15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvordan dyrke mynte hjemme?

Duftende mynte på vinduskarmen Mynt og dens nærmeste beslektede arter, kjent som essensiell olje, krydder og smakstilsetning og medisinske avlinger, har lenge funnet sin plass i hagesenger og hager. Men hvis plantene i løpet av sommeren regelmessig får ferske grønnsaker, og med høstenes frost, må gartneren nøye seg med frosne eller tørkede mynter på forhånd. Og selv om disse metodene lar planten bevare de fleste næringsstoffene, kan slike råvarer ikke sammenlignes med grønne saftige blader..

For ikke å være avhengig av sesongen og ikke gi opp myntegrønt som inneholder mentol, vitaminer, verdifulle syrer og sporstoffer, når det er kaldt ute og en snøstorm raser, kan du plante mynte på vinduskarmen.

Hvordan dyrke mynte hjemme?

Myntespire i beholdere En flerårig med et forgrenet overflate -rhizom og mange skudd som strekker seg fra det, kan enkelt dyrkes hjemme. Det viktigste er å gi plantene komfortable forhold, inkludert tilstrekkelig ernæring, belysning og vanning..

Mynt føles best på løs jord med et gjennomsnittlig organisk innhold og lav surhet, i området 5-7 pH.

Før du planter mynte for planter, tilberedes en jordblanding fra to deler hagjord, en del humus, samme volum torv og vasket sand. For at mynterøttene ikke skal bli våte, og det ikke er fare for forfall, må drenering gjøres i en beholder for dyrking av mynte hjemme..

Siden mynte er ganske upretensiøs, kan du forplante planten:

  • så frø;
  • rotlag;
  • stiklinger;
  • dele en voksen busk.

Hvordan dyrke mynte fra frø på en vinduskarme?

Frøformering er den mest arbeidskrevende og tidkrevende metoden, men den kan ikke unngås hvis du ønsker å få en plante av en bestemt sort eller type.

Myntfrø forberedt for såingFor at plantene skal være sterke og vennlige, er det bedre å foretrekke kjøpte frø. Ikke alle hybridarter arver foreldrekarakteristikkene når de samler frø fra dem. Så for eksempel har bare en tredjedel av krøllete mynteplanter krøllete løvverk, og resten av plantene er en enkel hagesort. Så hvordan å plante myntefrø?

Det er bedre å så mynte i mars eller april, i fuktet jord til en dybde på 0,5 cm. Strø frøene på toppen med en liten mengde humus eller næringsjord og dekk til med glass eller film. Ved romtemperatur vises frøplanter 14-18 dager etter såing. Inntil dette øyeblikket er det nødvendig å overvåke fuktighetsinnholdet i jorda, for å forhindre at det tørker ut eller blir fuktig. Om nødvendig sprøytes jordoverflaten forsiktig, prøver å ikke forstyrre de små frøene, og glasset åpnes litt for lufting..

De første skuddene klekkesNår myntespirer på vinduskarmen gir to sanne blader, dykkes de, sitter i separate små beholdere eller i henhold til 5×5 -opplegget i en enkelt bred beholder.

Hvordan plante mynte ved rotlag og dele busken?

Transplantasjon av unge myntebuskerGartnere og gartnere vet hvordan mynten som har slått rot på stedet raskt tar nye plasser. Lange jordstengler med sovende knopper er skyld i plantens rovdyraktivitet. Det ekspanderende rotsystemet til en plante gir liv til nye skudd og busker. Hvordan plante mynte med rotstiklinger?

Hvis du drar fordel av denne egenskapen til mynte, og i august eller september lager opp rotstiklinger, ca 10-12 cm lange og to eller tre knopper, vil det ikke være noen problemer med spørsmålet om hvordan man dyrker mynte hjemme. Rotlag plantes i fuktet jord til en dybde på 5-7 cm. Hvis det allerede er utviklede skudd på slike stiklinger, blir røttene nøye bevart, og den overjordiske delen, etter at den er drysset med jord, blir avskåret i en høyde av 4–5 cm. Det samme gjøres med plantematerialet som er oppnådd etter å ha delt hele busken.

Rotsticklinger myntebuskeEtter to uker, med riktig pleie, danner innendørs mynte, som på bildet, tette grønne spirer og de første luktende bladene over jorden..

De samme avlsmetodene er egnet for å plante slike vinduer som oregano og timian, som hører sammen med mynte til samme familie og har vaner og egenskaper..

Alle disse avlingene er stauder som dyrkes hjemme og krever enkel, men konstant pleie..

Voksende mynte hjemme ved hjelp av stiklinger

Rooting en grønn kuttStiklinger kuttet fra spissen av skuddene til en voksen busk er også egnet som plantemateriale for dyrking av mynte på vinduskarmen. Hvordan dyrke mynte på vinduskarmen i dette tilfellet? Kvister på 6-8 cm dyppes i en rotløsning, og etter at de to nedre bladene er fjernet, legges de i vann. Røtter som er tilstrekkelige for planting i bakken dannes etter 7-15 dager.

To uker etter planting av rotte stiklinger og utseendet av skudd på de plantede rotprosessene, blir plantene matet med urea med en hastighet på 1 gram per liter vann.

Omsorg for mynte dyrket på en vinduskarme

Potte myntepleieNår du spør hvordan du dyrker mynte hjemme og får sterke busker med saftig, lyst løvverk på vinduskarmen, er det viktig å huske at dette bare er mulig hvis det er riktig temperaturregime, vanning og tilstrekkelig belysning..

Den behagelige temperaturen for vekst er 20–25 ° С. Med denne modusen, lange dagslys og fuktig jord danner plantene godt løvverk..

Mynt reagerer følsomt på endringer i belysning, i romforhold, uten ekstra 6-timers belysning høst og vinter, skuddene begynner å strekke seg, bladene blir mindre, mister sin rike farge og aroma. Hvis det er umulig å organisere nødvendig kunstig belysning av potter med mynte på vinduskarmen, kan du senke temperaturen til 15-17 ° C og begrense vanning. Dette tiltaket vil noe bremse vekstprosessene og vil ikke la kvaliteten på grønt reduseres..

Med all kjærlighet til mynte for lys, tåler planten ikke å være i solen i direkte sollys. Utsatt på en balkong, terrasse, loggia eller i vinduskarmen, må mynte skygges, beskytte plantingen mot brannskader og tørke ut.

I rom med tørr atmosfære, spesielt når varmeenheter fungerer, kan en beholder med vann plasseres ved siden av mynten, slik at luftfuktigheten ikke faller under 80%, noe som kan påvirke buskens tilstand negativt. For samme formål, for mynte på sommerdager og om vinteren, i et varmt rom, blir vanning utført med vann ved romtemperatur.

Unge mynteplanterI tillegg til overdreven tørrhet i luften, tåler mynte på vinduskarmen heller ikke å tørke ut av jorda. Jorda vannes ved de første tegnene på tørrhet i det øvre laget, men samtidig tillater de ikke stagnasjon av fuktighet, noe som er skadelig for røttene. Med en nedgang i lufttemperaturen synker behovet for vanning litt.

For å forenkle omsorgen, som på bildet, for rommynte, kan det tilsettes litt hydrogel i jorden for å plante den. Flere granulater i jordlaget over avløpet vil gjøre at jorden bedre beholder fuktighet og gjødsel.

Det er nødvendig å mate mynte dyrket for greener ved hjelp av nitrogen-, kalium- og fosforgjødsel, men veldig forsiktig, for med et overskudd av nitrogen kan planten akkumulere den i det grønne.

Tidspunkt for å samle mynte hjemme

På tide å beskjæreDen første avlingen av hjemmelaget mynte høstes innen 15-20 dager etter at de første bladene dukker opp over bakken. På dette tidspunktet når myntebusker en høyde på 20-30 cm, mens beskjæring av toppen av skuddene fører til at knoppene i akslene vekker og plantens vekst.

Hvis mynte dyrkes for å få råvarer med maksimalt innhold av nyttige essensielle oljer, faller tidspunktet for myntehøsting på tidspunktet for dannelsen av peduncles eller begynnelsen av blomstring. I dette tilfellet, i den varme sesongen, når veksten er mest aktiv, kan du få opptil tre fulle høstinger.

Mint, melissa på vinduskarmen – video

https://www.youtube.com/watch?v=N13i3JXvk-A

Previous Post
Hvordan gjenkjenne farlige giftige planter i Russland
Next Post
De ce frunzele unui trandafir se îngălbenesc – căutând motive