15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.42registry.org 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

En flott eplesort i hagen din

eplesort Epletrær med høstmodning, hvis høst er godt lagret, er spesielt populære blant gartnere i Sentral- og Nord -Russland. Apple -sorten Shtrifel er kjent under det andre navnet “Høststripet”, og vi elsker den for den utmerkede smaken av saftig frukt, vinterhardhet og god avling..

Opprinnelse og beskrivelse

høststripet eple Opprinnelsen til denne sorten er ikke kjent med sikkerhet; mest sannsynlig er det en domestisert naturlig form av det ville epletreet. Angivelig ble den tammet i Tyskland eller Holland for omtrent 300 år siden. Den dyrkede sorten Streyfling ble brakt til Russland fra de baltiske statene på slutten av 1700 -tallet. Epletreet tiltrukket gartnere med sin frostbestandighet, sammenlignbar med den innenlandske Antonovka, og imponerende utbytte (opptil et halvt tonn frukt fra et voksen tre).

I Sovjetunionen ble epletreet lagt inn i statsregisteret under navnet “Høststripe”, nå er navnet “Høststripet” mer vanlig.

Shtrifel-sorten anbefales for dyrking i Nord-Vest-regionen, Sentral-regionene og Moskva-regionen, Midtbeltet, Hviterussland. Treet tåler perfekt kalde vintre, danner en avling selv i kjølige regntunge somre.

Beskrivelse av utseendet og egenskapene til sortens egenskaper

eplesort Shtrifel på stedetHøststripet treet har sterk kraft. Et voksen epletre når en høyde på 7-8 m. Kronen er sfærisk i ung alder, med årene får den en kuppelform. De viktigste skjelettgrenene bøyer seg mot bakken under egen vekt.

Sorten er preget av en naturlig fortykning av kronen med unge skudd, noe som fører til en gradvis reduksjon i utbyttet. For å unngå dette, blir ekstra skudd kuttet ut årlig..

Shtrifels løvverk er stort. Bladplaten er buet buet, den ytre delen er grov, den sømfulle siden har små villi. Fargen er lysegrønn; klare rødlige årer er synlige på oversiden av bladet.

Applesorten Streyfling begynner å blomstre og sette frukt etter 8 år.

Epletreet trenger en pollinator, ettersom det er selvfruktbart. Welsey, Antonovka, Papirovka, Slavyanka ble anerkjent som de beste variantene for denne rollen..

Apple Høststripet har en vanlig sfærisk form og veier fra 100 til 220 g. Fruktvekten avhenger av en rekke faktorer (vær, jordfruktbarhet, krondannelse, trealder). De største eplene er hentet fra trær, 12-18 år gamle, som vokser på fruktbar jord. For å forhindre at frukten blir mindre på gamle trær, utfører de regelmessig beskjæring mot aldring..

rikelig frukting av epletreetEt modent eple er farget grønn-gul. Hele overflaten av frukten er tett dekket med rosa-crimson striper og slag. Jo bedre solen skinner på eplet, jo lysere blir den røde rødmen. Innsiden av frukten har en gulaktig fargetone.

Smaken av fruktene av Shtrifel -sorten er behagelig søt og sur, med en ettersmak av vin. Epler er preget av høy saftighet, så fruktene brukes aktivt til å tvinge juice. Du kan holde høsten frisk i 2-2,5 måneder..

Tiden for høsting av epler Høststripen begynner i det siste tiåret av august – september. Gjennomsnittlig utbytte er 250 kg per tre som vokser på sine egne røtter. Hvis sorten podes på en dvergfrøplante, fjernes 10-20 kg fra en plante.

Hvor mye eplesorten Strifel er motstandsdyktig mot sykdom og kulde

sorten er motstandsdyktig mot alvorlig frostI henhold til de innsamlede dataene, sovner Shtrifel -epletreet vellykket i dvale ved temperaturer ned til -33 grader. I frost, under 34 grader, fryser fruktknopper og tynne skudd. I løpet av de neste par årene får treet igjen utbyttet..

Sannsynligheten for skade på epleblomstknopper av vårfrost er lav på grunn av sen blomstringstid.

Apple -sorten Strifel er resistent mot bakteriose og moderat motstandsdyktig mot skorpe. For å beskytte mot andre sykdommer utføres profylaktiske behandlinger av hagen med soppdrepende midler og insektmidler.

Hvordan eplesorten Shtrifel vokser

Blant andre varianter av epletrær er høststripen upretensiøs. Men for å oppnå en stabil høst av sunne rene epler, er det nødvendig å følge reglene for dyrking av landbruket..

Plassering i hagen

eplehageEpletrær på sine egne røtter (ikke podet) plantes i en imponerende avstand fra hverandre, med tanke på størrelsen på et voksen tre. Diameteren på Shtrifel -kronen når 8 m, dens tetthet tillater ikke planting av busker og grønnsaker i rotsonen til treet. Den optimale avstanden mellom frøplanter på høsten stripet 9-12 m.

I hagen der Strifel-treet er plantet, anbefales det å plassere 2-3 frøplanter av andre epletrær for å få kryssbestøvning.

Moderne gartnere nekter i økende grad å plante kraftige, selvforankrede epletrær på grunn av økonomien i området på stedet. Stiklinger av sortplanter podes på halvdverg og dvergrotstammer, som kan plantes i en avstand på 1,5-2,5 m fra hverandre. Høyden på slike trær er begrenset til 3 m. For halvdverger er tidlig frukting karakteristisk – med 4 år, mot 8 års ventetid på en høst i et kraftig tre. Som et resultat kompenseres et lavt (ikke mer enn 20 kg) utbytte fra ett tre av en økning i det totale utbyttet per tomteareal og tidlig modenhet..

Til høststripet rotstokk bruker de: Rødbladet Paradizka (for de sørlige områdene), M9, MM106, M4 (for midtbanen).

Planting av frøplanter

plante et epletreTradisjonelt begynner legging av en eplehage om våren eller høsten, selv om sommerplanting også er tillatt. Den nøyaktige tidspunktet for planting avhenger av klimaet i området der stedet ligger.

Vårhagearbeid praktiseres i de nordlige områdene, der høsten er kort og regnfull. En frøplante plassert i bakken i slutten av august – september har kanskje ikke tid til å slå rot før ankomsten av kaldt vær, og vil dø.

I de sørlige områdene, tvert imot, oppmuntres høstplanting. I september avtar sommervarmen, det regner, været er behagelig for planter frem til november.

plante et epletreOm sommeren kan du plante epletrær som vokser i en beholder. Frøplanten vil lykkes med å slå rot, forutsatt at trærne er skyggelagt fra den brennende solen, vanning og sprøyting av kronen med vann.

Epletrær Shtrifel podet på en dverg og halvdverg, det anbefales å plante om våren og i første halvdel av sommeren.

Klargjøring av jord og plantehull

stadier av planting av eplesorterEpletrær av den stripete sorten Osennee stiller ikke strenge krav til jordens kvalitet. Spesiell oppmerksomhet rettes bare til dybden av grunnvannet. Hvis frøplanten er egenrot (kraftig), plantes den i et område med et grunnvannsnivå på 2,5 m og under. For podede dvergplanter er plasseringen av vann på en dybde på 70-80 cm tillatt.

Erfarne gartnere anbefaler å starte graving av plantegropen halvannen måned før planting. Størrelsen avhenger av størrelsen på rotsystemet til frøplanten + 30 cm. Den omtrentlige størrelsen på hullene er 50 (bredde) med 70 cm (dybde).

I bunnen av gropen legges lag:

 • drenering fra ødelagt murstein, pukk eller ekspandert leire – 25 cm;
 • en blanding av humus (vermikompost), skogsmark, 60 g superfosfat, 2 glass treaske – 2 bøtter.

Hver for seg, nær gropen, helles ren fruktbar jord for å dekke plantens røtter.

Plante et epletre som plantet Shtrifel trinn for trinn med et bilde:

 1. Før planting anbefales det å suge røttene til epletreet i en desinfeksjonsløsning. For å ødelegge infeksjonen tilsettes kaliumpermanganat, Fitosporin, Maxim til vannet. Frøplanten oppbevares i en oppløsning i 30-40 minutter.suge røttene til plantene
 2. Frøplanten senkes ned i midten av gropen og plasseres på den fruktbare blandingen som ble hellet tidligere. Røttene rettes ut, og sørg for at spissene ikke bøyer seg.spre røtter
 3. Røttene til høststripet epletre er dekket med jord, og etterlater transplantatet på overflaten. Jorden presses tett til røttene, tråkkes forsiktig under føttene.
 4. En jordrulle helles rundt plantegropen, 15 cm høy, og forhindrer spredning av vanningsvann.vanning av frøplanten

Slik at det unge treet vokser jevnt og ikke bryter fra vindkast, samtidig som frøplanten senkes i hullet, drives en sterk innsats inn på samme sted. Stammen på frøplanten er ikke tett knyttet til støtten med en myk tape.

Pleie av epletre Shtrifel fra øyeblikket du plantet en frøplante

vanning og gjødslingEtter å ha plantet en frøplante, må den vannes rikelig. Spis minst 2 bøtter med ikke-klorert vann. Fukt jorden på nytt når den tørker. For at det ikke skal dannes skorpe på jordoverflaten, må jorden løsnes til en dybde på 3-5 cm.

De fleste gartnere bruker mulching av stammer og tinning av radavstander i en eplehage..

Mulking av nærstamme-sirkelen med halm- eller høyklipping, hakket trebark og grovspon gjør at jorden under ly kan beholde fuktigheten lenger etter vanning. Under ly reproduserer meitemark seg aktivt, ugress spirer ikke. Tykkelsen på mulchingslaget må være minst 15 cm.

Mulching av frøplanter under høstplanting gjør at unge planter kan overvintre mer vellykket.

Tinning er såing av plen- eller åkergress for å fortrenge ugress og opprettholde jordfuktighet. I frukthagen blir det sådd hvitkløver, villbøyde, svingel, mynte og andre raskt voksende urter. Røttene danner et overfladisk torv som forhindrer ugress i å vokse. Grønne blir periodisk slått, og etterlater det som mulch.

Før begynnelsen av vinteren er stammer og skjelettgrener på epletreet Shtrifel dekket med kalk. Det er nødvendig å beskytte barken på treet mot solbrenthet og frostskader..

For å forhindre at kalkingen vaskes av med regn, tilsettes PVA -lim til kalkmassen. I februar – mars kan kalkingen oppdateres.

epletreet blomstrerHvis det er mange gnagere på stedet, kan du beskytte den unge hagen mot mus ved hjelp av plastflasker. Flasken er trimmet slik at en jevn sylinder blir igjen. Etter å ha kuttet plasten på langs, settes sylinderen på fatet og festes med et tau. Stammen skal beskyttes over snømerket.

omsorg etter beskjæring av epletreetOm våren blir unge frø undersøkt for skade. Hvis det er sprekker, sår og sår på barken, renses de ut til sunt tre. Såret er dekket med hagelakk basert på harpiks. I stedet for var kan du bruke en blanding av leire og mullein, “kompressen” festes på bagasjerommet med strimler av bomullsklut.

Topp dressing

Shtrifel -eplesorten trenger ytterligere to dressinger per sesong, fra og med andre dyrkingsår:

 1. På våren, i april – begynnelsen av mai, blir treet matet nitrogengjødsel. Nitrogen er nødvendig for vekst av unge skudd og grøntområder. Bruk en vandig oppløsning av urea (50 g per 10 l vann) eller nitroammofoska (40 g per 10 l). For en ung frøplante er 20 liter næringsoppløsning nok, et frukttre trenger fra 3 til 6 bøtter oppløst gjødsel. Det er mulig, umiddelbart etter at snøen har smeltet, å klippe plantens nærstammesirkel med råtnet gjødsel (hest eller mullein), etter å ha brukt 3-4 bøtter. Med regn og vanningsvann vil næringsstoffer gradvis gå inn i jorden og gi næring til røttene.
 1. I september er det på tide at hagen forbereder seg på overvintring. Trærne mates med fosfor-kaliumgjødsel, noe som fremmer modning av treet og rotsystemet. Påfør superfosfat 50 g per 10 l og kaliumsulfat 30 g per bøtte med vann. Mengden toppdressing er den samme som for vårpåføring.

Når du mater et voksen tre, er det praktisk å helle næringsoppløsningen i hull som er boret på forhånd rundt kransens omkrets. Dybden er 20-30 cm, diameteren er 3-5 cm..

Hvordan eplesorten Shtrifel beskjæres

beskjæring av eple

Apple tree -sorter Høststripet, som ingen andre varianter, trenger regelmessig formativ beskjæring. Treet begynner å danne så tidlig som 2 år etter plantingen. Hvis frøplanten er egenrotet, er kronen koppet eller sfærisk. Hvis sorten er podet på en dvergstamme, er kronen på epletreet formet som en søyle.

I tillegg til formativt er det også sanitær beskjæring. Hver vår fjernes syke, skadede og svake skudd fra treet.

Vårskjæring av epletreet Shtrifel utføres i mars, før sapstrømmen starter. På høsten beskjæres treet i oktober.

Skadedyrbekjempelse og sykdomsforebygging

høsting etter behandlingEpletrær er utsatt for invasjon av bladlus, fjær, eplemøl, blomsterbiller, skalainsekter, møll, flått. Oftest påvirkes gamle trær med skadet bark og ubehandlede sykdommer. Spredningen av skadedyr lettes av gjengroing av ugress i hagen..

For å beskytte hagen mot skadedyr sprayes kronen og klebende fangstbelter installeres på stammene. Belter beskytter planten på en pålitelig måte mot maur som bærer bladlus fra tre til tre.

Mot flygende insekter behandles epletrær med: Inta Vir, Permethrin, Deltamethrin. Behandlingen utføres 2 ganger per sommer, i begynnelsen av sesongen og på midten (eller på slutten av sommeren for unge trær). Det er forbudt å bruke disse stoffene senere enn 2 uker før høsting..

Mer skånsomme skadedyrbekjempelse som ikke påvirker høsten negativt: en vandig løsning av gran, hvitløk, mynteoljer. Ved å installere matere med mat til fugler, spurver, jays, traster og andre fugler – tiltrekkes naturlige fiender av insekter til hagen.

Høststripete epletrær kan lide av virale og noen soppsykdommer. Riktig landbruksteknologi, sammen med forebyggende behandlinger, beskytter hagen mot infeksjon.

Fra knoppbrudd sprøytes trær med preparater: HOM, Abiga Peak, Bordeaux -blanding 1%. Behandlinger utføres 3 ganger i løpet av sommeren: om våren, før blomstring og etter bladfall.

Det er viktig å fjerne alle fallne blader og epler – frivillige om høsten, slik at planteavfall ikke blir et fristed for overvintrende skadedyr og soppsporer.

Eplesort Shtrifel – høsting og lagring

eplesort vi lagrerStreyfling -epler begynner å modnes i slutten av august i de sørlige områdene og i september i nord. Fruktens modenhet indikeres av utseendet av glans på huden og fargen på frøene i en mørk brun farge.

For lagring fjernes fruktene fra treet, slik at de ikke faller til bakken. Hvis det er vanskelig å fjerne epler fra et stort epletre med hendene, brukes fruktplukkere. Den enkleste designen er en avskåret plastflaske festet til en lang stang.høsting

For lagring:

 1. Epler som ser sunne ut, ikke ødelagte, velges.
 2. De er plassert i bilde- eller tregitterkasser, klemt med tykt papir eller tørt halm, sagflis av løvtrær. Fruktene skal ikke berøre hverandre.
 3. Fruktene som legges på denne måten høstes i lagringen, der temperaturen holdes på +2 +4 grader og luftfuktigheten på 70%. Holdbarheten under slike forhold er 2,5 måneder..

Under lagring avgir epler etylengass til rommet. Det fremmer akselerert modning og rask forringelse av grønnsaker. Derfor lagres ikke epler sammen med poteter, gulrøtter, rødbeter og andre produkter..

Du kan lagre noe av den høstede avlingen i kjøleskapet i et par uker ved å brette fruktene i en plastpose. Høststripete epler er en utmerket upretensiøs variant som kan dyrkes i små hager, takket være dvergstammen.

Previous Post
Bletilla orkide: planting og omsorg for planten
Next Post
Cultivarea okra din semințe: reguli de plantare și îngrijirea plantelor