppgaven for gartneren er å velge et passende sted for å plante unge stikkelsbærskudd. Denne planten er veldig glad i mye lys, så den bør plantes på et åpent område, vekk fra høye trær..

Det er best å plante stikkelsbærbusker i jorden i slutten av september – begynnelsen av oktober. Dette gjøres for å tilpasse seg et nytt sted før froststart. Tidlig på våren kan en ung busk bruke det fulle potensialet av næringsstoffer og jordfuktighetsreserver. Ved høsten, med riktig stell av stikkelsbær, vil busken vokse merkbart.

grønt stikkelsbærHøstplanting er mer relatert til vesteuropeiske varianter av Grossularia reclinata (Z) Mill (Varshavsky, Industry, Brazilian, flaske, Seanets Murera, grønn). De er forskjellige i gjennomsnittlig høyde. Knoppene i disse variantene våkner tidlig (3.-20. april), når lufttemperaturen ikke overstiger 100C. I utseende er fruktene store, bladene små, buskene små.

Hybride varianter (Yuvileiny, russisk) kan plantes tidlig på våren, men det viktigste er ikke å være sen. Fukt fra jorda forlater raskt, så stikkelsbærbusken vil utvikle seg dårlig.

Hvis omsorgen for planten i fremtiden ikke er tilstrekkelig, vil veksten bli kjedelig. Årsaken til dette er den tidlige levering av stikkelsbæret med fuktighet og gjødsling..

Det skal huskes at stikkelsbær vokser veldig tidlig. Det overgår i stor grad utviklingen av røtter. Derfor, for å oppnå et utmerket resultat, trenger det nøye omsorg..

Se også artikkelen: stikkelsbærsykdommer og behandling av dem!

Stikkelsbærpleie -tips

For å gi planten riktig pleie, er det nødvendig å ha informasjon om noen av prinsippene og funksjonene for utvikling av frukt- og bæravlinger.

Omsorgstips:

  • løsner jordenMed jevne mellomrom må du overvåke jorda rundt busken. Stikkelsbær føles behagelig i løs jord. Derfor, om høsten, er det nødvendig å lufte den og frigjøre den fra ugress. Dette bør gjøres for ikke å skade rotsystemet (det er bedre å bruke villaer). Denne prosedyren lar deg klemme buskene og forberede dem til vinteren. Når du graver, kan du bruke gjødsel (både organisk og mineralsk).
  • På våren, etter at snøen har forlatt, må du løsne jorda rundt busken til en dybde på ikke mer enn 6 cm. I denne prosessen kan du også inkludere introduksjon av organisk gjødsel (humus).
  • I løpet av sommeren må du utføre ytterligere 4 løsninger av jorda med ugress. Også i denne perioden inkluderer omsorg for stikkelsbærbusker å kontrollere fuktighetsinnholdet i jorda rundt planten. Hvis sommeren er lydig, må du vanne jorden en gang annenhver dag om kvelden, etter solnedgang. Planter trenger spesielt vanning i den aktive vekstperioden (dannelse av eggstokkene) og 14 dager før høsting. Du må vanne planten strengt ved roten (drypp vanning ute kan føre til utvikling av forskjellige sykdommer).

Ved å bruke kunnskapens bagasje om prinsippene for stell av stikkelsbær, kan du få ønsket resultat innen to til tre år etter plantingen..

Vårpleie for stikkelsbær

jordenEt viktig poeng i stell av stikkelsbær om våren er rettidig innføring av gjødsel i jorda. Når, hva og hvor mye gjødsel som må påføres, avhenger helt av jordtypen og tilstanden på gården..

Hvis jorden er utarmet, bør nitrogengjødsel påføres en gang i året. For moderat fruktbar jord er det nok å påføre gjødsel hvert annet år. For god fruktbar jord – en gang hvert tredje år.

Fosfat- og kaliumgjødsel påføres i to trinn. Den første prosedyren utføres tidlig på våren, og den andre etter høsting.

Et veldig viktig poeng er introduksjonen av kaliumgjødsel om våren. En utmerket organisk kilde til kalium er treaske. Dette er ikke bare en gjødsel, men også et utmerket middel i kampen mot ulike insekt skadedyr og beskyttelse mot mugg..

Hvordan ta vare på?

samlingHver gartner ønsker å få en stor høst hvert år fra en plante plantet med egne hender. For å sikre et positivt resultat må du vite hvordan du skal ta vare på stikkelsbær..

Oppnå høye frukter av stikkelsbær er bare mulig ved beskjæring i tide av buskene. Det er en rekke måter å beskjære stikkelsbærskudd, som ikke bare lar deg få en stor høst, men også gir busken en dekorativ form..

stor stikkelsbærbuskDen klassiske måten innebærer omsorg for stikkelsbær om høsten. På dette tidspunktet har årlige skudd vokst nær busken. Gartneren bør velge omtrent 5 av de sterkeste og sterkeste grenene. Det er ønskelig at de divergerer i forskjellige retninger og er på avstand fra hverandre. Alle andre skudd bør fjernes med beskjæringssaks så lavt som mulig, omtrent på jordnivå (det anbefales ikke å forlate grenen “hamp”).

Med utseendet på nye sterke skudd, fjernes alle svake og de som ligger på bakken årlig. Denne prosessen vil tillate allerede i det femte året av plantens liv å få en riktig formet busk med grener i forskjellige aldre, noe som bidrar til høye utbytter..

Stikkelsbeskæringsregler – video

busk“Stlanets” -metoden brukes i tøffe klimatiske forhold eller for dyrking av varianter som ikke liker kaldt vær. Når du bruker den, bør du ikke forvente en stor høst, siden busken må kuttes slik at det ikke blir mer enn 2-4 skudd på den. I tillegg bør grener være tillatt i bredden, ikke vekst..

grenerMetode for å danne en busk “One-shoulder cordon”. Dette er egentlig et skudd, som er gjengrodd med sidegrener. Utbyttet, når du bruker denne metoden, er lite.

Metoden for å danne en busk “Two-shouldered cordon”. Representerer veksten av to skudd fra det samme rotsystemet. Grenene er ordnet horisontalt. Allerede fra dem vokser vertikale skudd. Utbyttet av denne metoden er ganske stort. Takket være denne metoden kan stikkelsbærbusker plantes i et lite område, nær vegger eller gjerder. Det er veldig vanskelig å danne en busk på denne måten, men hvis det ordner seg, vil innsatsen være verdt det..

på espalier Tapetmetoden har flere tolkninger. Dette er det beste alternativet for å plante stikkelsbær, både med tanke på avling og fra et dekorativt synspunkt. Planter plantes overfor hverandre i to strimler, minst en og en halv meter mellom buskene. Dermed dannes to rader. “Trellis” -metoden kan brukes i små forstadsområder med et begrenset område.

Et viktig poeng i stell av stikkelsbær etter høsting er beskjæring av gamle skudd og forberedelse til vinterperioden..

Hvordan ta vare på stikkelsbær (video)

Previous Post
Hvordan gjenkjenne farlige giftige planter i Russland
Next Post
De ce frunzele unui trandafir se îngălbenesc – căutând motive